MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 1 December 2009

" Episode 12- Perjalanan Haji 2009 - Di Arafah berjalan ke Jabal Rahmah ...."

Semasa berjalan ke JabarRahmah terliaht khemah khemah di atas bukit
Tuh ..kelihatan salah satu tandas di Arafah....
Menyebrangi khemah untuk ke Jabal Rahmah..shortcut way....
Ramai Jemaah duk merentasi jalan singkat ke Jabar Rahmah...



134 comments:

cikgu mas said...

salam

taraaaa nooor

Ayah Zain said...

Salam Manzli,
Semoga usaha mu di berkati Allah

Zie said...

Salam CL

cikgu mas said...

salam

noor,oh noor dah tidor ker???

Zie said...

Salam CL,
Tahniah CM dan AZ

Ayah Zain said...

salam

tewas dengan foto finish pulak

cikgu mas said...

salam

aduhai ada zie dgn AZ ni ...noor nk bangkit awal cari kayu..

Zie said...

Salam,
Noor dah tido kekenyangan minum melo

Hajjah Siti Noor said...

salam,,Jabal Rahmah..ada doa sepesel ker time tuu

manzlie said...

salam cm...

hmmm sapu bersih dia 3 entry berturut turut..strike..lagi..

taniah...

waslam

Ayah Zain said...

Salam,

cm tunggu depa pc aje ke

manzlie said...

salam yah zain..

taniah no 2...perakk...

waslam

Zie said...

Salam CL,
CL tak melalui ke jemaah Malaysia

manzlie said...

salam zie...

still top three..

waslam

manzlie said...

salam hajjah siti noor..

alhamdulilah..ada seua doa doa yang special akt situ..

waslam

Zie said...

Salam CL,
Duduk kat Jabal Rahmah sampai mentari tenggelam ke.. indahnya.

rezeki said...

salam cl,

waduh-waduh, laju sungguh n3 mung, tak tekeja saya , semput ni hu hu hu

saya dh cuba jawab persoalan noor tadi kat n3 sebelum ni ,

namun jawapan yang akhirnya dan paling tepat Allah maha mengetahui

manzlie said...

salam ayah zain...

mesti tuh...dia tunggu depan pc nihh


waslam

Noor said...

Salam..

tarakkkkkk rezeki.. no belas-belas.. heh heh..

manzlie said...

salam rezeki...

harap saudra minum lah kopi cap kapal api..heheh cm minumtuh skg
waslam

Zie said...

Salam,
Kak ngah dah terjaga dari tido...

Noor said...

Salam..

tu dia CM.. cheq tabik spring kat cikgu.. dok refresh arr.. he he.. tahniah..

tahniah AZ.. berlapis ngan CM & Zie.. 'kueh lapis' 3 kaler.. he he

rezeki said...

salam

la, ingat dh tido , rupanya belum.

harap noor berpuashati dgn jawapan yg saya beri kat n3 sebelum ni, saya pun bukan arif dan pandai sgt, maklumlah pass peksa drh 6 je
ngeh,ngeh,ngeh


cl, ni saya rasa bukan 40 episod, mau2 400 episod keh,keh,keh

apa2 pun saya dan kami semua dapat mengikuti suatu perjalanan yg agung dlm mendapatkan keredhaan Ilahi melalui blog Cl ini

timekasih saudara dan sahabat ku

Noor said...

Salam..

Pak Itam, teng kieu atas penerangan.. dulu2 cheq belajaq pun ustaz kata lagu tu.. tapi dah lama sangat.. so, kurang mengingati.. kesimpulan nyer.. cheq kena terus mempelajari supaya lebih memahami dan lebih bersedia untuk yang mendatang nanti..

PINATBATE said...

Cikgu mas ni pakai kasut roda kut..asyik dapat pingat emas jer..;))

rezeki said...

salam cl,

kapal api takmo lah, minum je rambut terangkat dan terus spi bulan, la ni saya bayangkan rambut cm tercacak kat atas dn dah sampai bulan keh,keh,keh

cm jgn mare ye

kalau kopi jantan ok tak ?

sekarang ni entah mcm2 kopi ada, kopi janda pun ada ngeh,ngeh,ngeh

tapi tak penah minum pun

Zie said...

Salam,
Tahniah Kak Ngah... Top (37)!

Noor said...

Salam CL..

sebenar nya terima kasih bebanyak kat CL.. perjalanan haji CL kali nie.. mengamit kerinduan kepada kami semua untuk mengerjakan lagi rukun islam yang kelima tu.. dan bagi yang belum pernah pergi.. terus bersemangat berkobar2 untuk menjejakan kaki..

bagi yang telah mendaftar.. sama-sama lah kita berdoa moga disegerakan jemputan kesana..

rosli said...

Salam SA dan rakan,

Kemah yg disediakan oleh Kerajaan Saudi tu ok, kemah lain tu nampak kecik mc org nak gi camping apapun yg pntg mereka selesa.

Klu tgk rancangan Khabar Haji aritu, tgk dlm tv Jabal Rahmah tu penuh dengan warna putih....org penuh di segenap Jabal. Berapa lama SA perlukan untuk sampi ke puncak Jabal Rahmah ? Nampak dekat tp orang padat sgt kat atas tu.

rosli said...

Salam SA,

Tahniah pada CM, AZ dan Zie....

Zie said...

Salam,
Saya tunggu Rosli kat dpt tmpt pertama.. tu dapat no. 3. keh keh keh...

CL, berdoa kat Arafah sebaiknya ditempat tinggi ye..

Ayah Zain said...

Salam CL,

semoga rohnya dicucri rahmat Allah (tadi n3 sebelum nya tuh x sempat nak komen, cepat sangat)

Makasih Rosli, malam ni slow sikit la. CM dah baca jampi, owang lain tak leh dulu drpd dia. hehehh

Ayah Zain said...

Salam CL,

mungkin az ter miss lagi, dah jawab ke soalan berapa lama berjalan kaki daripada kemah CL ke jabal rahmah.

rosli said...

Salam SA dan rakan2,

Mintak diri dulu, kena tido awal ni esok nak gi kerja awal ada meeting...Kepada bakal Raja dan Ratu pecut entri selanjutnya teruskan berlari laju......

manzlie said...

salam noor...

oh ye ker dia duk refresh..wahh cm nih..takda kerja ker..

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

kalau 400 episode takde masalah..hehehheh

waslam

manzlie said...

salam kak pinat..

agaknyer kot..

waslam

manzlie said...

salam rezeki...

kopi janda..? ada ker...biar betul...


waslam

manzlie said...

salam zie...


tempat tinggi atau rendah pun sma gak.asal di kawasan arafah..tapi lebih afdal di jabar rahmah..

waslam

manzlie said...

salam ayah zain...

lebih kurang hampir 2 km agaknyer...nak ke jabar rahmah dari khemah sya

waslam

mama ju, said...

Wah wah cikgu mas...

mama ju, said...

ikut jalan rentas ni nampak pemandangan lain sikit...muga CL terus sihat...

hajah zainab bt abdullah said...

salam CL,

TK kerana doakan kak nab...

mama ju, said...

tumpang lalu,Noor ni noor yg jumpa CM tu ke?Wah noor carta plg atas!

mama ju, said...

Mama baru tgk ke blog2 yg mama tertinggal maklumlah bercuti....Tak sangka betul rumah CL tu sebelah dgn rumah mama..mama kat LP 5.Kalau CL nak ke kedai masti lalu rumah mama...jumpa di Malaysia...Kdgkdg mama ke LP 8 juga ,ada kwn kat sana,entah2 rumah CL

Ayah Zain said...

Salam CL,

kalau 2km, CL dah habak ler, lupa heheh.

Kopi janda memang ada lah CL. kopi duda belum ada lagi, mungkin nama duda tak glemer macam janda kot.

cikgu mas said...

salam.

Kopi Janda mmg ada tgh meletooop kt mesia tu...tapi saya pernah jumpa KOPI KUAT AYAH LIE...gambar Pak Haji pakai kopiah,sungguh cikgu tak tipu,cikgu tengok kopi tu tergantung kt restoran outomaticly cikgu teringat kat ciklie,hahaha...ya...ampuuun..

tapi cikgu bukan peminat kopi,cikgu minum teh o jer..

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, landskap di Jabal Rahmah dah cantik sekarang, memudahkan pergerakan. Tiap tahun banyak perubahan dan kemudahan daripada Kerajaan Arab Saudi utk Jemaah.

Amin.

tq.

Yem0805 said...

Salam CM,

Penuh syahdu semasa di Jabal Rahmah..i

mama ju, said...

Tanya sikit CL,Ann sekolah kat Bukit Jalil ke Kinrara?

CASA QASEH said...

salam CL terima kasih atas photo2 yg di upload terasa hati dekat disana walaupun berada jauh dimata.

cl pls download ShoutMix chat widget utk die hard fan PDKM berborak.

YB said...

Salam CL,

Lengang jer tandas tu, dah fobia dgn jemaah yg jatuh tu kot.

Abang Aji said...

salam cl,
atas jabal rahmah cl tak berdoa ke, kata orang tempat tu bagus untuk berdoa...hehehehe

Ayah Zain said...

Salam,

CM pernah jumpa kopi kuat ayah lie? heheh. macam2 orang nak niaga.

yang bestnya iklan kopi janda, agak2 model dia tu janda ke CM?

Noor said...

Salam

mama ju.. cheq lah 'noor' yang p jumpa cikgu mas tu.. cheq p belajaq sejarah ngan cikgu kat restoren.. heh heh.. nak repeat paper sejarah.. dulu kantoi.. ngeh ngeh ngeh

Ayah Zain said...

Salam,

mestilah CL berdoa kat Jabal rahmah tu abang aji. kalau idak buat penat jer berjalan 2K ke sana drpd kemah dia tu

Ayah Zain said...

salam,

noor p blajau sejarah ngan cm? amik pekse baru2 ni atau tahun depan noor? Kalau amik tahun ni mesti boleh dapat A+ sebab soalan yang CM spot semuanya kuar SPM tahun ini.

Noor said...

Salam

AZ.. cheq amik peksa taun depan.. 'paper July'.. eh! ada lagi ke papar July tu arr.. zaman cheq dolu2 ada.. gerenti lulus ngan cemerlang.. CM wat soklan, CM tukang tanda, CM jugaklah tukang bagi jawapan.. cheq, cuma p tulis nama & i/c no je.. heh heh

psstt Az.. Abang Aji tu saje je cakap Jabal Rahmah tempat bagus berdoa.. sebenar nya kata2 bang aji tu 'ada makna tu'.. ada maksud yang tersirat.. he he

norsidah said...

Salam CL,

Innalillahiwainnailaihirajiuun..kenapa diaorang tu masuk ber3 , tak saba ke apa, kan dalam ihram lagi,semoga roh mereka dicucuri rahmat dan bersama para solihin ,,

norsidah said...

Salam CL,

CM pulun abih dah tertinggal kawan2lain..anyway tahniah CM atas usaha gigih tu, Zie kejar la, akak tak larat nak belumba dengan orang muda ni..dok lah belakang2 je.

shami2 said...

Salam CL...

Alhamdulillah...

Seorang ibu memegang tangan 2 anaknya...ohhh bilakah daku bole berbuat begitu...dengan anak2 dan suami ku...
Ya Allah perkenankanlah doa2 ku..jemputlah daku menjadi tetamuMU....amin

norsidah said...

Salam CL,

Cl naik ke berdoa kat Jabal Rahmah tu masa kat Arafah.ke...masa akak kat sana jemaah Malaysia Tabung Haji tak benarkan naik atau jalan2 takut hilang, jadi kami pun tak jalan kemana pun duduk je dalam kemah, bila petang baru keluar untuk berdoa memandang kelangit, tu ada yang nampak kalimah Allah..

Hanya Allah yang maha mengetahui..

norsidah said...

Salam CL,

Tandas tu nampak clear , tak de orang beratur pulak , ni utk. laluan ke..kalau kat dalam kemah jemaah mesti tak macam ni kan.

rezeki said...

salam cl,

jgn kata takde kopi janda cik li keh,keh,keh

sekarang pelbagai jenama ada, malaysia boleh kan he he he
kopi aci ada, kopi tangachi pun ada, kopi amaa pun ada, kpoi apaaa pun ada , psl yg buat kopi tu amaaa dengan apaaa hehehe

sekarang kopi yg sedang hangat dipasaran ialah KOPI PAK ITAM , tapi kat pasaran Africa le ngeh,ngeh,ngeh

cite psl kopi ni cl, kopi yg paling mahal dan bermutu di dunia ialah kopi keluak yg berasal dari indonisia , tapi yg tak bestnya, kopi itu terhasil dr najis musang yg makan biji kopi tu dan dia berakkan balik biji kopi tu , tak tahulah apa hukumnya minum kopi yu psl tak habih menuntut lagi bab tu, tok guru pak itam dh cabut gi Makkah keje kat sana hi hi hi

cl, siapalah tuk guru pak itam tu ???

norsidah said...

Salam CL,

CM tido ke, malam tadi dah pulun abih tentu penat, Noor ok lagi, masih bertenaga..

Zie said...

Salam,
Kak Shidah, zie lambat.. gi kutip bunga.. hehehe

ina said...

Melihat gambar2 di PDKM ini membuatkanku ingin terbang skrg juga ke MH. Visa ziarah dah dibuka. Cari2 dlm tenet, terjumpa pakej ziarah dari 21/12-31/12/09. Modal pun dah cukup nak bawa 1 family. Tapi suamiku pulak sibuk dgn kerja. Nampaknya kenalah byk berdoa agar Allah beri kelapangan masa supaya kami dpt kesana sekeluarga dlm masa terdekat nie.

Zie said...

Salam,
Pak itam, musang berbau pandan ke?... tak cheq tak makan.

norsidah said...

Salam ,

Zie kutip bunga wat apa ye....nak buat sanggul ke ..he.he...nanti lagi berat Zie tak kuat lari nak kejar N3 lagi satu, nanti tinggal lagi... akak dah tentu lambat tak kasi can sungguh mereka ni.

cikgu mas said...

salam CL


CUBA TENGOK BETUL-BETUL..SAHABAT KITA YEM 0805..BERI SALAM KAT SAPA???hehehe maaflah ciklie kekadang blog ni dah jadi cam blog CM ramai yang dah tersasul..Yem teringat kat CM kaa??(soalan perasan jgn marah Yem)...

Ustaz kata yg bujang dan single di Jabal rahmah mohonlah ditemukan jodoh yang soleh dan solehah,kalau lelaki dah kawin..depa memohon apa yek???

betul Yem sungguh syahdu berdoa di Jabal Rahmah,mohon rumahtangga yang ada kekal hingga ke akhir hayat,boleh tambah rumah tapi usahlah bertukar tangga bersyukur apa yg ada...

norsidah said...

Salam,

Akak heranlah kopi apa yang Pak Itam cakap tu, geli pulak nak minum kopi Indon tu.. ada2 je pak itam tu..

Zie said...

Salam,
Kak Shidah, YB...
Tandas tu lengang sebab semua jemaah rebut peluang saat akhir sebelum berakhir waktu wukuf... tengok tu, CL pun sanggup p Jabal Rahmah sejauh 2km memanjatkan doa.. yg tentunya 'doa rahsia' dia... hehehe.

cikgu mas said...

salam pak itam

betul ker kisah kopi dari najis musang tu,uweeek...pak itam ni baguss larr,mcm info dia tahu...

pak itam mula lah projek buat kopi jugak,,kopi janda dah ada,kopi ayah lie ada,kopi jantan ada,kopi hari-hari mau pun ada,kopi power ada,,,,CM cadangkan nama KOPI BUJANG TRANG TANG_TANG..hahaha

Zie said...

Salam,
Kak Shidah... betul cakap Pak Itam tu.. biji kopi dari 'tahi musang' paling sedappp kata orang la..

Musang ni sejenis binatang yg dia makan lepas tu keluar sebiji-sebiji. Macam tak proses... Kalau tak caye... jom pi estet kak ngah.

Zie said...

Salam,
Ina... saya doakan agar Allah perkenankan permohonan Ina sekeluarga, tunggu big bos dulu ye... Kawan2 saya pun ada pergi pada tarikh tu.. visa ziarah, musim sejuk lagi...

cikgu mas said...

salam AZ

memang model dan pengeluar KOPI JANDA tu janda...hmmm kalau Janda kenapa AZ???????? habaq mai kat CM ni,amboii dia!!!


Abang aji!!!...kenapa pulak pas beri komen ada gelak penuh makna tu,hmmm CM faham tu....mana kak aji ni???hehehe cam Abg aji ada hajat jer...

Noor said...

Salam

kat estet kak ngah dah tak ada musang.. musang kat sini dah jadik pelakun dlm ' musang berjanggut'.. he he..

cite pasai kopi nie kan.. cheq cukup tak berkenan ngan iklan 'kopi janda' tu.. anak2 cheq selalu tanya awat iklan tu bunyik ngada2.. aduhai.. bila kluar je iklan tu .. dan dan cheq katup radio.. sian kat cheq.. hu hu

mama ju, said...

Apa agaknya doa CL kat Jabal Rahmah?Muga dpercepatkan dan dipertemukan jodoh yg terbaik...

mama ju, said...

YEM tu saja tulis CM,nak test CM perasaan tak?

mama ju, said...

Ok NOOR.bila2 masa kita jumpa pulak..

norsidah said...

Salam,

Zie ha.. baca tu....Kak ngah kata dah tak de musang kat kebun dia kena ajak pak itam la cari kebun lain nak ngendap musang tu...set time kita gi ye..ajak CM, mama Ju Noor, escort mesti ada, abg sulong ke Az ke...Afeez pun boleh.

norsidah said...

Salam,

Seronok bersembang, tuan rumah tak de ke, tak kan tido lagi atau gi berdoa kat Kaabah, jangan lupa CL doakan untuk kami sekali di PDKM, semoga persahabatan berpanjangan dan diberkati .

Noor said...

Salam..

CM.. nak cite skit.. dulu2 kan cheq ada kawan kat Batu Pahat.. acik dia ada kebun kopi.. cheq pernah p tolong petik buah kopi.. pas tu jemur buah kopi.. pas tu goreng bijik kopi.. pas tu mesin bagi jadi kopi.. awwwww bahagia you.. masa tu ayaq kopi lah yang paling sedap dalam dunia.. pagi petang siang malam cheq minum kopi.. tapi.. uwaaaaaa..

moral of the story.. la nie cheq minum ayaq melo je.. heh heh

psstt.. cite nie kita share berdua je tau.. jangan bg tau pak itam.. la la la

cikgu mas said...

Salam

Noor samalah kita cikgu cukup tak berkenan dengan lagu dan iklan kopi janda tu,kalau drive dengar lagu tu,cm selalu geleng kepala,awatnya depa manupulasi title janda macam tu????tak baik kan...kalau ada kopi duda CM beli loor hahaha..


wahhh noor selain dari memiliki estet gotah,noor jugak pemilik ladang kopi,adoii kayo sungguh kak ngah ni!!!

Noor said...

Salam..

cm.. wo wo, mana ada kaya.. tu kan ladang kopi 'acik' kawan cheq.. la nie cheq dah tak kawan ngan dia.. putus kawan seh.. heh heh

psstt.. pak itam aka tn ismet cheq lagi kaya arrr.. ada gudang, kapai, ladang.. macam2 ada.. bukan setakat di high castle.. turkistan, congostan, go head go stan.. opsss! dan juga tg rambutan.. ngeh ngeh ngeh

rezeki said...

salam,

topik la ni kopi keh,keh,keh

tapi org arab rasanya jarang minum kopi, mrk lebih suka teh , milo kat sana takdak, ovaltine ada ngeh,ngeh,ngeh

tapi kalau pak arab minum kopi(espresso), gelas kecik kemetot tu dan selalu "double shoot" , maknanya kepekatannya 2 kali , mau mata dok berjaga spi pagi, kalau kat makkah nk minum kopi , minum kat kopi house kat hilton, kek dia pun sedap, tapi yg tak tahannya 2-3 hari nk wukuf , duduknya table charge dia hampir 25 % , tu belum minum, depa kat sana selalu ikut sesuka rasa mrk nak naikkan barang jualan , tiada pengawasan, tu yg 10,11,12 zulhijjah, jgn terperanjat jika nk cukur botak 50-100 riyal, utg org pompuan tak payah gi cukur botak ngeh,ngeh,ngeh

rezeki said...

salam ,

kak ngah, .pak itam tak kaya pun, yg kaya Allah SWT

pak itam menumpang rezeki, kasih dan rahmat di bumi Allah je

harta kat kongsoatan, popostan, go head gostan , semua abdul wahub yg punya keh,keh,keh

Ayah Zain said...

Salam CL n semua,

umangaiiiiiiii!, dah jadi topik kopi pulak kat PDKM ni yer. Mentang2 ler tuan rumah sedang tidor, Bertuah beto kau orang semua.

Az cukup minum kopi tanpa gula. kaw habis. Tapi masalh problemnya az tak boleh minum kopi. bila minum badan jadi longlai.

Noor nak amik spm sejarah julai paper? Banyak cantik, setahu az july paper untk BM ngan Matenatik. tapi tak tau ler kok sekarang dah ada. heheheh

umiazuddin said...

Salaam semua,

waaaooww CN penah jadik gadis pemetik kopi...mesti ayu macam Isaura, heroin citer Brazil gitew... ;)

sebut pasei kopi, mohler ke Ipoh geng PDKM semua... kita pekena kopi kat Pekan Lama...best in da world! ;}

CN, jom cheq belanja banana fritters, nak? Banana split bukan musim dia laa ni...heh ;P

VpeaceV

Ayah Zain said...

salam CM,

bukan apa pasal kopi janda tu, az rasa tak sesuai ler. AZ kesihan sungguh. sebab tu kerajaan tak panggil janda tapi ibu tunggal. kalau tak ada anak nak panggil apa yer

Rozali said...

assalamualaikum CL

Seronoknya pengalaman dan pandangan berjalan kaki dari Arafah ke Jabal Rahmah

Zie said...

Salam,
Kak Ngah.. ku bayangkan pemetik kopi ni macam iklan nescafe... si maya karin tu... jelitanya kak ngahku!

Rozali said...

Jemaah Malaysia mukin tak rasa pengalaman macam ni, kerana semua diurus Tabung Haji, naik bas turun bas shj

wassalam

Noor said...

Salam..

pak itam.. memang semua nya milik Allah.. Alhamdullilah, kita cuma pakat2 tumpang.. he he.. kak ngah tumpang skit bleh??.. la la la

AZ.. pandai sungguh AZ, baru nak klentong dah kantoi.. 'july paper'.. dah lama tak dengar.. sekarang ada lagi ke??

Noor said...

salam..

dear zie.. awww, terlalu jelitazzz kalu dibandingkan ngan 'maya karin'.. bagaikan langit dan bumi.. akak nie tahap2 maya karan je dik.. heh heh

dear umiaziuddin, i like cite 'isaura' tuh.. tak pernah miss sehh.. sedang membayangkan cheq pakai 'skirt kembang'sambil naik kuda.. perghhhh! harus CM jeles.. wa ha ha

opsss.. that banana fritters.. i likeeeee.. bleh cicah ngan sambal kicap tak??.. la la la

rezeki said...

salam

Az , kak ngah, dulu pak itam bm dpt 7 , jadi terpaksalah ambil julai paper, masa ambik tu , mak datok, pasal ada yg dh jadi datuk dan nenek pun ambik julai paper
tanya depa ada yg dah 9 kali ambik tak lulus
alhamdulillah, lulus lisan dan ujian bertulis

tu cite 20-30 tahun dulu keh,keh,keh

rezeki said...

salam

dgr cite CL nak bagi hadiah , pemenang top komentar akan dpt hadiah sekilo kopi duda la la la la la

anak sapalah yg bertuah tu la la la la lei tang plong

Zie said...

Salam CL,
CL dah bangun.... minta ampunnnn. kecoh rumah CL!

Noor said...

Salam..

aik?? topik 'July Paper' lak..

pak itam.. cheq tak pernah merasa amik july paper.. tak sempat tunggu july.. mei cheq dah kawin.. ngeh ngeh ngeh

tapi, memang depa kata paper tu susah bangat.. apa2 pun cheq tabik spring kat pak itam.. kerana berjaya meluluskan diri.. he he

cikgu mas said...

Salam..

adoii AZ tak habis lagi topik Janda ni yer...omputih panggil single mother,kita panggil ibu tunggal..orang kelantan panggil org bujang...yg tak de anak kita panggil single lady lahh...

hmm ada kenal ker AZ???meh cerita kat CM ,CM janji tak report.. sapa2
hehehe

topik pembelajaran hari ni "KOPI'

CR!!! kalau CM menang top kommentor,CM tak mau lah kopi Duda CM lebih suka Kopi bujang trang tang-tang wakakaka..

rezeki said...

salam

ni mau tuan tanah bangun tgh blog dia dh mcm parlimen arab, byk hal2 berbangkit dan isu2 keh,keh,keh

namun perbahasan mengikut tertibnya, tak mcm parlimen taiwan, takde baling kerusi ngeh,ngeh,ngeh

minta maap le bebanyak, selagi n3 baru tak keluar, persidangan diteruskan kjp lagi berhenti rehat solat zohor

Noor said...

Salam..

sungguh2 mintak ampun kat tuan tanah.. kami semua nie kadang2 'terlebih sudah'.. ha ha

pssttt.. cheq tak mo arr kopi duda.. cheq tetap setia ngan melo.. heh heh

wokeh, cheq p lunch dulu arrr..

haticantik said...

Salam CL

Kalau musim haji ni kat Jabal Rahmah tu ramai tak peminta sedekah kat kaki tangga tu? yang tak de tangan, tak de kaki..Sama dgn suasana kalau tak musim haji??

cikgu mas said...

salam

CR!!!memang betul bila tuan tanah bangun,dia mesti tersengggih sambil berkata mmg sungguh kreekk my follower,tapi ini yg menariknya PDKM ni yg cm tak jumpa kat mana2 blog pun...


CL,breakfast nanti ambil black coffee satu yer...sempena topik hari ni KOPI..hehehe

cikgu mas said...

Salam...

noor pi lunch arr,sambil melayan blog CM sempat memasak maa!!,

ikan bawal goreng cili,sayur kobis goreng,telur dadar,ikan tamban masin,jomm lunch umah cm ni...lalala jgn jelesss cikgu tgh bercuti...

nailofar09 said...

salam..slamt tgahari...ramainya, meriahnya!!!!!!! nak jugak join ngn depo ni...awat cerita pasal kopi...Cik Nor pernah proses buah kopi, tmpt saya ada lg pokok kopi, jom arrr sesiapa nk mncuba...CR bole tolong wat promosi , kopi apa erkk...jngn J' tau D' larrr...cari nama yg kawkawkaw

shami2 said...

Salam CL...

Tumpang lalu aarr

Riuh..meriah rakan dan taulan..
Kopi duda n janda bagai...

1)Psst Kak Noor
2)Psst CM
3)Psst Kak Zie
4)Psst CR
5)Psst AZ
6)Psst Kak Norsidah
7)Psst Kak Pinat
8)Psst mamaju
9)Psst Kak Nab
10)Psst Kak Hjh siti Noor
11)Psst Rosli
12)Psst Yem
13)Psst Qaseh..
14)Psst Kak Umiziaudin
15)Psst Roszaili
16)Psst YB
17)Psst cik hilmy
18)Psst hati cantik,..
Fuhsst hah lotih dah
Kepada yg tak tersebut..maap yer..lenkali pulak..

p/s: Cheq tulun senaraikan .nama2 nanti bagi hadiah top kat cheq tau tau..ngeh..ngeh..ngeh ..

Leenoh said...

Salam.

Manzlie. dah hilang letih kot.
Kalau sihat memang seronok dan puashati.

rezeki said...

salam,

berpeluh dahi kena kepala ikan mayong masak asam pedas perggggg

CL dan kekawan mkn tak kepala ikan mayong ?

ni cite psl ikan mayong , dia adik beradik dgn ikan jahan, anak sedara ikan sembilang

semua spesis ni sdp masak asam pedas pekat

tapi sesetgh org tak makan

cikgu mas said...

salam

sudah-sudah,tolonglah CR jangan dikau bukak topikk baru,CM risau meletooop berasappp umah CL ni nanti,hehehehe

ikan mayonggg tu camner arr...cm teringin gak,mkn kepala ikan nanti jd pelupalah CR,,,

kita tunggu kak ngah makan apa ek,dia suka pekena nasi kandar,penang mariiiiii....

norsidah said...

Salam CL,

Dah masak asam kepala ikan mayong pulak, memang meletup jap lagi, best tu....abah akak memang suka asam pedas ikan mayong tu..buat kenduri la CR, boleh makan ramai2..

Zie said...

Salam,
CR... saya tak berape kenal ikan mayong kalu dh kene sembelih! Ikan ni tak bersisik, kalau masuk pertandingan memancing, kategori tak bersisik kurang point nak menang...

Ikan ni selalu dimasak kari... kak ngah suka kot.

rezeki said...

salam

cm, rupanya mcm sembilang, tapi sembilang kecil , mayong kira saiz m dan kalau besar di panggil jahan

org tua2 mcm pak itam dan abah kak sidah je suka makan keh,keh,keh

zie, kalau msk kari kurang kick keh,keh,keh

nti kita tanya cl, kat makkah ada tak ikan ni

norsidah said...

Salam,

CR tak beritau sebelum lunch tadi kalau tidak boleh juga pekena satu mangkok, selama ni dah lupa dah pasal ikan mayong tu sebab cek abg tak makan..

Wah Shami dah buat senarai tu...

Noor said...

salam..

taraaaaa.. ikan mayong seh.. masak asam pedas likat2.. perghhh! ikan mayong mahai giler.. stakat penoreh cam kak ngah nie mana nak mampu.. paling grand kari ikan bilis.. asam pedas ikan temenung.. ayam pencen goreng cili.. pucuk ubi gulai lemak.. oh! meleleh plak ayaq liuq cheq.. heh heh

psstt.. dah keturunan mamak.. makan capati ngan kacang pol je.. la la la

rosli said...

Salam SA dan rakan2

Mintak laluan SA,kalau orang Selangor panggil ikan mayong ni ikan bagok....sedara dengan ikan belukang...dua pupu dengan ikan duri dan sedara dengan ikan sembilang tp tak ada kena mengena dengan ikan keli sbb ikan keli ikan darat/air tawar.semua tu mmg sedapmasak asam pedas spt mana kata Rezeki.

Sdra Azli bagi peluang kita guna rumah dia ni.....jap lagi mesti new entri....get ready arrrrrr...

rezeki said...

salam

dulu ikan ni org tak nak, tapi bila dh mula dikormersilkan kat mana dgn masakan asam pedas mcm yg tereknal di parit jawa, barulah ikan ni ada harga, sekrg org cina pun dh pandai mkn ikan ni,

kak ngah, ni ikan org kampunglah mcm pak itam keh,keh,keh

kat pasar di kl, susah nk cari
laaa pak itam pun mamak juga, mamak maiden tang dr benua india la la la la

umiazuddin said...

salaam...

ohh parlimen dah sambung balik bersidang...

High Castle bangkitkan perkara baru iaitu salasilah keturunan ikan mayong...

Dibangkang oleh MP dari Melaka, alasannya takut Tuan Speaker marah Dewan Persidangan PDKM akan meletup pada bila-bila masa....silap-silap kena bersidang di bawah pokok pulak nanti...(whoa...isu sensitip nih)

Kuala Lumpur pula mempertikaikan kesedapan ikan mayong dimasak asam pedas berbanding dengan kari...

sekian laporan terkini dari parlimen...selamat menonton rancangan seterusnya.

VpeaceV

psstt shami, kalau sebut semua nama tu dalam satu nafas, boleh ler dapat top prize...heh ;)

Zie said...

Salam,
CL tak kenal ikan mayong, kalu kat Mekah dia cari sah tak jumpa... terbeli ikan keli dan ikan sepat ronggeng. keh keh keh

Tapi takpe CL, mak itam CL takde kat Mekah, jadi tak kena marah..

rezeki said...

salam

kak umiazuddin, jap nk gelak kkkkkkkkkk

manalah tuan speaker ni tak masuk dewan lagi, rasanya hr ni busy psl byk bilik nk kemas

tu yg dewan bersidang spi off topic
psl tuan speaker tak mai lagi keh,keh,keh

la ni pembentangan rang undang2 ikan mayong bacaan kali ke 144 he he heh

Noor said...

Salam..

walawei.. parlimen KL@duta mas telah membangkitkan isu sepat ronggeng..

perghhh! sepat ronggeng goreng makan ngan nasik panas.. berpeluh seh.. menitik tap tap atas tikar mengkuang.. kalah peluh pak itam..

umiaziuddin.. wow, cam wartawan astro awani.. emmm, astro 'vanavil' pun ok gak.. la la la

rezeki said...

salam

rosli, kalau dulu org geli nk makan ikan belukang psl dia suka makan najis dan dia hidup di tepi pantai, tu dulu psl rumah byk ke tepi pantai

rezeki said...

salam cl dan semua kekawan yg dirahmati Allah

ok , pak itam nk gi hutan jap tgk ayam hutan dan tapir , dh mandi ke belum petang2 ni

nti next n3 , pak itam akan melaporkan diri lagi

jgn duk gado2 rebut pingat tu dlm n3 baru, bagi sama adil
satu utk kau , satu utk aku
2 utk kau 3 utk aku keh,keh,keh

Zie said...

Salam,
Kak Ngah, ikan sepat ronggeng buat ikan masin... aduss sedapnya, mau kak ngah abiskan nasik abg ngah punya... kak ngah makan 3/4 pot.

Tahniah Kak Umiazuddin.. melaporkan bagaikan suasana sebenar!

Noor said...

Salam

zie.. 3/4 pot.. alahai, lekat celah gigi je dik.. paling sikit 4 pot baru terasa sepat ronggeng tuh.. heh heh

babai pak itam.. take care of my tapir arrr.. jangan lupa bawak sabun dettol.. tapir suka bangat haruman dettol.. keh keh keh

pssstt.. CM tercekik tulang ikan bawal ke?? diam je.. ngeh ngeh ngeh

Noor said...

Salam..

ok 'ebery bodi'.. kak ngah pun nak mintak diri dulu.. bukan nak ikut pak itam.. tapi, kak ngah nak p jumpa mandur estet.. nak mintak tukar pisau toreh.. dah tumpul seh..

CM, Zie dan lain2.. sila lah amik no 1 utk next N3.. cheq redho.. he he

YB said...

Salam

Sdr Rosli, kawan saya org selangor kata ikan keli tu ikan sembilang jugak. Saya kat tak. Dia tetap kata ya, siap tegang urat leher lagi tu.

Ikan bagok masih sedap buat masak lemak campur terung. fuhh..

Ayah Zain said...

Salam CL,

Masya allah, dan ada persidangan parlimen pulak. macam-macam isu daripada itu ini bagai.

Nanti, sat lagi tuan raumah sampai, hangpa siap siaga lah . Den tak dapek nak nolong. Noor n Pak Itam siang2 dah cabut.

cikgu mas said...

salam..

ye larrr,tukang buat kecahh umah CL dah cabut,pak itam yang dgn kak ngah yang kena bertanggungjawab,dia bentang isu kopi,Paper Julai yang terakhir isu ikan air tawar...pas tu tinggalkan kat kiter nk jawab dengan ciklie.

..sunggguh kurangg asaammm.barisan pencadang ni,Parlimen Kota Melaka dah sound tadi jangan dimulakan....hehehe

arulz_adnan said...

ptg hr arafah tu nk ke jabal rahmah..igtkn xder ramai org.rupanya berhimpit juga..sempat berdoa di bawah jer...

manzlie said...

salam semua...

adohhhh..berasap rumah ku...cerita kisah kopi, ikan mayong, ikan keli, ikan bagok,ikan sembilan...awat...ingat rumah cheqq nih ruangan masak memasak ker...heheheh gurau jer..

mamaju - rumah sya memag dekat dah rumah dgn mamaju...ann sekolah kat situ aar...
Abang aji - berjlannkaki sejuah 2 km seronok..banyak bahan cheq dapat..doa..hhmmmadalah doa tuh..biarlah rashiaaaaaa..
Rezeki - aduhh dia ...bukak topic ikan terus tinggalkan parlimen...marah dah speker dewan melaka tuh..
kak noor - takleh ku bayang kan akak cam isuara brazil tuh memungut kopi diladang..
cikgu mas - ada ker kopi ayah lie..?
Ina - sbar lah insyalah ada lah tuh rezeki kemari..
dan yang lain lainmekasih ats komen tuh..maaf tak terjawap den..busy gilerrrrrrrr

waslam

mama ju, said...

khemah persendirian tu siapa yang buat ?

shameel Iskandar said...

salam ukwah dari saya.

pasti seronakkan bekerja di Tanah Suci Makkah. Tempat idaman jutaan umat islam di seluruh dunia.

khani said...

Mampir nich...
menarik sekali blog anda, dan saya sangat suka..
Salam....
oh ya ada sedikit info nich tentang bibit jabon dan kayu jabon semoga bermanfaat...