MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 8 December 2009

" Episod 43 - Perjalanan Haji ku 2009 - Melontar pada hari Ke Dua.Cl berjalan kaki ke Jamrat..

Cl dah bersedia nak panajt jamrat nih naik ke tingkat atas sekali
Tu diaa..ramai dah mula naik ke atas skg nih...
Nampak ada jemaah yang duduk berkhemah di Mina


Juga terdapat di kaki kaki bukit..alhamdulilah
Sepanjang perjalanan nampak ramai Jemaah berkhemah tuh..




56 comments:

Zie said...

Salam

Zie said...

Salam CL,
Alhamdulillah

Zie said...

Salam CL,
Ramainya jemaah

Zie said...

Salam CL,
Indah sungguh perjalanan haji CL

rosli said...

Salam CL,

no 4 ke ni

Masayu Ahmad said...

salam cl

alahai

Zie said...

Salam CL,
Perjalanan haji CL boleh buat drama bersiri

Masayu Ahmad said...

Salam zie & rosli

semua pecut laju

rosli said...

Salam CL,

Laju betul Zie ni,,,,tahniah

Handsome CL masa ni.....macho pun ada...posing habis...

Masayu Ahmad said...

Salam CL

sungguh seronok perjalanan CL

memudahkan kami melihat dengan jelas suasana di mekah n madinah

Alhamdulillag

rosli said...

Salam CL dan rakan2,

Best dpt tgk entri ni...suasana jemaah yang berkelah dan berkhemah di tepi jalan dan tepi bukit. Mcm2 ada.....

Noor said...

Salam..

wo wo.. zie kata kanda gila kuasa arr..heh heh

Noor said...

salam..

en rosli.. tak kan p dapur kot.. terlepas seh.. cuba lagi..

Masayu Ahmad said...

Salam Zie

tahniah jadi ratu pecut ;D

Zie said...

Salam,
Kak ngah... hehehe
balas dendam, mujur hj rosli dan hajah masayu sampai... kalau tidak nak pecahkan rekod. ngeh ngeh ngeh

rosli said...

Salam CL,

Noor, pc saya ni dekat dgn dapur...baru kejap je gi minum....dah 4 entri....tgk astro lagi.....its ok.....

Zie said...

Salam,
Bila kat Mina, tengok jemaah berkhemah tanpa kemudahan macam jemaah Malaysia... terasa pilunyer, mereka semua tetamu Allah, tetap istimewa.

Noor said...

Salam CL..

seronok tengok khemah2 atas bukit dan di tepi2 bukit.. kebanyakan jemaah persendirian kan..

Zie said...

Salam CL,
Beg CL tu isi apa? misti makanan dan minuman.... selain anak batu.

Masayu Ahmad said...

salam zie

saya ni selalu on je pc, sekrg dah jadi terikut sama rentak mana-mana

atlit pecut pkdm..hehhe;D

Noor said...

Salam

Zie.. kak ngah saje je bagi laluan.. heh heh.. ye lah tu 'saje'..

wokeh.. teruskan, kak ngah mintak diri dulu.. nak p amik 'adik' balik 'tusyen'.. opsss.. adik sehh.. la la la

Zie said...

Salam,
Hj Rosli & Hjh Masayu...
cuba lagi ye... banyak peluang. Saya suka gak panggil org haji dan hajah, kalau belum berhaji... insya allah cepat menjadi tetamuNya.

manzlie said...

salam zie...

alju nyer dia..

wasalam

manzlie said...

salam rosli...


ye ker...sudah semestinyer..heheh

waslam

manzlie said...

salam masayu...

memag seronok bila menunaikan haji bersendrian kali nih..tanpa ada ikatan apa apa...senang memabwa diri..

wwaslam

manzlie said...

salam zie...

dalam beg tuh bukan makanan lah..cuma hanya ada blanket and sleeping bag jer..nak kena bermalam dan tido di mina sebentar

wasalam

manzlie said...

salam kak noor...

nak amik ádik'..heheheh


wslam

rezeki said...

salam cl,

melihat gmabar kat n3 ni, mengamit sejuta kenangan di sana, yg tak tahu bila lagi akan berpeluang menunaikan haji

dlm beg cl msm2 ada, ayam hutan kak ngah pun ada he he he

ke kat dalam tu ada kek secret resipe he he he

manzlie said...

salam rosli..

woww letak pc di dapur yer..heheheh

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

memag sungguh bermakna bila berjalan sebegitu...satu pengalaman yag snagat berharga...

ada sleeping bag jer lah...mana ada ayam hutan and kek...heheheh


waslam

Zie said...

Salam CL,
Tengok suasana Mina, cukup tenang cuacanyer... tapi macam sejuk la

manzlie said...

salam zie..

masa nih memag agak dingins edikit..alhamdulilah


waslam

rosli said...

Salam Cl,

MMg klu tgk jemaah Msia teratur dan nampak selesa kerana kemudahan disediakan, syukur pada semua terutama TH dan pakej swasta...bayar saja berapa kita mampu.

Pada Noor, terima kasih atas doa tersebut, mmg berhajat dan berdoa dapat buat haji dalam masa terdekat, wpun dah buat dan dapat 'haji kecik' kata orang2 tua, daftar TH dah, pelan pun ada, hanya menunggu giliran TH dan semoga Allah perkenankan doa kami.Amin.

Zie said...

Salam CL,
Kat Mina, dimana ye pusat penyembelihan korban/dam.. CL ada pergi ke?

Hj. Rosli, saya mengamin doa tuan... moga Allah perkenankan.

manzlie said...

salam rosli...

isnyalah..semoga saudara akan kemari nanti pada tahun hadapan..

waslam

manzlie said...

salam zie..

ada berdektan jugak tapi sya tak p lah..


waslam

rosli said...

Salam CL,

Mintak laluan, Terima kasih pada Zie, tadi saya tertaip Noor, its ok....apapun semua doa rakan2 amat dihargai.

rosli said...

Salam CL,

Terima kasih atas doa Sdra tu....Amin.

S said...

salam,

CL memang hebat.
berapa km dari Haram ke Mina?

penat gak tu berjalan kaki.

Zie said...

Salam,
Tengok CL berhaji.. mengamit rindu utk berhaji lagi, saper pun masih tak puas... misti nak banyak kali. TH pun tak boleh larang, org nak beribadat kan...

Zie said...

Salam CL,
Khemah CL warna apa? sepasang ke ngan t-shirt CL... ngeh ngeh ngeh

umiazuddin said...

Salaam CL,

cantiknya langit dalam gambar no. 2 tu...sebelah bercahaya, sebelah gelap...kepulan awannya pun ada 2 jenis...masyaAllah, kejadian alam ciptaan Allah tiadalah yang sia-sia.

CL, jemaah persendirian yang berkhemah di Mina tu cukup ke kemudahan public toilet-moilet yang disediakan? Kena bayar tak?

Terserlah ke-slim-an CL masa ni...berapa km gamaknya total perjalanan CL sepanjang haji kali ni...?

VpeaceV

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

salam, pantasnye kak zie & abg Rosli sampai. Baru je tadi saya dtg sini, sambil kukus apam gula hangus, saya tgk n3 CL yang dolu-dolu. tiba-tiba dah ada 40 komen.

Ni mesti berebut kerusi ni tadi!

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Alhamdulillah, ramai berpusu-pusu menunaikan rukun haji ni.

Cl macam berjanji je dengan khemah-khemah tu, pakai baju warna sama. sepadan sungguh!

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

tak terbayang mcmana tempat penginapan jemaah msia yg diselia tabung haji. tgk khemah yg ada, kak zie kata org perseorgn.

-pandanganku kelabu-

Zie said...

Salam,
Wan, jemaah Malaysia khemahnya macam n3 semalam... memang cantik, selesa, gi tandas je beratur masa2 nak masuk waktu solat.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

ooooo... gitu. habis, solat di mana? ke atas tanah je?

cikgu mas said...

salam ciklie

amboii dia,slimmmmmm yer??

Zie said...

Salam,
Wan, mana2 bumi Allah ni suci, tanpa sejadah pun boleh solat... macam CL kat Arafah, dia solat kat atas jalanraya tanpa sejadah.

Ayah Zain said...

Salam,

baru beberapa jam az tak ada depan pc, rasa ketinggalan sungguh.

CL tu slim CM tau kenapa? hahah

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Alhamdulillah, terasa indah dan mudahnya islam ni.

nor64 said...

salam CL, begitu sekali keadaan di MINA..

Zie said...

Salam,
AZ, CM,
CL tu slim sebab banyak kali tak dapat makanan... dugaan bagi CL.
syukur... CL masih sihat.

Noor said...

Salam..

tu dia.. kalu CM dah kata slim.. memang slim sungguh lah cik lie.. kalu katub muka misti depa pakat kata budak amik SPM.. he he

psstt.. tapi, kalu yang kat HC yang katub muka.. misti depa kata.. bapak budak repeat SRP.. ngeh ngeh ngeh

Zie said...

Salam,
Wan, melontar bukan rukun haji... wajib haji.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

kak zie, wan silapla... nak kena bukak buku haji ni.