MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 5 December 2009

" Suasana Solat Jumaat semalam..."

Masih lagi jemaah solat di jalanraya...alhamdulilah
Keadaan di luar Haram penuh sesak...
Lautan Manusia menuju satu tujuan..alhamdulilah
Allahuakabar..Subhanaalah...Alhamdulilah



42 comments:

cikgu mas said...

salam

Jumaat yg indah

cikgu mas said...

salam

Satu tujuan mengharap kasih Allah yang satu..

cikgu mas said...

Salam

mungkin 2,3 lagi keadaan sesak akan beransur surutkan ciklie,,,??

cikgu mas said...

salam

cm toleh kiri kanan,atss bawah,kenapa cikgu sorang ni?? tido ker kekawan2..

manzlie said...

salam cikgu mas..

wahh sapu bersih dia..top 4 lagi...

semua pergi rumah orang kawin lah..heheh

waslam

cikgu mas said...

Salam

ciklie nk pukul 4 dah,pengantin dah siap bersanding dah,nape depa tak balik lagi.?sunyi lah pulak..

ummi humaira said...

salam CL
masyaAllah , masih meriah lagi walaupun setengahnya dah balik dan sampai ke tanahair...

cikgu mas said...

Salam

kita sembang berdua jer ke ni?AZ mana?lawat kawasan agaknya..

cikgu mas said...

salam

ternampak dah kak umi,kak umi tak pi kenduri kawin ker kak?

ummi humaira said...

salam CL
CM ,akak ada ni , tak nak sembang ngan akak ke

Zie said...

Salam CL,
Masih ramai lagi jemaah haji... ada yg jumaat terakhir di MH macam kak zakiah kita tu, hari ni dah terbang ke Madinah. Alhamdulillah... menjadi tetamu RasulNya pula.

ummi humaira said...

tu ler , ni tengah tunggu cik abe balik keje , ada ke dia larat nk mandu bawa mem besar nih

umiazuddin said...

Salaam CL,

MH bagai dituruni salji...memutih gitu..alhamdulillah.

VpeaceV

p/s Cikgu dah kebah demam?

ummi humaira said...

sekarang nie apa2 yg bkaitan kat sana semuanya suka tengok , sampaikan citer "cinta madinah" yg dah berkali2 ditayangkan pun sanggup nk tengok situasi sana lagi..rindu MH dan Masjidin nabawi...

nailofar09 said...

salam CL, ramai lg jemaah kat MH...ramai yg buat umrah lg, visa umrah dah dibuka rasanya....
CM...tahniah, ptg ni minum teh ngn kudap apa?...kalau buat pankek pun ok...pekpeknga'...cecah gula merah...

nailofar09 said...

salam...ummi, umihazudin...slmt ptg, hujan ker kat sana...kat sini dah mndung gelap... sambil mghadap laptop mulut ngunyah..krepek sukun...mai lerr

nailofar09 said...

salam...

kita ni sama...nak jugak tatap pic2 MH...n baca cerita dr sana, tk prnah jemu...nmpk cantik jerr. masa lpas haji nie, bole larr suping...hehehe..saya dah mula pnjat tangga mall, cari rumah coklat n gula2...bli ole2 utk knkawan....

Imran Paris said...

En Li...SUBHANALLAH...masih ramai lagi rupanya ye...bestnya.

cikgu mas said...

salam kak umiazudin

terimakasih ,alhamdulillah dah sihat,kuat dah berlari dah..

umiazuddin said...

Salaam kak nailofar...

kat ipoh ni baru lepas hujan renyai...langit mendung jer...kalau pekena biskut kering celup ngan teh o panas pun sedap nih...kak, mehler sikit kerepek sukun tuu ;)

suping kurma bersalut coklat...mmm sedapnya... (*hint, hint kat CL* hehe)

VpeaceV

Ayah Zain said...

Salam CL n CM

I am back home. wahh jadi penunggu keyborad yer. Anyway tahniah.

Padan ler tadi tersedak kat umah jemputan rupanya ada yang menuebut nama az yer.

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, hanya satu tujuan, selagi berada di Bumi Barakah tumpuan hanya pada Mu saja.

Amin.

tq.

Zie said...

Salam,
Kak Nailofar... buat sendiri kerepek sukun tu? ke beli masa Hari Peladang Johor, sedapnya...

AZ, hari ni laju tak memandu balik Johor, ada masa cuba cek nama kat www.rilek.com.my, mana tau berderet saman sejak tahun 2000.

Ayah Zain said...

Salam CL

Bila kita amati ada lagi tempat dalam MH dan atas bumbung, mengapa jemaah tak suka masuk ke dalam MH yer.

Zie, AZ dah check,cuma ada satu pada tahun 2006. Lepas tu tak nampak pulak. alhamdulillah

Hari Khamis masa pergi ada jumpa satu speed trap selepas tol simpang ampat, abang polis tu suruh jer az teruskan perjalanan. Syukur kepada Allah

nailofar09 said...

salam, Zie...beli jerr kat pt raja..., segala krepek ada. Malas larr nak buat, nak layan PDKM lg..hehehhehe. Zie kat p jaya yer? bole lar kita jmpa...satu masa satu ketika...errr...bila CL balik KL... jom kita wat gthering'...hahahhaa.Meriahnya mcm mjlis apa tu?...err yg tu tu

Hj Karim said...

salam CM. Enkau betul terror. Eden tunggu nk pecut.........tak berjaya. Tahniah yo.

Hj Karim said...

salam semua. peluang berada di tanah haram untk melakukan ibadat.......sembahyang berjumaah,zikrillah,umrah dsbnya. rASONYA TK MAU BALIK KE KAMPONG HALAMAN.

Zie said...

Salam,
Kak Nailofar, saya kat dutamas, kl.. insya allah, ada masa kita jumpa ye..

AZ, saya ada saman thn 2005, 2007... kawan kat ofis lagi byk, lebih seribu. Tu la.. pecut je kat jalanraya.

Ayah Zain said...

Salam zie,

umangaiiiiiiii, yer ker. Masya Allah.

hj Karim, apo kabor, Cikmas memnag gitu. pelari pecut yang sukar diganggugugat tuh

hajah zainab bt abdullah said...

meriah sentiasa...

cikgu mas said...

Salam..

Az,next week ,saya dah boleh dingangu gugat,saya perlu dihantar diperbatasan berkhidmat untuk negara.

..hehehe..doa lah saya berpeluang join PDKM next week,sehari tak masuk PKDM,seperti beerpuasa tidak berbuka AZ..

Rozali said...

assalamualaikum CL

Nampak sesak

Tapi bila kita berada disutu tersa amat nikmat

Betapa syukurnya CL senantiasa berada di Rumah Allah

Alhamdulillah,syukran

Wassalam

rosli said...

Salam SA dan rakan2,

Saya baru saja smpi rumah , tghari tadi dari Cherating, hati rindu dan meronta2 nak tgk blog ni. Syukur.

Terus bukak pc dan masuk blog ni.....belum smpt baca episod 18 ke 22...byk dah tertinggal ni....Sekali lagi tahniah SA....suka tgk gambar you berlatarbelakangkan mercu tana Jabal Rahmah. Semoga SA bertemu calon yang sesuai di masa akan datang.

nailofar09 said...

salam...salam senja:) sdr rosli...cuti2 m'sia yer...akak aminkan doa rosli tu...muga yg terbaik wat CL kita....ni akk tunggu n3 baru...berenti kejap arrr...dah azan tuh

Zie said...

Salam,
En. Rosli, lepas ni g blog En. Imran, dia cari sejak 3 hari yg lalu...

rosli said...

Salam SA dan rakan2,

Syukur dapat tgk lagi gambar Makkah yang padat dengan jemaah.

Nailofar09, kali ni pergi Cherating berkursus belum lagi smpt bercuti2 Msia dengan keluarga. Sesetengah area Cherating banjir dan ada yang ok, tp setiap hari hujab, ombak besar dan air laut keruh sangat...

rosli said...

Salam Zie,

Mintak laluan, jap lagi saya akan masuk blog IP....nak solat mahgrib dulu....dah lewat ni....

nailofar09 said...

salam...tuan rumah bz...kita jerr wat riuh...best juga g cherating, kita kursus katb ofis jerr...asal kursus arrr, nk isi borang prestasi...pas ni k JB pulak, balik ari jerr... Disember...ank2 didik cuti...kita kursus...kerja manmbun...aduhhh

Ayah Zain said...

salam,

CM g perbatasan? hehehhe maksudnha perbatasan yang setahun sekali tu ker?

manzlie said...

salam sayang semua...

mekasih atas komen komen anda tu..sya tak sempat nak menjawap skg kerana terlalu busy ..la nih jemaah masih lagi ada di hotel..sibuk sekrang..lagi 2 hari depa semua akan kelauar lah..disamping ituh juga sibuk duk buat budget next year...heheheh
maafkan sya ...
once again
thanks for the comments

waslam

مسافر_اسلام said...

Salam semua...adik bungsu nak tutp tirai post yang ni...boleh abang lie..semua berlumba..tinggalkan adik bungsu sendirian.

azim said...

assalamu'alaikum,

tlg doakan kpd saya sekeluarga supaya dpt jejakkan kaki di Makkah...