MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 3 December 2009

" Episode 19- Perjalanan Haji 2009 - Mendaki Jabal Rahmah dah nak sampai nihhh.. ...."

Helicopter duk berada mengawasi semua jemaah dari atas...
Jemaah dari negara sudan tuh. duk berdoa..
Ada yang berdoa di celah celah batu...masih belum sampai ke puncak jabal rahmah
Allahu akhbar..masyalaah..subhanalah...
Tetiba hati terasa syau dan pilu bila beramai ramai nih...




59 comments:

cikgu mas said...

salamm

cikgu mas said...

salam CL

layaaan rasa sayu dan pilu,sandarkan pada Allahkan,Dia lebih memahami..

Zie said...

Salam CL,
Alhamdulillah... Taniah CM

Zie said...

Salam CL,
Sayunya hati... di Arafah. Tempat pertama Allah mengampuni dosa hambanya.

cikgu mas said...

salam

Pasti terasa sayu,melihat manusia semuanya berdoa dan mengharap pada Allah,Kita sungguh kerdil,cuma hamba,walaupun berelung harta didunia,takkan mampu melawan ketentuan Allah.tak de siapa yg boleh sombong pada Allah...

Membaca catatan dan menatap semua pic ni CL...CM turut berasa sayu..

Zie said...

Salam CL,
Tengok gambar ni pun terasa sayu dan pilunya hati... semuanya merintih memohon keampunan Allah.

Sungguh pilu... yg kedengaran hanyalah tangisan dan bunyi heli shj.

cikgu mas said...

salam Zie

tak perlulah kerap sangat mengucap tahniah pada CM ni,bukan bertanding atau bersaing apapun..yg penting keberkatan dan kemesraan ukhwah kita diblog ni..berlari dan mengejar top 3 cuma untuk menambah kemeriahan...betul tak zie???

Zie said...

Salam,
CM kita bedua je lagi... mana yang lain???

mama ju, said...

jangan lupa,
Mama pun ada.
Mama lambat sikit tekan keybod ni.

mama ju, said...

ayat apa Zie dan CM baca?

mama ju, said...

Arafah meninggalkan banyak kenangan.. Mama pening-pening lalat masa kat sini.

cikgu mas said...

salam mama ju

baca ayat apa????

mungkinkah `ayat-ayat cinta`???hahaha..

norsidah said...

Salam,

Akak pun ada Zie, cuma ari ni lembab sikit sibuk sangat.

Cm kata ayat2 cinta, cinta pada Allah Yang Maha Agung

PINATBATE said...

Subhanallah!
Berebut-rebut mengharap keredhaan Allah dalam ibadah masing-masing..

mama ju, said...

Ayat nak dapat no. satu tu la....

norsidah said...

Salaqm CL,

Nampak langit tu bersih cantik, ramainya jemaah menadah tangan dibumi berkat tu,tempat bertemu nya dua insan pertama didunia.

mama ju, said...

Sebenarnya mama tgh goeng ayam ni..lari kat sini kejap..

norsidah said...

Salaqm CL,

Nampak langit tu bersih cantik, ramainya jemaah menadah tangan dibumi berkat tu,tempat bertemu nya dua insan pertama didunia.

mama ju, said...
This comment has been removed by the author.
mama ju, said...

Ada batu je diaorang nak tulis..diaorang ingat lagu sudirman ke...

norsidah said...

Salam CL,

Sedih kan bila kita ingatkan terpisahnya Adam dan Hawa

norsidah said...

Salam,

Mamaju kalau dekat boleh jugak rasa goreng ayam, lapar ni baru sampai rumah

cikgu mas said...

Salam mama ju

just joke yarr..

tengok batu depan jemaah berdoa tu ada huruf `C`kan????

C apa yerr????

A)CR?
B)CL?
C)CM?
D)CN?

berdasar penyataan diatas,C yang manakah masih single n available..

hehehe...yg terlibat jgn marah arr..

mama ju, said...

Zie duduk dekat2 UPM ke/ tu huntng kat MANA... mama pun minat brg car boot

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Salam CL,

Terasa begitu syahdu melihat lautan manusia memanjatkan keampunan. CL, waktu wukuf bermula pukul berapa sehingga terbenam matahari?

manzlie said...

salam cikgu mas..

Rat trekk mengegar Pesada Track and Balapan..taniah


waslam

manzlie said...

salam zie...

memang sayu dan pilu lah rasa hati ku ketika waktu tuh..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

benar kata mu..hanya allah shaja yang mengetahui rasa hati kita.

waslam

mama ju, said...

Cikgu mas..semua CCC tu hebat2 belaka.Panjang betul akal CM...

manzlie said...

salam mama ju...

kenapa mama pening pening lalat nih?

waslam

mama ju, said...

Doa panjang2 CL,bukan selalu boleh berdoa kat situ..

Noor said...

Salam..

tu dia dah episod 19 masih lum sampai kat puncak.. peghh! jauh sungguh.. he he

manzlie said...

ssalam kak pinat..


benar tuh kak..

wasalam

mama ju, said...

Masa tu mengan...CL

manzlie said...

salam kak shidah...

alahamdulilah..langit memang cantik masa tuh...ibarat meredai dan mengiringi doa doa kami...

waslam

Noor said...

Salam..

cikgu.. cikgu.. cheq nak jawap.

cheq hitamkan kat jawapan 'B'

betul kan kan..

emmmm.. kalu 'A' dah tak bley.. expired.. wa ka ka

pssttt.. 'C' & 'D' pun ok gak.. la la la

manzlie said...

salam kak noor...

sat lagi sampai lah...jgn risau isaura...

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas...

C apa lak tuh... ada ada saje dia nih tau


waslam

manzlie said...

salam wan...

memag syahdu dan sayu bilaman berada di situ..alhamdulilah

waslam

manzlie said...

salam mamaju...

memag panjang dan lama doa doa ku irirngi di situ...

waslam

Noor said...

salam CL..

seronok kan dapat join jemaah yang ramai2 tuh. survival sungguh mereka.. dok berkhemah ditepi batu.. jemaah kita disarankan dok dalam khemah dan jangan merayau..

manzlie said...

salam kak noor..

bagi pendapat sya ..sapa yang duk di maktab amat lah rugi kerana tkadapt mrasai pengalaman yang palng indah dan manis disini..tu sal sya tk duk di maktab selalu..masa banyak disini shaja
waslam

cikgu mas said...

salam..

pssst,sajer nk share dgn mamaju,ada 2,3 orang kawanku balik makkah depa mengan....ng..hehehe,ok jugakkan!!made in Makkah..bukan made in Paris jer..berkat tu,hehehe

tak sesuai untuk under age yer...CL diam yer..cerita org pompuan ni..hehehe

manzlie said...

salam cikgu mas..


amboiii depa manga....g apa tuh?
cuba huraikan...


waslam

cikgu mas said...

salam cl

hehehe sudah ker pesan jgn disampuk,`mengan,,,,tuk kot...hah betul mengantuk..

CL jom dinner...saya dah nk siapkan dinner ni..

manzlie said...

salam cikgu mas..

makan ap tuh..wat menu..?

waslam

Noor said...

Salam

CM.. cheq pun ada kawan.. dah kawin lamaaaaa.. tapi tak ada zuriat.. balik dari umrah.. taraaaa.. ada youuu.. he he

CL.. ini untuk kaum ibu2 je arr..

ummi humaira said...

salam CL...
lama tak menyampuk disini , tp setiap hari wajib kesini , kalu tak caya tanya " Live Traffic Feed "

memang bila berada diatas sana , perasaan kita akan bercelaru , sayu , hiba , sedih , terharu semuanya datang .. hanya Dia saje yg tahu...

tumpang lalu .. CM
akak pun terlibat gak dgn kes mengan....ng tu, tu ler dia ank k3 akak tu.he he he

cikgu mas said...

salam

alamakkk...kenapa wanita menjadi mangsa yer kak umi,noor..

cepat2 wat pengakuan terbuka siapa lagi termenga....ng di tanah suci..

pengumuman ini dikecualikan untuk CR..yer..hehehe,,CR jgn marah nanti tapir CR CM yg punya..

cikgu mas said...

CL

menu ku lauk kanak2

kobis goreng bersama telur,ikan kembung masak kicap,,,cukup arr,sambal bilis tarakkkk bro...

Noor said...

Salam..

sat lagi kalu tak ada new N3.. ramailah yang wat pengakuan.. oppss, rasa2 nyer salah sorang tu CR.. tapi, dengar kata sampai la nie belum 'deliver'.. ngeh ngeh ngeh..

cm.. kita nyer made in M'sia je kan kan.. aisey, CM masih ada quota.. la la la

hajah zainab bt abdullah said...

salam,

syahdu...tengok gambar2 kat sini!

umiazuddin said...

salaam CL,

wah langit Arafah sudah kian cerah masa ni...terbuka luas untuk mengalu-alukan doa daripada hamba-hambaNya...subhanallah.

CL, masa ni dah masuk waktu wukuf ke belum?

VpeaceV

Hj Karim said...

salam CL dan sahabat semue. Amat rugi kalau ado pluang mendaki di Jabal Rahmah tk mbi kesempatan berdoa untok diri dan umat islam emue. Lebih lgi doa untok dapat jodoh,anak dn doa yg baik .Eden pecayo Allah dah makbul doa mereka. CL macam mano? sonyap jo...........

Hj Karim said...

salam CM. eden harap bagi le tip doa yg mustajab untuk CL. Kasian dio.Eden lihat air muko maso di Arapah dan Mina sedih jo..........

cikgu mas said...

salam Tuan Hj Karim

Masyallah sapalah cm nk bagi tip doa mustajab,biasanya CL yg bagi CM segala tip,siapalah kita tuan haji,semuanya dalam perancangan dan ketentuan Allah,sungguhpun wajahnya sedih tapi hatinya lebih tenang dan lapang,dia lebih bertuah dari kita.Mungkin letih tu...dalam bekerja sempat dia lari untuk buat haji...kita doakan dia..

manzlie said...

salam Kat ummi..

ye lah , waktu wukuf tuhhh

waslam

manzlie said...

salam haji karim...

why not tuan haji jer yang bagi tips for me..leh tak?

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

boleh abgi jer tip ..apa slahnyer...tiada sesipa yang SE GAH" di dunia nih..melainkan Nabi kita MUhamaad saw ....jgn risau bagi jer any tips for me...sya jugak budak baru belajar..."

waslam