MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 5 December 2009

" Episode 28 - Perjalanan Haji 2009 - Berjalan kaki cari makanan ..laparrr.."

Sebenar nyer sya beratus hampir setengah jam then HAMPA sebab takdapat lah makanan tuh....takda rezeki...ku kecewa then cuba cari di tempat lain....
Rupanyer ada tempat charge hp bateri di sebelah toilet dekat Jabal Rahmah..ok gak tuh...
Cari punya cari terserempak Jemaah Indonesia duk masak..cuba tanya rupanyer dia tak juallah makanan tuh...melepas lagi...aduhhh
Jumpa lagi UNTA berkeliaran di jalan utama ke Jabal Rahmah...



47 comments:

Ayah Zain said...

salam
chop

Ayah Zain said...

Salam

taraaaaaaaaaaaa

Ayah Zain said...

Salam

alhamdulillah

Ayah Zain said...

Salam Lie,

Siannya, tak apa itu semua drpd Allah. Nasib baik lie tak ada gastrik. AZ kalu, ermmmmmmmmm

Ayah Zain said...

Salam lie,

mana cikgu mas ni, zie n abang sulong

nailofar09 said...

salam...AZ dh balik dr masjid ?....Cl pic lum kuar, komen nnti2 larr...top 5 kut

Ayah Zain said...

Salam lie,

macam jatuh ditimpa tangga pulak, bila indon tu tak jual masakan dia.

Zie said...

Salam CL,
Siannnya... CL lapar

Ayah Zain said...

Salam lie

ala nai kacau az ler, hhheh ingat nakpecahkan rekod az sendiri.

Zie said...

Salam,
Tahniah AZ... kita dapat pingat tempurung je...

manzlie said...

salam ayah zain..

wahhh hebat az berlari...top 5 lagi...

taniah...raja pecut kembali mengegar...

waslam

Ayah Zain said...

Salam,

betulla zie, kesihan kan? lain kali kena siaplan bekalan cukup2 bila nak g jabal rahmah tu

manzlie said...

salam ayah zain...

semua tuh adalah Dugaan ku terima...takda masalah..

waslam

manzlie said...

salam zie..

lapar masa tuh..cuma tahan jer lah..heheh

waslam

manzlie said...

salam nailofar..

ayah zain tuh duk berlari pecut tuh....mana tn ismet kita?

waslam

Zie said...

Salam CL,
Bila diuji kelaparan, kita ingat org miskin yg hari2 kelaparan... takde makanan, takde duit nak beli makanan... siankan.

Ayah Zain said...

Salam CL,

tu ler zie g mana tadi.

Zie tengok tak drama astro oasis tadi berpaut di jabal rahmah. seperti yang az dengar bila kita tidor, roh kita akan kuar, then bila kita terjaga roh masuk semula tetapi kalau tak masuk bermakna inna lillah

rezeki said...

salam cl dan semua,

alhamdulillah, lapar yg merupakan satu nikmat Allah , mau turun 3-4 kg lagi he he he

cl, pak itam baru keluar hutan, kat hutan takde signal, tersesat pulak . masuk hutan panti keluar kat hutan south afrika, tu yg terus tgk undian world cup 2010 ngeh,ngeh,ngeh

Ayah Zain said...

Salam CL,

itu ler, semua kejadian itu sudah ditentuka. udah tertulis. kita kena redha sahaja.

so bila lie dapat makanan? so minum air aje la yer.muyah muyah muyah

Zie said...

Salam CL,
Pak Itam g masuk utan, dia pesan kalau sampai ahad tak balik, mungkin kena telan tapir... ngeh ngeh ngeh

abangsulung said...

Salam CL,

Cabaran gak tu, mujur syeikh orang yang sabar.

AZ, Wah..lima pingat N3 ni. emas ada,perak ada,gangsa ada,suasa ada,tembaga pun ada..
ha..ha..

nampaknya kawan2 lain keluar makan kat luar kot sbb tu sunyi je ni..

Zie said...

Salam,
hah.. ada pun pak itam, makan ayam utan sorang2 ye..

Ayah Zain said...

SalamLie,

Salam tn ismet. lama tak dapat melawat tn ismet. semoga tn ismet beroleh keberkatan Allah.

tengok undian world cup yer, malaysia masuk grup mana? kalau ngan brazil bye bye le . kwang kwang kwan

rosli said...

Salam SA dan rakan,

Perjalanan haji SA kali ini memang menarik....detail dan byk episod menarik....pengalaman ini tak boleh dijual beli.....

Mintak laluan , Zie dan rakan yang meneka nama anak IP, beginilah ceritanya camana saya dapat nama Rayyan tu :

Terus terang saya katakan actually nama Rayyan tu saya teka, sebab salah sorang officemate saya pun baru dapat anak sehari selepas Raya Haji....nama penuh anaknya saya tak ingat (ada 3 nama) tetapi ada nama Rayyan ditengah2nya....dan kata kawan saya tu Rayyan bermakna Pintu Syurga....so saya yakin IP pun mgkn akan guna salah satu nama tersebut....Amin.

Ayah Zain said...

Salam,

salam abangsulong, amacam konraktor kat sekolah tadi, harap2 kerja depa memenuhi spesifakasi yang ditetapkan

Zie said...

Salam,
AZ,tak tengok la drama tu.. sebab tu sebaiknya tidur kena berwuduk, baca fatihah, 3 kul & ayat kursi..

manzlie said...

salam ayah zain...

takpa..perkara kecik tuh jer..lagi sya tau..allah swt menduga saya..say terima dgn hati ayng tenang..
wslam

manzlie said...

salam rezeki..

alhamdulilah...tn ismet dah kemabli dari utan..heheh
ye lah dah turun lagi nih..

waslam

Zie said...

Salam CL,
Jemaah Indonesia tu masak makanan kegemaran CL, ikan kembung goreng dan sambal tempe + ikan bilis. sedapnya... tapi diduga dia tak jual dan tak bagi sikit pun kat CL.

manzlie said...

salam zie..

dah takda rezeki nak wat camner kan...heheheh

waslam

Hj Karim said...

salam CL dan sahabat semuo. Kali ni kito samo bagi tahniah pado Ayah Zain. Hip hip horey.

Hj Karim said...

Salam CL. Takde razeki ekau ye.......kironyo eden ke Mekah untok Umrah atau haji nanti ....eden bawo makanan istemewa yo.......keropok lekor Losong.

abangsulung said...

Salam CL,
Tumpang jap boleh. AZ, setakat ni puas ati jugak ngan kontraktor tu.

Hj Karim said...

salam CL. Kesian kat unto tu.......kehausan yo.Tak do ko jumaah hulo minuman atau makanan. Nasib ekau le......unto yo

um. masyitah said...

Cantiknya unta tu berbunga-bunga lagi

um. masyitah said...

Semoga Allah gantikan keadaan Hj CL yang lapar tu denan sesuatu yang lebih baik

مسافر_اسلام said...

Salam..lewat pasuk pusingan kali ini..ada tahlil arwah disurau..
kebanyakan ranking di sandang oleh az ye..hebat..

مسافر_اسلام said...

memang susah ke nak dpt mknana ketika itu?

مسافر_اسلام said...

rezeki Allah tentukan ye...tak apa, biar adik bungsu yg akhiri setiap n3 abang lie ye..

cikgu mas said...

salam

aiik musafir islam,mana boleh k.mas tak masuk,k.mas pi airport lah semalam tu tertinggal byk n3..

unta tu cari ciklie,suruh sampai salam kat saya,.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

salam,

tengok org dok hulur-hulur tangan, saya pulak yg rasa lapar. Syoknya dpt makan free.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Kita macam bayi di arafah. pergi didukung. didukung kenderaan. Berdoa mengangkat tangan minta pd Allah mcm baby minta sesuatu pada ibunya. makan minum diberi. lapar dahaga semua ada. lalu berjalanlah mencari-cari. Panjat jabal rahmah mcm baby mula-mula nak berjalan, merangkak kemudia memanjat. nak katanya, mungkin Allah nak kita ingat kita sebenarnya tak ada apa-apa, betul-betul bergantung pada Dia.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

seronok tengok org berebut-rewbut bersadaqah.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

kenangan di sini semuanya manis-manis belaka.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

paling tak tahan nak ketawa bila CL pegi snap gambar jemaah wanita dr Indonesia yg tgh prepare bahan utk masak. Tak dapat makanan, ambik gambar makanan pun jadik le. mesti dlm hai jemaah tu kata, "Apasal lak org gi ambik gambar aku? tak pernah tengok org masak ke? Eh! glamer aku, nanti masuk paper mana la pulak?

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

banyak gambar gambar makanan. Mcm pogram jalan-jalan cari makan kt TV3 lah pulak!

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

gambar yang CL ambil semua memaparkan keunikan, kecantikan dan keindahan suasana. sampai tandas pun digambarkan begitu cantik. rasa seronok dan bersemangat nak ke sana.