MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Sunday, 6 December 2009

" Jam 1.00 pagi tadi Keadaan Depan Kaabah..."

Bismillah...salam from Makkah...beginilah keadaan di Dataran Kaabah malam tadi jam 1.00 pagi sewaktu aku baru sahaja selesai menunaikan Umrah...agak sesak jugak dan padat , ramai para Jemaah yang masih berada di Kota Makkah alhamdulilah..syukran..waslam


64 comments:

Zie said...

Salam CL
Alhamdulillah

Zie said...

Salam CL,
Rindu untuk berada didepan kaabah lagi.. doakan ye kami pembaca PDKM

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Salam

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Alhamdulillah 1 pagi depan kaabah. ramai yg tido masa-masa gini

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

nice scenery

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

ramai maknanya kuat!

Zie said...

Salam CL,
Jika yg sedang tawaf wida', tentu sedih dan sayu... tah bila dijemput lagi.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

kak zie sampai dulu ye! salam utk CL dan juga akak..

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

ya, tawaf wida' menghimpun segala rindu yang teramat pada Nya. Kaabah aku akan kembali di sini!

Zie said...

Salam,
Wan, hari dah siap buat kek ye.. kek upin & ipin boleh buat? nanti kak zie nak belajar boleh?

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Huge! Great! i can feel it!

rosli said...

Salam CL dan rakan2,

Hati saya mudah sgt tersentuh bila tgk waktu Subuh di MH.Terlalu byk kenangan di depan Baitullah ini. CL tqvm....saya suka sgt tgk picture ni.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

kek upin n ipin boleh buat. Guna edible picture. Belajar no prob kak!

Zie said...

Salam,
Pandang kaabah pun berpahala...

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Who should i give love to? Sure Allah and Rasullullah!

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

ye ke pandang kaabah pun dpt pahala?

rosli said...

Salam CL,

Syukur Alhamdulillah tgk entri ni, mmg syadu dan mengamit rindu pada Kaabah.....setiap kali tgk Kaabah pasti terkenang umrah 2008....

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

thank you Allah for permitting me exist in Your world.

rosli said...

Salam CL dan rakan2,

Tahniah pada Zie dan Wan.... you berdua mmg Ratu trek...

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

alhamdulillah kak zie dan abg rosli sudah memahatkan jejak di sana. Bila lg saya?

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

malulah panggil ratu trek. terbayang berlari-lari macam apa. mesti kelam kabut. ialah dah lama tak buat balapan.

Zie said...

Salam CL,
CL buah umrah haji ke? Insya Allah mabrur... amin.

Beruntung ayahanda CL, kali ni diberi hadiah terbesar dari anak yang soleh.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

kak zie senyap je. apasal? syahdu lah tu! ala sayang sayang! mari sini!

Zie said...

Salam,
Wan, dah pergi pun tetap mengamit kerinduan kesana. Dulu sebelum pergi, org lain pergi tak rasa apa-apa, la ni boleh menitis ayaq mata... gembira dan sedih kena tinggal.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Amin!

rosli said...

Salam CL,

Mintak laluan, pada Wan...rakan2 blog sentiasa doakan....salah satu petua yang ramai orang bagi pada saya....kita kena sentiasa berdoa, saya yakin Allah akan perkenankan....permohonan dan doa Wan skrg sedang Allah pertimbangkan...cuma menunggu masa dan ketika saja....jemputan umrah dan haji adalah Hak Allah s.w.t jgn putus berdoa dan solat2 sunat yang penting....saya percaya Wan lebih arif bab doa....

Dugaan skrg ni pun Allah nak menguji kita...again berdoa dan cari waktu2 yang boleh berdoa dengan tumpuan penuh....saya percaya rakan2 lain boleh memberikan pandangan dan nasihat. Amin.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Wan dengar cerita pun dah menitis ayaq (pinjam) mata. Nikan pulak akak yg pernah pergi sana. Huhukhuk!

umiazuddin said...

Salaam CL & rakan2 PDKM,

Meriahnya Dataran Kaabah...subhanallah.

CL buat umrah haji ke masa tu?

VpeaceV

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Abg Rosli, bila baca n3 abg tak semena-mena airmata saya mengalir laju. Sungguh berat dugaan ini Ya Habibi! Bantulah hambaMu yang jahil dan daif ini...

rosli said...

Salam CL dan rakan,

Mintak laluan, pada Wan sekali lagi klu ada masa baca blog Imran Paris, blog Prof Kamil (juga Buku Travelog Haji), blog Dr Hj Ridzwan Bakar ( buku Haji Muda ), Blog Rezeki dan byk lagi.....byk kisah yang menarik dan boleh membantu kita....dan bagi semangat mengerjakan haji dan umrah.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

ya, saya selalu baca blog Imran Paris. Insyallah saya jenguk yg lain-lain tu.

um. masyitah said...

Assalamualaikum...

SUHAIMI said...

salam...
dapat beribadah dalam masjidil haram...lebih2 lagi depan Kaabah..memang satu anugerah Tuhan buat hambaNYA......memang tersentuh hati......yang susah nak mengalirkan air mata pun boleh berderai airmata kat sini......syahdu

Zie said...

Salam,
Wan, nanti bila dah banyak modal, bukak kedai kek kat Mekah ye... hari2 boleh tengok kaabah mcm CL tu..

Wan, betul cakap abg rosli tu.. sepertiga malam kita bangun berdoa, kita banyak permintaan... jadi tinggalkan tidur sekejap utk berdoa. Allah mendengar permohonan dari hati yg luhur. Insya Allah.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

when you realise that nobody can calm your tears... You feel alone...Allah knows

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

lal zie, i'm crying right now. you touch my feeling. it's really hard for me... Allah give me strength, pls!

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

ya memang ada plan nak bukak biz kt mekah, hari-hari tgk kaabah. kalau tak pun kerja sekejap kt sana pun okay gak!

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Waalaikummussalam um. masyitah

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, suasana itu memang kenangan sampai bila2. Bila langkah Tawaf Wida, ramai Jemaah menitiskan air mata, hanya yg. mengerti mengetahui. Tahun depan kita pulak. Dah mula turn klia meriah menyambut kepulangan Jemaah. Didoakan Jemaah mendapat Haji yg. Mabrur.

Amin.

tq.

CASA QASEH said...

selamat kembali ke tanah air utk semua jemaah haji dan semuga semuanya memperolehi haji yg mabrur.

rezeki said...

salam cl dan rakan semua,

tiada suasana yang tenang dan mendamaikan di muka bumi Allah ini melainkan berada di depan baitullah. kalau sesiapa yg pernah berada di sana, mesti tidak dapat menafikan , kita tunduk dan mengharapkan taufik dan hidayah dr Allah disana dan berdoa dgn suasana yg tidak dapat diganbarkan.
Tanamkan tekad dalam hati dan berdoalah agar suatu hari nanti kita akan dapat mengunjungi baitullah dan menunaikan rukun haji yg ke 5, insyallah

kepada yg telah menunaikan rukun ke 5 ini, sama2 kita mengekalkan segala amalan yg dilakukan di sana dulu dan mempertingkatkan segala amalan kita apabila pulang , semoga segala amalan kita diterima oleh Allah SWT.

tahniah cl krn cl sungguh bertuah berada di bumi penuh keberkatan ini dan sentiasa dapat melakukan ibadat di sana .

cikgu mas said...

Salam

Wan Rusyaini Wan Mohd,????
mungkin saya mengenalimu...u look so familiar,,,kita mungkin rakan sekampus??? UM 1995-1999...betul ker???

apapun salam sayang dan salam kenal dari saya..

PDKM menemukan saya dengan seorang lg kawan mungkin? i rasa kita sekolej,satu fakulti??hehehe,kalau silap sori..

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Cikgu Mas, betul!!!!! Siapa ni?

Hj Karim said...

salam warga PDKM semua. Melihat begitu ramai jamaah di dataran KAABAH memberi makna yg begitu mendalam kapada Haji dan Hajjah semua. Lambayan akhir dn saat melangkah keluar dari Masjidil Haram untok kembali ke kampong halaman banyak memberi keinsafan dan perasaan kecil nye kito disisi ALLAH

cikgu mas said...

Salam Wan

siapa ni??? saya lah!!hehehe

saya nk conformkan college mana dulu? fakulti mana? education ker?

Hj Karim said...

salam WRWM dn Cgu M . Ekau duo ni mcam ado nostalgia lamo mso belajar dulu........ itu lo bilo lamo tak jumpo.Bagi eden 10 tahun tu sekojap ajo.Eden ni msih tecari sahabat lamo terpisah doket 45 tahun...... entah ado entah tidak

cikgu mas said...

Salam tuan Haji Karim

PDKM telah menemukan saya dengan kawan lama yg 15 thn dah tak jumpa.PDKM ada 655 follower,kalau teliti semula mungkin tuan haji boleh jumpa kawan yg dah 45 thn tak jumpa tu,sekitar 1960an,

Ayah Zain tu mungkin,org nogori jugak tu,hehehehe...

Haji Karim mungkin seusia abah saya..

YB said...

Salam CL

Balik kg dan pergi BB Bangi. Banyak n3 tertinggal. Manfaat sungguh plug utk charge hp macam PDKM jugak...bagus punya idea

rosli said...

Salam CL dan rakan2,

Mintak laluan pada CM dan Wan,baguslah klu jumpa kawan lama. Tahniah CL kerana blog ni telah menemukan dua rakan lama CM....

Saya pun grad UM jugak tp lama dah tahun 1986....dah 23 tahun tak jumpa kawan2 lama.....jejak kasih...

Apapun dunia cyber skrg ni mmg canggih....hari ini dalam paper Berita Minggu, ada kuar citer pasal Jeddah banjir dan Prof Dato Dr Azizan Abu Samah yang komen pasal banjir tu pensyarah saya dulu masa kat UM...dia skrg jugak memegang jawatan sbg Ketua Ekspedisi Antartika.

Tahniah pada CL....kerana saya percaya lebih ramai lagi akan jumpa kawan2 lama...

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Cikgu Mas,

Wan college Pantai Puri dlm 2 tahun then, sewa rumah tahun ke-3 & 4. Wan ambik Pengajian Media. Ni Mas mana satu? tak ingat la. Bagila clue sikit. Tinggi ke? Comel ke?


Tgh excited ni!!!!

cikgu mas said...

Salam wan

MasyallahAkhirnya,kita temui kamu,saya sangat mengecam kawan,you sekelas dgn saya dlm kelas Arwah Prof abdullah Tahir (Penulisan) ,kelas Retorik,Dr Abu Hassan,Kelas cik genit Nor baiti.Kewartawanan..

Allahuakhbar..ingat cik din(Hasudin) ciklie,,bukan ciklie PDKM yer..ROsli Editor remaja..dan Charles Mohan..Rina sarina,surina

sayalah cikgu Mas,bila tengok saya mungkinkah wan mengenali saya??? dulu orang kata CM mcm Raja Azura,skrg may be mak raja zaura wakakaka,,


ciklie mungkin jejak kasih akan berlaku lg...tq PDKM..

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

gambar lama tak da ka? yg lain memang wan ingat. Mas dulu baik dgn siapa. Maksudnya bila gi kelas, selalu saing dgn siapa? Wan tgk blog mas tp tak jelas gambar grad. kalau ada gambar baru, kot2 blh recall. sori lupa betul! nama penuh mas apa?

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Nor baiti dah tak ada. kalau tak salah dah 3, 4 tahun.

manzlie said...

salam semua...

alhamdulilah..semoga kita mendapat manafaat dgn infor yang di beri9 oleh semua pembaca komen sya..semoga allah swt memebrkati anda semua..

cikgu mas dan wan...
mungkin kah peristiwa Jejak Kasih akan berlaku lagi...? sepertimana jumpa Patt...insyalah

waslam

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

wan rasa dah ingat sikit. dulu badan agak berisi sikit. betul tak? Muka agak bulat? sorila kalau description melampau2

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

CL, tima kasihlah . blog ni byk manfaat utk semua. seronok dpt jumpa kwn lama.

cikgu mas said...

salam

maaf ciklie saya menumpang menjejaki kawan...

Actually,saya cam wan,tapi kita cuma berbalas senyuman,tak begitu rapat..saya ambik media dr first year-2nd years jer,,pas tu saya terus buat single major (History),,then thn 2000,saya sambung diploma pendidikan,,jd cikgu sampai skrg...saya di college section 17,PJ..

Saya tak glamour di campuslah wan..kalau pi kelas dulu saya bersaing dengan Safina faezah,norliana..rina sarina,aizam,wan kenal ker depa tu?wan from pantai timor?

Norbaiti pass away?? so suprise,she still young...ye ker wan...kita dah tua kan wan..

cikgu mas said...

Salam wan..

Wan,kalau nk compare dengan wan yg kurus langsing tu saya mmg berisi sikit ,sekarang ni berisi dan terisi hahaha..

pssst wan bukan berisilah `montok n gebu',hehehe,yupp ,pipiku chubby sampai sekarangg..

Alhamdulillah,mmg kita sekelas dulu,tahniah kawanku kini usahawan berjaya,moga wan murah rezeki,bahagia dunia dan akhirat..

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Oh dear, saya dah ingat sgt. wan tahu mas tak ambik media masa 3rd n final year. sedih gak masa tu, sbbb rasa dah rapat 1st n 2nd yr dgn semua budak kelas.liana, safina, rina tu kenal.

ye, baiti dah meninggal dunia. wan pun terkejut. adik lelaki wan yg cakap sbb dia baik ngan baiti. kalau x salah berkaitan jantung. kita doakan yg terbaik utk arwah. Al-Fatihah.

Masayu Ahmad said...

subhanallah, alhamdulillah, allahuakbar

Hj Abdul Rahim said...

Alhamdulilah

Hj Abdul Rahim said...

Alhamdulilah

Hj Abdul Rahim said...

Alhamdulilah

Hj Abdul Rahim said...

Alhamdulilah