MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 1 December 2009

" Episode 10 - Perjalanan Haji 2009 - Di Arafah Sadaqah Ice-cream...."

Jalan laluan ke Khemah masing2 (Khemah lelaki) di Arafah...
Aiskrim ada di jual....tengahari camni kalau pekena best tau...cl pun beli satu...heheheh..untuk pengatahuan anda semua CL dapat beli 5 kotak aiskrim nih..sekotak ada 24 pcs..(sr50 sekotak) dari duit Sadaqah anda semua..alhamdulilah
Satu bekas sr2 jeraiskrim nih...bila dah sampai tengahari naiklak harganyer
Alhamdulilah...cl dapat distribute di Khemah wanita 2 kotak dan di khemah lelaki 3 kotak...mekasih kepada penderma2 PDKM..semoga allah swt merahmati kamu semua..insyalah



66 comments:

cikgu mas said...

salam

alamakk ada ice kreammmm

Zie said...

Salam CL,
Sedapnya airkrimmmm

cikgu mas said...

salam

alhamdulillah moga berkat sedekah ni..

cikgu mas said...

salam

zie kata nk pi shopping/??

Zie said...
This comment has been removed by a blog administrator.
cikgu mas said...

salam

nanti cm belanja kt baskin robbin arr...tulis22,cl,tak mampu cm bayar ansuran..

abangsulung said...

Salam CL,
Dapat ke berapa ni...?

Zie said...

Salam CL,
Semoga Allah menerima sadaqah pembaca PDKM...

Zie said...

Salam CL,
Mana Cik Rosli kita?? dah pesan tunggu pc ni.. maghrib lambat lagi..

abangsulung said...

Salam,

Untung le orang dpt join sadakah ditanah suci ni.. tahun depan nak join gak lah.

Zie said...

Salam,
CM, memang nak g shopping... nak tutup pc ada n3 baru... CL jgn kuarkan lg ye.. tunggu zie sampai rumah.

manzlie said...

salam cikgu..

Ratu trekk algi dia..nih mesti duk depan pc yer

waslam

manzlie said...

salam cikgu

alhamdulilah...semoga allahs wt memebri keberkatana kepada penderma2 PDKM..nih

waslam

Azemi Ali said...

Salam CL dan kawan-kawan

Kreatif dan inovatif CL berinfak. Ada pisang dan ais krim.

InsyaAllah ada keberkatan dalam infak tuan dan rakan-rakan.

manzlie said...

salam zie..

aiskrim tuh memag best tau
sedappppp

waslam

manzlie said...

salam abang sulung...

ke 5 kot..

waslam

manzlie said...

salam azemi ali..

alhamdulilah..moga allah swt menerima apa yang kita baut nih dgn penuh keikhlasan...insyalah

waslam

manzlie said...

salam zie...

ada 3 entry lagi nih..heheh

waslam

abangsulung said...

Salam CL,

haha.. Harga ikut masa. Negeri Pak Arab ni tak ada kawalan harga. Saya dah penah kena juga mcm tu..

nailofar09 said...

salam, best nya....dah tk terkejar dah ni.........

PINATBATE said...

sedapnya aiskrim!!

SUHAIMI said...

salam......
sedapnya makan ice krim....time panas2 tu....

Abang Aji said...

salam cl.
pergh..best jemaah dapt makan ice-cream. percuma lak tu..

nailofar09 said...

salam CL....sdpnya aiskrem tu..., err kat RFC ada gak tau....sdap....dan banggalah...org kita yg buat.....

cikgu mas said...

salam

teringat memori berumrah balik masjid saya selalu beli aiskreamm dgn susu masam kt kiosk tepi jalan...tak lupa jugak jus mangga..

Abang Aji said...

salam cl.
tengah hari memang best pekena ice-cream...nampak sedap pulak tu..hehehe

AMZ said...

Salam CL...

waaaa....sedapnyer aiskrim tuer....
mmg terliur la sapa yg tgk...

apepun semoga Allah merahmati semua penderma dr blog PDKm nie...

CL, nanti tahun depan ader rezki nak join jugak mendrma nie....
selalu kalo pembaca blog PDKm nie nak bersedekah, mcm maner erk???

umiazuddin said...

Salam CL,

Ais krim!! sedapnya !! makan dengan pisang jadik banana split...hehe

Alhamdulillah, semoga Allah menerima ibadah sedekah para pembaca PDKM. Amin. TQ CL & CM kerana menjadi pengantara. Besar pahala, masyaAllah.

VpeaceV

p/s Zie pegi Year End Sale yer...selamat bershopping, jangan lupa simpan sikit tenaga nak pecut untuk next n3 nanti ;)

Ayah Zain said...

Salam ,

laju sangat n3 hari ni. berlumba2

Ayah Zain said...

Salam,

alhamdul;illah, sedapnya pekena icecream waktu-waktu begitu yer abang aji.

Ayah Zain said...

salam,

insya Allah abang sulong, tahun depan leh join lah

mama ju, said...

Semuga jasa baik CL diberkati.jASA BAIK CM JGN DI LUPA JUGA.

mama ju, said...

AMZ, rujuk je pd CM.

Imran Paris said...

En Li, sedap tu....alhamdulillah. Alamak n3 ni mengingatkan saya pd CM....CM jgn marah noooo bz sikitlah 2,3 hari ni. Nanti balik cheq belanja aiskrim.

mama ju, said...

Terimakasih kepada cikgu mas yg bagi can utk mmj menghulur sesuatu.Rasanya program ni bagus kalau dilanjutkan lagi kot2 ada projek baru.

mama ju, said...

4 hari balik kg dan ke singapura rasa benar ketinggalan dgn creta CL.

Rozali said...

Assalamualaikum CL

alamak Arafah pun ada ice cream

Mengapa agaknya tahun 2006 tu hari saya tak jumpa

Ini yg mengamit untuk saya pergi sekali lagi

Kalau boleh, macam CL, tiap2 tahun

Insyallah

Salam

mama ju, said...

IP.,Macammana raya haji kat Paris?

manzlie said...

salam semua...

di arafah..macam macam terdapt dan ada di jual disni...alhamdulilah..tempat allah yang paling masyur...semuanyer ada untuk kami semua hamba hamba nyer..

waslam

Ayah Zain said...

Salam,

alah CM ingtakan ayahzain susu masam makkah. erm sedap betul, kat mesia walaupun ada tetapi rasanya x sama.

Rusyaini Food Industries said...

Salam CL,

Tak sangka betul kat Arafah ada aiskrim. Tapi betul ke di Mekah tak ada ais? maksudnya tak ada org jual ais kt sana mcm sirap ais ke, teh ais ke.

Mesti jemaah yg merasa aiskrim doa byk-byk utk org yg bgsadaqah tu. Alhamdulillah.

rosli said...

Salam Sdra Azli (SA) dan rakan,

Mintak laluan, CM saya kena jam masa balik umah,,,,lepas tu gi ptg rambut....lusa kena gi Buss. Exc. Prgm smpi 5 Dis, lepas solat maghrib tgk entri dah ramai dan padat tak terkejar no 1

Camni je lah, you tak payah belanja laksa tu, biar i saja belanja you dgn SA kat Bangi tu. Entri terdahulu dah citer mcm makanan sedap di Bangi....ada lagi yang tertinggal nnti i slow talk dgn SA. Buku 3 lima SA mesti dah penuh ni.

Nampak sedap aiskrim kat Arafah tu...kat belakang hotel SA pun ada kedai aiskrim , saya cuba satu kali je dulu....sedap jugak..

rezeki said...

salam cl dan semua,

mmg sedap noo tgh hangat2 tu, tapi jejaga , kang batuk melanda keh,keh,keh

teringat bila kat madinah, pekena aiskrim movinpick , alhamdulillah

hari ni dan semlm , pak itam tersgtlah sibuknya , hanya Allah saja yg tahu, pi kejar ayam lagi, pelanduk lagi, napuh lagi yg tak tahu balik ke reban , adusss

cl, kalau terjumpa dgn ustaz hadi, sampaikan salam dr kami sekeluarga dan ucapan jutaan terima kasih

Noor said...

Salam CL..

wow 'eskrim'.. makan ngan pisang sedap gak tuh.. cam saranan umiazzudin.. banana split.. emm kalu org ipoh blanja lagi sedap.. ngeh ngeh ngeh

kreatiflah CL nie.. sedekah pisang.. sedekah 'eskrim'.. pas nie kita tggu.. apa plak yang disedekah nya..

Semoga amalan para ahli2 PDKM dirahmati dan diberkati.. aminnn

Noor said...

Salam

taraaa.. pak itam dah balik dari hutan arr.. tu dia banyak nyer binatang peliharaan.. opsss, cheq nyer tapir jangan lupa tau.. tolong jaga baik2.. heh heh

CM, dok carik sangat pak itam.. pak itam dah balik.. dia p main nyorok2 kat hutan.. he he

Rusyaini Food Industries said...

CL tak nak bukak peraduan mcm bro Imran ke? Cuba teka apa perisa aiskrim tu? Saya tahu!!!!! Strawberry! Ya betul! Tahniah!Tahniah!

rezeki said...

salam cl,

kak ngah, tapir kak ngah sihat tapi belang putih dia sudah tukar lah kuning keh,keh,keh cm punya tenuk tgh sarat nk bersalin

penat jaga binatang peliharaan kekawan ni, nasib bik pak itam tak jaga binatang kat face book tu,keh,keh,keh

cite psl main nyorok2 , selalu mak pesan jgn main nyorok2 dh dekat magrib, nati kena sorok hantu t....

tu yg pak itam sebelum magrib dah balik

Noor said...

Salam..

amboih rusyaini.. sana sini dia kalut dok jawap kuiz.. heh heh.. dapat hadiah kalu.. share ngan akak sikit arr..

psstt.. CL, IP tgh tggu CL p umah dia.. dia dok berharap CL bleh teka nama baby comey dia..

rezeki said...

salam semua,

sebenarnya seharian di arafah semas wukuf rasa terlalu singkat, masa cepat betul berlalu, hanya doa dan airmata menemani pak itam semasa di sana, alhamdulillah, byk doa yg pak itam mohon pada Allah SWT telah dimakbulkan, kalau rasanya lepas ni kembali kepada Allah SWT , rasanya pak itam dh buat yg terbaik dan selebihnya serahkan pada Allah SWT

Rusyaini Food Industries said...

CL biasanya depa jual kt mana brg2 tu semua sebab nampak khemah je yg byk? Penjual tu jual sampai pukul berapa? Di situ ada penempatan kekal ke?

Noor said...

Salam

sungguh sebagaiman yang dikatakan oleh pak itam.. kak ngah dulu pun terasa sekejap sangat waktu wukuf tu.. tup tup dah nak abis waktu.. ayaq mata jangan cite lah.. dok meleleh je.. sayu bangat seh.. kak ngah berharap sangat.. perancangan kesana dimakbulkan.. CL, pak itam, CM & geng2 yang lain tolong2 doa untuk kak ngah sama arr..

rezeki said...

salam

sesamalah kita berdoa agar kita dijemput ke sana lagi,

td baru pak itam pegi Tabung Haji kemaskini buku kami sekeluarga yg dh 2 tahun tak dikemaskini semenjak balik dulu, alhamdulillah . jom reramai siapa yg belum daftar, daftarlah dulu dan buat potongan setiap bulan secara otomatik
pejam celik pejam celik nti, spi dh tarikhnya nk pegi dgn izin Allah SWT jua

rasanya duit jual ayam hutan ni dh cukup utk ke sana

Rusyaini Food Industries said...

Kak Noor, jgn jeles. Teka jgn tak teka! Tak sabar betul nak tahu nama si kenit tu. cepat la IP oiii!

Noor said...

Salam..

tn ismet.. sama lah kita berdoa dan berharap pada Nya.. InsyAllah, dengan izin Nya.. pasti apa yang kita harapkan akan dimakbulkan.. amin

rusyaini.. akak pun tak sabar nak tau nama sikenit tu.. dah 70++ komen.. tapi lum tau jawapan nyer.. he he

manzlie said...

salam rosli..

hahahah..u yang belanja cm...

ye lah..aiskrim nih sedpa tau..

mekasih ats ingatan mu ituh..

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

wahh abru balik rupanyer ..pergi menangkap ayam hutan..woww..taksangka sampai saudra rezeki kita busy alang kepalang..

waslam

rezeki said...

salam cl,

ayam hutan tu kedegaq mcm kak ngah juga masa kekecik he he he

jgn marah kak ngah,

mmg 2 hari ni mcm2 nk kete setel la cl, laa ni batuk pun tak baik lagi

siti zaleha said...

Pi Makkah kalau tak dapat makan ice cream memang rugi...sedap sgt ice cream kat sana...

UmmuAdam said...

Salam CL,

Alhamdulillah! semuga ibadah sedekah itu diterima Allah dan diberikan pahala yang berlipat ganda kepada penderma semua. Sedapnya ice cream, nak satu!

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, tak semua Maktab menyediakan sadaqah sedemikian, itulah tanda kesyukuran dan dimurahkan rezeki.

Amin.

tq.

Zie said...

Salam,
Kat Mekah... kita biasa tengok atuk2 dan nenek2 menjilat ais krim dengan penuh kesedapan. Kata ustaz makan ais krim kat Mekah macam wajib haji pulak... Rugi kalau tak cuba.

manzlie said...

salam zie...

benar tuh...kalau dtg sini tak sah , kalau tak makan aiskrim kan...

wasalam

mama ju, said...

ice cream ohh saya bayangkan haji dapat makan icecream di suasana yg panas..

mama ju, said...

Alhamdulillah muga yg menderma mendapat pahala..

mama ju, said...

Banyak janji,nanti tak tertunai susah CM...

Masayu Ahmad said...

salam cl

bestnya dapat makan aiskrim