MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Monday, 7 December 2009

" Episode 37- Perjalanan Haji 2009 - Dah masuk dalam Jamrat nak melontar......"

Hampir Melalui tiang pertama tuh......
Hampir merentasi tiang ke dua.....
Semua jemaah akan melontar pada tiang yang ketiga yakni tiang di hujung sekali
Lampu lampu di ceiling tiap tingkat di Jamrat....

47 comments:

Zie said...

Salam CL,
Alhamdulillah

Andak Ros said...

Salam...
Tingkat ke berapa tu CL...

Zie said...

Salam CL,
Terima kasih atas n3.. episod panjang, tapi mudah difahami

Noor said...

Salam..

heh heh no 5

Noor said...

salam..

opsss.. no 4 lah.. jadilah tu... pingat 'pengat' semangkuk

Zie said...

Salam CL,
Jamrah Kubra ye..
Bertelekung tu jemaah mana, macam dari Indonesia je

Andak Ros said...

dah nampak Jamrat tuh..Kawasan Melontar yang baru...
Dlm gambar tu ada nampak banyak "bulat-bulat" ..
pernah lihat kat blog lain, dia tulis itu mungkin "doa2" yg diangkat... atau arca apa /.. CL bolih komen skt..

Noor said...

Salam CL..

cara penerangan dan gambar2 membuatkan cheq terasa berada dalam kumpulan jemaah yang nak p melontar je..

Andak Ros said...

Kat Makkah masih ramai dan padat lagi kan?

Zie said...

Salam,
Tak sabar rasanya nak melontar lagi... masa haji je boleh buah.

Andak Ros & Kak ngah naper tak pintas... saya tak laju sgt, bagi salam pastu gi tengok gambar betul2balik...

Zie said...

Salam,
pembetulan .. buat melontar.

Noor said...

Salam

ishhh.. tak jadi masalah zie.. tak yah pintas2.. nanti2 adalah peluang tuh.. lagipun dah 3 lemari 'mangkuk cup' kat umah.. tu belum kira lemari2 yang tumpang kat umah pak itam & cikgu mas.. heh heh

psstt.. terpikir gak.. apsal zie melontar jamrah guna 'buah'- buahan.. he he

Zie said...

Salam,
Amalan sunat ketika berada di Mina iaitu memperbanyakkan amal ibadat, membaca al-Quran, berzikir dan bertakbir pada Hari Raya, berdoa, melakukan sembelihan korban dan dam serta solat berjemaah.

Kak ngah, hehehe... melontar dengan anak batu ye, jangan dengan buah-buahan... lontar satu persatu (7 biji).

manzlie said...

salam zie...

alhamdulilah

waslam

manzlie said...

salam andak rose..

ituh adalah tingkat yang paling bawah sekali...

waslam

manzlie said...

salam zie...

panjanggg ker....sajer nak bagi tau details lah..jgn marah yer...


waslam

manzlie said...

salam kak noor..

oklah tuh...

waslam

manzlie said...

salam zie...

yup..yang beretlekung tuh jemaah indonesia..

waslam

manzlie said...

salam andak rose...

bukan doa di angkat..ituh adalah zarah habuk habuk yangterddapat dlam area nak melontar...efeks to any digital camera sebenarnyer..heheh

waslam

Noor said...

Salam..

betul tu zie.. anak batu hat comey2.. tak yah yang besar 'kedabak'.. lagi pun kreta sorong tak dibenarkan masuk.. heh heh.. bagi pompuan ada tertib ketika melontar.. tak perlu berkepak-kepak bila nak melontar arr..

psstt.. CM, Az, CR.. dan yang lain2 tak ada.. rasa tak berserilah..

manzlie said...

salam kak noor..

ye ker...alhamdulilah

waslam

manzlie said...

salam andak rose..

still ramai lagi..

walsam

babykhalifah said...

salam semua...dah siap 5 tingkat ek...thn 2007 dulu baru siap 2 tingkat then tingkat 3 tgh construction...2011 pulak siap sepenuhnyer monoril...perjalanan semakin mudah...tak berapa syok pasal semuanyer terasa dipermudah...alangkah baiknyer dpt menikmati "susah payah" perjalanan spt thn2 sebelumnyer...Allahu

Noor said...

Salam CL..

cik lie melontar tingkat yang paling bawah ek.. rasa2 kan jemaah M'sia kena melontar kat tingkat brapa arr.. akak dulu2 pun dapat merasa melontar kat bawah..

PINATBATE said...

Subhanallah..sekarang dah mudah sangat..tak macam dulu..

juk said...

Salam ziarah. Blog encik azli sgt menarik. Jemputlah dtg ke blog saya pula. Jom kita saling jadi follower? Buat MOU, OK? Thanks.

Zuki (zukidin.blogspot.com)

juk said...

Salam ziarah. Blog encik azli sgt menarik. Jemputlah dtg ke blog saya pula. Jom kita saling jadi follower? Buat MOU, OK? Thanks.

Zuki (zukidin.blogspot.com)

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

wow! tak pernah tgk tempat ni dlm mana-manan gambar yg ada. Tima kasih CL kerana lintas langsung teruis dr kota makkah.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

hari ni lambat masuk sini. round the world. jalan-jalan lepas kan penat.

manzlie said...

slam baby khalifah..

alhamdulilah ..ada peningkatan skg dalam urusan melontar jugak..

wsalm

manzlie said...

salam zuk..

insyalah

waslam

manzlie said...

salam wan..

ye ker..alhamdulilah...moga wan hepi hendaknyer

waslam

Zie said...

Salam,
Wan kira berkursus haji tau, yang tak masuk kelas dulu2 kena baca sorang2.

Nanti CL balik mesia dia bagi sijil, tapi kena exam dulu la.. hehehe.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

wah! hr ni kita bersiaran langsung dr kl ke kota makkah. biasanya CL tiada di talian. alhamdulillah. ooooo... ni dekat waktu lunch rupanya. wan insyallah hepi, kena buat hepi, baru semua org hepi. Hai kak zie pun ada. akak ni selalu je ada. semua waktu ada. magic!

Hj Karim said...

salam CL dn semua warga PDKM. Proses melontar Alhamdulillah berjalan lancar. Jammah mengikut proses yg betul,tanpo berebut,perposu posu.Islam itu cantik......... Ini yg diajor olih Nabi kito yo.....

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

betul kak zie, ni dah mcm gi kursus haji. detail siap dgn gambar tempat, suasana dll. nanti kalau gi sana tak lah terkial-kial.

Hj.K ni, kalau wan ada mesti haji ada jugak. jeles lah tu nak kejar rating.

Hj Karim said...

Tahniah pado Zie ....juaro pecut Episot 37. Mano pogi Rosli dn Az ....soyap jo.....doman ko...atau gi menoreh

Hj Karim said...

Salam WRWM. Ekau keno pecayo dgn eden. Tk larat edan nak kejo org mudo. Hanyo eden nak tahu.....brapo hrgo Kek BLACK FOREST sakilo... lamo eden dgn cucu tk raso kek tu flavour strawberry . Eden percayo CL terlio nak rasa......

Zie said...

Salam,
Wan & Hj Karim,
Jap lagi ada n3 baru.. tunggu ye, saya takde kot, jalan jem ni

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

kek black forest sekg rm 35. sian dengar. dah lama tak makan kek tu ye, siap flavour strawberry lagi.

cikgu mas said...

Assalamualaikum Ciklie

camner sibuk pun,cm tak mau ketinggalan mengikuti episod demi episod,hmm baru balik ni...

Hj Karim said...

salam Zie. Ekau ni ......copetnyo tau ado n3.macam ado pakat2 yo. baru eden tau. mcam ni melopong le eden nak jdi rajo pecut

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

kak zie sporting la!

Hj Karim said...

Salam Cgu M , ado ekau yo. Eden ingat ekau dh pogi jauh2 merantau...nun jaoh d mato.Bilo nak pecut?

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

semua org sibuk prepare utk solat maghrib ye! alhamdulillah! kalau CM mesti dah sibuk nak msk mlm. kak zie pulak, tgh jem. sabar ye. sabar tu separuh drp iman.

rosli said...

Salam Cl dan rakan2,

Hari ni saya masuk blog ni lewat sikit, baru smpi dari Melaka, penat drive pergi pagi balik petang...

Yongzu, selamat pulang ke tanah air dan semoga mendapat haji yg mabror.

Best tgk tmtpt melontar skrg saya percaya lebih mudah, lebih selamat dan tidak berhimpit seperti tahun 1980an dulu.

Bagi Wan pula bila you kata datok dan nenek pernah belajar byk kali gi Makkah, ingat semula citer IP semasa ibunya pergi haji tahun 1973....atuk nenek kita mendoakan semua keturunan dan waris mereka agar di jemput ke Tanah Suci... saya sgt yakin Wan jugak akan mendapat jemputan dari Allah utk mengerjakan haji satu hari nanti... Doa dan byk bersabar.Amin

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

terima kasih a. rosli. insyallah moga saya juga akan sampai di sana jugak satu hari nanti