MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 9 October 2009

" Solat Jumaat = Dapat duduk Depan Imam dengar Khutbah Jumaat..."

Sempat solat sunat dan doa dulu di depan Multazam...alhamdulilah
Walaupun datang awal tadi jam 11.30 pagi tapi saya cuma dapat tempat duduk solat di sini sahaja..syukur..alhamdulilah...
Kalau anda besar kan gambar nih akan nampak Iman Besar Masjidil Haram tengah memberi Khutbah Jumaat tadi...walaupun kami semua duduk dalam keadaan panas (hampir basah seluruh baju kami) tetapi khusyuk mendengar nyer...
Semua sudah bersedia untuk menunaikan solat Jumaat setelah Khutbah telah habis di baca oleh iman tadi..alhamdulilah....syukur nikmat...



47 comments:

PINATBATE said...

Alhamdulillah!
besarnya nikmat Allah pada Cik lie..

PINATBATE said...

oppss...number one! hehehe!

rezeki said...

salam cl,

alhamdulillah, walaupun panas terik, ibadat tetap dilakukan.


p/s : KS pulau, saya dah reply email tu, minta maaf lambat sikit psl mlm ni baru terdetik nak buka email tu.

manzlie said...

salam kak Pinat...

Taniah..dah jadi Ratu Trek lak dia nih.....

alhamdulilah...semua nih dgn izinnyer..

waslam

manzlie said...

salam Rezeki...


Benar tuh..tapi sya heran gak..masa baju basah kuyup tuh bila abis solat masuk dlam masjid dah kering dgn serta merta..cepat nyer...

waslam

manzlie said...
This comment has been removed by the author.
Noor said...

As Salam CL..

walau dalam keadaan panas terik dan kuyup dibasahi peluh.. namun kenikmatan beribadah menghadap baitullah membuatkan hati menjadi sejuk, diri terasa tenang.. beruntung CL.. syukur pada Yang Esa..

rezeki said...

salam cl,

itulah kelebihan kota suci makkah.

bulan haji semakin hampir, terasa rindu utk mengerjakannya lagi, tapi apakan daya giliran lambat lagi 2020, doakan kami sekeluarga berpeluang mengerjakannya.

tq for calling, semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan kehidupan cl dunia dan akhirat
semoga hubungan kita semua warga PKDM berkekalan dan dirahmati Allah SWT

rezeki said...

salam cl,

tumpang lalu,
cik noor , mlm ni kita ot tak ?
ngeh,ngeh,ngeh

sutera said...

Salam CL

Alhamdulillah, panas terik menguji keimanan hamba2Nya.

Minggu dpn medical team akan tiba...

yongzu @ 9W2YZU said...

Assalammualaikum,

Insya'Allah akan berlepas ke sana pada 23 Oktober ini. Doakan agar segalanya berjalan dengan lancar. Terima kasih :)

Wassalam,
yongzu

bonda said...

salam cik lie, nampak ler imam tu tp x nmpk muka...

slmt beribadat cik lie

bonda said...

cik lie,tq nanti smpi makkah dia akan sms /kol insyaalah...

p/s cik lie ,elok "roaming" tel kita kt sini dulu ker atau beli tel kt sana ngan sim kad sekali?

IBAN MUSLIM said...

Salam CL...
Alhamdulillah...Doakan kami di sini di saat berdoa...nikmat yg tak terhingga dapat beribadat di tempat yg mustajab doa...

syukran...

cikgu mas said...

salam ciklie

kelihatan imam masjidil haram begitu hampir di belakang kaabah memberi khuutbah,pemandangan ni sukar dlihat di hari2 biasa,indah yer peluang ni..dpt sehampir itu dgn kaabah ketika solat...alhamdulillah..

NGINAP SRENGENGE said...

salam anaknda,

Ayah sokmo cuba lari dari panas.Tak tahan sangat.

Dah mula dengar kuliyah ?
Semoga menambahkan lagi manfaat berada di Makkah.

Tak berapa hari lagi mulalah anaknda nak sibok semula dengan datangnya jamaah haji.

Doa dapat menjalankan tugas dengan baik.

Wassalam.

manzlie said...

salam ayah...

alhamdulilah..seronok jugak dapt tengok ceramah tuh...mekasih ayah...yup minggu depan saya akan mula lah busy dgn kedatangan jemaah nanti..ber mula 23/10/09

alahmdulilah

waslam

manzlie said...

salam iban muslim...

insyalah...

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas...


hmm memang lah imam tuh duk mengadap kami jadi kaabah sudah semstinyer di depan nyer...

syukran

waslam

manzlie said...

salam bonda..

ada tuh cuba bnda besarkan sikit gambar nanti nampak lah muka nyer...heheh
beli kad sim disni..sr70 jer..senang

wasalam

manzlie said...

salam kak Noor..

yup walaupun baju membasahi badan tetapi terasa kepuasan nikmat solat di situ..alahamdulilah syukur nikmat allah berikan

wasalm

manzlie said...

salam rezeki...

alhamdulilah..nanti adalah tuh rezeki saudara dg kesini..isnyalah jgn risau..

apalah ada dgn pangilan tuh kalau nak dibanding kan slam persahabatan yang mulia nih..

syukran

waslam

manzlie said...

salam sutera..

alhamdulilah..kalau sudi mai lah jenguk cheq disni nohhh..

waslam

manzlie said...

salam Yongzu..

alhamdulilah..semoga allah swt permudahkan perjalanan tuan hamba..insyalah

waslam

Ayah Zain said...

Salam CL,

SubhanaAllah, dapat juga tengok imam MH sedang membaca khutbah. Untung yer CL dah pandai bahasa Arab dapat dengar dengan khusyuk.

terkilan masa g umrah, terikut-ikut dengan orang buat tawaf masa imam baca khutbah, boleh lalai bahawa mendengar khutbah jumaat itu sebahagian daripada solat jumaat. Ya Allah Kau ampunilah kelalaian hambamu ini. Ini semua pasal kat malaysia, g solat jumaat lambat sebab tu kat sana boleh lupa.

p/s: bertuah CR dapat calling daripada CL, walaupn dah 2 kali CL call tapi Az cuma dapat misscall kerana tidak mendengar pangggilan telefon. huhuhu

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Doakan kami semoga dapat ke sini tahun depan.
Insya Allah kita berjumpa di sini.

SevenDrops said...

Salam Cik Li,

Terima kasih... moga kiriman doa-doa saya termasuk dalam senarai cik lie.

K.Nas

Noor said...

AS Salam CL..

cheq tumpang lalu sat arr..

tn ismet, bukan ot, ganti pak guard jaga estet.. sambil2 tu menyelinap masuk PDKM..

ngeh ngeh ngeh..

Psst.. pada kengkawan semua, selamat berhujung minggu & selamat menjamu dirumah terbuka.. jangan makan banyak2 arr.. kang ada yang 'semput sepenuhnya'.. heh heh

hilmyiskandar said...

Salam.

Syukur Alhamdulillah berada di barisan Utama, itulah kebesaran Allah.

Amin.

tq.

hilmyiskandar said...

Salam.

Kedua: Pagi2 lagi di Pejabat Tabung Haji, Jln Tuanku Abdul Rhman, KL penuh sesak dengan bakal2 Jemaah Haji yg berbaris dgn sabar utk urusan Injection dan menerima barang2 hadiah dpd TH. Wajah ceria semua bakal2 Jemaah menjadikan sy sayu dan bangga kerana di jemput utk menjadi Tetamu Allah. Doakan sy + isteri + anak2 ke sana tahun 2010.

Amin.

tq.

My Life said...

subhanallah....alhamdulillah rezeki ciklie.. semoga semuanya dalam lindungan dan rehanya.. insyaallah..

nazlinamohamed said...

Alhamdullillah, syukur. Dengan keikhlasan Cik Lie berkongsi pengalaman & gambar, dptlah kita semua 'merasai' keseronokan berada di MH w/pun hanya di alam maya.

Jutaan t.kasih Cik Lie.


p/s: Kalau giliran rezeki 2020, giliran saya 2027 (hua3x...lama tu...)

mydura said...

assalamualaikum saudara Manzlie...

Betapa besar rahmat Tuhan yang dikurniakan kepada saudara. Teringat saya pada umrah yang saya buat pada bulan february yang lalu, alangkah bertuah kalau dapat tinggal lama disana agar dapat menatap Kaabah dan menunaikan ibadah selama yang saya mahu.

Semoga saudara sentiasa dirahmat Allah s.w.t.

manzlie said...

salam mydura...

alhamdulilah..terimaksiah atas komen saudari..

waslam

manzlie said...

salam nazklinamohamad...


isnyalah mungkin nanti saudri akan dapat dtg kesini awal lagi...


waslam

manzlie said...

slam mylife..

alhamdulilah...
mekasih

manzlie said...

salam kak Nas..

alhamdulilah dan insyalaah..

waslam

manzlie said...

salam ayah zain..

alhamdulilah....insyalah nanti kalau az dtg leh lah kita pergi ssama yer..insayalah..

waslam

manzlie said...

salam Hilmy....

alhamdulilah....semoga kita smua memdapat keberktan dari Nyer,..


waslam

manzlie said...

salam Leenoh....

insyalah akan ku titipkan doa buat mu sekeluarga disini..

waslam

Siti Zurmarini said...

salam CL.. kalau boleh nak tanya sikit.. cuaca di tanah suci Makkah pada musim haji 1430 nanti agaknya camana ye? According to Tabung Haji, suhu akan mencecah 14 darjah C. Tapi bila tengok kat internet, cam above 20 je. Perlukah kami bawa baju sejuk ke sana nanti? Terlebih dahulu diucapkan terima kasih atas khidmat nasihat CL.

safiudin dot com said...

salam sdr,

Alhamdulillah, syukur....

manzlie said...

salam safiuddin

alhamdulilah...sykur

waslam

manzlie said...

salam siti zurmarani..

cuaca di makkah mana pernah sejuk...sepanjang tahun lpeas paling rendah pun 37c..skg nih 44c ke 47c...

waslam

Salwani said...

tahniah Yongzu, dapat peluang mengerjakan haji tahun ni.

CL, mimbar tu jenis boleh pasang siap ke? Biasa tak de kan?

siti,

cuaca kat sana ikut musim gak. kalau bulan 12 tu sejuk waktu siangpun pendek sket, kalau bulan 6 panas dan waktu siangnya panjang le jugak. tahun lepas tak sejuk pun. bawak sweater aje lah. tahun 2007 memang sejuk sebab dekat krismas. tahun 2008, 10Zulhijjah=10Dis. Kalau Madinah mungkin la sejuk. kol 10 pagi tu angin bertiup rasa menggigil kalau tak pakai sweater

manzlie said...

salam salwani..

tempat mimbar tuh memang dah ada diletakkan disudut belkang kawasan wanita..cuma tolak jer bila hari jumaat dia beroda senang jer...

wasalm

Siti Zurmarini said...

Mekasih atas panduan Salwani & CL.. Doakanlah semoga semua jemaah haji pada tahun ini mendapat haji mabrur. Amin..

p/s; Thanks CL for posting the photos and stories. It means a lot for those yang tak pernah pi ke tanah suci.. Gambaran dlm photo2 tu rasanya bagaikan melambai2 kami supaya pergi ke sana. InsyaAllah.. moga semua berpeluang menjejakkan kaki ke sana pada suatu hari nanti.