MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Monday, 12 October 2009

" Lengang...."

Bahagian Area Sae'i yang agak sepi cuma da beberpa jemaah jer di hujung tuh...
Tempat air zam zam yang baru siap dibina...yakni terus melalui paip dari telaga zam zam..alhamdulilah
Keadaan dalam Masjidil Haram yang agak sepi selepas solat Mahgrib tadi...
Cuma dua barisan sahaja ( syaf Solat ) ketika solat Mahgrib tadi...kebanyakan nyer penduduk dan pekerja di sekitar Haram/Makkah








44 comments:

Abg Mgt said...

Salam,
Ambaoi baru nak rasa dapat no.1

Abg Mgt said...

Lega...........

Tq CL bagi ruang kat Abg Mgt.

Lapang dan bersih tempat saie tuu ya.

Tunggu ya, insyaalallah bersam dgn Kak As sampai sana.

Kak As. said...

teng !!!
no 2. heheheh.

salam CL,

awal bulan 11 nnt sesak lah dgn jemaah haji.
seronoknya.

ummi humaira said...

salam CL
masa ummi buka blog ni, kat cannel oasis pun tengah dipapar kan bab sai' gak . diorang tengah baca doa sai'
aduh syahdu nya .

norman said...

Salam Azlie...
So this the best time nak puas puas pilih mana mana lokasi di masjid haram ni yer..
Rombongan Umrah takda ke masa nih?
Wassalam
norman

norman said...

Azlie ;your counter coming to 100K already...ada hadiah ker untuk pengunjung ke 100,000

INSAN KERDIL said...

Salam Ziarah...

Alangkah bahagianya kalau dapat berada di sana pada waktu ini... Dapat melakukan ibadat dengan tenang tanpa bersesak-sesak...

Bilalah akan dapat ke sana lagi, tolong doakan...
t kasih...Salam

cikgu mas said...

salam ciklie

bagai tak percaya tengok suasana legang ni...kenangan menunai umrah terbayang di ruang mata,tanpa usaha CL,kami tak berpeluang melihat suasana ni..tq fren..

mnasir said...

Salam CL.

Sungguh tenang melihat suasana sebegini, tenangnya seperti melihat permukaan air ditasik yang jauh mata memandang.

manzlie said...

salam abg megat...

taniah..no wahid...raja pecut dah dia skg...hehehe

bila nak mai sini /..tak sbar lah..

waslam

manzlie said...

salam kak As...

wahhh no 2 lak ..ithinin....

yup awal bulan 11 nih penuh lah balik...

waslam

manzlie said...

salam norman...

iyer ker nak ke 100k...heheheh mana lah sya tau spa yang ke 100 k tuh...heheheheh

for your info vis umrah sudah di tutup...

waslam

manzlie said...

salam insan Kerdil...

alhamdulilah..ada lah tuh nanti rezeki kemari nanti..insyalah

waslam

manzlie said...

salam ummi humaira..

ohh ye ker...alhamdulilah..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas...

memang tenang skg ...

waslam

manzlie said...

salam mnasir..

memang sungguh tenang keadaan skg..

walam

PINATBATE said...

Subhanallah! lapang sungguh ni..kalau datang masa ni boleh guling-guling kat masjid..pergi cium hajar aswad berkali-kali pun senang dapat ni...tak lama lagi rombongan haji sampai,sesaklah balik ..

KSPulau said...

Salam...
Camna nak kontak CL kat sana aaarrr.. InsyaAllah akan ke sana bulan 11 nih..

NGINAP SRENGENGE said...

Salam anakanda azli,

Ayah berpendapat berbeza......kalau lengang dan sepi begini,hilang ummmphh beribadat kat sini.Memang mudah berguling sana-sini,tapi macam pekan sehari tanpa pembeli.Macam ayah sekarang ni,tinggal dengan bonda saja.Anak menantu dah pulang kerja masing2.Sepi sesepinya.Lebih2 lagi Kaabah dah jauh di mata.

Bila banyak jemaah nanti,maka rancak lah dan gamatlah suasana di Haram nanti.

Para penjual pun mulalah laungan 'kamsa rial' , 'ashara rial'.Rentak menjadi rancak ,pergerakan menjadi gamat.Roh/nyawa berdentum-dentam.Riang-ria sepanjang hari setiap waktu , dengan panasnya cuaca mengembuskan rasa lega di setiap sanubari.

wassalam.

manzlie said...

salam kak Pinat..

memagn skg sya siap baring jer depan Kaabah..merehat rehat kan minda ..amt seronok sekali..sambil hati berkata sesuatu waktu itu..syukur nikmat nyer..

waslam

manzlie said...

salam KSPulau..

just dtag jer kat hotel alsafwah tingkat 3 ..sampai di lobby cakap nak jumpa mr Azli..heheheh or can sms me +966 561534338

waslam

manzlie said...

salam ayah..

alhamdulilah....

waslam

Hajjah Siti Noor said...

Salam,
Nak tolong doakan Ibu mentua dan keluarga Dapat Menunaikan Haji Tahun Ini. Masih lagi status 'stanby, @ 'menunggu' Jemaah Haji Malaysia KT pertama bermula 20 Okt 2009.

mamaija said...

Assalammualaikum.

Bila lenggang senanglah nak pilih tempat kat masjid. Tak le berebut dengan jemaah lain. Sy nak tanya, tempat air zam-zam tu ditingkat berapa ya? Untuk minum atau di bawa balik?

Wasssalam.

manzlie said...

salam mamaija..

tempat air zam zam tuh di tingkat 1..untuk minum di situ shaja..takleh amik bawak balik...

waslam

manzlie said...

salam Hajar siti Noor..

insyalahh..takda maslah...

waslam

bonda said...

salam ck lie, musim haji nanti sempat ker cik lie update n3..tentu sibuk yer??
xsangka dulu tengah kesibukan sekarang nih lengang....

p/s...nampak kurus cik lie

manzlie said...

salam Bonda...

Insyalah lepas raya haji boleh lah sebab sya pun nak tunaikan haji jugak akalu ada peluang lah...

ye ekr..skg malam sya takmakan nasi dah..cuma roti jer...dah lost 8kg..try to reduce my weight to 68kg skg 70kg lah...insyalah

waslam


waslam

rezeki said...

salam cl,

suasana sebegini menjelang musim haji.
masa haji , semua aras saei dipenuhi jemaah

hajah zainab bt abdullah said...

salam azli,

lengang jap jer tu...bakal2 haji dok membilang hari nak berangkat ke sana! lepas ni kembali sesak tapi meriah.

Kak Nora said...

Lengang, Tenang, Sepi, Syahdu, Puas....perasaan saya lihat imej entry....rindu....Salam.

m.q said...

lepas ni penuh dgn jemaah haji pula lah yer

Kak As. said...

salam,

kalau buat umrah masa la ni kena lah terus buat haji tamattuk dan kena bayar DAM.

sebabnya sejak 1hb syawal dah masuk bulan haji.

cikgu mas said...

salam ciklie


tak jadi pi lunch bila tengok berat badan ciklie dah turun 8kg,aduuuuh,dia beritahu tu,saje nk wat kita jelessss,..tak pa arr,

cikgu mas said...

salam

lupa nak bagitau,tahniah ur blog counter dah 100k,pengunjung yg ke 100k tu tadi namanya Mas Suria,harap maklum yer...nanti pengunjung bertuah tu akan claim hadiah dr tuan punya blog,harap beri kerjasama hehehe...

hilmyiskandar said...

Salam.

Sentiasa aman + membahagiakan macam depan mata.

Amin.

tq.

hilmyiskandar said...

salam.

Kedua: Terima kasih depan Multazam.

Amin.

Tq.

manzlie said...

salam Hilmy...

alhamdulilah..sesama..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

oh ye ker dah 100 k..tapi kita tak tau lah sapa yang ke 100k tuh..bukan cikgu mas lah...

waslam

manzlie said...

salam m.q.


lepas minggu depan penuh balik lah nanti..area semua tuh..

waslam

manzlie said...

slam jhajjah zainab..

benar tuh..nanti penuh lah balik minggu depan kan..

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

insyalah ..masa haji nanti meiah kemabli suasana disni..

walsm

manzlie said...

salam kak nora..

rindu ..alhamdulilah

waslm

manzlie said...

salam kak as..

benar tuh...

waslam