MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 29 October 2009

" Asar..."

Ribuan Jemaah sudah membanjiri Masjidil Haram
Sementara menunngu masuk waktu solat Asar....
Bismillah....beginilah suasana sekarang di dalam Masjidil Haram...ribuan jemaah sudah mula memenuhi dalam Masjidil Haram ni...di tempat solat qwanita sudah agak padat juak...alhamdulilah...sekarang pun ramai penduduk dan pekerja di Makkah sudah mula solat di belakang sedikit..memberi laluan pada mereka semua di syaf solat utama..alhamdulilah..syukran..wasalam


34 comments:

norsidah said...

Salam CL,

MH dah mula sesak, tapi tetap ada ruang untuk jemaah semua,Allah maha adil pada semua umatnya, kita akan rasa ada je ruang untuk kita ,banyak kan bersabar dan sentiasa berzikir ingatkan Allah, untung CL dapat duduk disana, semoga mendapat haji yang mabrur lagi, doakan kami disini ye CL,

norsidah said...

Salam CL

Terkejut dapat no. 1, mana yang lain ni, kebetulan singgah awal hari ini, ok CL nak sambung keje semula.

Abu Uwais said...

syoknya duduk dlm Baitullah. Tgk Kaabah pun dapat pahala percuma.

Zie said...

Salam CL,

Tahniah hjh norsidah, dia dah jadi ratu trek pulak.

Alhamdulillah, betapa seronoknya CL menyambut dan melayani tetamu Allah.

rosli said...

Salam CL,

Jemaah haji dah mula ramai, kita sama2 berdoa khususnya jemaah dari Msia selamat mengerjakan haji dan mendapat haji yang mabror dan juga bagi jemaah dari negara lain.

Abg Mgt said...

Salam,
Agar CL sihat2 selalu dalam menjalankan tugas harian.
Maklumlah sebok untuk persediaan bagi menghadapi musim ahji ni.

Sabaq banyak2nya.

Rahim said...

Salam CL,

Dalam keadaan sibuk masih sempat update PDKM untuk tatapan kami disini.

Terima kasih CL semoga sentiasa dianugerahkan kesihatan yang mantop.

safiudin dot com said...

salam sdr,

kaifaath-thoqs al-yaum? (betul ke?)

syukur..... sayu dan syahdu bila dapat menatap kaabah..

syukron.

berminat belajar bahasa inggeris, klik disini

norwahida said...

Akum cl,

Alhamdulillah seronok jadi cl, dapat keja sana. Solat tiap waktu dlm MH..bole tawaf sunat tak kira masa..dan leh haji lagi tahun ni ye. Besar sungguh nikmatNya itu.

Cl, Kali ni join group mana plk buat haji? Haji akhbar ka tahun ni?

manzlie said...

salam norshidah...

taniah ..dah jadi ratu trek lak dia..heheheh

alhamdulilah..mekasih atas doa mu ituh..dan isyaalah sya akan berdoa jugak untuk semua pembaca PDKM..

waslam

manzlie said...

salam abu uwais..

alahmdulilah..

waslam

manzlie said...

salam zie..

alhamdulilah..memang dah teruja nih nak layan sebaik mungkin semua tetamu allah..insyalah

waslam

manzlie said...

salam rosli..

alhamdulilah..semoga allah swt memebrkati doa doa kita..insyalah

waslam

manzlie said...

salam abg megat..

alhamdulilah...semoga kita semua tabah mengahdapi dugaan darinyer..insyalah

waslam

manzlie said...

salam rahim...

alhamdulilah..mekasih atas doa mu ituh...semoga allahswt melindungi sauadar juga..insyalah

waslam

manzlie said...

salam saudara Safiduddin..

alhamdulilah..wahh hebat jugak dia berbicara bahasa Arab..

Koisee....


syukran

waslam

manzlie said...

salam Norwahida..

alhamdulilahnrezeki dari allah swt bagi..syukur kita pada nyer..

kali nih dapt offer dari dua group..satu from group south africa dan satu algi dari geroup Indonesia...insyallah

waslam

hilmyiskandar said...

Salam.

Setiap solat mesti cari tempat yg boleh pandang KAABAH depan mata. Selagi tak dapat tak puas hati, di M'sia kan jauh, alang2 depan mata, ambillah pahalaNya dan KeberkatanNya bukan kepalang.

Amin.

tq.

manzlie said...

salam Hilmy..

benar tuh..amiklah peluang nyer sekali..kan..

waslam

shami2 said...

Salam CL...

Alhamdulillah...berpeluang lagi kita menerima foto hari ini dr MH

Alhamdulillah pd yg ESA
Juga pd sahabat baik kita
Gambar dikirim setiap masa
Buat tatapan kami setiap masa

Marilah kita sama2 berdoa
Moga kita semua dikurniakan rhmt tak terhingga ...
juga para jemaah kita..yg ada disana moga ibadah mereka diterima mendapat haji yg mabrur pastinya..

mama ju, said...

Bestnya cl dapat buat haji,dah tu tiap hari dapat pandang kaabah.dahtu buat baik pulak pada kita2orang,pahala berganda2.tk.Didoakan bahagia wpun sibuk...

rezeki said...

salam cl,

alhamdulillah, jemaah telah mulai ramai di haram.

teringat masa lalu, dari asar kami marathon terus ke magrib dan isyak kerana takut tak dapat tempat yang dihajati di haram. Masa minum air zam2 selalu berdoa agar wuduk sentiasa dipelihara sepanjang masa kami dari asar hingga isyak. Betapa nikmatnya beriktikaf di masjidil haram. Lepas solat isyak habis, baru bertemu kembali dengan isteri di depan pintu besar seperti yang dijanjikan. Balik , nak ubah selera terus singgah kat hilton pekena burger kings yang rasanya tak sama dgn burger kings kat malaysia.
Alhamdulillah.

cikgu mas said...

Salam..


Kebetulan memang kena pi solat Asar ni,pas tu balik dr sekolah,kelas tambahan byk budak2 nk exam ..orang mekah menunggu solat Asar,Kita kat sini Asar pulak menunggu kita,Ya Allah berilah hidayah pada kami ni...ciklie doakan CM ni yer!!!

hayati surah AlAsri

rabiatul said...

iye...doakan kami di malaysia..terima kasih

manzlie said...

salam rabiatul..

insyalah...

syukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

alhamdulilah..insyalah will doa for you all semua...insyalah..

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

terimakasih atas pengkosiang pengalaman disini..alhamdulilah

waslam

manzlie said...

salam mamaju..

alhamdulilah..mekasih atas doa mu ituh..semoga allah swt merahmati saudari juga..insyalah

waslam

manzlie said...

salam kak Shami..


alhamdulilah..marilah kita semua mendoakan semua bakal bakal haji mesia dan seluruh dunia mendapat rahamta dan perlindungan serta haji yang mahbrur...insyalah


waslam

S said...

salam,

bahagia rasanya jika kita dapat solat diawal waktu berjemaah.

CL tentu sebuk skang nih. sabaq banyak2 smasa menjalankan tugas tuh.

Hanis said...

salam abang,

seronok dok tengok gambar2 abang...kemeriah umat islam beribadah...

kak shida, tahniah...akak awal sebab tak traffic tak jem kat area akak nie...kak zie p petik bunga tulip td, tu yg terlewat sikit ;-)

manzlie said...

salam S...

ye ah ..skg nih kena banyak sbaq noohhhh...kak S sihat ker...

waslam

manzlie said...

salam Hanis..

alhamdulilah...kak shidah tuh dah dapat dah gelaran Ratu trek..tu yang cpat jer..heheheh

waslam

Atikah said...

Salam,

Alhamdulillah, dah semakin ramai jemaah... seronok melihatnya.. terasa cam dekat jer ngan haram ... Semoga semua jemaah diberikan kesihatan yang baik sepanjang beribadat di sana...