MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 22 October 2009

" Redupp....Masa solat Asar ...."

Keadaan Dataran Kaabah selepas solat Asar...
Jemaah melakukan tawaf dan ada yang beratur untuk mencium Hajarul Aswad..alhamdulilah
Sementara menunngu masuk waktu solat Asar...
Permandangan dari tempat duduk ku ini...
Bismillah....salam from Makkah...selepas jer aku selesai makan then terus masuk ke dalam Haram...alhamdulilah hari nih awan cuma mendung sahja..tiada panas terik matahari ketika waktu ni..so ramai lah jemaah termasuk aku duduk di sekeliling Kaabah di atas hamparan kapet yang telah di bentang kan untuk jemaah jemaah...terasa sungguh sejuk ketika ini, cuaca yang agak redup telah memberikan kami keselesaan beribadah dan bertawaf dengan penuh kesyukuran pada mu yang maha Esa...syukur Alhamdulilah...waslam



41 comments:

rosli said...

Salam Sdra Azli,

Best gambar ni

norsidah said...

Salam CL,

Tenang dan nyaman nya cuaca di MH,masa tu, cuaca dah mula sejuk ke Cl, teringat masa akak buat haji tahun lepas.cuacanya dingin. Kalau masa tu dah kenal CL boleh jumpakan, tak pe nanti kalau balik bulan Disember boleh jumpa dengan group PDKM boleh kan CL.Akak kalu boleh nak join Umrah yang you akan uruskan tu , mintak2 ada rezeki.

rosli said...

Salam Sdra Azli dan rakan,

Ni rezki saya dapat no 1....tak sangka sbb pengikut blog semakin ramai.Nampak redup dan tenang walaupun cuaca panas masa tu...

Noor said...

Salam CL..

dah mula nak ramai kat dataran.. seronok dok tengok org dok tawaf..

IBAN MUSLIM said...

Salam saudara manzlie,

Keredupan yang menambahkan keheningan dan keselesaan kepada para jemaah untuk mengabdikan diri kepada Yang Maha Kuasa...

Syukran...

manzlie said...

salam rosli...

alhamdulilah..taniah no wahid...1

raja pecut lah dia skg..hehehh

yup..cuca yang redup dan tenang kami semua berada di sekelilingnyer..syukur pada allah swt..

waslam

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Kalau musim Haji selesa macam tu...he3...tak mungkin.

Ala kulli hal syukran lak.

Menziarahi blog ini menjadikan kita semakin dekat dengan Allah dan tarikan ke sini semakin kuat.

Zie said...

Salam CL,

Dah mula ramai jemaah sekarang, kalau buat haji ifrad tentu lama dalam ihram... semoga jemaah mendapat haji yang mabrur.

manzlie said...

salam kak shidah...


insyalah..nanti balik boleh lah kita berjumpa , sekali dgn gpk..insyalah kalau ada rezeki kita buat rombongan umrah tuh..

waslam

gurlz said...

sekarang kat sini pun redup..baru lepas hujan gerimis..

manzlie said...

salam Noor..

alhamdulilah..dah ramai agaknyer...pagi tadi nampak jemaah dari indonesia dtg di mekah..

waslam

manzlie said...

salam saudar Amirul..

alahamdulilah..setengn tenagnyer dng cuaca yang redup..syukur alahmdulilah..

waslam

manzlie said...

salam leenoh..

alhamdulilah...sudah ada daya penarik agaknyer...insyalah

waslam

manzlie said...

salam zie...

insyalah..semoga mereka mendapt haji yang mahbrur..

waslam

insan said...

Salam Cik Lie...
gambar no2 ada gambar jemaah yang sedang melihat Kaabah...cuma nak kongsi dan mintak Cik Lie tangkap gambar wajah2 mereka yang sedang merenug @ melihat Kaabah.. semasa saya disana, semasa mahu pulang ke hotel..dari dataran Kaabah menuju ke tangga, terserempak dengan mereka yang duk merenung Kaabah tu..Ya Allah..wajah yang penuh dengan pengharapan yang tak boleh diceritakan... Boleh Cik Lie tangkap gambar mereka tu yea... kalau rasa tak menyusahkan la.....

insan said...

Salam Cik Lie...
gambar no2 ada gambar jemaah yang sedang melihat Kaabah...cuma nak kongsi dan mintak Cik Lie tangkap gambar wajah2 mereka yang sedang merenug @ melihat Kaabah.. semasa saya disana, semasa mahu pulang ke hotel..dari dataran Kaabah menuju ke tangga, terserempak dengan mereka yang duk merenung Kaabah tu..Ya Allah..wajah yang penuh dengan pengharapan yang tak boleh diceritakan... Boleh Cik Lie tangkap gambar mereka tu yea... kalau rasa tak menyusahkan la.....

cikgu mas said...

Salam ciklie

Kira berehat menenangkan jiwalah tu yer,pas makan,dok reliks dalam keadaan selesa ,cuaca sejuk redup,menyaksikan kaabah,jemaaah bertawaf,sambil kita berzikir,sesungguhnya sungguh nyaman suasana itu,boleh terlena tu,...untung awak ciklie...

kalau diberi keizinan tak lah CM excited sangat share lunch tu,tapi andainya dapat share suasana yg dirasai ni ,tersangatlah syukurnya,namun aku hanya mampu membayangkan,

Insyaallah saya akan ke sana lagi...

manzlie said...

salam insan...

ituh yang takut sikit tuh...ye lah faham faham lah ..kekadang depa nih marah jugak kita snap gamabr depa..but insyalah sya cuba nanti yer..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas...

pandai pun dia , imiginasi ku leh dibaca...heheheh..
insyalah nanti tahun depan ada rombongan umrah ke sini..come and join us cikgu...ajak all GPK sertai sekali..duk di alsafwah...i give good rate lah..nak tak?

waslm

Zie said...

Salam CL,

Jaga kesihatan, semakin hari semakin banyak tugas menjelang hari arafah. antara tugas dan ibadah, dua-dua penting .. kalau tak sihat tak dapatlah tengok perkembangan PDKM. Ya Allah permudahkan CL dalam urusan dunia dan akhirat.

along said...

Salam CL,

Nak tanya cikit..ade member2 saye yg pernah ke sana beli makanan bentuk buah untuk member2 yg lum ade anak? CL tau x buah pe name nya tu? pe nama tempat untuk dapatkan buah tu?
TK

along said...

Salam CL,

Lagi satu soalan..kalau nak dapat jodoh Jabal Rahmah adalah tempat terbaik untuk berdoa..kalau nak dapat zuriat ada tempat terbaik jugak ke untuk berdoa? maaf ye banyak bertanya.. menyusahkan CL jer...jasamu hanya Allah yg dapat membalas..Syukran..

norsidah said...

Salam CL,

Terima kasih CL. Memang,kalau mereka dah merenung Kaabah tu macam dah tak nampak orang lain dah ,khusyuk sangat.

Hanis said...

salam abang,

seronoknyeee kalau kami pon dapat berada di sana....

shami2 said...

Salam CL

Alhamdulillah...
Doakan sya dn kawan2 di PDKM ni
Moga kesejahteraan menjelma buat kami..
Dalam mengharungi kehidupan
Hari2...susah payah bergelumang
Dgn pelbagai ragam manusia..
Yang jahil dan yg mengerti..
Semuanya perlu baik dikendali..
Agar aman hidup ini...
Yang terang bersuluh lagi..

p/s: CM alhamdulillah...niatmu itu
moga CL bagi bilik free...hehheh

manzlie said...

salam kak shami..

alhamdulilah..semoga dimakbulkan olehnyer..inyalah..

waslam

manzlie said...

salam along...

bunga kurma ubat untuk zuriat tuh..tempat mustajab berdoa adalah., depan multazam, hijir ismail , depan pintu kaabh..

waslam

manzlie said...

salam hanis..

insyalah..nanti satu hari smapi lah dia kesini..

waslam

manzlie said...

salam zie..

mkaih atas doa mu ituh..semoga alah swt memebrkati kita semua..insyalah


waslam

manzlie said...

salam gurlz

alhamdulilah..

waslam

manzlie said...

salam sidah...

ye lah...memang betul tuh..

waslam

Atikah said...

Salam...

Redup cuaca di sana terakam jelas dlm gambar... nyaman jer nampak... bestnya kalau dpt dok kat citu...

Abg, jemaah haji dah start masuk haram ker?

UmmuAdam said...

Salam CL,
Saya memang suka cuaca redup sebegini...lebih-lebih lagi di MH...tentunya begitu syahdu dan penuh dengan ketenangan

manzlie said...

salam UmmuAdamm..

memag syahdu keadaan nyer disitu semlam..

waslam

manzlie said...

salam dik Tikah...

Jemaah jemaah dan mula masuk dlam Kota Makkah nih...tadi jumpa mereaka.

waslam

hilmyiskandar said...

Salam.

Redupnya cuaca suatu 'Rahmat' dihadapan KAABAH, gambaran kepuasanlah suatu nikmat utk kita.

Amin.

tq.

manzlie said...

salam Hilmy..

alhamdulilah...aminnn


waslam

Atikah said...

Salam,

Jemaah dah mula masuk... alhamdulillah... pas nie leh tgk jemaah untuk tahun nie lak... selang selikan ya bang...

nampaknya abg pun dah mula sibuk la lepas nie...

manzlie said...

salam adik tikah...

ye lah..skg nih pun dh mula na sibuk...bilik dah masuk guest sikit demi sedikit...dah 48% occupancy nih..


waslam

UmmuAdam said...

Salam CL,

Nak tanya, kalau bukan musim haji dan Ramadhan, Hotel Al-Safwah tu berapa harganya satu mlm...rasa-rasa tak mampu tapi tak salah bertanyakan. Bila CL bercadang nak buat group umrah tu? Manalah tau kalau ada rezeki nak jugak tumpang sekaki :)

manzlie said...

salam Ummu adam...

insyalah mungkin nak buat untuk ramdan ker next year...sr500 semalam itu pun yang takda view lah..

waslam