MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Sunday, 18 October 2009

"Musim Haji Tahun Lepas - Episod 1 = Bermalam Di Mina..

Bermalam semalam di Mina....
Keadaan Khemah khemah yang amat berdekatan di antara satu sama lain...
Keesokkan paginyer kami bertolak jam 8.00pagi ke Arafah..
Sempadan terakhir di Mina...betul betul di bawah Khemah tuh...
Bissmillah....bermula pada hari nih saya akan menyiarkan kan beberapa siri ( ada 10 semuanyer )gambar gambar menarik sepanjang perjalanan Haji saya pada tahun lepas (2008) untuk di kongsikan bersama sama pembaca blog ku yang budiman....seperti gambar di atas adalah permandangan dari jauh keadaan Mina sekarang....harapan saya semoga bakal bakal haji yang akan kemari boleh jadikan sebagai panduan jika sudi...syukran..waslam




42 comments:

cikgu mas said...

Salam ciklie

Alhamduliillah,info berguna untuk bakal haji yg menjadi tetamu n Allah..dan ciklie mendapat keberkatan bersama..


Doakanlah CM cepat bergelar Cikgu Hajjah...sejuk hati mendengar...

baz said...

jazakallah khair cl

Babah Iman said...

Salam,Cik Lie

Tak tau kenapa, ramai jemaah tahun ini belum lagi confirm flight date lagi.
Ramai yang gelisah,ramai yang beru
lang menalipon ke Putrajaya..
Doakan mereka agar dipermudahkan Allah menghadapi dugaan ini.

Ayah Zain said...

Salam CL,

n3 ini sangat bagus untuk tetamu Allah yang akan menunaikan fardhu haji. Semoga mereka dapat manfaatnya.

yongzu @ 9W2YZU said...

Assalammualaikum,

Bagus juga diulang siarkan apa yang boleh dijadikan panduan buat semua.

Buat Babah Iman,
Insya'Allah, semoga dipermudahkan. Bonda saudara saya pun hanya beberapa hari ini saja mendapat tahu tarikh pemergiannya ke sana.

Azemi Ali said...

Assalamualaikum cikli

Selamat pagi. terima kasih atas perkongsian yang berguna ini. Minta tolong cikli doakan saya dan keluarga ke sana. nanti saya emelkan.

Terima kasih.

rezeki said...

salam cl,

cabaran di Mina mengajar kita hidup saling bantu membantu, bertolak ansur dan tidak mementingkan diri sendiri
tinggal beberapa hari bagai satu keluarga

tinggal dalam khemah secara beramai-ramai , sekadar ruang tilam utk badan kita sahaja, bilik air yg terhad dgn ribuan jemaah dlm satu2 maktab.

satu pengalaman indah dalam mengajar erti kehidupan yg sarat membawa pengertian yg tersirat dan tersurat

alhamdulillah

My Life said...

ssalam...

alhamdulillah.. terima kasih untuk entry kali nie.. semoga ciklie sentiasa salam lindungan dan redhanya.. insyaallah..

Atikah said...

Salam

Semoga entry abg kali nie dpt memberi manafaat kepada semua....

Moga Allah murahkan rezeki saya dan memberi kelapangan untuk menunaikan haji di usia yang muda...

safiudin dot com said...

salam sdr,

terima kasih kerana sudi 'memimjamkan' waktu terluang untuk mengisi post dan gambar2...

tahun ini semua bakal Haji beruntung kerana mendapat panduan dari sdr. sesungguhnya kerja murni ni benar-benar memberi manafaat untuk semua.

syukur dan terima kasih...

einaa said...

Salam CL ,

Alhamdulillah , semoga usaha murni anda diberkati .InsyaAllah ia akan jadi panduan berguna untuk bakal haji tahun ini dan akan datang .

kak As said...

salam,

pengalaman mengerjakan Ibadat Haji akan terpahat dalam kenangan sampai bila bila.

sungguh indah .....

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, semuga paparan ini penunjuk arah kepada semua Tetamu ALLAH. Keberkatan yg. memberi lebih hebat daripada yg. menerima, ALLAH memberikan ganjaran kemudian. Jangan risau......

Amin.

tq.

umiazuddin said...

Salaam Cik Li.

MasyaAllah, bagusnya inisiatif CL ni. Satu panduan yang berguna kepada bakal2 haji kita dan satu imbauan kenangan yang indah kepada mereka yang sudah melaluinya.
Keep up the good work, CL. Semoga Allah memberkati segala usaha CL. Amin.

VpeaceV

KSPulau said...

Salam....
Terima kasih atas info, catatan & gambaran CL. Hati makin melonjak....

manzlie said...

salam cikgu mas...

alhamdulilah.....insyalah nanti cikgu mas akan bergelar Cikgu Hajjah satu hari nanti..

waslam

manzlie said...

salam baz


Afuan...


waslam

manzlie said...

salam babah Iman..

sya pun heran this year lambat depa duk announce kan..insyalah semoga mereka semua terpilih hendaknyer menjadi tetamu allah..

waslm

manzlie said...

salam ayah zain...

insyalah ..semoga dapat memeberi sedikit panduan kepada mereka..

wasalam

manzlie said...

salam yongzu..

alhamdulilah....semoga allah swt permudahkan perjalanan Haji mereka ..

waslam

manzlie said...

salam saudara Azemi ali...



insyalah..nanti sya baca yer...

waslam

manzlie said...

salam rezeki....

satua pengalaman yang amat manis pada diri sya ketika ituh...sungguh terharu rasa hati ku..

waslam

manzlie said...

salam my life..

alhamdulilah...terima kasih


waslm

manzlie said...

salam eina..

insylah..semoga mereka mendapt abeberpa tips"panduan haji disini..

waslam

manzlie said...

salam dik tikah...

alhamdulilah...insylah satu ahri nanti adik akan dapat jua menjadi tetamu Nyer..

waslam

manzlie said...

salam safiuddin...

alhamdulilah...hanya sekadar berkongsi pengalaman..

waslam

manzlie said...

salam kak As...

benar..pengalaman yang amat berguna untuk kita semua...kenangan abadi pada diri sendiri..

waslam

manzlie said...

salam hilmy....

alhamdulilah...semoga kita semua mendapat rahmat dariNyer..

waslam

p/s;.Malam nih sya pergi algi multazam sebab hari nih offday

manzlie said...

salam ummiazuddin...

sya hanya berkongsi pengalaman dan ingin memebrikan beberpa tip yang harus tidak kita lupa kan nanti...insyalah sempoga mereka mendapat infor nih..

waslam

manzlie said...

salam KSPulau

alhamdulilah..sudah melonjak hati suadara..insyalah semoga allah swt permudahkan perjalanan haji mu ituh..dan jgn lupa..pas haji jumpa sya nohh..

waslam

Gee said...

salam cl.

terima kasih. Ia akan jadi information berguna ukt akak nanti. Akak hrp dapat jumpa cl nanti bila akak ke sana.

manzlie said...

salam kak Gee..

insyalah ..semoga kita daapt berjumpa nanti..dan allah swt permudahkan perjalanan haji akak nanti

waslam

phoenix said...

akak pun berdebar2 menunggu tarikh flight yg tak comfirm lg,maklum jd jemaah standby ni..mudah2an ade rezeki untuk menjadi tetamu Allah n jga tetamu en li.bolih ye akak n husband berkunjong ke tmpt en li.blog ini amat berguna untuk bakal2 haji .

manzlie said...

salam phoinex..

alahmdulilah..sya doakan semoga akak di permudahkan perjalanan haji kesini...boleh kak takda amslah..jgn upa yer berjumpa dgn sya nanti..my hp no 5615 34 338 sms tau

waslam

my son said...

Salam abg Lie,

alhamdulillah, syukran atas info yg bergambar.. dapatlah kami visualize macamana keadaan semasa musim haji.. at least dapat begi sedikit gambaran kepada kami yg akan menunaikan haji pada musim2 akan datang.

t/kasih sekali lagi

shami2 said...

Salam Cl..

Jiran sya akan berangkat menunaikan haji pd mlm khamis..ni...insyaalah

Semoga para jemmah haji tahun ni akan beroleh rahmat,kesejateraan dan kesempurnaan ibadah mereka ..insyaalah dan kita yg belum ni juga akan mendapat panggilannya suatu masa nanti....

manzlie said...

salam my son..

alahmdulilah..semoga kita pelajari sesuatu yang baru dlam hidup kita nih..

waslam

manzlie said...

salam shami..

alhamdulilah..semoga allah swt permudahkan perjalanan haji mereka nanti..isnyalah

waslam

Ummi Wafa (UW) said...

Salam Cik Lie,

Terima kasih yang tak terhingga untuk posting kali ini. Semoga UW sekeluarga berjaya menjadi antara tamu2Nya untuk hadir di Maktab2 itu pada tahun ini.

Rasa teruja untuk episod2 yg seterusnya. Hanya Allah sahaja yang membalas segalaa usaha

Wassalam

manzlie said...

salam ummi wafa...

alahmdulilah....semmoga kita semua mendapt keberkatan dariNyer yang maha Esa...saya hanya berkongsi pengalaman sya ketika disana..mudah mudahan akan dapat memberi manafaat yang sewajarnyer..

waslam

Yem0805 said...

Salam,

Teringat musim Haji 2008 di Maktab 63 bermalam di Mina penuh cabaran dan dugaan musabah diri. Terima Kasih Cik Lie memang seronok melakukan haji dapat bekernalan dgn pakcik makcik yg tak pnah kita kenal.

manzlie said...

salam Yem..

oh ye ker maktab 68..saya 42....memang seronok kan..dapt berkenalan degna pakcik pakcik nih...terasa cam saudra sendiri lak..

waslam