MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Monday, 19 October 2009

" Baitullah - Dataran Kaabah.."

Bismillah....Salam from Makkah....ini lah gambaran sebenar yakni situasi sekarang keadaan Dataran Kaabah yang telah di rakam kan pada jam 12.00 tengahari tadi...cuaca yang berada pada paras 46c sekarang..alhamdulilah...masih lagi lengang, dengan penduduk dan pekerja yang berada di sekitar Masjidil Haram tidak melepaskan peluang untuk berada di sekelilingnyer dengan lebih dekat lagi.....ini lah masa dan peluang kami untuk "merebut sesuatu" disitu...takkala menunggu ketibaan Jemaah Haji yang akan datang pada minggu ini..insyaalah..syukran..wasalam


P/s: Harap kak Shami terubat lah rindu dengan menatap gambar Baitullah nih...

52 comments:

My Life said...

salam.. alhamdulillah rezeki ciklie.. teruslah merebut peluang yang ada ciklie.. semoga dikau sentiasa redha dan lindungannya... insyaallah.. doakan azie ciklie..

CASA QASEH said...

salam ingin sekali berada disana. tiap waktu sentiasa mencuri masa utk menjengah kesini walaupun jauh dimata tapi dekat dihati. semuga satu waktu kaki ini bisa melangkah kesana jua.

chuah seng hua said...

Salam CL,

Terima kasih atas doa-doamu itu. Moga dirimu sentiasa diberkati Allah serta masuk syurga firdaus.

manzlie said...

salam sauadra ku chuah..

alahmdulilah..semoga allah set memberkati kita semua di sisinyer..

waslam

manzlie said...

salam casa Qaseh...

Insyalah semoga satuhari akan berada disini nanti hendkanyer..

waslam

My Life said...

makin hari makin rindu dengan baitullah.. subhanallah..

manzlie said...

salam My Life..

alahmdulilah....insyalah...

waslam

kak As said...

salam ,

marhabah, marhabah, marhabah!

ya! Duyufullah...

mnasir said...

Salam. CL.

MasyaAllah tenangnya, insyaAllah 28/10.09 mendaratkan kami dibumi Madinah menjelang subuh, shukran dengan semua suasana yang telah ditunjukkan. Aminnnnnn.

manzlie said...

salam Mnasir..

alhamdulilah..semoga allah swt permudahkan perjalan Haji tuan nanti..insyalah

waslam

manzlie said...

salam kak As..

Most welcom to all bakal haji nanti..insyalah..

waslam

Husain said...

Salam.. malam tadi saya bermimpi hendak ke Mekah buat Haji.. Rasa teruja sangat. Minta CL tolong do'akan.

Bulan Mei-Jun baru ni saya buat umrah dgn wife. Subhanallah sungguh membahagiakan. Selamat buat CL dunia & akhirat.Baru ni saya recommend blog ni dalam facebook saya.

Wassalam

manzlie said...

salam Husain..

alhamdulialh..semoga mimpi suadra akan menjadi kenyataan...terimakasih atas kesudian mempromosikan blog sya nih..dan doa suadra tuh

syukran

waslam

Ayah Zain said...

Salam CL,

Seronoknya kalau AZ salah seorang yang berada di sana ketika itu.

manzlie said...

salam ayah zain...

insyalah satuahari nanti sya doakan az akan bersam sama disini..

waslam

cikgu mas said...

Salam ciklie


melihat ketenangan dataran kaabah,bukan kak shami jer rindu ciklie,kak mas kt putrajaya ni pun rindu dik,sesekali tu adik azli doakan k.mas yer,jgn sampai k.mas jadi makcik baru berpeluang,

hehehehe,nape pulak cm `berakak-akak dengan ciklie ni???..

Zie said...

Salam CL,
Alhamdulillah atas paparan menarik ini. Selamat mengerjakan haji, moga beroleh haji yang mabrur.

NGINAP SRENGENGE said...

Salam anaknda,

Terkenang2 di masa dulu,
Hati ku menjadi rindu .

Wassalam.

Hanis said...

salam,

Ya Allah...rindunye pada gambar2 di blog abang nie...rindu sgt pada kaabah....semenjak akhir2nie hanis terlalu sibuk & tak berkesempatan tuk melayari internet sgt... terasa kehilangaan sesuatu....
abang doakan Allah permudahkan urusan2 adik nie ye...semoga adik dpt selesaikannya dengan sempurna & baik....

tq abg.

manzlie said...

salam hanis..

alhamdulilah..tengha sibuk dgn tempat kerja baru ker tuh..insyalah..semoga adik hanis akan dapt jua dtg kesini satu hari nanti..pssss..tabung tuh dah penuh ker lum?heheheh


waslam

manzlie said...

salam ayahanda..

alhamdulilah..semoga terubat kerinduan ayah pada apaparan ini..insyalah..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

hmmm sejak bila dia jadia kakak nih..hehehe takpa aar cl lagi nampak muda kan...heheheh

waslam

manzlie said...

salam zie.....


alhamdulilah...

waslam

shami2 said...

Salam CL...

Alhamdulillah ..dapat tengok gambar baitullah hari ni..

Terima kasih wahai Cik lie
Gambar yg dikirim indah sekali
terubat jua rindu ini pdMu Ilahi
Baitullah sedia menjadi saksi..

Malam tdi sunyi sepi
Suami tiada kerana ada kenduri
Anak2 leka tengok cerita TV
Aku pula sibuk hafaz doa2 yg ustaz beri...
Makin dihafaz makin sayu rasa hati
Lama2 jadi sebak menangis sorang diri..
Sebab doa ku hafaz serap jauh dalam jiwa ini...
Takut, rindu, sayu silih berganti..
Sepi hambaMU ini ..mohon kasih, sayang ..rahmat ampun dariMU...tiada penghujung ..lagi..
Ya Allah ampunkanlah dosa2 hamba2MU ini..baik perempuan maupun yg lelaki...
Terimalah taubat kami..
Bersihkanlah hati kami..
Tunjuki kami yg lurus
Iaitu jln yg Engkau redhai...
Anugerahkanlah kepada kami syurga firdausi...
suatu hari nanti...
Api neraka minta dijauhi..
Selawat dan salam buat baginda rasullullah yg dikasihi..serta
ahli keluarga dan sahabatnya...semua sekali
amin..

manzlie said...

salam kak shami..

sebak sungguh rasa dihati...
membaca madah mu di sianghari..
minta petunjuk dari ilahi...
semoga kita semau di berkati...

insyalah..

waslam

UmmuAdam said...

Salam CL,

Nampaknya cuaca masih lagi panas ya CL walaupun dah hampir ke penghujung Oktober. Dulu rasanya masa buat umrah bulan puasa 2 thn lepas, by the time kami nak balik dah turun below 40'c. Agak-agak bila cuaca nak sejuk sikit?

hilmyiskandar said...

Salam.

Memang rindu, walaupun jauh beribu batu, namun hati ku tetap pada Mu - KAABAH.

Terima kasih depan Multazam.

Amin.

tq.

manzlie said...

salam Hilmy..

alahmdulilah..jgn lah risau besok nyer..insyalah aallah bersamamu..

waslam

manzlie said...

salam ummu adam..

cuaca di makkah paling sejuk alst year 37c...jgn lah risau ..semoga kita semua dilindungii insyalah

waslam

Atikah said...

Salam.

Tenangnya pemandangan.... Alangkah indahnya jika saya berada di sana ketika ini.... Ya Allah... rindunya nak ke sana....

manzlie said...

salam adik atikah..

alhamdulilah..insyalah satu ahri nanti tikah akan berada disini nanti..insyalah doa dari abg..

waslam

ANR DELIGHTS said...

salam...mmg terubat rindu di hati...rindu sesangat sangat...smoga diberi peluang tuk kesane lagi..insyaallah..

manzlie said...

salam Anr...

Insyalah..semoga dimurahkan rezeki dan dtg ke sini..insyalah

waslam

Safiudin said...

salam sdr,

nampak tenang dan damai...

KSPulau said...

Salam...
Alhamdulillah.
Selamat menyambut tetamu Allah. 1 soalan : brapa ramai jemaah M'sia dok kat al safwah musim haji ni CL?

Imran Paris said...

En Li...apa kabar? lama sungguh tak menjenguk di sini, Sabtu lalu saya jenguk pun tak sempat nak tinggalkan jejak....tp ni td, sy buka blog En Li...tetiba meremang bulu roma saya melihat Baitullah, hati menjadi sebak dan sayu......rindu sgtlah En Li, rindu sgt.

Sy di sini hari2 bz, sehinggalah 29 Oktober nanti. Wife pun dah makin sarat, dah nak masuk 8 bulan dah pun. Ntahlah, dlm saya bz2 di UNESCO ni kkdg terpikir....apa akhirnya debat2, bahas2, bincang2 di forum dunia ni....saya cukup skeptik....dunia skrg terlalu ramai yg hipokrit, terlalu ramai yg pentingkan diri sendiri...

Rasa jauh lebih baik kita fikirkan hari mati, amal, hari akhirat dsbnya.....En Li, doa2kan kami di sini selalu ye.

Syukran wassalam ;-)

guru besar haneem kaydeen said...

Salam CL..tahniah kerana menjadi duta kita di sana.Jasa blog tuan sgt besar, berupaya mengurangkan kerinduan saya terhadap Makkah dan rumah Allah. Saya ke sana Jun lalu (http://sendawamalaysia.blogspot.com/2009/06/flying-kisses-to-allah.html) tanpa harapan melangit dgn doa2 saya kerana merasakan diri sungguh tidak sempurna. 2 minggu setelah kembali, 2 org adik saya akhirnya mendpt pekerjaan. 2 minggu lalu saya dkejutkan pula dgn berita teman yg akhirnya hamil setelah bertahun2 kahwin.Setiap waktu selesai solat di Haram saya berdoa bersungguh2 utk mereka. Subhanallah! Doakan saya ke sana dengan suami dan anak2 pula.. :)

manzlie said...

salam Guru Besar Haneen

alhamdulilah..itu lah kebesaran allah swt...allah berpegang pada janjinyer...jika kita ingat akan nyer maka allah swt akan berikan apa yang kita mahu..insyalah..akan saya doakan semoga puan akan kesini lagi..

waslam

manzlie said...

salam saudara Imran..

alhamdulilah..tadi terpikir gak nak call tapi mungkin tau yang saudara skg busy agaknyer..takpalah..tetapi jagnlah lupa pada amalan kita jugak..insyalah semoga kita semua diberkati olehnyer..

waslam

manzlie said...

salam saudara Safiudin..

alhamdulilah..tenang dan damai..

waslam

manzlie said...

salam saudara KS Pulau..

so far lum ada lagi booking dari Jemaah mesia...

waslam

Imran Paris said...

En Li...td kebetulan CR sms saya, terus terpanggil utk jenguk blog kawan2....mcm2 kisah rupanya...jgn lupa update episod 3 - 10 pengalaman haji lalu...tak sangka kita tunaikan ibadah tersebut pd masa yg sama.

Pelik ye...kita sama2 di dataran Kaabah sewaktu hujan di Makkah pada Jun 2008, dan kita kerjakan haji pd masa yg sama.....tp cuma ditemukan di blog PDKM ni saja. All praise to ALLAH.

Thank En Li

hexhar said...

Ciklie,
Pakcik dh pi haji thn 2006. Teringin nak pi lag tapi kena tunggu kuota. Nanti rancang nk pi umrah dgn isteri dan emak.
Ciklie boleh tak senaraikan pintu-pintu MasjidilHaram dan kedudukannya. Salam utk Ciklie. Moga mendapat keredhaan Allah. Salam

manzlie said...

salam hexhar..

insyalah nanti sya paparkan jika berkesempatan yer..

waslam

manzlie said...

salam saudara Imran...

itu lah daha gak you busy takmau gangu..nevermind go ahead with your works first..insyalah i will doakan semoa saudara imran akan berolehkesejahteraan..insyalah

waslam

Ummi Wafa (UW) said...

Salam Cik Lie,

Rindunya saat yang mendamaikan begini. Walaupun terik mentari tegak dikepala tapi tidak menghalang siapa sahaja untuk beribadah. Masih terasa angin sejuk menghembus setiap kali bertiup. Nikmatnya, Ya ALlah aku sangat rindu saat itu.

Wassalam

rezeki said...

salam cl,

semoga ikatan silaturahim dan ukhwah sesama kita berpanjangan

alhamdulillah

Yem0805 said...

Salam,

Rindunya hati melihat Kaabah.Terima kasih Ciklie

Yem0805 said...

Salam,

Rindunya hati melihat Kaabah.Terima kasih Ciklie

manzlie said...

salam Yem..

alhamdulilah....ubatilah rindu mu ituh dng manatap gambar yang dipaparkan insyalah semoga mengubat kerinduan saudara..

waslam

manzlie said...

salam Tn Ismet..

semoga kekal berpanjangan insyalah..

waslam

manzlie said...

salam Ummi wafa...

alhamdulilah...syukur nimmat yang allah berikan pada kita nih...

waslam