MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 29 October 2009

" Akhbar Hari nih...."

Bismillah.....Hari nih dalam ARAB NEws paper keluar lagi berita tentang keselamatan dan panduan bagi menerima kunjungan Jemaah jemaah Haji yang akan datang ke Arab Saudi untuk melakukan rukun Islam ke5 yakni Menunaikan Haji...lihat lah penuh 2 muka surat di cetak bagi memberitahu Tips, Do and Dont serta kelayakan jemaah untuk datang menunaikan Haji pada tahun ini..syukran..waslam

39 comments:

umiazuddin said...

Salam CL,

dengan wabak HINI yang tak menentu tu pastinya tahun ini bertambah lagi cabaran pihak berkuasa Arab Saudi untuk menguruskan kebajikan dan keselesaan para jemaah, kan?

Semoga semua jemaaah sentiasa dilindungi Allah dan dipermudahkan segala urusan, amin.

VpeaceV

p/s Saya pernah tengok dokumentari National Geographic tentang persiapan yang dibuat oleh kerajaan Arab Saudi untuk urusan Haji ni....masyaAllah, persiapan setahun demi melancarkan ibadat 5 hari itu.

umiazuddin said...

APPA?!! nombod 1?!!!!

sori...tak sengaja! ;P

heheheheheheheheh....

VpeaceV

p/s jangan mare, ye CM? ;D

manzlie said...

salam Umiazuddin..


.alhamdulilah..taniah no wahid 1,

ye lah..setiap tahun pasti adabanyak perubahan yang dilakukan disini..alhamdulilah..syukur pada Nyer.

waslam

Imran Paris said...

En Li....bagus berita tu, nmpknya Kerajaan Saudi prihatin dgn perkara ini. Alhamdulillah.


En Li..tumpang lalu...
Buat geng2 semua, saya telah mula tulis kembara haji saya...sudi2kanlah, tp sabar ya...ia bersambung2, mungkin 10 episod gak mcm En Li kita :-)

Azemi Ali said...

Salam cik lie dan rakan rakan

bagus ada akhbar tu, ada tips dan maklumat terkini di sana.

manzlie said...

salam saudara Azemi...

alhamdulilah ..memang bagus kan..senang buat panduan...

wasalm

manzlie said...

salam Imran..

alhamdulilah..wahh en imran pun ada gak siri Telenova nyer..jom kita p tengok...


waslam

yuyee cap limau said...

salam CL
dengan jaminan keselamatan yang diberi insyALLAH harapan semoga tidak ada ape-ape yang berlaku terhadap jemaah kite kat sana..amin

manzlie said...

slaam yuyee cap limau..

insyalah..semoga semuanyer selamat dalam mengerjakan ibadah haji..

waslam

Ayah Zain said...

Salam Lie,

wow, bagus sangat berita macam ni untuk info bakal haji.

wow lagi, pengunjung pdkm untuk bulan okt setakat ni dah lebih 30K. Tahniah lie

manzlie said...

salam ayah zain...

infor yang berguna untuk mereka..alhamdulilah

oh ye ker...mekasih..


syukran

wasalm

lifeisbeautiful said...

salam.

saya baru email. Pls reply.

Syukran.

cikgu mas said...

salam cik lie

panduan bergunakan...harapnya surat khabar kita pun boleh beri info cam ni,,

manzlie said...

salam cikgu mas..

aalahmdulilah..semoga memberi kita manafaat..insyalah

wasalm

rezeki said...

salam cl,

itulah surat khabar yg kami beli saban hari di sana, tapi nipis je kan

alhamdulillah

PINATBATE said...

tak perlu tunggu suratkhabar malaysia pun..cik Lie kita sentiasa bagi maklumat dan info yg berguna pada kita ..Insyaallah

hilmyiskandar said...

Salam.

Semuga semua tip yg dipaparkan itu mendorong semua Jemaah ikut panduan yg diberikan. Didoakan semua Jemaah sempurna menjalankan urusan Haji.

Amin.

tq.

safiudin dot com said...

salam sdr,

alhamdulillah, sekurang2nya akhbar tersebut memberikan panduan kepada jemaah apa yang boleh, tidak boleh dan patut dilakukan.

cikgu mas said...

Salam

betullah cikgu pinat,surat khabar arab tu pun surat khabar lama,info dr ciklie lagi terkini,hiburan sensasi,saluran ceria anda,dekat dihati,kan,kan kak pinat..


pssst: kak pinat !!!!pas sesi melempang saya minum jus tomato pagi ni,uweeeeeekkk,tapi beauty is pain,ku rela!!!!!untuk semulus datin..camner kak pinat lak??

Yem0805 said...

Salam,

Cl memang semua jemaah haji akan dpt nota mcm di surat khabar..tapi masih ada jemaah yg tak mengikuti nasihat dari kerajaan Arab Saudi.

Dari Hati said...

Salam Ukhuwah Cik Lee
Bertuahnye CL dipilih utk berada kat sana. Mmg tahun ni lagi mencabar utk para jemaah haji...
Semuga semua yg pergi akan dipermudahkan dalam semua urusan..

Kwn baik k.sue pun ada yg dpt pegi tahun ni. Baru berangkat awal pagi td..

S said...

salam CL,

yang baik jadikan panduan
yang kurang baik jadikan jadikan teladan.

nampaknya jemaah haji Malaysia dah mula masuk Makkah.

smoga dilindungi Allah dan di permudahkan segala urusan buat semua jemaah dan pegawau TH. Amin.

Asnija said...

Salam Cik Lie,
Bagus la panduan tu, bagus juga kalau artikel tu kuar kat paper di Malaysia, supaya jamaah kita baca dan buat persediaan awal...lagipun tak ramai jamaah yang boleh baca Ingeris...boleh bayang kalau pergi first time...banyak benda yang terpana-pana...

Saya pun besarkan gambar tu nak baca...tengah carik papaer tu yang versi online...ada tak?

(tumpang lalu ye...Mas...awak uwekkk pagi-pagi tu nape? Pinat pun jugak ke? Alhamdulillah...)

Asnija said...

Salam Cik Lie,
Dah klik kat bgambar paper tu, tapi tajuk nyer je boleh dibaca, isi kandungannya tak leh, title nyer buatkan saya teruja nak baca laa...

m.q said...

semoga semua bakal2 haji mndapat haji mabrur
aminn

shami2 said...

Salam CL...

Alhamdulillah...hebat sungguh persiapan di sana ...amat bersyukur dpt tgok lintas lansung terus dari sana setiap hari...

Hari ni da hari jummaat
Mlm tadi...sudah ku bermunajat
Terasa nikmat sungguh beribadat
Itulah istimewanya malam jumaat

KasihMu ya Allah ..penuh rahmat
Buatku gagah menharungi ..ujian hebat..
Mohon ampun diterima taubat...
Aman hidup bahgia dunia akhirat
Wahai CL dan semua sahabat..
Marilah kita sama2 berusaha kuat
Menegakkan kebenaran apa yg termampu dibuat...

p/s : dihari yang baik ini mohon doa lagi buat kami semua..agar sentiasa dlm rahmat Allah...

Atikah said...

Salam,

Akhbar kosmo hari nie pun ada memaklumkan tentang berita nie... tapi hanya sedikit yang dipaparkan...

manzlie said...

salam dik tikah...

yup..abg baca ada sikit jer yang sma dgn akhbar disini..alhamdulilah..

waslam

manzlie said...

salam datin Asnija...

alhamdulilah...laa Datin takdapat nak bacaker..cuba Datin clik ker Arabnews.com. insyalah ada.

waslam

manzlie said...

salam kak shami...

bermadah lagi di pagi Jumaat
Bersma sama mendoakan Jemaah
untuk di tujukan sekalian umat..
sungguh kasih mu wahai kat pinat..


syukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas...

aduhhh cikgu begitu tegar mu ingin nampak jelita seperti Datin....makan tomato jugak...alhamdulilah..

waslam

manzlie said...

salam DAtin Asnija..

aduhai....kenapa cikgu kita uweks uweks...apa yang terjadi?

waslam

manzlie said...

salam hilmy...

semoga mereka semua mematuhi larangan yang diberikan..insyalah..

waslam

manzlie said...

salam Saudara Safiuddin..

alhamdulilah..untuk memeberi panduan kepada mereka..insyalah..

waslam

manzlie said...

salam saudara Rezeki..

ye lah memang nipis tapi sr2 riyal..mahalkan..

waslam

manzlie said...

salam dari Hati..

alhamdulilah....semoga mereka mendapat haji yang mahbrur..insyalah

waslam

manzlie said...

salam kak S...

alhamdulilah ...semoa dipatuhilarangan yang di berikan...

waslam

manzlie said...

salam m.q.

insyalah

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

surat kaba kosmo pun semlan ada jugak beri info tapi cuma sedikit jer...

waslam