MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 3 October 2009

" Jam 6.00 Petang di Dataran Kaabah.."

Suasana Dataran Kaabah pada waktu jam 6.00 petang semalam...
Berada bersebelahan area Rukun Yamani...di tingkat 1
Keadaan jemaah yang sudah berada di Dataran Kaabah untuk menunngu amsuk waktu solat Mahgrib..agak tenang rasa di hati pa bila menatap Kaabah yang seakan seperti magnet, mencuit perasaan dalam diri dan sanubari ku ini..alhamdulilah....



49 comments:

cikgu mas said...

salam

cantiknya gambar ni,tenang yer suasana didataran kaabah...subhanallah..Kaabah di hadapan kita..

Noor said...

Salam CL..

Subhnallah.. tenang dan damai.. terasa seolah-olah cheq sedang berada dataran menghadap kaabah.. Ya Allah jemputlah hamba mu ini.. rindu sungguh dihati..

aik! awal kak tipah..

manzlie said...

salam cikgu mas..

memag tenang dan damai rasanyer ketika itu..

wasalm

manzlie said...

salam kak Noor....

insyalah nanti ada lah rezeki akak nanti ke sini..berdoa dan berusaha tau..

waslam

Noor said...

As Salam..

betui kata CL.. berdoa dan berusaha.. tak pernah putus2 dik.. berharap sungguh pada keredhoan Nya. setiap sesen yang terkumpul semoga ada keberkatan Nya.. teng kieu CL.. tolong2 doa kat kami semua arr..

psstt shami, dok bangkit gak kul 1.. tapi tak brani p noreh, pak lurah kata banyak rimau dok merayau.. he he..

Cik Amy Sensei said...

salam..

kaabah yang tenang melambai-lambai..

dalam hati..bilalah dapat kujejaki dan kulihat kaabah itu...

bonda said...

salam cik lie.timakasih siarkan gambar kaabah n masjidiharam.terhibur hati melihatnya...x cuti ker esok??

p/s. makan apa ari nih??

rosli said...

Salam Sdra Azli dan rakan2,

Saya perasan bahawa apabila gambar diambil dari atas bumbung atau tinkgat satu atau searas dengan Kaabah, suasana hening, damai dan aman mesti ada semuanya, byk dah gambar yang Sdra Azli paparkan, saya pun ada simpan beberapa gambar dalam hp yg saya snap tahun lepas,tak boleh nak digambarkan perasaan dan suasana tersebut. Subhanallah...
Sbb itu saya percaya ramai pengikut blog sdra Azli kalau rasa penat bekerja atau susah hati, mesti nak masuk blog ini...saya pun begitu. Syukurlah ada sdra Azli yang sentiasa update gambar Makkkah setiap hari.

manzlie said...

salam bonda..

alhamdulilah..ahaa esok cuti..tadi makan kari ayam..alhamdulilah..

waslam

manzlie said...

salam kak noor.

alahamdulilah..akan ku doakan nanti yah...insyalah

wasalam

manzlie said...

salam kak noor.

alahamdulilah..akan ku doakan nanti yah...insyalah

wasalam

manzlie said...

slam saudra rosli..

benar tuh..ia macam seperti magnet kan..kta tak pernah rasa bosan melaihatnyer..subhanaalah..syulkur

waslam

manzlie said...

salam amy sewnsei..

insyalah nanti adalah rezeki tuh kesini..


waslam

hilmyiskandar said...

Salam.

Tenang + Aman bila di depan Kaabah, gitulah kerinduan melambai2 ke sana. Kan ku cerita jua depan Multazam nanti....

Amin.

tq.

umiazuddin said...

Salaam

Subhanallah tenangnya suasana, damainya di hati...semoga akan menjadi tetamu-Mu lagi di sana, ya Allah. Amin.



VpeaceV

manzlie said...

salam Ummiazuddin.

isyalah..doa ku semoga saudaria ka menjadi tetamu nyer lagi..

waslam

manzlie said...

salam Hilmy..

alhamdulilah..tenang dan dmai senantisa di depannyer..insyalah..

waslam

Yem0805 said...

Salam,

Memang tenang hati bila berada didepan Kaabah..dah tak berapa ramai sebab visa umrah dah tutup..tunngu Haji pula..

manzlie said...

salam saudra Yem..

memang tenang...yup skg yang ada di dalam haram adalah pekrja dan pendudk kota makkah jer...tunggu selepas abis syawal annti..musim haji bermula..


waslam

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Setiap hari kumenatap Baitullah ( rumah Allah ) nuun jauh di Makkah, namun demikian aku rasa seperti di depanku.

Semakin lama, semakin mendalam rinduku pada-Nya.
Aku rasa seperti aku sering ke sana. tarikannya amat kuat sekali.

Shukran lak ya manzlie sadiqi.

manzlie said...

salam saudara Leenoh....

alhamdulilah...sungguh gembira hatiku bila mana kenkawan dapt merasai kenikmatan Baitullah...alhamdulilah..semoga llah swt memebrkati kita semua

waslam

shami2 said...

Salam CL

Suasan redup, mengundang rasa sayu + rindu pd kaabah bila tgok gambar ..bg sya yg jauh nih..tak taulh kalu depar yg duduk tgok depan2 tu...

Betui cik rosli kalu kt pjabat..tulah ubat klu resah..tenung gmbar lama2 lega..smpai sya ambik gambar masa mlm2 akhir rmdhan buat skrin background.

Tmbah plak lawak ilang stress kak noor kita ngan kak tipah..hermm tak gaduh dh nak p cari kawan borak2..betui dak ck yuyee...hehhehe

Kelas pegajian muslimah..kuliah feqah, aqidah n tafsir hari ni dlm suasana cuaca hujan lebat...seronok sgt
Terima kasih CL..doa sedara terkesan ...tngah kuatkan diri..balik untuk kembali berjuang..mencegah yg mungkar..insyallah..

manzlie said...

salam shami...

alhamdulilah...alhamdulilah...
semoga keberkesana blog nih dapt membantu semua pembaca yang budiman bila berfikiran risau atau ruusing...insyalah akan sya doakan kesejahteraan Pembaca Blog PDKM supaya allah swt memberkati kita semua...

waslam

Ayah Zain said...

Salam CL,

Ya Allah ya Tuhanku Engkau permudahkan lah aku untuk ke sana.

p/s: Ckgu mas ni macam tau2 jer CL nak release new n3 yer. AZ baru jer sampai umah ni.

rezeki said...

salam cl,

alhamdulillah, suasana dan pandangan yg tidak pernah menjemukan walau diulang berjuta kali.

ps: noor, kan CL dah ajarkan ilmu rimau tu, amalkan lah. ngeh,ngeh,ngeh

NGINAP SRENGENGE said...

assalamualaikom Azlie,

Semasa di makkah ayah cuma batuk2.Begitu juga ibu.Biasalah .biasalah bila ke sana.

Kini ayah mula demam sikit2 dan kaki kiri bengkak.Dah jumpa doktor.Dia kata jangkitan kuman.Berasa puas buat repot pada anakanda.

Anak ayah di malaysia semua dah balik ketempat kerja.Depa pasang banner sakan sambut ayahanda/bonda.

Sesapa yang nak pi Haji tahun ni,sila beritau ayahanda melalui emel : matisaa_02@yahoo.com

Kepada semua ayahanda doakan kita semua bersatu sebagai muslim brothers and sisters.Let us make this website well-loved by Allah.

wassalam.

pari said...

Salam. Selama ini saya tidak terfikir untuk mencari blog mengenai pemandangan Kota Makkah. Namun petang semalam, Allah telah menggerakkan hati saya untuk mencari... dan Alhamdulillah, Allah telah menemukan saya dengan blog ini. Subhanallah......Hati saya menjadi semakin tenang dan mudah-mudahan suatu hari nanti saya berpeluang ke sana. Doakan.......

mamaija said...

Salam CL.

Menatap gambar kat n3 ni memang tak menjemukan. Doakan saya juga dapat ke sana bersama keluarga satu hari nanti.

manzlie said...

salam mamaija...

alhamdulilah...semoga mamija kan berda d sini nanti satu hari...dengan Inzin Nyer..

waslam

manzlie said...

salam Pari..

syukur alhamdulilah dan terimaksih kerna sudi melayari blog PDKM nih...semoga saudri beroleh ketenangan dlam mengikuti perkembangan PDKM nih..inysalah..

waslam

manzlie said...

salam ayahzain.

hmm cikgu mas kan Ratu trek az..mestilah dia no satu skg nih..hhheheh


waslam

manzlie said...

salam rezeki...

alhamdulilah...sesuatu yang pasti tidak akan menjemukan kita semua....iinsyaalah
ilmu rimau? apa tuh..heheheh

waslam

manzlie said...

salam ayahanda...

semoga ayah cepat sembuh dan beroleh kesejateraan oleh Nyer doa anakanda...insyaalah....
terima kasih atas sokongan ayah tuh...


waslam

Hanis said...

salam,

hanis terus bersemangat menabung untuk ke tanah suci...

ummu_hanis said...

salam cl,
ummu nak minta cl tolong doakan didepan kaabah selalu agar ummu terlepas dari semua masalah.
hidop ummu ni mmg bergelumang ngan masalah sajok.
kadang kadang takut nak kluar dr rumah.
sebab rumah la tempat paling selamat utk ummu.
hari ni masalah tu dgn kurang ajar nye menceroboh ke dalam rumah ummu.
buat bodoh je die ngan hubby ummu.
so tolong la cl doakan agar ummu terjauh dari segala masalah.
mekasih cl.
wassalam.

cikgu mas said...

salam

oh fatimah..kenapa tu?????...CM tak boleh dengarlah patt ada problem,reliks yer,senyum macam biasa,,,,nanti CL doakan...sama2 CM doakan agar patt tabah hadapi semuanya..hidup tak lari dr masalah..

ranting said...

salam che li,
Nak tanya che li tentang tiang jin(tempat jin Abdullah menunggu Nabi Muhammad sebelum jin diislamkan),tiang yg menjadi kegemaran siti aishah bermunajat,tiang muhamad...dan satu lagi ialah tiupan angin sejuk menghala Hijir Ismail(masa sy tawaf,sy selalu terasa sejuk bila smpai kat situ) ingatkan ada aircond..boleh che li terangkan apa yang che li tahu tentang tu semua?atau kawan2 di PDKM boleh kongsi cerita tak?

Kak As. said...

salam,

tenang dan damai
mencuit hati untuk bertamu lagi

saya sokong saranan ayahnda tu.

CN
macamana kalau kita semua ikut pergi bersama CL selepas CL habih cuti bulan 12 nnt.

Cik Amy Sensei said...

salam...


kembali lagi menjengah blog ini...

semoga tuan blog sentiasa dirahmati Allah selalu..


bila hati berbunga kian
mula tersenyum sorang-sorang
doa saya kepada tuan
moga hati sentiasa riang



wassalam..

manzlie said...

salam hanis..

jom lah marikesini...ajak ramai ramai akwan PDKM kita ok

waslam

manzlie said...

salam amy sensei..


mengamit rindu kan melihat nyer..alhamdulilah..

waslam

manzlie said...

slam kak As..

ahhh good idea tuh..nanti balik memeng sya nak baut rombongan umrah nanti..leh lah buh nama kat sya yer...kita plan mai aug 10 bulan pose...sure best kan..

waslam

manzlie said...

salam Ummmu..

insyalah akan ku doakan untukmu yah...

walam

Noor said...

Salam CL..

cheq tumpang lalu sat..

Kak As, ishhh.. lepas bulan 12 kalu.. tabung ayam cheq pun lum penuh lagi.. baru dok ada suku.. nak pakat ikut lagu mana.. nak juai ayam pun dah tak bleh dah la nie.. kawan cheq yang kat High Castle p tinggai reban ayam cheq kat gunung semanggol..

ngeh ngeh ngeh

manzlie said...

salam kak Noor..

bulan aug la mai time pose..mesti best kan...

walam

ummu_hanis said...

salam cl,
mekasih ye cl....
wassalam

Kak As. said...

salam,

kalu bulan ogos tentu tabung ayam CN dh penuh.

kak as pun akan dpt duit kutu plak.

hanis mcmana ??

CM tak pa la sbb dia abg samad sponsor !!! heh heh heh

manzlie said...

salam Ummu...

alhamdulilah...sesama...


waslam

manzlie said...

salam kak as...

tui jugak tuh kak...kena tunggu lama sikit lah ...nanti cheq balik kita pakat bincang nooh tarikh bila sesuai..

waslam