MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 9 October 2009

" Hospital Ajiyad......"

Bahagian atas tuh Bangunan Safwah Towers
Bawah nih lah entrance Hospital Ajiyad buat sementara waktu yang telah di pindah kan ke Basement 3 di bawah Hotel Al Safwah Royal Orchid..semua jemaah yang menghadapi maslah kesihatan akan di hantar untuk rawatan ke dalam Hospital Ajiyad dengan percuma yakni di biayai oleh Kerajaan Saudi..alhamdulilah...

30 comments:

NGINAP SRENGENGE said...

asalamualaiokm azlie,

Masa dok batuk2 dulu ayah nak pi juga ke hospital itu.nak ambil ubat.Tapi bonda kata itu bukan sebarang hospital,tentu bayarannya mahal.Hotel sofwah pun sampai 7,500 SR semalaman.Oleh tu tak jadi pi.Dan ayah pun tak bertanya anakanda tentang hospital itu.
Aduh percuma rupanya.Kalau tidak boleh juga kenal doktor2 di situ.Ayah ni suka sangat bermesra dengan orang2 baru dikenali.Dah tentu ayah akan sebarkan laman web nginapsrengenge kat doktor2 di situ.

mamaija said...

Assalammualaikum.

Jemaah haji kalau gi situ percuma ubat dan rawatan sekali ke? Kalau penduduk kat sini dapat rawatan kat hospital yang sama ke?

manzlie said...

salam ayahanda...

laa awat ayah tak mai habaq kat cheqqq, memang depa bagi percuma kat jemaah jemaah sajer..tunjuk pasport jer ayah..then semua percuma...insyalah...

waslam

manzlie said...

salam mamaija..

hanya utuk jemaah haji dan umrah shaja yang di beri keutamaan dulu...

syukran

waslam

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah semuanya tersedia utk. Jemaah kerana Tetamu ALLAH.

Amin.

tq.

rezeki said...

salam,
akhamdulillah, kemudahan utk para jemaah dan berdekatan dgn masjidilharam,

agak2 boleh menampung brp ramai ?

ayahanda apakhabar? dah sihat sepenuhnya?

abh said...

Salam sdra,

nostalgia....semasa kerja haji tahun 1995 dulu saya menginap di hotel sebelah hosp ajiyad...skrg bgn hotel tu pun dah tak ada lagi...I don't think hotel al Sofwah exist then....

manzlie said...

slam Rezeki..

alhamdulilah...dalam seribu kot..isnyalah..

wasalm

manzlie said...

salam abh..

benar tuh...masa tuh alsafwah belum didirkan...mula didirikan pad thn 2005 kot..

waslam

manzlie said...

salam hilmy..

alhamdulilah...amin..nak masuk Haram sat ..Soalt Jumaat...

walam

ranting said...

salam che li,

Memang best betul sekarang ni sebab dekat Haram tak begitu ramai. Bertuah betul che li kat sana dapat sembahyang di Hijir Ismail dengan tenang. Terima kasih tak terhingga buat che li kerana sudi berdoa utk kami pembaca blog PDKM.Semoga Allah makbulkan doa kami semua...insyaallah. Amin.

shami2 said...

Salam CL..

Alhamdulillah ...perlaksanaan yg baik dr pemerintah ..

Kalau ada satu hospital kat Msia buat camtu camner tu...gamaknya...alamat semua nurse ngan doktor...tak balik rumah dh kut kalut sgt..pesakit ramai...servis dibagi camner pulak halnya..tak leh bayangkan kalu dgn pemerintah sekarang...hehehhe

Kak Nora said...

Salam Manzlie,
Akak pengikut tegar blog sdra. Melihat foto-foto yang dimuatkan mengamit-amit akak ke Makkah.Mudah ya sdra mengambil foto-foto dalam masjid?

bonda said...

salam cik lie,ari nih bonda gembira sgt...opah yg cik lie doakan untuk ke makkah tu telah diterima rayuan n lulus ke makkah .berkat doa kt multazam ...

p/s suami bonda kata dia nk contact cik lie kt makkah tp x tau mcmana..dia x pndai komputer.....akan bertolak 21 okt

Ayah Zain said...

Salam CL,

Semoga jemaah haji yang sakit nanti dapat perkhidmatan yang terbaik.

manzlie said...

salam yah zain..

insyalah..

waslam

manzlie said...

salam Bonda..

alhamdulilah..seronoknyer...insyalah just dtg ka hotel sya or sms sya + 966 561534338..

jgn risau will take them..

waslam

manzlie said...

salam Kak Nora..

alhamdulilah..mekasih kerana akak sudi melayari blog sya...sya pun curi cuir snap tuh..takut gak tapi sebelum snap banyak gak doa pada aallah swt permudahkan bukan untuk kepentingan peribadai tetapi untuk tatapan pembaca PDKM sya yang budiman..insyalah..

waslam

manzlie said...

slam ranting..

alhamdulilah..syukur padanyer...semoga allah swt memberkati kita semua..insyalah..

waslam

manzlie said...

salam Shami..

ye kan..kalau lah hospital akt mesia cam tuh kan best....heheheh

waslam

IBAN MUSLIM said...

Alhamdulillah... baguih betui kerajaan saudi ni...keistimewaan untuk tetamu Allah...

Maaf Cik Lie, mohon tampal iklan sikit...

MOHON SUMBANGAN UNTUK SAUDARA BARU MELANJUTKAN PELAJARAN DI YAMAN...KETERANGAN LANJUT, KLIK LINK DI BAWAH,

http://ibanmuslim.blogspot.com/2009/10/mohon-sumbangan-untuk-saudara-baru.html

Bagi sesiapa yg ada kelebihan rezeki yg Allah kurnia, marilah kita pakat2 bantu saudara kita ini. Beliau tidak ditaja mana2 penaja, hanya mengharap ihsan orang ramai...saya jumpa selepas solat jumaat tadi, saya kenal lama dah, cuma tadi dia tunjukkan surat tawaran pada saya...

InsyaAllah...

rose.othman said...

Salam CL,
ingatkan hospital Ajiyad dah tutup sbb masa gi umrah bulan Jun'09 baru ni mcm tak beroperasi je.. masa bulan Nov/Dec 'o8 thn lepas ramai jugak la jemaah yg keluar masuk kat situ..
masa haji & umrah yg lepas, hari2 lalu depan hospital Ajiyad dan Hotel Al Safwa utk ke masjidil haram.. mcm baru semalam je kat sana.. mudah2an dijemput lagi sebagai tetamu Allah..

manzlie said...

salam Rose.othman..

dah 2 bulan tutup dah...laa nih depa pindah bawah bangunan hotel alsafwah di basement 3...

duk bina hospital dan hotel ayng abru..insyalah 2012 baru siap..

waslam

manzlie said...

salam Iban Muslim...

alhamdulilah...is ok..tak mengapa..semoag ada yang sudi membantu kan..insyalah

waslm

Gee said...

salam cl,

syukur kalau rawatan dan ubatan diberikan percuma ukt semua jemaah haji. Tapi kita ni jemaah malaysia pun untung juga sebab kebajikan kita ni dijaga oleh Tabung Haji.

manzlie said...

salam Gee..

alhamdulilah..kalau betul lah jad amcam tuh..insyalah

waslam

cikgu mas said...

salam che li..

Alhamdulillah ada hospital berdekatan untuk jemaah,setahu CM wanita tempatan tak digalakkkan bekerja oleh kerajaan,sure misi2 n doktor kt situ terdiri dari foreignerkan???

CL pun boleh buat medical check up kt situkan???...kalau tak sihat silalah melawat hospital tu yer...kata orang sendiri mahu ingat,hehehehe

manzlie said...

salam cikgu mas..

kami takleh pegi situ.khas untuk jemaah jemaah jer..kena kelaur kat aziziah hospital la..

waslam

Kak As. said...

salam,

kalau kak as boleh lah kerja kat hosp Ajiyad tu.

kan CL kan.
tapi dah terlebih umoq plak dah heheheheehhh...

manzlie said...

salam kak as.

cuba lah mintak..akak kan ada pengalaman misi nihhh...tul tak?

waslam