MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 28 October 2009

" Alhamdulilah..."

Bismillah....salam from Makkah....sudah 3 hari aku takperlu lagi untuk beratur mengucup Hajarul Aswad dan masuk ke dalam Hijir Ismail, ini adalah kerana sudah ramai Jemaah jemaah dari luar sampai dan masuk kedalam Haram serta berebut rebut peluang untuk melakukan sedemikian rupa...jadi fikir hati ku takpayah lah lagi aku menyibuk untuk melakukan, juga berilah mereka semua peluang pula,lagipun from last 2 weeks sebanyak 17 kali aku dapat cium Hajarul Aswad tuh..alhamdulilah..tunggu lah nanti selepas low season baru lah rebut semula peluang keemasan tuh..insyalah..syukran..waslam

43 comments:

Yem0805 said...

Salam,

Alhamdulilah jemaah dapat melaku kn ibadah dgn penuh kusyuk.

Yem0805 said...

Salam,

Alhamdulilah betul tu CL bagi peluang orang lain mengucup hajar aswad kita jgn ada rasa tamak..Alhamdulilah

Asnija said...

Salam Cik Lie,
Banyak kali cium yer...tension la dwngar citer ni...tapi suka...nanti kalau sempat masa low season, klik le sakali..teringin juga nak tengok...

Saya doakan Cik Lie mendapat kemudahan mengerjakan haji untuk abah cik lie tu ye...

(dalam pada fokus untuk buat haji tu...saja la tanya....ni nak raya haji ni, masih teringin ke tart strawberi tu? )

pss. Mas....usah diucap Cerita Nabi Sulaiman dan Ratu Balqis tu yer...

Zie said...

Salam CL,
Alhamdulillah, nanti lepas musim haji CL selalu ke situ. Ni bagi peluang jemaah haji lain. Nak ambik gambar hajar aswad lens zoom dari al-safwah tak boleh ke.. pinjam kamera hanis.

manzlie said...

salam Yem...

ye lah..kita berilah mereka semua pelaung kan ..lagi pun masa mereka terhad disini...kita nih bila bila masa jer leh cium..tul ak?

waslam

Pencinta Pencipta Alam Semesta said...

Allahu Akbar....

berikan kesempatan kpd saudara2 kita yg lain....sunngguh mulia....moga bang Manzile selalu sihat2....Amin....

manzlie said...

salam DAtinAsnija..

alhamdulilah..dah rezeki aallah beri tuh..syukur lah kan...

Insyalah lah..kalau ada rezeki boleh lah menunaikan Haji..cuma skg Hotel dah Busy 105%, with 4000 guests..harapa harap dapt lah pergi tuh..risau gak kerja nih..

waslam

manzlie said...

salam akak Zie...

whh hanis ada pakai camera DSLR ker..dasyat gak adik ni yer..heheheh


waslam

manzlie said...

salam PPAS..

alhamdulilah...ye lah berilah kepada mereka pula ...semoga mereka berkesempatan hendaknyer..insyalah..

waslam

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah. Kesempatan + peluang utk mengucup Hajar Aswad ketentuan Allah, berusahalah utk mendapatkaNya. Mudah2an Allah perkenankan perbuatan kita, memang nikmat bila mana dapat mengucup Hajar Aswad. Amin.

tq.

Hanis said...

salam,

17 kali...banyak tu...Alhamdulillah..semoga Allah terus mempermudahkan urusan abang di sana...

kak zie....suruh CL pinjam kamare hanis??? abg pila pecaya hanis ade kamare canggih??? nak gelak cam pijal lah...ngeh ngeh ngeh....kamare hanis ..kamera nokia 3.2mp aje...nak zoom ke jerawat pon tak lepas..ambir gambar pon berketar..hahahah..

kak nija: hanis nak staweri tart... ;-)

manzlie said...

slam Hanis..

ya alalah ..ye ker smapi camtuh..or simpan ker tuh..heheheh

jem strawberry tuh abg punya tau...jgn lah abihkan..nanti balik abg nak bawak kat makkah untuk stok next year..dan order dah dgn cm tau..heheh

waslsm

manzlie said...

salam Hilmy..

alhamdulilah syukur nikmat...email mu telah pun sya balas..
syukran

waslam

Asnija said...

Cik Lie,
Tart strawberi tu order kat saya laa...kat CM order paste asam pedas frozen...apa laa...baru dapat 4000 guests dah tersasul bagai...

(ps...tadi masa phone saya bunyik...saya tunjuk nama pemanggilnyer kat Nurul PA saya tuh...dia kim salam...)

manzlie said...

salam datinAsnija...

alhamdulilah..nanti sya mai habaq kat cm nooh...yang pening sya kena masukkan lagi 900 extra bed nih..aduhhh..back to back lah check in..tu yang risau tuh..insyalah semoga allah swt permudahkannyer..

ohh ye ker...

waslam

PINATBATE said...

kopipes dari atas:
(ps...tadi masa phone saya bunyik...saya tunjuk nama pemanggilnyer kat Nurul PA saya tuh...dia kim salam...)

Nak ingatkan jer..Cik Lie dah jawab lom..:) Jangan sampai terlupa..kecik hati Nurul tu karang..

opss..
nyibuk pulak makcik pinat ni..^^

cikgu mas said...

Salam

datin nija,camni ceritanya semalam ,tiba2 seorang pelajar CM datang hadiahkan Cm sebekas tat blueberry,perrrgh sedapnya,tulah kali pertama mas makan kak,patutlah kuih tu jadi idaman kalbu ciklie,cite kt ciklie, ciklie terus teruja,ku kata tat tu kakak pelajar ku buat,

CL nak order dah,risik2 si pembuat tat blueberry tu pun single mingle lagi...antara ciri yg dicari pandai wat tat strawberry...jadi camner tu???apa yg patut ku buat!!!

cikgu mas said...

salam

Alhamdulillah ciklie,17 kali tu satu tuah besar untuk seorang insan,ada yg sekali pun tak berpeluang,peluang terbaik hanya dapat pada mereka yg terbaik..Alhamdulillah.hajarulaswad tu kan bukti syurga didunia,maka dirimu telah i7 kali menyentuh item syurga,

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Kurangkan kesesakan, bagi peluang kat depa pula,
Nanti depa balik anta pi kucup pula, hehehe that's the way aha aha, lawak pulak.

silversarina said...

Salam. Betul tu, bagi peluang jemaah haji yang bukan mudah untuk sampai ke sana dan sentiasa mencari peluang mengucup hajarul aswad.

Ayah Zain said...

Salam Manzlie,

Betul tu, lie bagi peluang orang lain, nanti bila dah tak sibok Lie pulon semula.

Terima kasih call tadi, memang rezeki betul sebab fon tertingal kat bilik, on time sampai bilik, hfon berdering.....ooo panggilan drpd orang jauh rupanya.

la ni

manzlie said...

salam ayah zain..


alhamdulilah..syukur dapt jugak kali nih kan..camner keadaan mak mertua az tuh

waslam

manzlie said...

salam kak Pinat..

masyaalah..ana lupa lah ..so sori yer DatinAsnija.."Waalaikumslam..."

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

aduhhh kenapalah cikgu nih duk "pecah lubang "lak..heheheh

waslam

manzlie said...

salam kak Sarina..

ye lah..bagilah depa peluang kan..kita nih bila2 leh cium kan..insyalah

waslam

manzlie said...

salam Leenoh...

alhamdulilah...memang sya mengalah lahnih untuk beri peluang gak untuk depa..bukan sya sorang saja raoami gak pekerja kat mekah nih pun sama..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas.

alhamdulilah..dapt kucup 17 kali pun dah bersyukurrrrrrrrrrrr sanagat sangat nih..semuanihh degn IzinNyer..

waslam

Atikah said...

Salam,

Seronoknya... 17 kali dapat cium hajarul aswad...

Zie said...

Salam CL,
Pernah juga temui orang2 yang nak bawak kita g cium hajar aswad, upahnya SR50, SR100 dll.. Alhamdulillah, saya pernah cium hajar aswad dengan mudah sekali, siap depa kelilingkan tali tanpa berebut-rebut..

manzlie said...

salam akak zie..

ohh ye ker..alhamdulilah...

waslam

manzlie said...

salam adik tikah..


alhamdulilah..syukur

wasalam

Zie said...

Salam CL,
Depa kelilingkan tali bukan sebab bayar.. hehehe.. sbb pekerja bin laden nak bersihkan. syukur alhamdulillah

manzlie said...

salam akak zie..
ye lah tuh..ok pa..alhamdulilah..

waslam

UmmuAdam said...

Salam CL,

Alhamdulillah...17kali tu. bagilah peluang kat orang lain pulak...insyaallah, CL masih banyak peluang.

Salam CM, saya gi haji tahun 2004, 1425 hijrah.

JHaZKiTaRo said...

salam.. blog yg sangat2 menarik.. dah lama berhajat nak ke mekah.. cuma masa belum sesuai.. anyway, kalau rajin, datang laa berkunjung ke blog hamba (Aku Sebutir Pasir).. salam dari kota Dublin, Ireland..

hajah zainab bt abdullah said...

salam,

Alhamdullilah! So, sekarang ni bagi peluang kat jemaah2 yg dah mulai ramai tu...

manzlie said...

slam Hajjah Zainab..

ye lah kak Nab ..dah ramaikan skg Jemaah ..so bagi lah peluang balik kat depa..insyalah ada rezekinanti leh lah kcup lagikan..

waslam

manzlie said...

salam UmmuAdamm..

alhamdulilah...tu lah pasal ..bagi lah depa pelaung balikkan..

waslam

manzlie said...

salam Jhazkitaro.

alhamdulilah..mekasih atas kesudian saudra melayari blog sya..insyalah..

waslam

normala said...

Salam,

Subhanallah 17 kali!

Moga2 akak diberi rezeki utk mengucupnya jugak masa haji nnt.

p.s: CL akak dapat kt 37 ke madinah dulu 2 nov ini hingga insyaallah 27 disember(56 days). Harap pembaca blog PDKM dapat mendoakan pemergian akak ke tanah suci.

liyana said...

Salam CL

Nak tanya dapat tak email saya???

liyana said...

Salam CL

Alhamdulillah...

Masa saya pergi aritu awal bulan june dapat gak cium hajarul aswad tp sekejap je sebab org ramai tolak2 lelaki perempuan bercampur.Tp gambar CL tu dorang beratur pulak.

abangsulung said...

Alhamdulillah, 17 kali dalam 2 minggu, hai untungnya. Rezeki tu Cik Li. Yang saya kasihankan ialah ramai jemaah kita yang tak dapat cium walaupun sudah cuba berkali-kali. Ada juga yang sudah 2-3 kali ke Makkah masih juga tak dapat cium hajar aswad sebab kata mereka orang terlalu ramai dan padat.