MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 20 October 2009

"Musim Haji Tahun Lepas - Episod 3 = Sarapan di Arafah waktu pagi...

Diluar pagar maktab ada orang duk jual teh Tarik sr2 jer..
Nih pun sama depa duk jual teh tarik dan roti di dalam wagon nih..
Waktu nih kalau berniaga sehari boleh lah dapat berpuluh ribu riyal
Bissmilah...salam from Makkah, Maktab 42 nih terletak betul betul di sempadan Arafah ke Mina/Mudzaliffah yakni maktab yang paling awal masuk ke dalam Arafah...disini lah kami "berkampung" sementara waktu menunggu matahari terbenam dah bertolak terus ke Mudzaliffah...syukran..waslam



50 comments:

Imran Paris said...

En Li...terharu membaca imbasan memori di Mina

Ummi Wafa (UW) said...

Salam Cik Lie,

Terima kasih untuk episod yang sangat mendebarkan hati tiap kali cuba mendalami saat dan cara untuk berwukuf di Arafah. Moga Allah memberi petunjuk dan kemudahan buat UW nanti bilamana berwukuf bersama anak kecil. Sangat teruja.

Wassalam

ropidi said...

Salam,

Betapa seronoknya mereka yang dapat menjejakkan kaki ke tanah suci. Bilakah aku berpeluang merasainya. Ya Allah permudahkanlah. Ameen.

manzlie said...

salam Imran...

alhamdulilah..saudra telah menyelami perasaan indah semasa menunaikan haji tahun lepas...satu kenangan yang psti tersemat ddi dalam hati..


waslam

manzlie said...

salam Ummi wafa...

bersama anak kecil pasti amat mencabar kesabaran ummi nanti..insyalah saya percaya ummi pasti akan dapat mengatsi nyer insyalah

waslam

manzlie said...

salam ropidi..

semoga allah swt permudahkannyer..isnyalah..

waslam

Ayah Zain said...

Salam CL,

Lie, n3 ni memang dinanti2kan oleh mereka yang nak menunaikan haji. Tak heran lah semalam n3 ini mendapat kunjung sehinga 1.6K. Pencapaian tertinggi dalam bukan Okt tuh.

NGINAP SRENGENGE said...

salam anaknda,

Ni ayah dapat hits yang 107,523.Laris macam kuih panas.

n3 ni ada dwifungsi.Satu imbas kembali utk yang sudah berhaji.Kedua memberi pedoman kpd yang baru nak berhaji.

Semua mendapat manfaatnya.Syabas atas usaha murni Azli.Moga Allah merestui segalanya.

wassalam.

manzlie said...

salam ayah...

ohh ye ker...saya tak tau lak..alhamdulilah lah...diharap leh dijadikan panduan kepada mereka yang akan mengerjakan haji nanti..insyalah..semoga boleh memberi manafaat kepaa kita semua..insyalah

waslam

manzlie said...

salam ayah zain...

alhamdullah..semoga kita semua mendapat keberkatan dan manafaat dari Nyer..insyalah..

waslam

manzlie said...
This comment has been removed by the author.
Leenoh said...

Salam Manzlie.

Pak Ngah akan copy gambar-gambar ni krn suatu hari nanti mungkin akn digunakan utk menyebarkan tentang ilmu mengerjakan Haji ni.

Tegasnya gambar itu utk tujuan dakwah...sekali lagi Pak Ngah minta izin.

Ala kulli hal --syukran laka...wa ilal liqak

Ayah Zain said...

Salam CL,

Betul, awat tak caya ker. Sekarang ni pengunjungnya 1575 (1.6k la tuh) sejak semalam (waktu msia), jumlah pengunjung bulan Oktober sehingga saat ini ialah 16,625. Ni betul-betul bukannya cobaan. Betuuuuuuullllllllll

Gee said...

salam cl,

terima kasih untuk paparan ini. sedikit sebanyak ia dapat memberikan gambaran pada akak suasana musim haji.

manzlie said...

salam pak Ngah...


silakan ..copy jer lah gambar gambar yang ada dalam blog PDKM nih...bukannyer hak sya..allah swt yang punya saya hanya pinjam jer untul berkongsi pengalaman dgn semua pembaca blog nih...takda masalah...

waslam

manzlie said...

salam ayah zain...

Ya Allah rajinnyer az duk buat graf ker blog sya nih..alhamdulilah..terimakasih bebanyak yer..semoga allah swt memablas jasa az..insyaalah


waslam

manzlie said...

salam kak Gee...

alhamdulilah...semoga akak boleh jadikan sebgai satu maklumat berguna bila berada di sana nanti..insyalah..

waslam

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah. Kenangan tidak dapat dilupakan sampai bila2.

Amin.

tq.

rezeki said...

salam cl,

mengamit kenangan semasa di sana.
Sempadan " arafah ends here" memberi peringatan kepada para jemaah agar berwaspada , jgn sampai tidak berada di dalam kawasan arafah semasa wukuf.

cl, alhamdulillah, dpt dgr berita dr sahabat kita IP.

Yem0805 said...

Salam,

Kalau di Arafah sarapan pagi bawa Mug buat air sendiri..tungu muasasah bagi mkn sarapan pagi..makan aja rezeki yg ada msa itu.

hajah zainab bt abdullah said...

Salam Azli,

Lama akak tak ngomen kat blog nih...tetapi bukan akak tak ziarah tau!! hari2 akak datang ziarah sini, kalau tak ziarah rasa serba tak kena...rindu gitu. so, jika nak ubat rindu kat Baitullah akak jengok2 kat sinilah.

shami2 said...

Salam CL...

Alhamdulillah...
Bila dah berihram serba putih
Dengan niat yg satu...
Pastinya tiada beza pun antara kita masa tu...
Tiada sibuk fikirkan urusan kerja..mengejar harta dunia..
Sebalik hanyalah Allah saja..
ingatan kita waktu tu..
Sudah tentu ikatan persaudaraan sesama islam terpamer padu
Subhanallah ...

Psst CL tumpang lalu...
cik imran..tentu pgalamanmu bekerja di unesco itu lebih bermakna buat mu...dlm menilai
manusia...sedunia yg sebenarnya...
Peganglah pd janji Allah
Dirimu akan beroleh..ketenteraman
selalu insyallah...

ummi humaira said...

salam CL ..
time kasih banyak2 untuk N3 haji . segala kenangan disana muncul kembali satu persatu ..kerna ketika pemergian kesana dulu tak dpt dirakam melalui lensa kamera , cuma hanya dingatan aje ..
padang Arafah , bumi yg tak dpt akak lupakan..pada haji pertama dulu 87..akak hulurkan sedikit riyal saudi kpd sorg pekerja yg sedang menolak tong air dgn troli , masyaAllah , dia menadah tangan dan berdoa panjang di situ ( bumi Arafah)..alangkah bahagianya akak.

rosli said...

Sdra Azli ,

Syabas dan tahniah dengan entri yang begitu bermakna kepada kami yang belum pernah buat haji, byk membantu terutama di Mina, Arafah dan Muzdalifah...Teruskan usaha sdra.

cikgu mas said...

Salam ciklie

Disini lah mereka berlumba-lumba memohon ampun,tika pintu keampunan dibuka.


pssst..... mana janjimu untuk n3 yg `itu`???CM tunggu tak jugak muncul..cry lah!!

Al-Qolamun said...

Cik Lie,

Musim haji dah nak dekat ni, saya takat boleh dok kat balcony rumah dok dgr laungan haji dari Kompleks Tabung Haji tu je lah. Pi nye belum nampak byg pun..huhu..sedih.

kak As said...

salam,

syukran.

kak As said...

kalau nak cepat p Haji....
petuanya adalah,

selalu bertalbiah,
insyaAllah cepatlah mendapat jemputan.

olive oyl said...

salam che azlie,

sayapun wlpn tak comment tp hari hari mesti dtg ziarah ke
sini....

mnasir said...

Salam CL.

Tak ada ungkapan yang dapat di ungkapkan, semuga ujian dari Allah nanti dapat dilalui dengan hati yang redho dan dipermudahkan segala urusan semasa ditanah suci

Babah Iman said...

Cik Lie

Teringat kisah tahun 2006 di Mina.

Ramai jemaah dari Indonesia kelaparan akibat miscommunication antara pihak muasasah & kerajaan Indonesia.Ramai yang menyusup masuk ke khemah Malaysia & minta makanan yang terlebih.
Heningnya suasana ketika masuk waktu wukuf.Yang terdengar hanya esak tangis para jemaah.Terasa sangat kerdilnya diri.

Allah bila lagi nak dapat jemputanNya kesana?

Semoga jemaah kali ini mendapat haji yang mabrur.Insyaallah.

LYNN said...

Khaifa halaq, En. Lie.bagus ilmu tu dapat dikongsi selain mengikuti siaran RTM seruan Haji 6:30 ptg Malaysia.Dapat gambaran jelas dgn gambar yang En. Lie bagi. Mumtaz!!

manzlie said...

SALAM lYN..

ALHAMDULILAH..SEMOGA saudari medapat info yang berguna hendaknyer..insyalah..

waslam

manzlie said...

salam babahIman..

insyalah satu hari nanti ada lah rezeki saudra kesini lagi...jgn lah risau berdoa dan berusaha lah..insyalah..

waslam

manzlie said...

salam Mnasir..

semoga allah swt permudahkan perjalanan Haji saudara nanti..insyalah..

waslam

manzlie said...

salam Rezeki..

alhamdulilah..kwan kia tuh cuma busy la nih..almaklum lah dah hamir hujun gtahun ..banyak benor meeting nyer..marilah kita doakan semoga beliau berjaya dan dilindungi aallah swt..insyalah..

waslam

manzlie said...

salam Yem...

memag breafast kena sendiri..tapi takpa lah hanya sekadar teh tarik dan roti sudah memadai..alahmdulilah..

waslam

manzlie said...

salam Hajjah Zainab..

alhamdulilah ..kerana masih sudi lagi jenguk rumah cheq nih kak..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

sori lah ..mlam tadi sya busy dgn member di kl lah online...cerita sal pasta..heheheheh
karang saya buat entry nyer yehh

waslam

manzlie said...

salam kak shami...

semua nyer berdoa pada yang satu..allah maha esa..

wslam

manzlie said...

salam Ummi Humaira..

alhamdulilah..kita gunakan teknologi terkini IT dgn memberi infomasi yang berguna pada mereka..insyalah semoga kita semua di berkati oleh Allah swt..

waslam

manzlie said...

salam Al Qalomun..

insyalah nanti adalah tuh rerzeki tuan...

waslam

manzlie said...

salam Rosli..

alhamdulilah..terima kasih atas komen saudra tuh..

syukran

waslam

manzlie said...

salam kak As..


alhamdulilah...

waslam

manzlie said...

salam Olive..

mekasih kerana masih sudi lagi ziarah rumah sya nih...

syukrna

waslam

manzlie said...

salam Hilmy...

alhamdulilah...mekasih...

waslam

Rahim said...

Salam,

Kalau ikut N3 CL, CL akan bermalam kat Mina dulu sebelum ke Arafah (Sunnah Nabi). Tapi bagi jemaah Malaysia, mereka akan terus ke Arafah.

manzlie said...

salam Rahim..

benar tuh...sunnah Nabi...

waslam

Imran Paris said...

En Li, CR, Kak Shami dan kawan2 semua, terima kasih atas ingatan kalian. Nantikan kebangkitan saya semula di ambang November 2009 :-)

manzlie said...

salam Imran...

alhamdulilah...semoga saudara imran bersedia dgn cerita cerita yang menarik hendaknyer..

waslam