MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 20 February 2010

" Bandar Makkah..."

Bismillah.... Salam from Makkah...keadaan bandar di sekeliling kota Masjidl Haram telah banyak berubah...banyak bangunan baru telah mula di bina bagi menampung keperluan Jemaah untuk datang menginap bagi menunaikan Umrah/Haji..Lihat lah (gamabr gambar) bangunan yang paling berdekatan dengan Hotel Cl bekerja nih..mereka sedang sibuk mengerudi batu batu keras bagi tujuan Pembinaan Hospital dan Hotel sekaligus..syukur alahamdulilah..
Posted by Picasa

56 comments:

olive oyl said...

salam cl..

Rozali said...

Assalamualaikum CL

ronda2 bandar Makkah

Wassalam

olive oyl said...

salam cl

tq atas gambar ini

My Life said...

salam
dear cl
alhamdulillah

Ma Yusof said...

salam Cl...
wah ada peluang jugak masuk awl...

My Life said...

salam
dear cl
tahniah kak olive dan tahniah cik rozali

Rozali said...

Salam CL

dah masuk waktu dzuhur ni

nak pi surau

Wassalam

olive oyl said...

tq ml...tahniah en razali

My Life said...

salam

dear cl

kak olive ... mcmana nak cari kak olive??
email azie yer..
azie_6873@yahoo.com

p/s : cl , doakan yg terbaik untuk semua

olive oyl said...

salam azie

tumpang lalu cl

sekarang kak olive tak ada kat malaysia..nanti kak olive email ok..

manzlie said...

salam olive .....


Taniah...Ratu trekkk....

waslam

KAMATO said...

pembangunan untuk kemudahan jemaah, kalau dia orang buat tube under ground dari MH ke mina mesti bagus

manzlie said...

salam rozali.


meronda ronda di tempat yang berdekatan...heheh

waslam

manzlie said...

salam ma yusof..

alahmdulilah..ada peluang jugak tuh...

waslam

manzlie said...

salam my life...


alahmdulilah

safiudin said...

salam sdr,

tahniah! olive oyl, cepat betul pecut ya...

tahniah! rozali.

betul tu, perubahan yang memberikan nilai tambah kepada semua jemaah.

untuk kebaikan semua apa salahnya..

manzlie said...

salam kamto...

alhamdulilah...pembangunan untuk kota makkah al mukaramah...best kan..

waslam

Mohd Saad Hamid said...

Salam CL,

Itu Jalan Ajyad ke? Banayaknya perubahan. Tapi kalau dah siap nanti insyaAllah lebih selesa, macam Madinah sekarang.

S said...

salam,
CL, baru tinggai sat p solat dah n3 baru.
bila nak dpt no wahid ni

Mohd Saad Hamid said...

Salam Komato

Kerajaan Arab Saudi sudah mula bina landasan LRT di Mina.

Kat bawah ni URL gambar tiang-tiang LRT sedang dibina di khemah-khemah mina.
http://farm5.static.flickr.com/4020/4359113804_68f6aa8440.jpg

Setahun dua lagi insyaAllah, mudahlah jemaah haji berulang alik dari Makkah ke MIna.

Azima said...

Salam semua,

Selamat pagi Cl..Selamat menjalankan tugas arini di samping abg samad yg setia tu.Cl sihat???

Wassalam

UmmuAdam said...

Salam CL,

Saya nampak hotel yg kami duduk masa gi umrah baru2 ni...yg tulisan warna hijau tu...rindunyaaaaaaa...sayunya....

Olive oyl....tahniah no. 1

mohdandmeriam said...

salam CL . terima kasih kerana share gambar Mekah dan MH dgn kami. hilanglah rindu kami kepada kedua2nya.

Azima said...

Salam,

Tahniah O2 dan En.Rozali..masing2 dok pecut tuh.

Syukur alhamdulillah Cl..pembangunan semakin pesat di Makkah tu demi utk kemudahan n kepentingan jemaah semua.

Wassalam

Azima said...

Salam

Cl,tumpang lalu yer...mekasih.

Amboi cik olive,makin laju nor..
Byk mkn k'kung arini ke??

td masa azima g market,nak bli k'kung,mcik pasaq ckp xleh jual...cik olive dah booked semua..satu pasaq lagi :-(

Kecik2 cili padi tu..

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam CL,

apa kabar? take care...

olive oyl said...

salam azima..

hahaha..mesti cm yg angkut semua kangkung2 kat pasar tu.cm kan ratu kangkung...

Rozali said...

Salam CL

Salam olive oyl
taniah
bayam sekarang naik harga

Wassalam

Kak Sidah said...

Salam CL,

Pesatnya pembangunan,alhamdulillah, semua untuk kemudahan jemaah.

S kena pecut kalau nak no 1 tu, olive ni tau je bila n3 baru masuk kan, ada rahsia kot..anyway tahniah kat olive, S saba yer akak pun tak dapat lagi..

Rozali said...

Salamm CL

Terima kasih CL
terima kasih olive oyl, My Life, safiudin,Azima

sama2 kita doa supaya dipercepatkan menjadi tetamu Allah

Wassalam

rosli said...

Salam Cl,

Tahniah lagi olive, CL, safety officer kat kawasan pembinana tu cukup ker.....nak menawarkan diri kerja kat area situ ok tak.....

olive oyl said...

salam cl dan semua

entry last,utk olive berjuang utk jd ratu trek..lps ni olive akan mula sibuk semula...
thanks cl kerana sudi kongsi dari berita dari mekah..

olive juga dah dapat ramai kawan sejak jd ratu bayam ni..tq cm,kak noor,kak shidah,kak shami,hjh ct noorml,azima,hanis,ummuadam,tuan hj saad,en rozali,en rosli,en saifuddin, dan semuanya....klu ada masa terluang olive singgah lagi di blog Cl..maaf jika ada terkasar bahasa...

hanis.. stok icecream kita dah cukup..nanti bila hanis mkn icecream jgn lupa kat olive yer...


ok..bye bye semua..semoga kita jumpa lagi...assalamualaikum...

hilmyiskandar said...

Salam.

Alhamdulillah, kemudahan disediakan utk Jemaah menumpukan ibadah agar pergerakan pergi balik memendekkan masa terus ke MH-Kaabah.

Amin.

tq.

Azima said...

Salam

Sedih arr ratu bayam kita dh nak bye2..

Cik Olive,jgn lupa kita kat sini yer..senang2 singgah la rumah Cl ni..bleh kita brtamu di sini sambil menikmati keindahan Kaabah n kwasan sekitarnya.

Ratu kangkung Kak Mas punya..Olive ratu bayam..Maaf yer KMas..

Wassalam

S said...

salam,
kak sidah,

tak pa lah, kita orang lama ni slow sikit. sakit lutut .hik hik hik

kak sidah sihat ?

Rozali said...

Salam CL

tumpang lalu

Waalaikumusalam Warahmatullahiwabarokatuh olive oyl

moga Allah permudahkan segala urusan

bye3

Wassalam

manzlie said...

salam tn haji saad..

alhamdulilah dah banyak perubahan kan..

waslam

manzlie said...

salam saffiudin

alhamdulilah..satu kemajauan dan perkemabangan infrastruktur.. kan disini

manzlie said...

salam kak as..

laa ye ker..sian akak..takpa cuba lagi...

waslam

mamawana said...

Salam ziarah...

Rindunyerrr kat Kota Mekah. Bila laaa nak sampai

manzlie said...

salam azima..

selamt pagi...

waslam

manzlie said...

salam ummu adam..

alahmdulilah..rindu ka kat sini

waslam

manzlie said...

salam mohddanmeriam.

alhamdulilah..syukur..

waslam

manzlie said...

salam kak nab..


alahmdulilah sya sihat cuma busy sikit...

akak dan abang din apa khabar..?


waslam

manzlie said...

salam rozali...


alahmdulilah...mekasih jua


waslam

manzlie said...

salam rosli..

sini OSHA depa tk berapa sangt lah..mesti perlukan saudara nih 'monitor' depa..

wasalm

manzlie said...

salam kak shidah..

alahmdulilah..sungguh pesat pembangauann di kota makkah nihhh

WALSAM

manzlie said...

SALAM hILMY..

ALAHMDULILAHsyukur moga kota makkah akan berambah maju dan canggih..insyalah

waslam

manzlie said...

salam mamawana..

insyalah nanti sampai lah kesini..

waslam

rezeki said...

salam cl

kota makkah akan berubah wajah dan lanskaps bila semua siap bagi menampung kemudahan jemaah menjadi kota moden serba maju
masa tu mungkin harga menunaikan fardhu haji dan umrah akan meningkat seiring dengan kemudahan2 hotel nya

namun itu semua tidak penting sekiranya hajat untuk ke sana tercapai dijemput menjadi tetamu Allah

alhamdulillah

manzlie said...

salam rezeki...

alahmdulilah...benar tuh...yang penting hajat di ahti ke sini...

waslam

rosli said...

Salam CL,

Kalau tgk pelan jangka panjang Makkah memang best..besar dan selesa, hope kos buat haji tak lah naik tinggi sangat di masa akan datang..

Rokiah said...

Salam CL,

Nak tanya sket,gambar pembinaan di kota Makkah yang CL post tu di sekitar Ajyad street ke ?

Mohd Saad Hamid said...

Salam CL,

Ingatkan pelan pembesaran MH hanyak melibatkan kawasan sebelah utara (suqulail) dan sebelah barat (Jabal Umar) MH sahaja. Anayway, kalau dah siap nanti tentu lebih selesa, insyaAllah.

Aki44 said...

Salam CL...
Pembangunan tuh baguslah sbb utk kemudahan tetamu2 Allah. Malangnya MH dah terkepung dek pencakar2 langit. 10 tahun dulu kita leh nampak MH dari jauh lagi, sekarang ni kita lalu sebelahnya pun nak kena tanya pak aran mana Harram. Itulah pembangunan.

Aki44 said...

Salam CL..
Baru ni nginap kat hotel blkang istana raja tu. Keluar je tak tau mana MH. Kenalah tanya baru tahu. MasyaAllah.