MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Monday, 24 August 2009

" Waktu berpuasa - Keadaan di dalam Masjdil Haram.."

Lihat lah...ada jemaah yang duk baring baring...ada yang mengaji quran..seronok tengok tadi...alahmdulilah

Bawah tuh lah Iman Besar duk solat zuhur tadi....

Ramai kaum wanita duk khyusuk membaca al quran sementara menunggu masuk waktu Asar nanti..alahmdulilah



28 comments:

cikgu mas said...

salam

123...coop,lama dah tak no 1..

manzlie said...

salam cikgu...

taniah...

berbuka apa tadi..masak sendri ka atau Bazaar ramadhan...


waslam

cikgu mas said...

salam

seronok tengok depa lepak-lepak kt masjid,,,cam tu.gambar yg menarik ni....

Imran Paris said...

lawak betullah CM ni....dulu masa sekolah pun mesti kerja keras nak dpt no 1...hehehehe.

En Li...ramainya beribadah di al-Haram....Selalunya time Ramadhan semua kedai2 makan tutup ke En Li? Cuma bertanya...manalah tau dijemputNya berRamadhan di Baitullah bersama keluarga tahun depan, tentu anak yg kecik nak jugak makan itu ini. thanks En Li

cikgu mas said...

salam cik lie

asyik nk tanye kita makan n masak apa??? pas tu terliur,pi De Saji hampehh...kesian lah,,,kita makan biasa-biasa jer...

cik lie nk pi bukak puasa kt gunung,,,awas eeekk kambing panggang,nanti ada BP datang bermanja,tak terlayan nanti....semoga dirimu sihat,Insyaallah..

cikgu mas said...

salam cik imran

amboiii tu,picture profil yg baru,nampak segar n ceria sungguh dia,semangat ramadhan tu,,Alhamdulillah,,,ptg tadi pi Paris tgk catatan umrah n anak2 yer yg comel...baru sedar....kita pi umrah pada masa yg sama,tapi tak terserempak pulak,saya ada terserempak ustaz Akasyah dekat2 bank AlRajhi..masa balik masjid,,

Imran Paris said...

La CM....iye ke...mmg tak jumpa pulak masa tu. Saya ikut agen Destinasia. Saya beli sendiri tiket flight dr Paris to Jeddah. Agensi cuma ambik handling/ground fee termasuk hotel dan transportation. CM ikut agensi apa masa tu???

cikgu mas said...

salam

oh cam tu,CM ikut Andalusia Travel yg kt Kg Pandan tu,kalau jumpa pun kita tak kenal,skrg pun kalau Cik Imran tersempak saya Cik Imran kenal ker????saya tak pernah interframe...he,he...tapi saya kenal cik imran...best macam tu kan cik lie??

rezeki said...

Salam CL dan semua,
satu permandangan dan pengalaman yg indah ,sedap sebenarnya berehat kat dalam masjidil haram dgn carpetnya yg tebal. tapi kalau musim haji Selepas solat je baru nk berehat kat tiang2 tu kejap lagi dtg pekerja ben laden bawa tali dan bersihkan lantai dgn air sabun. seronok pulak tgk mrk membersihkan dgn penyodok tu mcm main ice skating pula.

rezeki said...

Salam CL,
tahniah CM, raja trek 100m (p).
Alhamdulillah

manzlie said...

salam Imran...

kedai makan bukak lah tetapi pas Asar yakni nak hampir masuk waku berbuka jam 6pm..

syukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu..

hmm e lah..har nih sya ada jemputan berbka kat gunung tempa staff sya..ramai nak pegi nih...jgn jeles..


syukran

waslam

zain said...

Salam,

Wow, ratu trek telah kembali. Kncang berlari nampaknya tambah pula ada support daripada Imran.

Cik Li, Cm dan IP kalau ada masa , jemput datang umah, ada ikan kembong kukus, telor masin n sayur kacang.

oo yer nama penuh anak saya tu Amaluddin bin Zainuddin. Emak dia tekun lap ngan air utk turunkan panas badannya yang tak turun-turun drpd 38.5C. Dah bagi juga minum air zam zam. Allah belum perkenankan lagi tuh. Nanti senang2 minta doakan yer. Kat masjid tadi saya pun berdoa kepadaNya mnta sembuhkan demamnya itu.

manzlie said...

salam Imran...

kalau nak kenal dengan cikgu ams tuh..leh lah sya buat entry Khas gambar dia di depan nanti..nak tak???


syukran

wasalam

manzlie said...

salam rezeki..

ohh duk lepak tak tiang tuh yer...hmmm patut lah kan kat lalua untam tuh..heheheh

ice skating?


waslam

zain said...

Salam,

ooo CR pun ada.x perasn tadi. jemputlah ke rumah CZ

rezeki said...

Salam CL
saya mmg suka cari tmpt yg strategik yg pandangannya terus nmpk kaabah. sungguh nikmat yg tidak terhingga psl selalu dari zohor terus isyak, baru balik hotel.
ice skating tu lepas dia siram air sabun, berlumba pulak dia tolak pakai pengaut air tu, tu yg mcm main ice skating

rezeki said...

Salam ,
CZ semoga anak CZ cepat sembuh.
tk ats jemputan.
alhamdulillah

p/s : td buka mrs masak kari lembu yg beli dagingnya fresh kat pasar tani.

zain said...

Salam CR,

Tak sudi ke. hehhe g blog CZ la. ada update baru

rezeki said...

Salam CL
mana pulak ratu trek penyeri PKDM ni atau pegi study nk periksa PTK

CZ, kojap ladi den singgah.
Imran, kat sana dh berbuka ke belum ?

Imran Paris said...

Rezeki...lagi 4 jam 30 minit baru buka puasa....kami buka jam 8.55 mlm (waktu Paris) kira2 jam 2.55 pagi waktu Msia

rezeki said...

Salam,
hari ni kat surat khabar, ada berita psl puasa kat paris yg hampir 17 jam sehari psl musim panas, siangnya panjang

Imran Paris said...

En Li...nak...nak...1000 kali nak. Nak sgt tatap wajah CM yg pemalu dan tak pernah enter frame tu. En Li...kita kenakan pulak CM...tak acilah dia kenal saya, tp saya tak kenal dia....

CM...Andalusia...ooo maknanya masa jemaah Destinasia tiba di Jeddah...CM pun ada turut sertalah, ya Allah saya mmg ada di Airport Jeddah time tu sbb tunggu group Destinasia yg sampai pd masa yg sama dgn group Andalusia (tp Destinasia via Colombo) Eh...CM saya org Kg Baru dan Kg Pandan tau...sure balik kita jumpa :D

manzlie said...

salam rezeki..

hmm depa cuci damtuh kalau nak kira say memang tak bersih lah...just lempar ayat then sapu jer...heheheh

waslam

manzlie said...

salam Imran..

hmm nak ker...nanti cm sure tk leh nak tido tuh..hehheh

orag kag pandan ker...Lorong Mana? jgn jgn dulu kita jiran tak...saya dulu Lorong L2 dan K4...heheheh

waslam

manzlie said...

salam Imran...

lamanyer berpuasa....sia dia..takpa itu semua dalah dugaan dari allah swt..banyak ganjarannyer tuh..

syukran

waslam

manzlie said...

salam zain..

Insyaalah akan saya daoakn untuk adik amaluddin bin Zainuddin semoga sihat dan sembuh dari demam tuh..insyalah..

waslam

Imran Paris said...

En Li saya tinggal di Kg Baru sejak lahir sehingga berusia 14 tahun. Disember 1984 berpindah ke Kg Pandan (Lorong C9). Sampai skrg org tua saya di situ. Kakak saya (Raihanah) pun tinggal kat situ - Pandan Utama. Mungkin kita pernah jumpa tp tak kenallah...sbb saya ni jenis pemalu...mcm En Li gak :D