MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 26 August 2009

" Solat Asar - Atas bumbung..."

Para Jemaah duk bersedia menunggu masuk waktu solat Asar..alhamdulilah
Sebelum masuk waktu solat Asar, lihat tuh ramai Jemaah duk berbaris menunggu giliran untuk mencium Hajar Aswad...

Pada waktu Asar , agak tidak berapa ramai Jemaah solat di Dataran Kabaah...

Cuba lihat betul betul di depan Sekali, Jubah yang berwarna KUNING, tu lah dia Imam Besar Masjdil Haram...syukran...wasalam...



43 comments:

Hanis said...

1..2.333

rezeki said...

Salam CL dan semua,

satu permandangan yg sangat memukau apalagi dapat beribadat di sana.
Alhamdulillah

p/s : tk atas doa CL. Dah sampai KL

Hanis said...

salam,

hahhahah...nak tergelaknyaaa...terkejut punya pasal...baca dak lg...p tengok komen ade dak...hahhahaha

rezeki said...

Salam CL,
tahniah hanis , ratu trek kategori (p) bwh 12. nti ambil hadiah kat CL

Hanis said...

salam,

tidak kira masa....tetap ramai orang beribadah di sana...
selamat berpuasa semua....

en rezeki..hahaha...hanis terkejut...baca dak lg...tengok laaa...type pon tak betul dah...hahahha

zain said...

Salam CL,

Semoga suatu hari nanti saya akan berada di sana

rezeki said...

Salam CL,
sampai KL td kul 4.00 dari KT kul 12.30 tgh ,kat kl ni sekrg tgh mendung dan rasanya nak hujan lebat, takpe rahmat ALLAH, bagaimana kat sana keadaan panasnya?



hanis buka apa ptg ni ? CL sure kurma dgn air zam2 yg kenikmatannya hanya ALLAH yg tahu

zain said...

Salam CL

Hari CZ masuk ke blog prof MKI, tubuh prof tidak berapa sihat. sudah 3 hari. Minta doakan di depan Multazam agar Allah dapat menyembuhkannya. Padanlah udah 3 hari dia tak kat rumah, rupanya dia tak sihat.


CR kata lama lagi kat muar, tiba2 muncul. Semalam Imran ada bertanya ke mana gerangan tuan berada.

Hanis, pak zain nampak thn terketar2 menaip cemas takut tak dapat no 1. hehhehehe

rezeki said...

Salam CZ,
kat KL dulu lusa baru balik muar, tulat balik KT

shami2 said...

Salam, CL

Indah, tenang, aman, damai, sayu, mengharap redha, rahmat ampunan daripada ALLAH nan satu...moga tertutup segala dosa-dosa nan lalu, syurga idaman ganjaran yg belum tentu..hanya kita yg mampu mengubah utk maju laju kesitu...Allahuakbar

p/s: Byk rumah nak p ziarah skrg nih...CL tentu tak da masalah nk pi dia raja trek..tersohor tak tidur 24 jam bersiaran...tuhh.
CL ampun yer...jgan lupa doakan yg baik2 untuk kami semua...yg jauh nih.

cikgu mas said...

salam

Ya Allah,hari ni ku bercita-cita nk no 1,tetiba dah berbelas,hu,hu,hu..ko hanis!!sampai hatimu..dahlah n3 mu hari ni kejam..

internet kt kg ni slow...tak per!!solat asar yg begitu damai..Alhamdulillah,,

Hanis said...

salam...

tumpang lalu tuan rumah.... ;-)
ER...emm hanis tak tau laaa nak berbuka ape lak arini..sorang2 lg...adik baru aje sms kate berbuka kat luar..emmm mungkin makaroni goreng kot....ER berbuka di mana lak arini?

pak zain...hahahah...terima kasih kerana memahami getaran tuk mendapat no.1...hahah

PZ & ER...kak mas kita tak perasan ade entry baru tuuu...tu yg terlambat sikit...huhuhuuh

Hanis said...

hahahah....kak mas dah sampai....sabar kak mas...akak tengok laaa hanis terketar2 tekan minyak td...mengaum sikit bunyinya tuu...hahahha....

akak nak ABC??? nak NAN??? nak TANDURI??? ok nanti hanis hantar k ... ;-)

manzlie said...

salam Hanis..


taniah...ratu trek...

manzlie said...

salam Rezeki..

alahmadulilah..satu permandangan yang mempersonakakn..

waslam

manzlie said...

salam Zain...


insyaalah..nanti satu hari saudara akan sampai jua lagi kesini..

waslam

manzlie said...

salam rezeki...

ada hadaih ker bawah 12(P) hehehhe

harinih sya berbuka di Depan Haram..kat luar jam tuh...innsyaaalah.


syukan

Hanis said...

pak zain...hanis ratu trek kat umah ER juga lahhh....pak zain kene p ziarah umah ER....cerita yg menarik....

manzlie said...

salam zain...

hhh ye ker...ok nsyalah karang sya akan doakan nanti bila ke sana..

waslam

manzlie said...

salam shami..

Insyaalah...i will do that..takda maslah

waslam

manzlie said...

salam cikgu..

sudah ada di kg..ruanyer...

hmmm slow ker intenet tuh..

waslam

manzlie said...

salam hanis..

amboi dah jadi ratu trek nak bodek kak mas dia tuh...semua nak bagi...kita kat sini takda sapa pon nak bagi nohhh...kak As di man kah dikau...tengok lah depa tuh..berbuka skan ...


waslam

cikgu mas said...

Salam..

kalau hanis katogeri bawah (12) CM atas (18) ek,Rezeki,en zain n Cik Imran katogeri apa pulak?

Ciklie cikgu nak tanya ni???

sekarang ni nk cium hajarulaswad dah berbaris yer?thn lepas masa cikgu buat umrah,tak pernahnya berbaris,berebut2 bertindih2,,,cikgu terpikir kalau berbaris mesti org lain dapat peluang..Alhamdulillah skrg dah berbaris...

P/S :kt melaka ni,hujan lebat n ribut petir skrg..

rezeki said...

Salam CL,
CM kalau 35-40 kategori (BMV)
40-45 (DMV) 45 ke atas (MSV)
Saya kategori DMV sama dgn tuan punya tanah CL

Imran Paris said...

CM...kami kategori bawah 25 tahun...bantam weight...hehehe. Eh..CM...tak jenguk umah saya ke, ada story London mari.

En Li...benar ke bagai di kata CM...nak cium Hajar Aswad dah ada aturannya...BAGUS mcm tu, alhamdulillah.

Buat semua di Msia...SELAMAT BERBUKA PUASA...eh..Hanis ada buat masak lomak tak???

cikgu mas said...

Salam

Amboi rezeki n Imran tu pandailah dia letak katogeri masing-masing.Apapun kita ceria kat sini,

Cik Imran ,4 ur info,hari2 CM pi umah Cik Imran tu,tengok London story,hmmm tak mampu maa!!!! london-london ni,CM takat ni baru sampai negeri Indon-Indon jer,bandung,medan sama dgn noor.tgk london tak tertaip komen..

Sampai kt umah Imran mesti terpaut hati dgn ur princess,rasa nk buat menantu jer...boleh ker??

Imran Paris said...

CM...nak buat menantu...biar betul, kecil lagi tu...utk Marwan ke, insyaAllah, kalau jodoh tiada salahnya.

CM, London ke Indon ke...semuanya tak seBEST Makkah...betul tak? Saya rindu sll...smlm berterawih pun, sebak mendengar imam Arab tu baca surah An-Nisa...ya Allah ampunkan dosa2 ku andai aku tak mampu membimbing kaum hawa di bawah tanggungan ku. Permudahkanlah aku Ya Rabb :(

hilmyiskandar said...

salam.

Masa lepas tawaf tu terus ke Multazam dan dapat pulak rezeki cium hajar Aswad. Dipermudahkan....

Amin.

Tq.

zain said...

Salam Cl n semua,

Baru balik drpd melawat pekai ayer balo,meriahnya macam-macam ada. Tapi saya dah lambat, banyak yang da abis.

Bukan aturan baru nak cium HA tu Imran, time nak solat asar jer ada. kejap sangat. Kalau dia begitu sentiasa kan bagus.

wah ada kategori2 ER. heheheh. Ikutlah mana yang bagus.

Abg Mgt said...

Salam,

Nampaknya sahaja panas terik bercahaya, tapi bagi yang pernah berada disitu, dia sahaja yang dapat memberi penjelasan.

Hebatnya bagi mereka2 yang senantiasa berada di Haram ni.

Azemi Ali said...

Salam Iftar Cik Lie dan pembaca blog ini sekalian..

manzlie said...

salam rezeki...

apa tuh Bmv,dsv entah apa tuh...mai tlong habaq cheq yah


waslam

manzlie said...

salam cikgu ams..

berbaris tuh selepas Azan pertama sebelum solat jer...pas tuh hmm seperti biasa lah berebut rebut..


waslam

manzlie said...

salam Imran...

hmmm imran pun ska ker kuah lomak Hansi tuh.....

taklau cuma time pas azan pertama jer leh beratur..pas tu depa berebut lah balik..

syukran

waslam

manzlie said...

slam cikgu mas..

hmmm asalakan don tuh ok lah...
london + indon

kann..

waslam

manzlie said...

salam zain..

hemm dpe semua nih dah buh semua kategori dah..

cheq nih dah turun dari heavywiehgt le lightweight..hehehe

waslam

manzlie said...

salam sauadara Azemi..

lama tak dengar berita kemana menghilang...sala iftar to yu also

waslam

manzlie said...

salam Hilmy..

alahmdulilah..

waslam

manzlie said...

salam Abg Megat..

memamng panas dan berchaya tapi tak rasa pun bil solat kat situ..
kebesaran allah swt kan

waslam

rezeki said...

Salam CL,
35-40 kategori (BMV)=baru masuk veteran
40-45 (DMV)= dah masuk veteran
45 ke atas (MSV)+memang sah veteran

manzlie said...

salam Rezeki...


aduhhhhhaku dah nak BARU MASUK VETERAN..hehehheheh

syukaran ya habibi..

cikgu mas said...

Salam

aduhai..setahun dua lagi diriku akan masuk katogeri (BMV),,walaupun baru dah dipanggil veteran..

setahun dua jugak,pemilik blog yg disayangi ni akan masuk katogeri (MSV)...huh,tak per lah cik lie..Age just a number dont stop having fun...he,he,he ..Pelakon veteran nampaknya!!!

manzlie said...

salam cikgu...

dah dia panggil kita pelakon veteran lak..hmmmm sabar lah..

waslam