MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 15 August 2009

" Hospital Ajiyad sudah di runtuh kan.."

GAmbar atas -Permandangan dari bilik sebelum Hospital diruntuh kan dan gambar bawah sesudah di runtuh kan
Permandangan di hadapan Hospital yang sudah di runtuh kan dan gambar bawah adalah gambar lama Hospital tersebut



Assalamualaikum wbt... kepada semua pembaca blog ku yang budiman...hampir sebulan saya meninggalkan kota Makkah ini tetapi beberapa perkembangan telah berlaku dengan pesatnyer .. Salah satu nyer yakni Hospital Ajiyad yang terletak di sebelahan Hotel tempat ku bekerja telah di robohkan, untuk tujuan pembinaaan semula Bangunan Hospital dan Hotel bertaraf 5 Bintang. Di Hospital lama itu lah yang telah banyak berjasa kepada para para Jemaah yang datang ke sini bila mana menunaikan Umrah serta Haji untuk mendapatkan sebarang rawatan dengan Percuma..Alhamdulilah...Tahukan anda bahawa untuk tempat sementara waktu bagi Hospital Ajiyad beroperasi untuk para para Jemaah tersebut terletak ada di bawah bangunan Hotel ku yakni di Basement 3...masyallah, alahmdulilah..



39 comments:

Imran Paris said...

En Li...apa perancangan slps ianya diruntuhkan...pasti ada plan yg lebih baik lagi terancang. Thanks for ur update

Imran Paris said...

En Li...maksud saya perancangan lain selain hospital baru dan hotel bertaraf 5 bintang...citelah sikit ye :D

Selamat berhujung minggu

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Harap-harap bila ana pi Mekah nanti taklah kena masuk hospital walaupun hospital tu baru. hehehe....insya Allah.

PINATBATE said...

Wah..mudah-mudahan hospital baru siap sebelum musim haji ni..

zain said...

Salam Azlie

Moga semua tetamu Allah itu terus mendapat tempat rawatan (hospital) yang sempurna.KIta merancang Allah menentukannya.

CL adakah wabak yang melanda dunia sekarang ada di sana? Moga Allah menghindarinya dengan berkat doa para tetamu Allah. Kat Malaysia dah 56 kematian.

cikgu mas said...

Salam cik lie

CM nk tumpang beri salam pada Cik Imran tu,,,salam cik Imran.

Wah!!di Basement ada hospital sementara,!!tak boleh bayang cikgu tempat cam tu jadi hospital,request ni,kalau berkesempatan snap pic sikit,tq

Kak As. said...

salam,

sedeh plak bila tengok hospital yang telah banyak berjasa pada para jemaah tu sudah lenyap.

harap yang akan ganti lebih cemerlang dari yang hilang.

hosp kat hotel CL tu ada ka nak pakai misi ? misi tua. hehehe...

bolehlah CL usya misi kat hospital tu, kut2 ada yg berkenan dihati.

cikgu mas said...

salam

nak sambung komen kakakku!!!

kak..mana ada misi tua??,mantap lagi tu!!!kalau nk pi sana abg megat camner????

aah dari dulu suruh cik lie usha cik misi,senang bila sakit,amiiin.

lagi satukan kak kt hotel tu dah ada hospital elok sangatkan sebab cik lie sangat`mengemari`dan`selesa`dgn hospital..dia suka hospital,he,he..teringat pulak masa kawan cikgu sakit awal bulan lepas!!!

Abg Mgt said...

Salam,

Nampaknya sebok lagi dipersekitaran hotel CL tu bila naik hospital baru dan hotel . Banyak lagi laa kekawan CL ya?

Oh ya. Kak as jadi misi abg mgt nak pencen awai jadi drebar ambulen kat sana. CL boleh tolong kira keja disana na!

He, he....

maklang said...

hospital ni didepan hotel yg maklang duduk ari tu kan?

kejap aje kalau nak diruntuhkan . kalau nak bina makan bertahun!

Yem0805 said...

Salam Cik Lie,

Terima kasih update perkembangan cerita terbaru hospital..kalau pg ke sana mesti x jumpa lagi..mungkin dgn ada nya pic CL bole jadi arkib hehe..

Kalau dah jadi Hospital 5 bintang masih ada perkhdmatan percuma ker CL?

cikgu mas said...

salam

he,he,he abang megat ni,buat lawak pulak pagi ni..tak leh berpisah tu dgn k.as..nk jadi drebar ambulans pulak..ni tak aci,CM pun nk masuk group gak..nk jadi cikgu sekolah kt situ,,,k.noor tak leh yer estet tak de kt makkah..aduhai ramai yer nk kerja kt sana,pening kepala cik lie,he,he...kena jadi agen cari kerja lak..pas ni!!!sabar je lah cik lie..

Kak As. said...

salam,

CM, ye lah ada orang tu sakit tapi takut hospital.CL lah tuuu..

ada orang sihat suka p hospital.
nak ngorat misi. hehehe
abg mgt lah tuuuu..

CM boleh jadi pakar kaunseling, sesuai sangat. ada jemaah yg perlukan khidmat CM kat sana.
ujung tahun ni CL balik kita pakat ikut dia p kerja sana nohh CM.

CN tak boleh sbb dia pun tk mau tinggai abg dia. lagi plak harga gotah mahai la ni.

Hanis mcmana ?? tak pa dia boleh kerja kat D Saji, goreng bihun dan karipap.

Hanis said...
This comment has been removed by the author.
ummi humaira said...

salam .. masa ummi pegi haji kali k2 1999 dulu , ummi menginap di bangunan depan hospital ajyad tu ler .. kalu diizinkan Allah ummi kesana lg thn depan , dah x de le hospital lama tu ye .tggal kenangan je ler .

Hanis said...

emmmm camne kawasan hotel ade hospital...adik tak leh bayangkan...mesti sibuk sungguh kawasan hotel CL tu...

Mama jd misi...pak megat jd drebar ambulen...CM jd cikgu...kak noor, manager ladang kurma...adik nak keje ngan kak noor laaaa...wat account tuk ladang kurma...leh kan kak noor...ambik adik keje ngan akak yee.....huhuh...kot dak kak noor kita meniaga karipap je laaa kat sana....

manzlie said...

salam Imaran...

setahu sya cuma mereka mendirikan semua Hrpital di bahagian Bawah dan Hotel 20 tingkat di atas nyer...mungkin ada sedkit shopping complex yang akan disediakan..insyaalah

syukran
waslam

manzlie said...

slam Leenoh..


Insyaalah minta di jauhkan semua tuh...

syukran

waslam

manzlie said...

salam Kak Pinat..

Hmm lambat lagi..mungkin lagi 2 atahun yang akan dtang baru siap...isyaalah

syukran

waslam

manzlie said...

Salam Saudara Zain..

alhamdulilah...kes penyakit disini cuma ada di Riyad jer..dengar cerita dari papaer sini cuma 7 kematian sahaja...insyalah semoga allah menjuahkan penyakit tersebut daripada semua jemaah yang berada disini dan yang ingin dtg kesini..marilah kita bersama sama berdoa ya..


syukran
waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

insyalah , kalau boleh masuk nanti sya cuba snapkan gamabr Hospital tuh di bawah...

Cikgu , mana ada sya suka duk Hospital...sakit arituh duk kat Amang putri pun lepas sehari dah cabut lah...hehheeh boring..


syukran

waslam

manzlie said...

salam kak As..

yup, memang dah berjasa hospital lama tuh tapi yang baru nih nanti lagi canggih kak dan cantik...

hmmm mana leh usha misi" kat sini..

syukran

waslam

manzlie said...

salam abg megat...

hmm dah cheq ni sekrang kena bukak agensi perkerjaan agaknyer...hmm turun dah pangkat cheq dari Duta Makkah dulu ke Agensi Cari Perkerjaan..takpa lah demi abg megat dan kak As tersayang cheq sanggup noohh..

syukran

waslam

manzlie said...

salam Mak Lang..

betui ckap maklang tuh..kalau depa nak bina memang makan bertahun..

syukran

waslam

manzlie said...

salam Yem...

di bina Hospital dan Hotel 5 bintang..Hospital biasa jer...still masih percuma rawatannyer..jgn risau

syukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

hmmm dia pun sama ker nak kerja sini...kan dah haabq "POMUAN mana eh kerja di Makkah dan Madinah...Harap maklum


syukran
waslam

manzlie said...

salam KakAs..

Hanis pun mana leh kerja sini..kalau nak dtg sini kenalah dia KAWIN dengan orang MAKKAH....tui tak?


syukran

waslam

manzlie said...

salam Ummi...

ye ker..alhamdulilah...semoga ummie akan dapat dtg kesini tahun depan nanti..insyalah..

syukran

waslam

manzlie said...

salam Hanis..

hmmm hang pun jugak nak kerja sini kah...nanti apa lak nak jadi dng GPK semua pakat mai sini...aduiiiii oning kepala den nih..

syukran
waslam

rezeki said...

Salam Cik Lie dan semua,
Makkah akan berubah wajah apabila siap segala pembangunan yang dirancang. Walau apa pun perubahan yang berlaku pada luaran, semoga kita semua org muslimin sentiasa dibawah perlindungan dan kerahmatan ALLAH S.W.T

Kak As. said...

salam CL,

ha hat tu baru betoi, Hanis kenalah kawin ngn orang Mekah baru leh p kerja sana nohhh..btoi dak CM n CN?

kalau mau jadi misi boleh lah p kerja sana. misi untuk pesakit nan seorang tu ja sbb dia takut nak p spital.

Imran Paris said...

En Li...saya pohon tumpang laluan utk memberi salam balas pada CM ;)En Li, dr cite En Li..nampak gaya bertambah canggih hospital tu nanti, siap ada hotel dan shopping complex...HEBAT. Tp bak kata Leenoh, wp hebat hospital tu, harapnya kita semua diberikan kesihatan terbaik bila berada di sana kelak.

Buat semua, saya lupa nak bg tau, yg saya tak jd balik Msia bulan ni spt yg direncanakan :( Allah lebih mengetahui. Tp mana taukan tetiba muncul je...saya pun nak gak buat kezutan...tp harap taklah sampai diri sendiri terkezut dan terus masuk Ampang Putri tu...hehehehe, jgn marah En Li, saya gurau je.

manzlie said...

salam Rezeki...

yahhh..makkah akan jadi salah satu pusat yang akan maju dan advance nanti satu hari...Insyaalah

syukran
waslam

manzlie said...

salam kak As..

laa dia nak jaga sapa lak kat sini..? ada ker kenalan dia disini kak? camner akak leh tau lak?..hmmm akak pun ada pakai Bola Kaca ker cam sya..hehheeh

syukran

waslam

manzlie said...

salam Imran...

Apa apa pun Imran jgn khuatir...kalau nak buat suprise tuh jgn risau mai habaq jer kat cheq nanti leh cheq standby booking kan kat Ampang putri jugak..hehehehe gurau nohh..

syukran
waslam

ijoismart said...

Orang arab kan kaya, runtuhkan yg lama bina lak yg baru. Hosp tempat kita ada yg dari zaman Jepun lagi, dok pomen yg tu.
Amboi kak as dan abg megat, masih nk kerja lagi ka. CM tak pa lah, masih kuat...
Lawak je ya.

manzlie said...

salam Ijoi...

memag apun depa nih kayo...cam GPK kita juak tuh....siang makan KFC, malam makan Satay..tak kayo nama nyer...heheheheh

hmmm bagi lah depa peluang kat sini nohhh...

arulz_adnan said...

waaaa...cepat tul dorg meroboh...br perasan mane yg dirobohkn tu.lapang le depan hotel tu..ehehe

manzlie said...

salam arul..

memang dah lapang depan tuh
tapi depa nak buat balik lah hotel and hospital tuh

syukran
waslam