MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 28 August 2009

" Suasana Solat Jumaat tadi..."

Di Depan Hotel Hilton dan Darul Tauhid, ada jugak Jemaah duduk situ sambil menunggu waktu solat Jumaat tadi..
Keadaaan sekitar Dataran Kaabah agak kurang para Jemaah mungkin ramai yang berada di dalam Masjdil Haram, cuaca agak panas hari ni..45c

Di kawasan Bumbung pun agak berkurangan dengan jemaah jugak, agak kepanasan sikit kot so ramai yang solat di tingkat bawah...alhamdulilah
Suasana yang pasti akan meninggal kan seribu kenangan bila berada di sekeliling Masjdil Haram...syukran..waslam



71 comments:

Ayah Zain said...

salam cl

alhamdulillah, syukur

Ayah Zain said...

Salam CL,

Semoga mereka semua mendapat rahmat Allah, walaupun panas dengan berkat doa masing-masing menjadikan mereka tidak merasai kepanasan itu . kadang saya rasa heran juga dalamHaram masih bayak runag kosong tetapi masih ramai yang suka duduk di luar. ada apa-apa sebab ke lie

manzlie said...

salam ayah zain...


taniah....dah jadi Raja Pecut lak skg nih...bravo...


alhamdulilah...


waslam

manzlie said...

salam ayah zain..

cuma mereka nak mengambil keberakatan atau bersedia menerima ujian dan dugaan dari allah swt...alhamdulilah..

waslam

Ayah Zain said...

Salam lie,

Masa AZ buat umrah dulu cuba juga solat jemaah dekat ngan Kaabah, tp tahan 4 hari je, masuk hari kelima, macam rasa nak demam, iman x kuat lah. tapi terkilan sebab x ada hati nak naik kat bumbung

Ayah Zain said...

Salam Lie,

maksud AZ ialah solat zohor dan asar. Masa tu suhu mencecah 49C

shami2 said...

Salam CL,

Tahniah utk AZ...

Gambar yg dtunggu..alhamdulillah, dah dapat tgok gambar terkini Haram...

Lega sikit..tegang sungguh tdi cam kat medan perang....heheheh

p/s: Selamat Hari Kemerdekaan....dan selamt bercuti semua...

rezeki said...

Salam CL ,CZ dan semua,
alhamdulillah,
CL, menurut berita hari ini kat paper, jumalah jemaah yg membatalkan tempahan hotel agak tinggi kerana wabak tu. Bagaimana dgn hotel CL keje, terjejas ke.

p/s: baru bawa bonda disayangi ronda2 muar . dia tak keluar kereta pun psl dh bongkok dan bertongkat. CL, kalau tidak keberatan minta tolong doakan kesihatan ,keberkatan dan permudahkan kehidupannya diusia2 sebegini buat bonda ku.

Ayah Zain said...

Salam CL

Minta laluan, cikgu mas jgan lupa janji. ayahzain dah kuarkan entry kereta yang cikgu cadangkan pagi. Jangan mungkir janji,

SubhanaAllah, sedapnya cake ckolat mrs zain Tak pernh rasa sedap macam ni. kalah secret recepi. Nampaknya secret recepi kurang satu pelanggan.

CL jemput lah datang umah.

cikgu zainab said...

salam azli,

TK byk2 kerana tlg akak.

manzlie said...

salam shami 2..


tu lah si cm tuh...tak leh buat bincang lak...heheheh
hampa semua peminat dia kan...

selamat bercuti..

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

insyalah...nanti sya doakn yer..

waslam

manzlie said...

salam ayah zain..

nanti balik mesia sya anak mrs zain buatkan kek Asicream..my faberet tuh..

waslam

manzlie said...

salam Kak Nab..

Dont mentioned...alhamdulilah

waslam

UnCLe pEt.. said...

salam uncle.. arini uncle lari dk lg..?? ahiksss..

Atikah said...

Salam cik lie....

Kenapa sekitar kaabah tak ramai orang?

Imran Paris said...

En Li...saya ni pun br je balik dr solat Jumaat...mmg a bit warm today in Paris too. Ramai betul jemaah hari ni, sampai saya cuma dapat solat di anak tangga je...alhamdulillah, harapnya adalah kita ruang disyurgaNya, walau sekelumit cuma

Ayah Zain said...

Salam Lie,

AZ baru bali solat terawih, Masya Allah, imam membaca surah punya la laju, tak sempat nak al fatihah, imam dah rukuk, macam mana tu. Kalau kat mekah, kalau terbatal wuduk pun boleh sempat rukuk ngan imam semula siap ngan wuduk sekali.

Mrs zain kata dia tak pandai buat kek aiskrim. Mrs zain siap warning az, jngn melebih-lebih. Tapi tadi kek coklat mrs zain lain macam lah sedap nya. U tahu, az amik dua biji kurma, sepotong kek, boleh kenyang sampai sekarang ni, subhanalla.

Ayah Zain said...

Salam Lie,

tenang nya hati menatap masjidil haram ni. Bertuah betul lie dapat tengok Haram setiap saat.
Masa az p umrah baru, lalu kat sebelah d.Tauhid tu. penuh dngan habuk. dah makin lapang nampaknya, dah maikin banyak bangunan dah roboh yer. az duduk kat hotel khalij masa tu. kalau lah lie bagi awal2 kan boleh g hotel lie huhuhu

cikgu mas said...

salam cik lie

kata cik lie suasana yang pasti meninggalkan seribu kenangan bila berada disekeliling masjidil haram........bagi cikgu pulak bukan seribu jer kenangan tapi berjuta-juta kenangan ...yg tidak boleh dilupakan,,,

ibu,mommy,mom... said...

Assalamualaikum Cik Li..
Alhamdulillah..syukur kerna mereka diberi kesempatan menunaikan ibadah puasa di Tanah Haram..
Dan semoga berkat doa mereka semua dikabul ALLAH.

Cik Li..Terima Kasih kerna tak jemu jemu berkongsi gambar and pengalaman di Tanah Haram..

manzlie said...

salam Uncle Pit..

lari mana?

waslam

manzlie said...

salam Tikah adikku..

mungkin time panas tuh..tu sal semua kat bawah berlindung.

waslam

manzlie said...

salam Imran..

alhamdulilah..yang penting dapat solat kan..sykur padanyer..

waslam

manzlie said...

salam ayah zain..

tu lah..aritu dtg takmau habaq kat kita..heheheh

kalau tak dah dapat duk sini..heheh

waslam

manzlie said...

salam Ibu Mommy,

alhamdulilah..semoga ibo hepi lah hendaknyer..

waslam

Ayah Zain said...

Salam Lie,

Nak bagi tahu macam mana, dah balik umrah baru jumpa blog ni. Itu pun ada kawan yang bagi tahu.

phoenix said...

salam.akak da lme ikuti blog nih diam2 je,ni nak nyampuk lak sbb ngah saspen nunggu dapat ke x pnggilan g aji taun ni.klw la dpt leh ke jmpe cik lie kt sne ye..bkn sorang2 ngan hasben akak la..agak nye klw da bjuta2 org kt sne,tntussah nak cari yek..

DariRumahKecilKu said...

Askum..

salam kenalan dari umi dan suami...tiap2 hari kami akan bukak blog ni utk tgk pemandangan kaabah....
hajat nak pegi kesana meluap2..tapi belum ada rezeki lagi...Semoga satu hari nnt umi dapat menjejakkan kaki ke Kota Makkah...InsyaAllah...doakan kami yer...

manzlie said...

salam cikgu mas..

memang pun berjuta juta kenangan..

waslam

manzlie said...

salam darirumahkecilku...

Insyalah semoga satu hari nanti akak akan sampai jua kesini..isnyaalah

wasalm

manzlie said...

salam Peonix,

jangan risau sampai jer kat sini call sya leh cari or dtg jer kat Bangunan Alsafwah nih...insyalah mesti datang yer..

wslam

rezeki said...

Salam CL,
tadi berbuka kat mana ?
rasanya lama dah dapur CL tak berasap.

manzlie said...

salam Rezeki...

memang dah lama tak berasap...tengok lah nanti esok lusa ker camner...

biasa jer , roti tamis lagi...

waslam

Ayah Zain said...

Salam CL,

Rasanya soalah rezeki, cl x jawab lagi kot, atau saya tak perasan dia tanya pasal H1N1 kat mekah

manzlie said...

salam ayah zain...

ohh ye ker

sorry yer
alhamdulilah
sini tak apa apa pun kes H1N1

waslam

Ayah Zain said...

Salam CL,

Alhamdulillah, Allah maha kaya, tempat lain kena musibah tetapi kat Mekah bebas daripada penyakit tu. Jadi CR, kita tak perlu risau la.

Abg Mgt said...

Salam,

Kenangan mengusik jiwa, nostalgia semasa hujan turun semasaa sembahyang jumpa di suatu ketika dulu di atas tingkat atas. Basah lencun tk pi mana2 dah, seronok.........

UmmuAdam said...

Salam Cik Lie,
Dah beberapa hari nie tak sempat nak tinggal komen cuma baca aje. Mereka yang duduk kat tengah panas tu mungkin tak merasa kepanasan kerana dilindungi Allah.

p/s: Wah! AZ pun ikut style CM ngan Hanis. Cop no. 1 dulu, baru tinggal komen. Bak kata Cik Lie dah jadi Raja Pecut pulak :)Tahniah!

manzlie said...

salam Ummu adamm..

memang punskg ayahzain dah amik title tuh..Raja Pecut..
wasalm

manzlie said...

salam ayahzain..

alahmdulilah...takda penyakit tuh disini...syukur pada allah swt melindungi kami

waslam

manzlie said...

salam abg megat.


wahhh satu nostalgia yang paling ,manis tuh....baguss gak yer..

waslam

Kak As. said...

salam ramadhan Kareem,

fasa pertama ramadhan
kian meninggalkan kita.
rahmat Mu, ya Allah
mencurah curah
maka,
nikmat Tuhan yang melimpah
mampukah kita dustakan
Alhamdulillah, syukur
bersujud syukurlah kita
sebanyak banyaknya
kerna sedikit sahaja
hamba Nya yang sentiasa bersyukur bersujud syukur.

Ayah Zain said...

Salam CL,
CL ni tak tido ke, bila az masuk pdkm ada jer. PC dah baik ke?

Bukan ikut stail hanis dan cm la umumuadam, kalau tengok masa tu n3tak ada sapa, terus gamam tau, seronok, lama nak pikir apa tulis, ha tu yang hanis n cm tulis chop, 1, 2, 3 hahhahah

jemput la datang umah az ummuadam. sudi-sudikan la. n3 baru ni CL datang dulu, az punya besaq hati, x tau nak kata apa nooooh.

wahai cm kekasih lama di mana janji-janjimu (nak cari lirik janji palsu aisyah sat)

Yem0805 said...

Salam Cl,

Alhamdulilah seronoknya kalau dpt berada disana..teringat semasa buat haji thn lepas..

cikgu mas said...

salam..

aiiik apa janji CM kt AZ yer..??makan nasi lomak kt kantin sekolah yer???hah kalau pi Sepang lawat anak AZ kt UNIKL jgn lupa lawat CM selali arr...CM tak lari kalau kt realiti...kat alam maya jer CM pemalu sikit arrr...

tumpang lalu CM suka nyanyi meh CM nyanyikan lagu JANJI MANISMU..


Oh dunia ini
penuh kepalsuan
oh mungkin tiada keikhlasan
apakah ini satu pembalasan
ku sedar kebesaranmu tuhan


c/o..Hati membeku mengingatkan
kata janji manismu
ku lambung angan-angan
belaian kasih sayang
suci darimu
oh kejamnya...

wooii tak leh over ni..blog org makkah..AZ..he,he..nanti arrr,saya penuhi janji

Ayah Zain said...

Salam CL

CM kau main sorok-sorok yer, dah tak ingat rupanya di mana kereta kamu wahai RB.

ummi humaira said...

Assalamu'alaikum cik lie..ummi nk minta izin nk copy gambar dr sana buat simpanan dlm file ummi . leh tak? lagi satu permintaan , boleh tak CL buat satu N3 ttg masjid kucing.w/p ummi dah 3x ksana tp x prnh ziarah masjid kucing lg .

Che' Pit said...

salam Ayah Zain,

RB? hehehe tahu gak ayah zain ek, CM = RB

cikgu mas said...

salam...

Alamak...RB !!!! janganlah RB disebut disini...he,he,he..
nanti AZ akan ku penuhi..diriku memang gemar wat orang tertunggu..bagi keterujaan melampau baru ku penuhi...he,he

Che pit!!!

tak maulah mentiond RB kat sini..dik ooi..ko ni!!

Ayah Zain said...

Salam CL yang budiman,

AZ berbangga sangat Cl tak buat n3 baru sebab AZ stil no 1 itu (utk hanis ngan cm jer tu)

oo my lovely CM, kalau lah persona blueberry yang CL jumpa kat mekah, AZ dah tengok kat umah pijal. Cantiknya, sebenar itulah warna pujaan AZ tp tak kesampaian dapat yang metal grey jer. plet nya MBT**** tp itu mrs z punya.

cikgu mas said...

salam AZ (Kekasih lama,hehe,,,huiks takut saya kena jeling dgn mrs zain ni!!!!)

betul tu,,timakasih kt pyjarl tolong promosi kan my car..jadi koja dia buat benda tak berfaedah tu....colour tu mmg tinggi permintaanya,saya beli masa Pesona first edition..ternampak..terus jatuh cinta pandang pertama...

(sebenarnya AZ saya dah pernah cerita pasal kereta saya kt blog,,satu cerita camner saya boleh dapat plat MAS yg kebetulan sama dgn nama saya (MAS) tu plat thn 2000,Pesona kuar thn 2007...

(sori ler cik lie cikgu sewa tapak bersembang dgn AZ ni arrr,,no problem kan arab kata nafi musykil..eeh betul ker teka jer tu..

Che' Pit said...

salam CM,

bukan cheq lah yg memula sebut RB.. cheq cuma menyokong kata2 AZ jer, hehe

Ayah Zain said...

Salam cl,

minta laluan. AZ sebut RB je. CP yang bagi makna. hhhaha. AZ x salah tu. AZ maksudkan RB lain daripada CP sebut.

ok jumpa malm nanti nak layan mrs zain p shoping.

shami2 said...

Salam Cl

Al-fatihah utk Prof Ismail yg kembali ke rahamtullah.
Moga rohnya dirahamti Allah dan ditempatkan dikalangan org2 yg soleh..

Begiulah jnji Allah ..bahagialah org2 yg berbuat kebaikan didunia ini..

p/s: Anak2 dh tunggu awat lambat sampai..hehehe menu berbuka rahsia ...lman parking dh ready dah tu nak smbut CL

manzlie said...

salam Cikgu mas dan Az..


hmmm tapak blog cheaq nih dah jadi lama keta ka..hahahahahhahah


waslam

manzlie said...

salam Ummi..

copy jer lah..is ok..

nanti saya kuarkan entry Masjid Kuching


waslam

manzlie said...

salam Shami2..

alfatihah untuk arwha Profesor Imsail...amin..


waslam

rezeki said...

Salam CL,
mana pulak tuan umah dan tuan tanah ni pegi, sibuk kot. apa2 pun semoga sentiasa di bawah perlindungan Allah S.W.T

alhamdulillah

manzlie said...

salam Rezeki...

hari nih cheq Busy, 200 bilik check out...bilik semua tunggang langang lah..tolong staff che nih, taksempat nak updated blog..maaf yer/

waslam

cikgu mas said...

salam cik lie

oohh kerja berat yer cik lie??...mlm ada over time lah tu...pape pun take care ur self ek...

manzlie said...

salam cikgu mas..

saya mana da overtime lah..dah 15 tahun kerja takda overtime nih...

heheheh

waslam

Ayah Zain said...

Salam CL,

Hari ini ayah zain pun bz melayan mrs zain n anak2 shoping barang dapur ke TESCO Kulai. Balik kul 5.30 bersiap pulak ke majlis berbuka puasa. (Jemputlah datang umah ayah zain kalau sudi). Ni dah nak pergi solat terwaih pulak ni.

CL, lama-lama n3 ni best juga, heheh. Rezeki dah gusar nak no 1 tu.

Asalamualaikum. Jumpa lagi.

Atikah said...

Salam cik lie...

Cik lie sibukk rupanya... patut ler dok menungggu entry baru tak dak hari nie...

Selamat berbuka buat cik lie...

Atikah said...

Salam ayah zain...

bagus cadangan tu... ramai ler dok pakat2 berlumba... hanis ratu trek pun tak dak minggu nie... yang pastinya cheq tak sempat masuk trek... he.. he...

rezeki said...

Salam CL,
alhamdulillah, dah keja kan CL, tanggungjawab tu.nti CL boleh buat N3 psl bilik2 yg tunggang langgang tu nti. tentu menarik. ini lagi satu sikap yg saya rasa perlu diubah oleh penginap hotel wlu dimana2 pun. Walaupun kita bayar bilik tersebut, tapi kebersihan dan kekemasan perlulah dijaga. Kan itu satu ajaran dalam agama kita.
Bukan nak kata saya ni baguslah, tapi kalau saya nk cekout hotel, saya pastikan bilik saya tu dlm keadaan yg tak bersepah dan kemas.Menjaga kebersihan itukan sebahagian dari iman.

nti saya update N3 kat umah saya dulu sementara CL update umah CL dgn cerita yg tentunya menarik

Ayah Zain said...

Salam CL n semua yang disayangi dan dirindui peminat2 PDKM

Baru lega sikitm, baru abis terawih n moreh kat umah sendiri. hari in jiran sebelah bagi semangkuk sup tulang, best nya. agaknya dia ganti bagi cake cokelat mrs zain.

ooooooooooo CL tolong kemas stad kemas bilik yang tunggang langgang yer. depa tu pikir dah bayar maka ............ (depa pikir kot, buruk sangka pulak CZ bulan2 posa ni). Bukan gitu depa tu rindu nak balik posa kat kg halaman masing2.

CL, cz minta maaf la sebab laman ni dah jadi lama keta pulak. tu la, cz tertipu, mudah terpedaya ngan janji-janji manis si RB (Rakan baik / best)

Cl kalu tak bz, buat2 la bz, cz suka tengok n3 ni tak berubah-ubah)

CR, awat tak mau singgah umah AZ?

rezeki said...

Salam CL,
Cz , dah banyak kali singgah, tuan umah takda.Puas dh beri salam

Ayah Zain said...

salam Rezeki,

iyer ke. tu la che pit dah no 1 tu

manzlie said...

salam ayahzain..

sya pernah gak pergi tesco situ ..besar gak
cuma jalan nak masuk tuh selalu jem lah..
heheh

waslam

manzlie said...

salam ayahazain/tikah/rezeki..

cheq busy laa arinih sampai taksempat nak baut entry baru...hehehe
200 bilik cheq out tthen amsuak lagi

penat cheq

waslam