MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 19 August 2009

" Air Zam zam ku...."

Asalamualaikum.....alhamdullah..bila aku dah balik kesini masuk dalam kamar terus ajer aku minum air zam zam ku itu...dah lama rindu hampir sebulan tak sentuh kan jadi rasa teramat lah rindu bangat.....itu lah dia "stock" air zam zam aku di dalam bilik tidor ku...bila rasa dah nak habis jer stok air zam zam tuh for sure will go down and take some more....kekadang bila ada jer jemaah datang bilik saya akan berikan pada mereka bawak balik minum....bila dapat minum air nih terasa macam kurang jer segala penyakit yang ada dan air zam zam nih adalah pengubat jugak bagi penyakit orang yang terkena buatan sihir.....alahamdullah..itu lah kebesarannyer....syukran..waslam

54 comments:

UnCLe pEt.. said...

cik lie.. nk sebtol.. ahiksss..

manzlie said...

salam uncle Pet..


Okey...nanti balik sya bawakkan yer..insyalah...kalau nak sekarang..mai lah....heheheh

syukran

waslam

Salam sejahtera....... said...

Air Zam-zam berasal dari mata Surga (Maa’ul Jannah).
Merupakan pemberian Allah atas doa Nabi Ibrahim as yang dikabulkan.

Penentu hidup dan perkembangan kota Mekkah Al-Mukarromah.

Menjadi nikmat agung serta membawa manfaat besar pada Masjidil Haram.

Air terbaik yang ada di muka bumi.

Berada di tempat paling suci di dunia.
Air yang berfungsi sebagai makanan (mengenyangkan) sekaligus ubat untuk penyembuh segala macam penyakit.

Tidak akan pernah habis walau selalu diambil.
Telah ada sejak 5000 tahun yang lalu, sehingga menjadi sumur tertua di muka bumi

manzlie said...

Salam salam sejahetra..


alhamdulilah...itu lah kebesaran Air Zam zam....


syukran for the info

waslam

KAHERAH said...

Salam Cik Lie..

baru jek balik mekah buat Umrah pada 15hb dan 16hb yang lalu...g gak makan2 kat dsaji tu..n window shooping kat safwah tower tu..tak teringat plak akan Cik Lie kat situ..ada rezeki leh la jumpa yek..

Imran Paris said...

Rindulah dgn air zam2...mana nak dpt kat Paris ni :(

PINATBATE said...

kat sini sebotol Rm10..
kakpinat ada simpan jugalah buat stock buat penawar anak-anak demam,lembut hati anak..
tapi tak dapatlah nak simpan sebanyak cik Lie tu...Alhamdulillah..

cikgu mas said...

Salam

Tak dapat no 1,kali ni terlalu letih,mlm tadi...

Kembaralah seluruh dunia
takkan kita temui air suci ni selain dari Mekah...

Rasailah nikmat air ini selepas anda Saie,tak boleh nak bayang betapa nikmatnya rasa air ni ketika menikmatinya selepas 7 kali bersaie.

Air zam-zam,lambang kasih sayang Allah pada hambanya,7 kali seorang ibu berlari2 mencari air untuk anaknya,dan Allah kurniakan dilembah tandus kering kontang satu sumur ajaib yg menjadi kepelikan pada saintis barat hingga kini.

Allah maha penyayang,kasihNya penuh simbolik.Diujinya Siti Hajar dengan fatarmogana air di padang pasir,berlari-lari ibu muda ini selama 7 kali,tanpa jemu,dan Akhirnya Allah kurniakan nkmat besar ini.Begitulah Allah melambangkan bagaimana meraih kasihNya.Ujian adalah jambatan ke arah Kasih abadi Tuhan,Syukurlah atas ujian,Jika tak diuji tiada kita tahu takat mana kesabaran kita dalam hidup yg sementara..


aduhai terpanjang pulak komen kal ni,dek terlalu rindu pada air zam-zam.

cikgu mas said...

he,he,he cikgu pinat,pagi-pagi buta sebelum bersiap pi sekolah sempat fullak kita merayau ke mekah yer..hmmm begitulah rutinku,sebelum tutup mata ada kt mekah,pas celik mata pun cari Mekah..rindunya pda makkah..terima kasih pada org makkah yg melayan rindu ini..

zain said...

Salam CL

Selamat Pagi kepada semua peminat PDKMdi Malaysia.

Di Plaza Kota Raya Johor Bahru ada satu kedai yang jual air zam zam dengan harga RM120 utk 10L. Tapi ada pulak yang kata tak original. Wallah hu aklam.

Beruntung betul CL dapat minum air zam zam setiap hari. "Minta scawannnnn"

p/s mana CM? dah dpat 10X ke no 1

zain said...

Salam,

Hehheh, ada rupanya CM, cepat sikit je ari CZ yer, masa buka tadi x nampak pulak. Penat yer,, dah CL masuk kul 2 pagi, kita tengah sedap tidor kan. CZ kul 11 tido dah.

ermm, baru lepas minum air zam zam (ada sikit lagi rupanya dalam rumah ni)

silversarina said...

Air zam-zam memang penuh khasiat , dapat minum hari2 memang lah nikmat tak terkira.

Akak kat sini sentiasa ada spare air zam-zam yang akak beli dari travel agen umrah&haji , cukuplah untuk hilangkan rasa rindu pada air zam-zam .

rezeki said...

Salam cik lie dan semua,
Alhamdulillah, byk stok air zam-zam cik lie.Byk keistimewaan air zam2 ni, diantaranya merupakan pemberian ALLAH berkat doa nabi Ibrahim yg dimakbulkan yg mejadi nikmat yg membawa manafaat besar pada Masjidil Haram.Disamping sebagai fungsi makanan sekaligus ubat utk menyembuh sebarang penyakit. Air zam2 ni tidak akan habis dgn izin ALLAH dan merupakan telaga tertua di dunia.Kalau sesiapa berpeluang berada di sana, minumlah dgn sepuas-puasnya disamping berdoa, insyallah akan dimakbulkan oleh ALLAH.

Atikah said...

Salam cik lie...

Banyaknya stok air zam-zam... post2 ler kat cini cikit... he.. he..

Bertuah cik lie... hari-hari dapat minum air zam-zam...

KAMATO said...

itula keistimewaan telaga zam-zam, walaupun beribu liter di guna setiap hari tapi tak pernah kering, itula kebesaran Allah

Yem0805 said...

Salam Cik Lie,

Memang bila minum air zam-zam pdt mengubat segala penyakit insyallah..
kat umah yem masih ada stok air zam-zam semasa bawa musim haji lepas..jd kdang2 bila dpt minum air zam-zam di Malaysia tak sama rasa minum di Mekah..lagi nikmat mnum di sane..

normala said...

Salam CL,

Best kan dpt minum air zam2 sebagai minuman harian. Akak kat sini minum berdikit2 almaklum bekalan terhad.

Eloknya bila kita minum air zam2 baca doa

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, aku mohon kepadaMU ilmu yang bermanafaat, rezeki yang luas dan ubat penawar segala penyakit.

Nor'ain Jaffar said...

Salam CL,

Kat kedai saya pun jual sebotol kecil RM10 air zam-zam....lepas ni CL bole tolong supply kat saya air zam-zam..bole le saya jual kat sini murah-murah harganya...

cikgu zainab said...

Salam Azli,
air zamzam...khasiatnya pelbagai.

dulu waktu KN menunaikan haji (1992) kita dpt turun ke bhgn bawah ke telaga zamzam. mak2 arab tu ada yg dok mandi2 dgn air zamzam - basah kuyuplah jubah2 mereka! KN hanya gunakan utk basuh muka & tentulah utk minum jugak masa tu.sekarang dah lama ditutup kawasan tu...ianya betul2 di bawah Kaabah. sejuk & damai kat situ.

Hanis said...

Salam,

banyaknyeee stock CL tu...

emmm hanis dok sayang nak minum perabis air zam zam yg CL bg aritu..emmm balik bulan 12 nanti CL kene khaskan satu botol besar tuk hanis naaa ;-)

shami2 said...

Salam cik lie,

Alhamdulillah ...agak2 bleh kirim utk group PDKM sekali ker..hehehe. kalau dapat..saper yg sesuai utk kerja-kerja pengagihan ni...dr naik pesawat, smpai KLIA, n tmpat pengambilan...siap ngan kupon..group sekali.

p/S:Air zam-zam yg dikirim buat minum along tiap2 pagi masa final exam sok..dan juga utk angah, abg cik dn mimi..tak lupa mama dn baba juga...hehehe..

zain said...

Salam semua,

Betul KN, saya terkejut gak masa g umrah dulu, lepas tawaf nak g ke telaga zam-zam bawah tanah tu, rupanya dah tak ada. Memang dingin kat situ, minum air zam zam sepuasnya, ambil bawa balik bilik. Mewah se mewahnya.

Kat sini nak minum kena berdikit-dikit ya Hanis.

Lepas minum air zam zam tadi, rasa badan segar la pulak. Lepas ni kalau dah abis nak g beli la kat Plaza Kota Raya tu, anggap je la ia oroginal. Greark hati CZ air zam zam tu orignal.

Salam Ramadhan untuk semua terutama pada CL, CM, KA, KN, AM, H, S dan semua peminat PDKM. Yeye besok tengok anak bulan.

Hanis said...

Salam

EZ..betul tu...minum sikit2 jee...kadang2 tu...tengok jee botol tu...

Salam Ramadhan juga untuk semua terutama pada CL, mama, Pak Megat,CM,KN,EZ,Atikah,IP,I dan semua peminat PDKM.

EZ..besok 20/8..bukan tengok anak bulan aje tau... ;-)

SUHAIMI said...

salam...
boleh pos ke air zam2 tu...he2

Hanis said...

salam,

mama & pak megat mane ye...arini terasa sepi tanpa mereka kan EZ...

CL dah sememangnye bz sekarang nie...

Hanis said...

jangan depa pula buat kejutan cam CL...sepi seketika..tetiba Assalamualikum from Makkah....

Kak As. said...

salam, salam, salam,

bertuahnya CL,
tuah ayam nampak dkaki,
tuah manusia Allah ja yg tahu.

tak pa kita minum air biasa dan baca doa macam minum air zam zam.

esok kita pakat puasa sunat.

Kak As. said...

salam hanis,

ada ni tapi int meragam plak smalam, ni baru ok.

memang nak p juga , tapi kenalah kumpul duit dulu. hehehe

Hanis said...

Salam mama,

emmm lega mama ade....ingatkan dah tinggalkan kami lg....tetiba CL wat entry...terima tetamu teristimewa lg...salam dr jitra berubah ke salam dr makkah... ;-)

manzlie said...

salam Kaherah..
oh ye ker...takpa aar..takda rezek nak junmpa...


syukran

waslam

manzlie said...

slam Imran..

aahhaa yer..camner nak dapatkan kat situ..


waslam

Laracroft74 said...

memang sedapkan dapat minum air zamzam nie.. dapat minum yg sejuk tu rasa segar semacam..nasib baik stock saya masih ada simpan sebotol besar lagi..bulan pose ni boleh minum masa sahur...

boleh tak cik li mintak pak Arab sambungkan paip air zam2 ke malaysia..hehehe...

manzlie said...

salam Kak Pinat...

alhamdulilah...bagus tuh..

waslam

manzlie said...

salam cikgu...

trimaksih banyak lah atas informasi tersebut...

waslam

manzlie said...

slam Zain...

tu lah kekadang sya dengar ada rg yang menjual smpai mahl rasa tak puashati jugak..kalau lah sya leh bawak banyak balik..sure sya dah sedkah kan kat semua org yang mmemerlukan..

syukrn

waslam

manzlie said...

salam Sarina..

alhamdulilah...many tahnks for the info..

syukran

waslam

manzlie said...

salam Rezeki...


alhamdulilah..begitu lah kebesaran air zam zam kan yang di berikan leh swt kepada kita semua..


syukran

waslam

manzlie said...

salam tikah...

nanti abg bawak balik kan untuk tikah tau..nak pos susah lah kat sini...time haji jer boleh..


syukan

waslam

manzlie said...

salam Kamato..

ahaaa..memang benar kata kata suadra tuh...


waslam

manzlie said...

salam Yem...
aahaa betul tuh...rasanyer cam tak sama bila kita minum di mesia..mungkin persekitaran kot yang mempengaruhi minda kita..hehehe


syukan

wasalam

manzlie said...

salam kak Normala...

memang benar...selalu lah minum dgn diiringi doa sambil mengadap qiblat dan menggunakan tangan memegang cawan atau gelas berisi air zam zam...


syukran

waslam

manzlie said...

slam Norain Jaafar..

boleh apa salahnyer...hehehheh

syukran

waslam

manzlie said...

salam Kak Nab..

ye ker..hmm many thanks for the informasi tuh...skg dah takleh nak tengok aar...dah tutup..

syukran

waslam

manzlie said...

salam Hanis..


hmmmm jangan lah camtuh..perabis kan yang stok lama tuh..hehhehbaru abg kasi ananti yang baru

wasalam

manzlie said...

salam shami 2..

alhamdulilah..gabus jugak tuh..semoga budak budak tuh akan beroleh kejayaan hendaknyer...


syukran

waslam

Kak As. said...

salam,

rasanya CM dah dok stenbai nak amik no wahid.

kita tengok jer. 1,2,3....tinggg

manzlie said...

salam Zain...

terima kasih atas ucapan mu itu...


wasalam

Zaitun said...

Salam cik lie

Air Zam-zam memang boleh jadi ubat segala penyakit.Dirumah akak sentiasa ada beli kat makcik yang bekerja dengan agen travel.

cikgu mas said...

salam kak as

pandai pun akak..guna bola kaca tu...tgh stand by ni!!!..tapi cam tak dapat jer hari ni rasanya...nak pi pasar malam pulak,cari laksa kak.n lauk2 sikit..tak lama lagi nk pose..

bagi chance kt cik zain ker,abg megat ker..no wahid hari ni..ok cik zain settt..

manzlie said...

salam zaitun..

alahmdulilah akak ada jugak baut simpananyer..


waslam

manzlie said...

salam lara..

kalau boleh for sure i wil ask kan..


syukran

waslam

manzlie said...

salam suhaimi..

hmm tak leh lah nanti sya balik insyalah akan sya bawakkan nyer



syukran

waslam

zain said...

Salam,
hari ini CZ (hanis guna EZ pun ok)bz ngan kerja. Free jer ni terus bukak PDKM. SubhanaAllah meriahnya. Macam ni la, hilang rasa penat bekerja.

Tu la hani nak gak puasa besok tp ada jamuan rasmi pulak tu, ermmm.

CM, CZ tak kisah no wahid ni, kalau ada rezki tak tolak punya. hheheh.

Terima kasih CL yang mmebuatkan hati ini terasa rindu ke Baitullah. CL, Moga Allah MURAHKAN REZKI, dipanjangkan umur dan dan dan dan dimudahkan ........... (bilik tu kan dah di hias cantik heheh apa lagi)

manzlie said...

salam Kak As..


alhamdulilah..bru kak As masuk...benar kata kata ka as tuh...

syukra
waslam