MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 27 August 2009

" Ada Kala Ku Rasa Teringin....."

Font size Salam from Makkah...apa khabar anda semua...hari ni cacatan ku adalah kerana "Asam Pedas.." sudah hampir 6 hari di Kota makkah aku berpuasa ...bila time berbuka jer cuma yang ada semestinyer..Kurma, air zam zam serta menu yang selalu di makan disini adalah Roti Tamis...tekak nih kekadang teringat dan Teringin sangat tekak nih pada masakan dan makanan2 ruji dan salah satu nyer..Asam Pedas...lum pernah lagi aku berbuka dengan nasi..almaklum lah kat sini kalau nak kan benda tu payah sikit...nak masak tak lah sehebat, Cikgu Mas, Hanis , Mrs Zain and of course Kak Pinat kita tuh...belum lagi kira dengan Kak Nab dan lain lain..bila bukak jer blog mereka dah terliur tengok masakan mereka tuh...tadi berbuka dengan roti tamis jugak...heheheh nak wat camner cuma selalu bersyukur je lah pada Allah yang Maha Esa sebab aku masih lagi ada rezeki untuk berbuka...tengok lah gambar di atas tuh...Assam Pedas pemberian dari seorang Sahabat" Yang amat istimewa pada ku kerana dia masih sudi dan ikhlas memberi kepada ku.Seorang sahabat di alam Maya ,yang amat perihatin dan mulia kerana sanggup masakkan bukan hanya untuk ku tapi untuk kami ( yakni Pjar,Hanis dan kak Noor, sanggup buat berbagai jenis ikan yang berlainan macam mengikut selera kami..alhamdulilah..semoga allah swt merahmati Cikgu Mas kita nih dan murahkan rezeki yer...aminn)..bila dah kat sini tengok balik terus terliuq dan teringin nak makan....tapi akan daya aku cuma berada disini jauh dari kampung halaman ku........? Pada cikgu Mas ucapan jutaan terima kasih atas pemberian mu ituh..syuran..waslam

49 comments:

Hanis said...

salam,
ASAMMM PEDASSSSSSS....bestnyaaaaaa

Hanis said...

kak mas, tappawer cheq dah kosong....bila laaa nak di isi semulaaa asam pedas...kak mas....huhuuhu....dah seminggu gak cgeq tak jumpa nasi....

manzlie said...

salam Hanis...

best kan Puan Mas kita masak Asam pedas tuh...bagi kat kita .
paling suka ada terung and tomato
kan...alahamdulilah..

syukran

waslam

zain said...

Salam,

alhamdulillah, semoga Allah terus memberikan kita kekuatan untuk meneruskan ibadah puasa dalam bulan ramadan yang mulia ini. seungguhnya Allah itu maha kaya,maha mengasihi dan maha menyayangi kepada umat-umat.
Sesungguhnya nikmat yang manakah mahu kamu dustakan?

zain said...

Salanm,

wah ratu trek hari n menang bergaya. Mrs Zain tak berapa hebat masak asam pedang dibandingkan dengan arwah adik perempuan saya,,Ya Allah kau cucuri rahmat ke atas rohnya dan kau tempatkannya bersama mereka yang kau terima, ampunkanlah dosa-dosanya dan kau lepaskanlah ia drpd seksaan kuburmu.

cikgu mas said...

Salam..Cik lie

hehehehehehe...terpanjang pulak ku gelak hari ni...alamak mak ooi,asam pesas cair n tawaq tu dah masuk dalam blog international ni,dipromosikan dgn begitu hebat,kalau ada org cari cikgu nk wat tempahan cik lie bertanggungjawab yer..he.he,he

alah kesian yer...meh bagi resepi

cili kering-takda cili arab pun boleh
bawang segala bawang
kunyit hidup-ada tak?
belacan-takde buh keju
jintan manis
halba
daun kesum-kalsom pun boleh
bunga kantan-tak de cik intan pun boleh
ikan pari- unta ttak boleh arrr
ayaq asam
tomato
terung

he,he,he..pas tu tumis...hah masak sendiri yer,sebab itulah cikgu suruh awak cepat kahwin,nanti isteri boleh masakkan,...betul tak kawan2????,suruh cik lie ni cepat kahwin,sapa2 yg berkenan hubungi cikgu...cikgu ada resume gadis pilihannya,he,he,he

cikgu mas said...

Salam cik lie

hari ni cikgu-cikgu di malaysia ada exam naik pangkat PTK tu,cikgu nak bersiap pi exam kt SMK Salak Tinggi ni,travel dari melaka,doakan cikgu yer sahabatku,tak baca apapun,Pedagogi n Pengajaran harapnya boleh guna pengalaman untuk menjawab,

kawan2 semua doakan CM yer..

P/S :en zain niiii!!!,sian Mrs Zain kawan saya tu,nanti dia majuk,dia tak masak en zain jugak yg berlapar,masakan ibu n isteri tetap jadi igauan cik zain ooii,moga arwah adik tetap dalam peliharaan Allah,,,

cik lie arwah mak cik lie punya asam pedas tentu tiada tandingan...bersabarlah,

tapikan cikgu nak sambung lah tajuk hari ni,,,)oooii lagu Shima tu)

"sesekali ku rasa teringin..
melewati hatimu yg dingin
mendengar keluh resah
semenjak kau kehilanganku...

he,he,he..nooor sambung arrr,lagu syahdu untuk cik lie tu.....hanis pun boleh sambung.....

zain said...

Salam Lie.

Asam pedas kegemaran saya pula ialah asam pedas melaka, best siol, tapi asam pedas parit jawa pun sedap juga. Tak apa la Lie, berbuka dengan tamar, roti tamis pun ok. nampak u all berselera betul masa buka puasa tuhh.

CZ baru selsai sahur ni. buka ada n3 baru. hanis sapu no 1 n no 2 yer. tak apa, cz tak kejor tu lagi dah asaikan dapat masuk rumah pun ok. tp kalau dah rezeki, tak tola punya. betulkan imran n CR? so teruskan hanis.

CL keyboard laoptop CZ ada problem la, tak leh heat bahagian nombor tu. tekan-tekan dia buat dek jer.

zain said...

Salam CL,

ooo CM dah masuk ke, ok selamat menjawab pep PTK. Semoga dapat jawab dengan cemerlang. nanti bila lulus, naik la gaji, lepas tu belanja kami makan. CM, jom kita buat gahtering PDKM kat Mekah tahun depan. boleh? ada berani!?

yor la CM, masakan isteri sendiri siapa boleh lawan kan? Macam masakan ibu juga. Tadi tu cuma merendah diri hehheh. Dia sorang pemasak yang hebat tau. Sebab tu CZ jarang makan luar.

ok, nak g surau. dah lewat ni

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Kan minggu pertama ni rahmah,minggu depan barulah maghfirah.
Minggu rahmah ni semua orang masih berselera...nampak makanan masing-masing teliuk nak makan...kita harap selera kita ada berterusan supaya dpt berpuasa dgn sempurna. insya Allah.

zain said...

Salam Cl n semua:

CM : awak orang melaka kan? padanlah CL suka asam pedas CM. oh asam pedas melaka membuatkan aku x perasan mertua ada kat belakang.
ehhh, awat CM x masuk JLL? kalau masuk sure jadi jutawan. Smua lirik cm ingat tu. CM tahu "lagu yang sangat ku sayang"? Lagu ni CZ nyanyi masa tgh kenen-kenen mrs zain hehehh dah 25 tahun lagu tu.

Betul awak kata tu cik leenoh,...
tp CZ nak share rukun puasa (dengar radio warna-spore masa balik surau tadi) 1. Niat, 2. tinggalkan perkara yang dilarang ketika berpuasa 3. berkuasa. lepas tu ust sambung, ada yang ke 4 dan orang selalu buat rukun ke4 ni hehheh iaitu bazar. ha tu hanis , kita jgn dok tayang lagi la bab-bab bazar ni yer.


........kau yang sangat ku sayang
kerna kau gadis pendiam
wajah mu menawan ... x ingat lagi lah cm. leh sambung? dah 25 tahun rupanya ermmm tahun ni jubli perak? oh disember 1984 termetri dua insan ......... masih berkekalan sehingga kini

umaira said...
This comment has been removed by the author.
Atikah said...

Salam,

Cam best jer.... CL, kalau teringin tu suh ler pn mas kita pos kat sana... masukkan dalam tin...:)

Tak pun,ikut cadangan kak mas kite tu...cari lah org rumah...ada ler org tolong masakkan bila teringin... he..he..

Kak mas;

Semoga akak berjaya menjawab soalan peperiksaan nanti... moga Allah terangkan hati akak ketika menjawabnya...

Kak As. said...

salam,

kenangan mkn asam pedas kat KL dah menjelma semula aihhh.

masaklah sendiri kan ka dah ada perencahnya tuuu. sedap juga, tak ada rotan akar pun jadilah....

takan asam pedas ja, tuan asam pedas tak ada ke ??? kena la promot tukang masak asam pedas sama.

Yem0805 said...

Salam Cik Lie,

Asam pedas..x apa ler CL teringin biasa lah bulan puasa mcm2 teringin tp kena simpan aja dlu..insyallah ada rezeki CL dpt mkn asam pedas nti.

cikgu zainab said...

salam,

betul kata kak as tu...tak kan tak tunjuk tuan asam pedas tu...

pandai CM masak asam pedas...mesti sedap!

manzlie said...

salam en zain..

alhamdulilah..semoga allah memberkatai kita dan merahmati kita semua..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

hmmm mana punya resepi dia duk bagi tuh....hmmm ni org melaka celup kot..

waslam

manzlie said...

salam Leenoh..

insyalah semoga puasa kita dirahmati dan berahan hingga ke penghujung ramadan..insyalah..

waslam

manzlie said...

salam zain..

hmmm keypad rosak...

alamat kena beli baru lah tuh,,

waslam

manzlie said...

salam Umaira..

terimaksih kenra sudi membaca blog saya ..alahmdulilah..semoga sampai jua sauthari annti kesini

waslam

manzlie said...

salam kak As..

tul juga aar..ok nant pakat nak buat asa pedas daging unta..

leh tak?

waslam

manzlie said...

salam Yem..

insyalah kalauad rezeki dapt lah tuh nanti..heheheheh

syukran

waslam

manzlie said...

salam Adik ku ikah..

hmmm amboi dia jugak duk geng dgn kakak dia tuh..hmmm takpa aar..

waslam

manzlie said...

salam kak Nab..

hmmm nak ker sya tunjuk tuan nyer..hmmm itu kena tanya Tuan Punya badan dulu...Boleh ker cikgu Mas..sya tunjukkkan entry khas untuk dia..heheheheh?

waslam

shami2 said...

Salam CL,

Menu kegemaran tu...anak2 suka.tuh ..
abg mie mula2 kurengg, tapi lma2 chek dok masak menu tu kerap2 sikit dia dah suka dah... hehehhe, ...tu blum citer dia blik kg rumah mak chek....hahahha

ayaq tangan isteri...mahal tu
yg tak suka boleh jadi suka...hehehe CL...ha..jaga2...kalau beristeri besok...

kalau kat kedah kuah dia cayaq sikit...macam kuah sayur btg keladi tuh...

Che' Pit said...

uiks,
siapa pjar tu che lie?
tapi latar belakang gambar tu mcm biasa di tengok jer.. hehe

hehe CM, tq lah yer, susah2 siap masakkan asam pedas tenggiri utk cheq n pari utk che lie.. susah2 jer..

hanis, sama ler, tupperware cheq yg cntik tu pun dah kosong balik.. ada 2 lagi tu..

Kak As. said...

salam CL,
tadi lupa nak cakap, pasal asam pedas daging unta tu.

boleh juga buat asam pedas daging. sedap juga. kak as dah biasa buat asam pedas daging , cuma tambah halia ja. CL mesti cuba resepi ni. kuahnya kena pekat sikit dari asam pedas ikan. cubalah.

rosli said...

Salam Azli dan rakan2,

Dah 6 hari saya baca komen semua orang, semua best,makanan sedap , rakan2 semua best, saya nak mintak sdra Azli komen perasaan dan apa yang dirasa masa berbuka atas bumbung Haram...

Satu lagi nak tau apa perasaan Azli bila bertarawikh depaN Kaabah setiap malam, mgkn rakan lain boleh bagi komen, saya nak jadikan ini sebagai motivasi saya di masa hadapan jika dapat berpeluang puasa di Makkah. Amin.

Imran Paris said...

En Li...mmg bila kita diperantauan ni, kkdg byk benda yg kita teringin. Apapun alhamdulillah saya ada chef tersendiri di rumah. En Li pun tak lama lagi adalah, insyaAllah :)

CM....thanks for the recipe, nanti saya minta isteri saya cuba, sure sedap tu....nampak pun berselera. Eh...exam PTK??? TK brp? Saya pun patutnya balik awal Ogos for PTK, tp last minute depa cancel....cancel gaklah semua plan2 saya yg antara lainnya merasa asam pedas CM yg dijanjikan secara maya sblm ini :(

KLMJ said...

salam bro azli,

slmt meneruskan ibadah puasa Ramadhan...

Asnija said...

sabor je lah Cik Lie nih....sup lembu barli saya tak dapat lagi...dah masuk asam pedas...tekak pahit ni macam best je asam pedas tu....Hanis...masak kat akak sikit...

Hanis said...

salam kak nija....huhuhuhu...asam pedas tu bukan hanis yg tukang masaknye...huhuhu...tu asam pedas kak mas kita...takpa kak nija...demi kak nija yg dalam tidak sihat tu..nanti hanis hantar masak lemak daging salai nak???ke nak asam pedas gak? ;-)

rosli said...

Salam Azli,

Dlm entri solat asar atas bumbung saya perasaan Azli ada note orang berbaris nak cium Hajarul Aswad, tahun lepas saya juga berbaris sebelum waktu asar lebih kurang 1 jam jugak dan finally dapat kucup Hajarul Aswad...syukur sgt pada Allah... kenapa waktu ini saja orang berbaris sedangkan kebanyakan waktu orang akan berebut dan berhimpit2...ada ke waktu2 tertentu kena berbaris or bila ada pembesar hadir waktu itu?

Sdra Azli tolong bagi tips kalau2 kita nak cuba cari peluang kucup Hajarul Aswad di musim haji...2 buku saya dah baca.....mkgn sdara Azli ada tips yang lain....TK

cikgu mas said...

salam

Aduhai ketaq lutut,berdebar2 jantung,kak as n kak nab nk tgk tukang masak asam pedas tu!!!!,he,he,,he wat apa kak???nak wat menantu dah expired dah!!tengok cik lie jer available lagi wat menantu tu...cikgu sokong jer!!!

lagipun CM ni bila org tengok jer tak leh lupa!!!meleeekattt,tak caya
tanya hanis,noor,n ramai lagi...terghinduuuuuu,dah diaorg tu!!baik jangan,k.nab n k.as...satu hari tak de makan tak kenyang,biarlah cik lie sorok saya...lagipun saya dah ada janji hidup mati dgn cik lie,,dia takkan publish tuan tukang masak tu!!!

Richer Avani said...

salam ramadhan sdr manzlie,

semasa berada di rome dulu, baru 2, 3 hari dah rasa lain macam bila tak rasai makanan/masakan kita.

apa lagi kalau lama.... aduh! tak tertanggung perut nak rasa keenakan masakan dari daerah kita..

sabar, sabar, sabar....

manzlie said...

salam shami2..

tai cheq tetap suka Asam Pedas melaka lah..sebab pekat dan pedas sikti...hmmmmm tul tak cikgu..

waslam

manzlie said...

salam Che Pit..

hmmm pjarl tuh bukan Che pt ka....hmmm Melayu Lupa diri lah tuh...heheheheh


waslam

manzlie said...

salam Imran..

hmmm mana ada ..cuma ada di alam maya jer nih..hehhehehe


wsalam..

manzlie said...

salam Rosli...

Perasaan ketika berbuka di Masjidil Haram...keninsafan dan mengenal erti diri sendiri adalah satu perasaan yang selalu terbayang ketika berbuka dai sni dan Perasaan ketika Solat Terawih disini memang taidak dapat di bayang kan dengan kata kata cuma sesiapa yang pernah mengalami nyer sajer yang akan memahami perasaan itu...alhamdulilah...


waslam

manzlie said...

salam KLMJ..

terima kasih...


waslam

manzlie said...

Salam Datin Asnija..


hmmm dah sembuh ker demam tuh..semoga cepat sembuh nooh..nanti sya suruh Hanis masakkan Loma daging sali nyer..nak asa pedas tuh cikg mas dah bagi menu nyer..Datin just follow jer resepi dia tuh..sure Best and Meletopp..

waslam

manzlie said...

salam Cikgu Mas..

kan dah ku kataa..mereka semua nih nak tengok Chef dari Putrajaya gak...Camner cikgu Boleh sya kuarkan entry cikgu.?????.hehhehhe


waslam

manzlie said...

Salam Richer..

memag camtuh..sebab " Tak kan Hilang Melayu Di Dunia" untuk melayu yang tak mudah lupa diri lah ..hehhehhe


waslam

cikgu mas said...

salam cik lie

jgn dok tanya lagi boleh ker tidak n3..gambar CM????

,jawapanya tak boleh,tak boleh..ingat janji hidup mati kite..kalau buat gak...sorang hidup sorang mati...hu,hu,hu..biar cheq pi dulu dr cik lie!!!he,he,he...

Che' Pit said...

salam che lie,
ooo typo error rupanya.. haha.. hmm che lie lupa ker cheq bukan melayu.. cheq kan megis (melayu + bugis) haha darah kacukan lagi, haha

salam CM..
jgn lupa cheq tak berjanji sehidup semati dgn CM kan.. kalau2 termasuk kat "rumah cheq" chef asam pedas tu, jgn marah noo.. mak as dgn pak megat dah tgk dah, cheq tunjuk masa jumpa depa, hehe..

cikgu mas said...

salam che pit..

janganlah che pit..awat buat cikgu cam tu???biaq abg megat n k.as tgk,org lain tak usahlah,che pit jangan yer...tak usah wat begitu...

manzlie said...

salam cikgu mas..

hmmm tak bleh ker...sian lah depa semua tuh..bagi aar ..ok
nanti belanja roti Tamis..

hehhehehe
waslam

manzlie said...

salam Che pit..

dah campur lak..hmmm ye ker..


waslam