MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 27 August 2009

" Hujan Rintik ketika Umrah...Alhamdulilah"

Suasana di Depan Masjid Tanaimm yang agak ramai jugak dengan Jemaah ketika jam sudah hampir 1.00 pagi tadi...
Di dalam masjid Tanaimm sewaktu selesai aku menunaikan Solat sunat 2 rakkat dan berniat Umrah..alhamdulilah..

Suasana di Dataran Kaabah yang agak sesak dengan para Jemaah melakukan kan Tawaf...begitu meriah sekali walaupun ketika itu HUJAN masih lagi turun Rintik rintik semasa aku di Tanaimm hinggalah di Depan Kaabah melakukan Tawaf nih..alhamdulilah..hujan Rahmat......
Bermula nyer Sa'I disini..Di Bukit Safa kami berniat dan berdoa...aminnn

Salam from Makkah...Lihat lah keadaan yang penuh sesak di ground floor tempat Sa'i di atas Bukit Safa...jadi aku pun terus naik di tingkat 1 tempat melakukan Sa'i but alhamdulilah agak ramai jugak dengan Para Jemaah....alhamdulilah Umrah ku kali nih adalah untuk arwah bapa teman baik ku yakni arwah Ahmad Shah bin Hussien Shah.Amanat yang di minta oleh teman baik ku itu tak seharus nyer aku tolak sama sekali...alahmdullah ini lah Umrah yang pertama aku lakukan ketika hujan rintik rintik...dan Semoga allah swt merahmati beliau dan meletakkan beliau bersama sama dengan orang yang berIman..Al fatihah...syukran..waslam.




29 comments:

Hanis said...

Assalamualikum … :-)

manzlie said...

salam Hanis...

Mualaikum salam...masak apa hari nih...


waslam

rezeki said...

Salam CL,
alhamdulillah, CL dapat menunaikan lagi umrah yg pasti tidak akan jemu kita lakukan sekiranya berkesempatan. CL tak cukur botak ke lepas tahalul?

CL , ratu trek p(12) dah mai daa.
hanis berbuka apa ptg ni ?

Hanis said...

huhuhu...kak mas....mane kak mas nie..td dok tenak2 minyak sampai ke kelana jaya dah hanis dengaq...huhuhuh....

Subahanallah...ramainye orang..
Semoga sedekah umrah abang tu mendapat keberkatan daripadanya...

huhuhu...abg...harini hanis tak masak..ade org nak belanja hanis berbuka pose...huhuh...seronok..
harini ade geng nak berbuka.... hahaha...sape nak ikut?? ;-) jom kita pauu diaa....

rezeki said...

Salam CL,
kalau biasanya hari khamis malam jumaat mcm malam ni, bagaimana suasana di haram dan ramai tak yg buat umrah ?

tadi info dlm berita harian dlm ramadhan 3 juta cawan air zam2 yg diminum oleh jemaah setiap hari
Alhamdulillah

manzlie said...

salam Rezeki...


alhamdullah deng Izinnyer selamat menjalani ibadah Umrah..hmm ta kot, tunggu last Umah nanti bulan pose ni...

ahaa dia dah mai dah..


waslam

manzlie said...

salam Hahis..

abg tau dah..mesti cikgu mas yeh..

kalau berbuka tuh jgn lupa abg tau disini


waslam

manzlie said...

salam Rezeki..

malam jumaat disini ibarat kat kl malam minggu...sudah psti lah ramai sesak dgn jemmah tapi seronok tau...
yup tapi kalau 10 malam terakhir bleh cecah ke 4 ker 5 juta cawan org minum ayer zam zam tuh...dah alami dah tahun lepas..best..

waslam

rezeki said...

Salam CL,
kalau cukur botak ramai2, best juga dah mcm tantari pun ada, jagindas pun ada, karambit pun ada mcm cerita p ramlee tu

masing2 gelak tgk masing2

UnCLe pEt.. said...

subhanallah.. sonok nye cik lie..

shami2 said...

Salam CL,

Ramai nyer...
Malam tdi masa lepas terawih ada tazkirah hujan lebat turun, ustz tu berhenti mgajar sat..doa ..
Mlm2 yg lepas pun ader hujan renyai2 gak...sejuk jer...suasana..
Anak2 suka..sgt..alhamdulillah...
Blik kerja angah masak dah nasi, along dah kemas rumah...maklumlah mama n baba lmbt..tapiiii mesti ada ayam golek...ker aper2 yg dipesan..hehehe yg tu kena jaga...heheh
Baba dia tukang atur..

Imran Paris said...

SUBHANALLAH. Moga arwah mendapat tempat yg dimuliakan disisiNya.

En Li, Hanis...wah...boleh main cak2 lagi...hehehe, apa salahnya kan :)

Buat semua jgn lupa gi blog saya...ada something special, sure u gonna love it :) Selamat Berbuka buat semua....En Li...jgn buka puasa dulu tau...hehehe

Kak As. said...

salam,

ramai oranng diMekah takan sama dengan mana mana tempat didunia pun.

manusia dan Jin bersesak sesak melakukan ibadat di bulan ramadhan.

kalau ramai malam minggu kat KL hanya sesak ngn JIN yg berupa manusia. a'uzubillahhhhh.....

malam jumaat memang meriah kalau kat Haram. tul dak Cl.

ghindu nyaaaaa.....

zain said...

salam CL,

Beruntungnya mereka yang berpuasa di Makkah, beruntuntumg mereak yang dapat mengerjakan umrah di dalam bulan Ramadan yang mulia ini. Ya Allah kau permudahkan urusan ku ke sana ya Allah. Ya Allah kau dengarlah rintihan hambaMu ini ya allah. Tidak tertahan rinduku hendak ke sana Ya Allah

Abg Mgt said...

Salam,

Ya, Allah ramainya.

Seronook.......

manzlie said...

salam Rezeki...

itu cerita Enam Jahanam kan..heheheeh wahh minat jugak errr..

ok lah nanti sya jadi jagindas baru sya buta entry khas untuk Rezeki..inysalah

waslam

manzlie said...

salam Uncle Pet..

alahmdulilah...syukur pada nyer.


waslam

manzlie said...

salam shami2..

alhamdulilah...best jugakkan budak budak tuh...cakap kat depa kalau pose penuh pakcik lie bagi duit raya nanti..heheh

waslam

manzlie said...

salam Imran..

hmmm si hanis tuh pergi berbuka dgn cikgu dia...sebab anak anak dah di pos ke Melaka..hehheh

taknak bukak lah skg nanti terliur lagi hehehe malam karag lah ok..

waslam

manzlie said...

salam Kak As..

benar kata kata mu itu kak sya setuju 200%

waslm

manzlie said...

slam Zain..

insyalah satu hari nanti sampai lah juga disini..isnyalah..cuma harus berdoa dan berusaha

waslam

manzlie said...

salam abg Megat..

memang ramai kan..
seronok...
besttt meriah tau..

waslam

zain said...

Salam CL,

Batul la adik kakak, so amazing with Imran's blog. But my heart stil at Mecca.

Terlanjur imran iklan, cz pun nak iklan g la lawat umah CZ. CM kata umah CZ dah jadi banglow. hehheh tima kasih hanis n CM. hangpa memnag baik hati noooooh

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Ramainya- itu baru di Bulan Ramadan - di bulan Haji tentulah lagi ramai.
Demikianlah tarikan Tanah Suci.

manzlie said...

salam Leenoh...

ahhhaaaa ramai sungguh nih...lagi 10 terakhir ramadahn lagi ramai..

waslam

rezeki said...

Salam CL,
kat KL dh nak masuk waktu berbuka berbuka, kalau ikut arab lagi 4-5 jam, kalau ikut paris lagi 9 jam,
namun kita sentiasa berdoa agar puasa kita hari ini puasa yg first class dan diterima segala amalan kita.
selamat berbuka CL dan semua,
alhamdulillah

p/s : jgn lupa n3 psl jagindas tu utk projek akan dtg hiiiiii

manzlie said...

salam Rezeki..

selamat berbuka dan jgn lupa orang Makkah nih nooh..

takda mslah..nanti ada rezeki sya kurkan N3 jagindas dan kerambit..


waslam

Atikah said...

Salam cik lie...

Walaupun hujan renyai,jemaah tetap ramai...

manzlie said...

salam adik tikah..

walaupun hjan renyai tapi semua jemaah begitu seronok sekali..

waslam