MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 13 August 2009

" Lepas kan Gerammm Rinduuuu nih....."

Tersergam indah Baitullah yang asyik aku terbayang semasa sebulan di kl..alhamdulilah aku di depan mu....Ya Allah..aku bersyukur kerana memberi ku peluang berada disini..alhamdulah
Betul betul aku di depan sekali ni..Seat A....aduhhh terubat rasa rindu ku pada mu Baitullah...alhamdulilah.

Nampak kubah kanan tuh..kat situ lah Iman Masjidlharam berada dan melakukan solat Zuhur tadi....


Salam From Makkah....hari nih cuaca di Kota Makkah agak panas sikit yakni 47c...hatiku terasa amat rindu pada Baitullah almaklum lah dah hampir sebulan tak dapat melihat nyer jadi tadi aku pun duduk di DEPAN sekali saf Solat pada waktu Zuhur...aduhhh aku melepaskan geram rindu ku padanyerrrrrrrrr...berulang kali aku menyentuh dan mencium bau kain Kiswah tersebut..Harummnyer tak terkata..( Kak Nab dan En Zain jgn jeles yer..gurau jer)..sewaktu aku duduk diam sambil berdoa disitu sementra menunggu masuk waktu solat aku terlihat ada seorang mamat Arab yang mencari saf di depan jugak..dia memandang pada ku ketika aku menoleh kebelakang..(teringat akan kata kata Profesor MKI)aku pun memanggil mamat tersebut dah duduk di sebelah ku..jadi aku terpaksa mengangkat kaki ku sedikit bersimpul untuk memberi laluan dan ruang pada nyer melakukan solat sunat...alhamdulilah selesai sahaja solat zuhur dia menghulurkan tangan nyer sambil berjabat tangan dengan ku dan berkata Syukran Ya habibi Mohamad.ucapan terima kasih ....alhamdullah...Jadi kerinduan ku pada Kaabah masih lagi menebal nih but alhamdulilah aku dapat mengubat kerinduan ku sambil memeluknyer sekali lagi setelah selesai solat tadi..syukan ..waslam




43 comments:

Imran Paris said...

En Li beruntungnya dapat seat A...saya tumpang gembira...tp geram jugak nak lepas rindu :)

Atikah said...

Salam en lie...

Terubat ler rindu cik lie kan... dah tak rindu kat Malasia ker? kot2 ada yang tertinggal kat sini... :)

norman said...

Salam manzlie
Seat A ni waktu zohor senang skit dapat ekk..?Saya pun nak cuba nanti..
NAk tanya ..nak beli riyal dengan ringgit ,is it better rate in KSA or in Malaysia..Tak tukar duit lagi nih...besok kerja sampai sabtu pastu ahad nak bertolak ke sana...kalau better di MAlaysia saya kat airport lah kut saya tukar...

manzlie said...

Salam Saudara Imran..


ye ker geram jugak..insyalah satu hari nanti dapat lah tuh dtg sini..

syukran


waslam

manzlie said...

salam adik ku Tikah..

takda lah tikah..sya cuma rindu kat Baitullah jer....mana ada nak rindu kat sesiapa di mesia..kekawan ada lah..heheheh..
adiku jgn meneka dalam kesamaran tau...

syukran

waslam

manzlie said...

salam saudra Norman..

kalu nak tukar ke riyal dari ringgit better here di sini..sebab kat kl rendah lah...sini lebih dapat..

jgn lupa jumpa kta nanti disini yer...

syukran
wasama

ijoismart said...

Memang Lie amat bertuah. Kami jadi lebih rindu

zain said...

Salam Lie,

mana tak jelesnya, huhuhu. Bila la dapat balik ke sana. ya allah, aku ingin ke sana ya Allah. Kau permudahkalahnya Ya Allah.

Memang seat A, amat mudah pada waktu zohor atau asar . Untuk mereka yang ada rezeki ke sana, rebutlah solat zohor n asar di depan Kaabah, mintalah pada Allah agar bahang mentari itu menjadi dingin. Yakinlah sebagaimana Nabi Ibrahim dibakar dengan api marak menyala tetapi api tidak dapat mengapa-ngapakan Nabi Allah Ibrahim. Masya Allah.


p/s
CL azam ku untuk ke sana begitu membara dengan n3 mu ini.

Ya Allah, kau permudahkanlah agar aku dapat ke sana menjadi tetamu mu yang paling istimewa.

Kak As. said...

salam.

aduuuhhhh... bukan CL ja yang rindu, kak as pun dah ghindu nihhh.

doakan kak as ngn abg mgt dapat ke sana lagi berulangkali.

selamt beribadat.

silversarina said...

Baca n3 ni pun airmata saya bergenang. Betapa beruntungnya Cik Lie , doakan kami akan kembali ke sana lagi. Amin.

manzlie said...

salam Ijoi..

alhamdulilah..terima kasih

waslam

manzlie said...

salam Zain..

insyalah nanti smapi lah tuh saudra kesini..percaya lah..

waslaam

manzlie said...

salam kak As..

insyalah akan sya doakan nati untuk akak dan abg amegat ya..


syukran
waslam

manzlie said...

salam Silversina..

insyalah ..saya akan doakn untuk akak ya....


syukran

waslam

shami2 said...

Salam cik lie,
Ada tambah gambar lagik,..... alhamdulillah...nampak dekat sangat, cuma tak dapat sentuh jer...ni tengah lebar senyum sorang2 dapat tengok gambar kaabah tuh..maklumlah tak pernah sampai lagi.
Sama macam sahabat kita yang lain, Ya Allah jemputlah, permudahkanlah aku dan suami serta anak2 untuk mengunjungi rumahmu...terimalah doa2 yang kupanjatkan saban dinihari buatmu...ya Allah..

P/S: kerapkali mimpi duduk dalam masjid ..rasa macam on the way pi buat umrah, tak sempat habis dah terjaga ....siap bertelekung untuk solat...kadang rasa macam waktu isyak, zohor dan asar... hehehe..(Allah Maha Mengetahui)

Hanis said...

Salam Cik Lie,

Ya Allah....terhenti seketika pandangan ini di entry kali nie...walaupon diri ini tidak pernah melihat di hadapannya...tapi hati ini dapat merasakan ia berada di sana...hati ini semakin kuat menyatakan aku akan berada di sana jua suatu hari nanti...CL jangan lupa doakan semoga hanis akan sampai disana bersama ibu & papa secepat mungkin ye....

CL hanis doakan semoga impian CL pulang kali ni tercapai...."EVERY TIME SEAT A"....insyallah Allah akan makbulkannya.....

Hanis said...
This comment has been removed by the author.
manzlie said...

salam shami2..

alhamdulilah..sauadari hepi melihat gambar gambar tersebut..insyalah sya doakan semoga satuhari nanti sampai lah saudari ke sini..insyalah..

waslam

manzlie said...

salam Hanis...

terima kash atad doa mu itu...abg doakn jugak semoga hanis dan ibu serta papa akan dapat dtg kesini nanti satu hari..insyalah

syukran
waslam

cikgu zainab said...

Salam Azli,

Syukur..hajat termakbul. Alhamdullilah!

Jealous...sudah semestinya!! Doakan akak ya dik...hu3 :(

PINATBATE said...

Salam Cik Lie..
sudah bermula rutin ku. buka blog ini setiap hari berulangkali....kerana hati telah terikat memandang kaabahMu

seronoknya jadi Cik Lie ni...

PINATBATE said...

Salam Cik Lie..
sudah bermula rutin ku. buka blog ini setiap hari berulangkali....kerana hati telah terikat memandang kaabahMu

seronoknya jadi Cik Lie ni...

cikgu mas said...

Salam cik lie

Cikgu masih teringat-teringat harumnya kain kiswah...bertuah yer cik lie hari2 boleh mencium keharuman tu...jelesnyer!!!


Betul kata cikgu pinat..bermula rutin hidupku...pergi ke makkah setiap hari n malam pantang ada masa terluang.PDKM pasti jadi sasaran...teruskan cik lie..pi cari bahan kalau lengguh kaki..sapu ubat tu yer!!!

P/S : cik lie kt entry kt bawah tu ada sebut "Jejak Kasih"..cikgu n noor rayu kat sini "JANGANLAH"!!!
jangan yer..dah janji dah pun hari tu!!!

Zaitun said...

Salam

Bertuahnya orang yang bernama en Lie.doakan akak sekeluarga kesana lagi ya.

UmmuAdam said...

Salam Cik Lie,

Bertuahnya Cik Lie ni. Dahlah hari-hari dapat menengok kaabah dan bersembahyang di masjidil haram, dapat pulak tinggal dalam bilik yang cantik...biarlah kalau masih berseorangan, kan jodoh pertemuan tu Allah saja yang tahu.

Saya jealous dengan pembaca blog ni yg akan akan menyambut Ramadhan di sana nanti. Kalau ikut perancangan kami sepatutnya gi kesana Ramadhan ni tapi kami hanya merancang, Allah yang lebih mengetahui...doa-doakanlah untuk kami sekeluarga ye.

SUHAIMI said...

Salam.....
memang bertuah dpt solat depan Kaabah...tak terucap dgn kata2 ...merasa jugak le duduk kat "seat A" tu masa buat umrah dulu....Tq bebanyak le C.Lie sebab jadi perantaraan antara kami dengan Baitullah.....semuanye dengan izin dan ketentuan Allah...moga terus melapor perkembangan terkini dari sana.....

manzlie said...

salam kak Nab..

alhamdullah jugak...
Insyaalah..akan sya doakan nanti yer...

syukran

waslam

manzlie said...

salam Kak Pinat...

Insyaalah akan sya updated kan yang bagus bagus nanti untuk tatapan akak dan yang lain..insyaalah

syukran

waslam

manzlie said...

salam Kak Zaitun..

alhamdulilah...dgn izinnyer semua tuh..

Insyaalah akan sya doakan nati yer...

manzlie said...

salam cikgu mas..

alamak...saya tertinggal lah ubat tuh kat umah...aduhhh...takpa lah takda rezeki kot...

syukran

wasalam..

p/s: itu atas permntaan Abg Megat lah....kan cikgu cakap jgn hampa kan permintaan org...heheheh

manzlie said...

slam Ummu Adamm..

Alhamdulilah dgn izin nyer...insyaalah semoga akak dapat datang lah nanti kat sini yer..


syukran

waslam

manzlie said...

salam suhami..

insyaalah saya akan melaporkan berita berita yang terkini nanti...


syukran

waslam

G said...

Alhamdulillah..dah ceria kembali blog nie. Tuan haji pun dah selamat sampai. :) Ambik gambar banyak² ek. Rindu jugak nie..:))

manzlie said...

salam G..

alahamdulilah...sya dah balik kg nih...

insyaalah aka sya paparkan nanti gambar gamabr tersebut..

syukran

waslam

Asnija said...

Salam Cik Lie,
Alhamdulillah dah selamat sampai dan nampak sihat dan ceria.
Beruntung Cik Lie, rindu-rindupun dapat terus balik ke sana, saya merindu kena tunggu hasil jualan durian 3 musim...huk...huk...

manzlie said...

salam Asnija...

hmmm sbar lah...inysalah allah swt menduga tuh...nanti sampai lah dia kat sini satuhari nanti..insyalah

syukran
waslam

rezeki said...

Salam cik lie,
Terbau-bau haruman minyak attar yg disapu kat kiswah kaabah.

Yem0805 said...

Salam Cik Lie,

Semuga CL sehat2 disana..yelah dah balik memang lepas rindu dapat lak seat A syukur pada Allah dia yg menentukan nya...

Hati bertambah syahdu bertambah rindu untuk kesana..
CL doakan saya dapat membawa keluarga ke sana juga berjumpa CL tak tahun depan,tahun2 akan dtg hehehe...

Che' Pit said...

salam CM,

hmm takperlah, tapi Mak As dan Pak Megat dah tgk dah gambar CM dgn Kak Noor masa cheq p alor setar isnin lepas.. seronok jumpa pak megat n mak as.. mai jauh 20 minit jumpa cheq.. terima aksih noo

Bunga Kenanga said...

Subhanallah, saya juga rindu menunggu untuk melihat ka'abah live from mekah. Syukran tuan azlie.

manzlie said...

salam rezeki..

ahah memang harum kan kain kiswah tuh

syukran
waslam

manzlie said...

salam Yem..

insyalah akan saya doakan nanti semoga kita akan berjumpa satu hari yer..jgn risau..insyalah

sykran
waslam

manzlie said...

salam Bunga Kenanga..

Afuan...


waslam