MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 22 August 2009

" Solat Terawih di atas BUMBUNG Masjidl Haram..."

Baru balik dari solat Terawih, nak bersiap cepat menunaikan Umrah nih...kamar bilik ku....
Tengok lah suasana di atas Bumbung, saya terlewat 10 minit jer tak dapat solat di saf yang hadapan sekali....tapi meriah tau semalam seronok teramat sangat lihat manusia "Berlumba lumba" mencari Saf....alahmdulilah

Sempat meneguk 2 gelas air zam zam selepas solat Terawih malam tadi..alhamdulilah....terasa penuh keberkatan dan ke syahduan disini....
Kebanjiran Jemaah berambah sehingga polis terpaksa menjaga di lalauan utama yakni laluan Air zam zam tu untuk membolehkan Jemaah keluar masuk dari pintu Utama Bumbung ni...syukran..waslam



48 comments:

zain said...

Salam CL,

Bestnya. ermmm

Imran Paris said...

saya nak jugak EN Li, solat di atas bumbumng dan air zam2...boleh kirm 2 botol besar tak?

cikgu mas said...

1,2,3...salam no 3 pun tak per

Imran Paris said...

CM ni tak abis2 melawak :) CM hari ni buka puasa di mana...jgn jwp dimulut tau :P

zain said...

Salam Lie,

ermmm, bila le saya akan dapat merasai lagi suasana sebegini.

Tadi saya baca coretan Prof MKI dia brpesan kepada kita begini:

Kurangkan bercakap kecuali yang memberi manfaat. Banyakkan membaca, Al-Quran, kitab-kitab dan buku-buku yang menambah ilmu. Baca dan faham.

Kurangkan tidur. Bersolat malam, berzikir dan bermunajat. Dalam suasana aman, damai dan bersendirian marilah kita melupakan perselisihan faham, perasaan buruk-sangka, keinginan untuk mengucapkan kata-kata buruk kepada sesama manusia.

Mudah2an kita mendapat manfaatnya. Ya Allah ya Tuhan kaum ampuni la dosa-dosa kami, umat mu yang lemah ini.

cikgu mas said...

salam cik lie

he,he,pakai kain pelikat tu,,,cik lie kat sana diaorg buat solat terawih berapa rakaat..???ADA MOREH TAK???

Bukak puasa kt umah jer...tak pi mana pun,cuti sekolah ni cik imran...no 3 pun diriku diapit oleh en zain n en imran...hmmm cik lie ok tak????

Kak As. said...

salam ramadhan karim,

wah segaknya!

cantik baju dan kain pelikat, yg sapa bagi plak ??

sesuai dengan si pemakai tuuu...

cik Imran jom kita p sama sama. tentu seronok kan.

rezeki said...

Salam cik lie,
CM, cik lie pakai kain pelikat dgn baju melayu mcm kat kl. baru meriah. saya pun masa kat sana dulu suka pakai kain pelikat dgn baju telok belanga. rasa selesa .

Imran Paris said...

En Li mmg segak...pakai apa pun ok, kalau pakai pelikat pun dah segak...bygkan pakai bj melayu hijau siap bersampin bertanjak...peehhh sure meleTOOOOP.

Kak As...mmg seronok, smlm saya berterawih di surau Pak Arab di Paris ni...depa baca 1 surah...bila part doa Qunut...ramai yg menitiskan airmata. Saya ni tak paham pun Bahasa Arab, tp bila depa semua pakat nangis...saya sebaklah gak. Subhanallah...

rezeki said...

Cik Lie,
semalam masa tawaf buat umrah ramai tak jemaah dan pukul berapa habis buat umrah ?

My Life said...

alhamdulillah |(-_-)
doakan azie yer

zain said...

Salam CL n semua,

Betul tu Imran, orang segak pakai apa pun bertambah kacak. Buka puasa kul berapa kat Paris? Isyak masih kul 10 malam ke erm kul berapa pulak abis terawih Imran?

CM tanya moreh. Ada kot moreh sendiri. Teingat g makan (lupa nama restoren tp depan Restoren madinah sebelah Hotel Hilton kat Mekah. Cara makan bersila, kat situ ada moreh hehhe.

CL, kamar tu macam dinding kat Malaysia pulak nampaknya. Atau salah pandang dah makin petang ni. Jap lagi dah masuk asar ni

Imran Paris said...

En Zain & Kak As...sini Isyak jam 10.22 pm, terawih 8 rakaat, 1 juzuk Quran, abis solat terawih dan witir jam 11.45 mlm. Lepas solat smlm terjumpa pulak kawan2 Arab Algeria, Tunisia, Malaysia dll. Sini pun kami moreh sendiri, smlm ada kawan open table moreh di Mc Donald...hahahaha.
Sampai rumah semalam dah jam 1 pagi. Alhamdulillah lena tidur, bersahur jam 4 pagi :)

SUHAIMI said...

salam...
meriahnya terawih kat sana....brapa lama agaknya nak abiskan sunat terawih kat sana.....

Hanis said...

emmm kak mas...awat ngan pedal kete hanis nie..puas tekan tak mau...haaa tengok...dah ketinggalan jauh dah...en zain tahniah juara arini..walaubagaimana pon, tahniah juga tuk en imran...minit yg sama dahtu..kak mas...takpa laa...kita jgn putus asa naa....huhuhu

mama..ye laa CL arini nampak segak berkain pelekat...berbeza dr gambar2 selalu..

seronoknyee kalau dapat berada disana....

manzlie said...

salam Zain...

Taniah beat the two sprinter tuh..hehhehe..

yup..memamg best aar....seronokkk


syukran

waslam

manzlie said...

salam imran...

kalau nak kirim kena pakai travel agent dari Peranchis lah...sya tak kenal sesiapa yang dari Paris nih..tuh yang susah tuh...

so sorry aar...


waslam

manzlie said...

salam Iman..

hmmm dia tuh memang camtuh..tapi ahri nih duk kalah dgn Mr Zain" heheheh

sure berbuka di alamanda lah tuh...heheheh


syukran

waslam

manzlie said...

salam Zain...

alhamdulilah...many thank for sharing the info...


syurkan again

waslam

zain said...

Salam semua
(Mana tuan rumah x de ni,bz tu)

ma kasih Hanis, x de apa ngan juara ni, nasib sket je sebab sama masuk ngan Imran

Waduh Imran, tidur cuma 3 jam yer. x dapat nak bayang kalau CZ kat sana, x cukup tidur. Tp lepas subuh sambung tidor kot,

ehh, hanis orang n9 ke. terlior lak tengok daging salai tu (tengok blog hanis tadi ni) Pandai menjahit rupanya, cantik nya langsir anis jahit tu. Dging salai tu kat geri tepi jalan g ke linggi tu ke heheh

manzlie said...

salam cikgu mas ku..


hmmm tak kan cuma sekerat jer..mesti lah smapai habis...ada lah moreh kat sini...semalam masa buat umrah depa duk kalut jam 2 pagi buat persedian..

syukran

waslam

manzlie said...

salam kak as..

selamat berpose..berbuka apa hari nih..

ye ker...hmmm ada lah..


syukran

waslam

manzlie said...

salam rezeki...


takkan Melayu hilang di dunia....walau macam mana sekali pun Malaysia tetap di Hati...hehehehe


syukran

waslam

manzlie said...

salam Imran...

subhaanalah..seronok kan camtuh...saya suka camtuh dapt menyelami dan merasai apayang meeka baca..


syukran

waslam

manzlie said...

salam Rezeki...

masa tawaf memang ramai org ...nanti sya buat pos baru...abih kul 2 pagi....


waslam

manzlie said...

salam my life..


nsyalah

manzlie said...

salam Imran..

hmmm cheq dah teringat lak kat Mc Donald nih..hehehehe best nyer..


syukran

waslam

manzlie said...

salam suhaimi..

memang meriah terawih disini...lebih kurang hampir 2 jam

syukran
waslam

manzlie said...

salam Hanis ..

tu lah..hanis tak buh minyak dah kena tinggal...
skg en zain dah jadi " Raja Trek " lak....heheheh


syukran
waslam

Kak As. said...

cik Imran,

awal buat doa qunut,
kami kena tunggu 10 akhur baru ada qunut.

p kerja kul brapa cik Imran ? tak ngntuk ker.
kena kuat iman nooh. dok kat tempat omputih tu.

ingat mata pun kena posa gak. hehehe.. free show banyak kat sinun tu kan .....

CL tak pa la sbb kat Mekah semuanya muslim, nampak rona hitam jer. hehehe.

manzlie said...

salam Kak As..


amboi pandai nyer akak ku nih berbicara...itu lah dia kakak As ku..


syukan

walsam

zain said...

Salam Lie,

Lor, jangan la kata saya 'Raja Trek" malu heheh.

Tak apa biar en zain pecah rahsia ni. Tadi tengah hari mrs zain ajak kuar. Sampai umak kul 2pm. lepas solat zohor, cuba baca Quran, Masya Allah punya la mengantok. Dugaan hebat rupanya ni. Abis amik lap top bawa dalam bilik. hehhe, habis satu muka clik PDKM. gitu le, last abis juga satu juz. u la citer macam mana dapat no 1 hari ni.

Ya Allah, hambaMu memohon ampun andainya ada terdetik perasaan ujub dan riak di hati ini. Ampuni hambaMu yang lemah ini Ya Allah.

PINATBATE said...

Mudah-mudahan kita dapat menjalani ibadah Ramadhan dgn sebaiknya..dan amalan kita diterima Allah..walaupun tak dpt berterawih depan kaabah macam Cik Lie,Insyaallah..ada rezeki nanti,sampailah giliran kita..
*pujuk hati sendiri..

manzlie said...

salam Mr Zain....

alhamdulilah...seronoknyer dengar rutin camtuh yerr...takpa..sya dah buat entry baru tuh...


syukran

waslam

manzlie said...

salam Kak Nab...

meh ku pujuk hati mu itu...sesungguhnye malam sya sempat mendoakan akak jugak...insyaalah semoga di terima leh mu yang esa...


Ya alah jauhkan hati ku ini daraoi perasaan rak dan takbur..aminn..


syukran

waslam

Leenoh said...
This comment has been removed by the author.
Leenoh said...

Salam Manzlie.
Salam Manzlie.
Nampak macam Melayu Makkah. hehehe.

Hanis said...

Salam...
abg tumpang lalu...

Ya Allah En zain...terima kasih sudi melawat umah hanis yg huduh tu...huuhuhu..malunyeee...komen en zain tu hanis jwb kat umah hanis nanti ye...huhuuhuhu

UnCLe pEt.. said...

bestnye..

Imran Paris said...

Kak As & En Zain...saya lepas sahur dan subuh, saya tidur balik tadi...jam 8.30 pg br terbangung. Bingkas terus bersihkan rumah sbb ada tetamu dr Egypt dtg bermalam.

Kak As...mmg betul SEMANGAT kena kuat kat sini, udahlah posanya panjang...free show koleksi musim panas yg terdedah sana sini sampai terdedah semua sekali pun ada. Kena kurangkan aktiviti luar, ddk rumah...ngaji lagi BAGUS. Tp hari Isnin-Jumaat nak tak nak mmg bersimpang siurlah mata tgk free catwalk kat Paris ni :(

cikgu mas said...

salam en imran

he,he,he kelakar cerita cik imran..tu diakan,bila yer"Pengalaman dikota Paris nak ada ni????kalau ada tiap hari lepas balik makkah,CM mesti pi Paris,,alamak tapi pas tgk kaabah tgk free show yg terdedah,dah tu gugur pahala ku,hu,hu,hu.

..tak per cik imran tunjuk yg baik2 noo,ustaz CM ajar tgk sekali rezeki,tgk 2 kali bala yer...kalau CM mesti tgk tapi sekali jer....he,he,he,,rezeki maa!!!

hilmyiskandar said...

Salam.

Bilik 728 tu mengamit ke sana nampaknya.

Doakan dan respon email saya. Amin.....

tq.

manzlie said...

salam Leenoh....

sya tamau jadi Melayu Mudah Lupa..heheheheh


waslam

manzlie said...

salam Hilmyiskandar..

oh ada ker hantar email..nanti sya balas yer..

syukran

waslam

manzlie said...

salam Imran..

ye lah..sya nak jugak tengok An Evening In Paris...heheheh


waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..


amboi cikgu..semua dia nak tengok..show lak tuh...tak baik nooh...ok

waslam

manzlie said...

salam Uncle Pet..

memang Best aar...



waslam

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam CL,

wah seronoknya solat terawih di Haram...bila Abd Rahman Sudais jadi imam, tentu menangis kita semua..rasa sayu, sebak, takut dsbnya...Ya Rabb ampunkan dosa2 kami...