MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 25 August 2009

" Berbuka Puasa Di Gunung...Part 2"

Duduk di Gunung, tapi tengok ruang makan dia ..cantikk sungguh...caya lah...
Ni kat bahagian ruang tamu lak..duk posing dulu sebab bebudak naik bas lum sampai lagi..

Haaahhh tu dia makanana yang depa duk sediakan untuk kami nih...alhamdulilah....syukru pada allah swt..
CM meh lah join kami sekali....ishhhh kami lak?

Dalam mangkuk nih sup daging tau campur dengan barli sedappp...alhamdulilah..selepas setengah jam kami pun berjalan pulang ke Haram sejauh 2 kilometer...syukran...waslam




69 comments:

bonda said...

askum tn hj.sedap ker sup daging ngan barli tu....reseki bulan ramadhan

manzlie said...

salam Bonda..

hmmmemang sedap...tapi sya makan cuma sikit aje...tak beani ada BP...alamdulilah


waslam

Laalaa said...

sedapnya hidangan berbuka, macam dekat hotel. Selamat berpuasa.

UnCLe pEt.. said...

huishhhh.. meriah btul cik lie brbuke..
dh mcm kt otel le plk.. ahiksss..

umiazuddin said...

Alhamdulillah rezeki hamba-hambaNya yang mengerjakan ibadat puasa dengan setulus hati.
Semoga berganda-gandalah pahala staf cik lie, tuan rumah yang meraikan para tetamu majlis berbuka puasa itu.
Cik lie boleh ler burn banyak kalori berjalan 2 km pulang ke Haram tu kan? ;-)

zain said...

Salam CL

Seronoknya hangpa no.Tu kat belakang tu macam abang Samad jer.

Hari ni solat terawih tinggal 1 saf setengah jer CL selepas 8 rekaat selesai. Agak2 nak raya besok enta berapa jer yang tinggal. hehhehe.

SUHAIMI said...

meriah jugak hidangan berbuka tu.....
kalau ada meja..penuh le....

Imran Paris said...

Eh...manalah CM ni, tak muncul2, saya bg laluan pun CM masih kecik hati...jgnlah cam tu Cikgu ;)

En Li, seronok ye berbuka beramai2, nanti kalau ada program buka ramai2 kat Paris ni saya upload blog saya. Nampak hidangan semua menyelerakan, tentu berbaloi kena jln 2 km tu...BP pun hilang :)

CZ...awat tinggal 1 saf stengah je :(

har said...

assalamualaikum

seronoknya dapat duduk kat mekah.
bila2 pun boleh buat umrah, tawaf sunat etc..

ijoismart said...

Pasti seronok berbuka puasa ramai2 no... satu exercise untuk Lie. Pas ni lebih stamina la

cikgu mas said...

Salam
Oh tak sangka pulak saya kapcai sampai dulu yer...meriah nyer cik lie,,sup daging campur barli tu menarik,pakoda yg mana satu pulak???

hmmm.abg samad ajak CM join?? ,,tak perlah abg samad makanlah,awak makan sedap kite kt sini makan ikan kering jer...biarlah kite kt sini..

pssst: Cik lie!!!yang pakai tie merah,,,nama apa???he,he...kasih beralih arah ni...

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Banyak makanan tu, habeh ka tu. nanti lepas posa buncit perut hahaha.
Tapi duk di bukit ok la. lepas makan naik bukit. lepas tu pecah peluh ok balik la noo.

Yem0805 said...

Salam CL,

Sedap hidangan berbuka mcm2 ada hehe tentu sdap..mmg yem pnh pergi ikut ke rumah pak sedara yg menetap di Makkah didalam nya serupa sperti di dlam pic CL poss dlm entry

Hanis said...

salam,

kalau lihat kot luaq umah depa tu cam umah hanis jee dah...tp bila tengok kot dalam...tuuu diaa....waauuuu cantiknyeee... dinding rumah pon bermarble ke abg?

meriahnye menu2 tu...nie laa di namakan rezeki anak diperantauan..ramai aje yg jemput tuk menjamu selera...sape yg masak menu2 tu semua abg?

kak mas...CL jalan 2km...kalau kita laaa yg dok berjalan kaki tu...brape banyak kali berenti minum ayaq?... kuruskah kita?..ke pastu kita p dok kat McD makan kentang goreng? ;-)

cikgu zainab said...

salam azli,

wah bestnye hidangan2 tu...berbaloi jugak naik motor jauh2. nape tak ambik gambar naik motor bertiga tu!

syahbandar87 said...

wahh bestnye bang..teringin sngt2 nk g sne.hehe..abng nanti amek la jgk gmbr tmpt abng menetap disana..nk jgk tngk.hehe

Kak As. said...

salam,

untung CL dpt naik kapcai sbb kat sana susah nak nampak motor.

kalau pada musim haji orang yg jadi pembonceng tu adalah orang yg sesat jalan tak tau balik ke hotel. jadi di hantar oleh pekerja tabung haji ngn kapcai sbb senang nak selit tengah orang ramai .

kak as pernah ziarah kawan kat mekah yg tinggal kat bukit. kena naik tangga 114 anak tangga. adoi lengoh kaki. cukuplah hanya sekali saja takan ku pergi lagi ketempat itu.

kereta dapat naik sekerat jalan saja, lepas tu masa nak turun bukit tu kena jalan ngn gear reversed sbb tak boleh u turn.
kecut perut tak tau nak habaq.

sori terpanjang cerita . hehehe

manzlie said...

salam Laala..

Ye ker..terima aksih...

waslam

manzlie said...

salam Uncle Pet..

Betui ker..


waslam

manzlie said...

salam Ummiazuddin..

memang dah burc calori sya tuh...sebab basah satu badan duk berjalan balik...betui tuh..

syukran
waslam

manzlie said...

salam En Zain...

Hmmm ahaaa lah si aband Samad lah...hehhheh

Y ekr ..alahai sedihnyer...ka sini kalau tinggal sepuluh hari trakhir ramadahan lagi pack giler...penuhhhh


waslam

manzlie said...

salam suhaimi ...

ramai jugak..lebih kurang 20 orang mala tadi berbuka...


waslam

manzlie said...

salam Imran...

ahaa lah mana lah cm nih....hmmm dah tido agaknyer tuh....takpa tidur lah whai Permaisuri ku...


syukran

waslam

manzlie said...

salam Har...


alhamdullah...rezeki allah bagi...syukur alahamdulilah

waslam

manzlie said...

sala cikgu...

aikk dah beralih arah pada si tie merah...hmmmmm tak patut...nanti s abang samad nyanyi lagu....

Kau lupa janji manis muuuuu....

camner?


syukran

waslam

manzlie said...

salam Yem..

oh ye ker...bagus lah tuh...sam experience kan..

waslam

manzlie said...

salam Leenoh...

takpa dah jalan 2 klometer dan kurus balik dah nih..

wasalam

manzlie said...

salam hanis..


hmmm larat ker nak jalan kaki 2km..dah nak p Mc d lah...memeng depa berdua nih compom tak larat eehhh..

waslam

manzlie said...

salam kak Nab..

mula mula nak gak snap..tapi tengok buruk lah rupa nyer tak jadi lak..heheheheh


syukran

waslam

manzlie said...

salam adik syah..

insyala nanti abg tunjukkan yer..

waslam

manzlie said...

salam Kak As..


hmmm very good information yang di benrikan tuh...syukran sis..


waslam

KAHERAH said...

Salam..

fuhhh memang bestla yekk..Alhamdulillah

zain said...

Salam CL,

naik motor bertiga? oooo tidak. Favoret masa CZ kecik2 naik moto bertiga. Polis trafik Mekah tak kisahkan.

Terima kasih datang umah semalam.

manalah saya tahu imran, depa suka buat 8 rekaat jer. mula2 masa Isya ada 6 saf.

silversarina said...

Tengok ruang tamu dan makanan tu semua buat saya merindui negara arab yang pernah saya mendiaminya selama 2 tahun... rindu pada suasana itu , bertuahbya CL.

zain said...

Salam CL,
Bertuahnya silverina dapat tinggal di negara arab selama 2 tahun. tp kat mana? kalau kat Mekah berganda2 lagi lah bertuahnya. Saya hanya dapat tinggal bebrapa hari sahaja.

afiqsaleh said...

from: afiq jordan

assalamualaikum abang azli, apa khabar?
agak lama kita tak bersua sejak kembali dari tunai umrah 2,3 bulan yg lalu..

titiba je teringat pd abang azli di sana, rasa jeles pula bila tengok orang tunai umrah di bulan ramadhan ni. terpandang wajah kaabah terasa ingin ke sana lagi.

selamat menunaikan ibadah puasa,
selamat juga untuk hari lebaran,
semoga bahagaia selalu..

p/s: beraya di mana tahun ni? malaysia ke? bila nak lawat kami di jordan?

Atikah said...

Salam cik lie...

Sedap nampak hidangan yang disediakan... nak rasa sup daging bali... nanti cik lie balik masak untuk kami... he.. he..

KAMATO said...

amboi, banyak nya makanan, rezeki tu...

taj said...

salam,

aik.. ajak CM ajer...
mengoda jiwa betul gk makanan ni...
seronok ye cik lie berbuka reramai cam tuh..
sukran rezeki Allah..

arulz_adnan said...

rumah arab slalu cmni..luar cam nk roboh dah.tp dlm punye la mewah..hehehe...enak2 lauknyer...

shami2 said...

Salam CL,

majlis berbuka...beramai2, seronok tu..
kalaulah campur anak2...cam kita2 ni..macam mana tuh kecohnya...hehhehe

Walau CL tak snap gambaq naik kapcai pun, kami dah bole bygkan dah...ni pun boleh gelak besar...tak taulah kalau disnap betul2...

yg mahal tu naik tiga sekali tuh....(motor tyar tiga ka, atau tayar 2..
CL kalau tyar 3 sapa duk dalam raga tuh...hehehe.

cikgu mas said...

salam..

Alah Taj..cik lie tu dia ajak-ajak ayam jer..

dia balik mesia kita powww dia kt restoran arab,kat Cyberjaya ni ada..boleh tak cik lie..cik lie nk powww saya pun tak per!!!

elaira said...

salam cik lie dan semua kat sini,

moga cik lie beroleh kesihatan dan ketenangan di bulan ramadhan yang mulia ini. terima kasih byk2 atas entri2 yg sungguh menyentuh hati, terubat kerinduan...

mencabar tul entri ni untuk di pandang di bulan posa ni. sedap2 nampaknya tu. tp part naik motor 3 org tu yg lawak, kesian motor tu hahhaha

dek sebab CM dah sudi utk di pow... saya tanak ketinggalan lah hehehe... erk, bulan posa ni tak leh pow CM utk berbuka ke? saya boleh je naik erl sampai cyberjaya tu. huhu... tak sempat nunggu CL balik.

Richer Avani said...

Alhamdulillah.

Rezeki yang dikurniakan.

Laracroft74 said...

amboi Che Li...macam macam ada nooo...lawa ye rumah dorang ni..dari luar nampak biasa jer..masuk dalam bukan main dasyat dia punya deco..

Asnija said...

Salam Cik Li,
Nanti kasi le resepi sup daging campur barli tu...tekak saya yang sedang pahit ni teringin sesangat nak makan...dah 2 hari tak makan ni...mana tahu boleh ubat demam saya nih....

taj said...

salam,

hai CM... iyeker ajak2 ayam..heheh
apaapa aje.. kita tgu ciklie balik mesia, kita powww koww koww lagi.. tah tah takut jumpa kita tak...heheh

as said...

salam tn hj saya nak minta pertolongan dari tn hj.doakan saya cepat dimurahkan rezeki anak.terima kasih banyak2.

raihanah said...

salam Ramadan
wah best berbuka puasa di tempat orang...biarpun bengek jugak nampaknya nak mendaki 'gunung' tu, tapi berbaloi...

manzlie said...

salam Kaherah..

hmmm memang best lah...hehehehehe


waslam

manzlie said...

slam Zain..

memang kisah gak..tapi bebudak tu always mention to me..Mafi Mukilah boss..hehheeh


waslam

manzlie said...

salam kak Sarina..

hmm ye ker...bestnyer....duk di mana?

waslam

manzlie said...

salam Zain..

ahaa lah , bertuah kan dia....tapi duk di mana..

waslam

manzlie said...

salam afiq..

sala ramdahn..abg kerja lah sampai Raya haji nih...itu pun lum tentu balik...hehheh

waslam

manzlie said...

Salam Atikah..


nanti abg tanya kan resepinyer yer..

waslam

manzlie said...

salam Taj...

itu bukannye sya yang ajak...si dia lah yang ajak cm..hehhe

waslam

manzlie said...

salam Arul

memang rumah depa semua camnih...best kan..

wslam

manzlie said...

salam Kamato..

best kan..

waslam

manzlie said...

salam shami2,

memang masa tuh saya duk gelak sakan...tayar dua lah....motor cam motor jerman..heheheh
takut gak polis masa tuh...dalam terowong pun risau masa duk ikut short cut tuh...hehhe


waslam

cikgu mas said...

salam cik lie

dah berbunyi pun cik lie ni...ada part 3 kan??cikgu kalau kisah makanan2 ni cikgu tak senang duduk,cikgu survey dah Restoran Arab kt Cyberjaya tu,dah booking dah atas nama cik lie...cik lie balik nanti ....kita dating kat situ eek,group GPK only..raja2 pecut wat yg lain..

P/s: Cikgu nak pesan ni,hari ni jangan pi rumah hanis,rumah yg namanya senyum2 tu,,,,jgn pergi tau,ada n3 yg sungguh kejam disitu,he,he.kesian kite nanti..

manzlie said...

salam cikgu mas..

set takda masalah..sya poww cikgu lah heheheheh

waslam

manzlie said...

salam elaira..

jom poww jee cm kita tuh....jgn risau dia memag ok kalau ajak makan tuh..hehhheh


waslam

manzlie said...

salam Richer...


alahamdulilah...syukur rezeki dari alah swt..


waslam

manzlie said...

salam lara..

memamg lawa rumah depa nih ..tengok luar cam apa jer kan..bila masuk...


wasalam

manzlie said...

salam Datin Asnija...


hmmm teringin ker tuh...laaa datin sakit ker tak sihat?

waslam

manzlie said...

salam as..

insyalah..

waslam

manzlie said...

salam Raihanah..

memamng berbaloi lah.walaupun penat..


waslam

cikgu mas said...

Salam cik lie

wokeh settt,,tapi doakan PM umum bonus tahun ni 3 bulan gaji dan cikgu lulus exam PTK esok...eleh cikgu tak bimbang pun cik lie powww cikgu,cik lie bukan jenis makan byk..silap2 cikgu yg kena perabih,betulkan???

manzlie said...

salam cikgu...

amboi takkan nak belanja cheq kena tunggu bonus 3 bulan dari PM..dah sah takda makna yer...seperti biasa bonus sebulan gaji jer...

waslam