MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 22 August 2009

" Makkah HUJAN Renyai....."




Salam from Makkah.....Hari ini adalah salah satu hari yang Bertuah bagi ku...sebab kenapa?.sebab Masjidil Haram basah akibat dek Hujan Renyai Tadi selama setengah Jam waktu 5.30pm...alangkah seronoknyer kami semua disini..walaupun hanya renyai yakni macam rembes rembes jer..tapi terasa kenikmatannyer tak terhingga..saksikan lah gambar2 di atas tuh.ramai para pekerja pekerja BIN LADIN duk sibuk mencuci bahagian atas Bumbung Masjidil Haram dan sekitarnyer...kerana Hujan tadi bersama sama dengan Ribut Pasir yang melanda jugak...alhamdullah..kami menerima keberkatan dari Mu ini Ya allah Tuhan Yang Maha Esa......amin...syukran...Waslam

27 comments:

Hanis said...

tinggg

cikgu mas said...

salam

tak aci-aci,hanis main tipu arrr..kak mas camner boleh kalah ni...

ibu,mommy,mom... said...

alhamdulillah,dalam kepanasan hujan turun...

cikgu mas said...

salam

hanis,awat ting-ting tu,ketuk pintu hati ker,,dik ooi...sori yer..terlepas kata hanis tipu...tak tido lagi ker???seronok main lumba-lumba ni..

manzlie said...

salam cikgu mas...

cikgu tak buh mnyak kot masa lari tadi....hehheheeh

syukran

waslam

Hanis said...

salam,

kak mas....hanis main tipu kenapa...ahahaha...hanis pon terkejut tetiba ade entry...so...""ting"" je laa bunyinyaaa...akakkk...ampunkan adikmu ini....adik tak sangka same sekali "ting"adik tu menjadi...hahaha....abang...kalau hanis & tikah dapat 10 kali takkan ucapan tahniah aje dapat....kot dak belanja laaa kami pizza yg abg dok makan 2 lepas,....huhu..kan tikah kan....

abg...nie entry gelak2 ngan kak mas sat....sat lg entry serius

manzlie said...

salam Ibu,Mommy

alhamdulilah....malam ni terasa sejuk sikit tadi solat Mahgrib


wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas..

hmmm nak ketok pintu hati apa lak tuh..heheheheh

syukran

waslam

manzlie said...

salam Hanis..

hanya taniah jer lah..nak angpow jugak ker...kalau semua org mintak..aduhhh botak kepala ku..hehehe

syukran

waslam

Hanis said...

abang...emm nie serius pula..

Allah maha besar...tetiba meremang bulu roma bila baca entry kali nie...sesungguhnya ini lah kebesaran Allah....setelah sekian lama tidak hujan di bumi Makkah...hari ni...last day for syaaban...menjelang ramadhan..Allah menurunkan hujan....dalam suhu 45c...siapa sangka...Allah Hu Akbar....Ku sujud hanya kepadamu Ya Allah...

Imran Paris said...

En Li...n3 kali ni mengingatkan saya pada peristiwa hujan lebat di Baitullah pada awal bulan Jun 08. Waktu Maghrib....En Li ingat tak? Seingat saya habis basah kuyup semua jemaah di dataran Kaabah disimbahi hujan rahmat Allah Taala.

Hujan walaupun sekejap (dalam 15 minit) tp cukup lebat sehingga memancurkan air dr pancuran emas. Saya rasa En Li ingat, sbb ramai org berkejar nak masuk ke kawasan Hijir Ismail tp dihalang oleh guard2 Masijil Haram.

Saya rasa cukup bertuah kerana merasa hujan di Makkah pada kunjungan pertama. Ibu saya yg turut serta semasa umrah Jun 08bercerita, dlm bbrp kali beliau ke tanah suci sejak tahun 1973...inilah pertama kali beliau melihat hujan di Makkah. Kami semua rasa cukup istimewa.

En Li dah bbrp tahun di sana, brp kali agaknya merasa hujan, tentunya lebih dr 3,4 kali?

Yem0805 said...

Salam Cik Lie,

Alhamdulilah nikmat Allah Makkah mendpt Hujan renyai..

manzlie said...

salam hanis..


memang benar seluruh kota makkah hujan tadi...masa abg pergi Tanaimm also jumpa ada jalanraya yang masih ada lagi air hujan ..

sesungguh nye allh maha kuasa

syukran

waslam

manzlie said...

salam yem...
yeee nikmat allah bagi pada kita semua..


syukran

waslam

manzlie said...

salam Imran...

yaa allah..masa tuh iran ada jugak ker time hujan tuh..sam lah dgn sya
ada di stu


syukran

waslam

zain said...

Salam,

Hujan renyai-renyai, bertuahnya CL merasa hujan di sana.

En. Imran rasa pada bulan jun? Masa tu msuim pana kan, SubhanaAllah, syukur alhamdulillah.

Kak As. said...

salam,

hujan,
antara rahmat, ujian dan musibah
haya Allah yg maha mengetahui

Imran Paris said...

En Li pohon laluan.

En Zain...ye tepat sekali, musim panas br bermula, kepanasan dah cecah 40C. Tetiba hujan lebat. Masa tu saya dengan anak kedua saya (Amirah 6 tahun), pd mulanya plan nak solat di Dataran Kaabah, tp hati terdetak "eh ni nmpk mcm nak hujan jap lagi ni". Jd saya putuskan solat di ruang dlm masjid. Betul pun, blm habis rakaat pertama Baitullah disimbahi hujan dan diikuti juga dgn ribut pasir. Takkan saya lupa pengalaman tu.

En Li...mungkin time tu, kita sama2 bertawaf bersebelah-sebelahan, tp blm kenal lg....kalau tak WAJIP saya dah merasa dah suite Safwah tu :) Thanks for this update

rezeki said...

Salam cik lie dan semua,
itulah nikmat kekuasaan ALLAH.
alhamdulillah

qurratu 'aini said...

salam ramadhan en.manz..

Siti R said...

Salam Cik Lie,

Selamat Menjalani ibadah puasa...

Pertama kali sy mengerjakan umrah (awal Ramadan 2007), 2 kali bumi Mekah disimbahi hujan renyai...rasa sungguh bertuah sekali...alhamdulillah...

manzlie said...

salam zain..

aahahah memang rasa bertuah...

waslam

manzlie said...

salam Kak As..

alhamdulilah..hujan rahmat kot...

waslam

manzlie said...

salam siti r..

alahmdulilah...bumu berkat ni..


waslam

manzlie said...

salam Imran..

ieye lah
kalau tak sure dah merasa kat suite sya kan..hehehe


waslam

manzlie said...

salam Qurattu aini..

salam ramadahn


wslam

bapakhalid said...

Assalam Azly! lama tak dengar berita awak...memang bz la kot! anyway kalu kota mekah da ujan tu syukur la...sejuk sikit kan.....tak sabar nak mengerjakan Haji tahun ni....surat da dapat!!!! rasa sayu dan sedih pulak....!!