MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Monday, 24 August 2009

"Pergi Ke Multazam Jam 2.00 pm sat...."

Di situ lah hamparan karpet yang telah di sediakan untuk Jemaah solat...(sempat jugaklah aku solat sunat disitu...)alhamdulilah...
Selepas waktu solat Zuhur agak tidak ramai Jemaah melakukan Tawaf...mungkin keadaan cuaca yang panas kot menyebabkan mereka melakukan Tawaf pada waktu sebelah petang...

Di depan Multazam ini lah sempat aku meluang kan masa selama 15 minit untuk memanjat kan doa doa kiriman beberapa pembaca blog ku yang Budiman..semoga allah menerima dan merahmati doa doa kita semua..insyaaalah...
Keadaan Depan Masjdil Haram yang agak terik sedikit cuaca nyer, agak berkurangan para Jemaah berada di sekitar luar Haram nih...aku mengambil masa selama 20 minit sahaja untuk melepaskan rindu pada Baitullah dengan keluar sebentar dari pejabat ku...untuk melakukan solat sunat dan berdoa disitu...alhamdulilah...syukur pada mu Allah Yang Esa...aminnn




34 comments:

rezeki said...

Salam CL,
alhamdulillah dpt berdoa setiap hari di multazam, salah satu tmpt mustajab berdoa.
jgn lupakan utk kami juga di sini.
alhamdulillah

khairyn said...

salam

seronoknya diberi peluang berpuasa di makkah. Huhuhu.. entah bila giliran saya agaknya.

Semoga setiap amalan kita dalam bulan yang mulia ini diberkati.. amiin.

manzlie said...

salam Rezeki..


alhamdulilah...saya senantiasa bersyukur pada allah yang maha esa kerana mengizin kan sya yang masih lagi berada di Rumah Nyer ini...insyaalah ...akan ku doakan lagi nanti untuk saudara dan semua pembaca PDKM ni..


syukran

waslam

zain said...

salam,

Amat syadu. Ya Allah kau pilih lah hamba mu ini untuk ke sana agar aku dapat membersihakn hati ini keranaMu Ya Allah.


Tahniah rezki. Agak dah n3 baru nak masuk, tapi Allah tidak izinkan kerana boss masuk bilik. heheh.

manzlie said...

salam Kahiryn..

alahamdulilah..memang seronok berpuasa disini...tiada rasa lapar, dahaga dan masih ada lagi kekeutan pada diri untuk berkerja..alhamdulilah itu lah keberkatan berpuasa disini..sinsyaalah saya doakan semoga satuu hari nanti saudra khairyn akan berpuasa disini..insyalah..

syukran

waslam

rezeki said...

Salam CL,
mmg pada musim haji masa tu, dpn multazam agak sesak, namun saya menunggu dgn sabar, alhamdulillah peluang yg diberikan ALLAH, terus saya berpaut dan melekat di jenang kat multazam tu dan tak risau jatuh psl jemaah dr belakang sentiasa menghimpit badan kita ke hadapan. Rasa tenang setenangnya bila dpt berdoa dan berada di sana ye CL.
Alhamdulillah

manzlie said...

salam zain....

saya selalu berdoa pada allah swt semoga membuang atau menghapus kan titik titik hitam jika terdpat di hati ini...jauhkan diri dari hasad dengki dan iri hati pada sesama islam dan berkati lah diri ini di bawah lindungaNyer..insyaalah..


syukran..

waslam

manzlie said...

salam Rezeki...

Benar kat saudara itu....agak terlalu tenang rasa nyer disitu..tiada tempat yang lain setenang disitu...alhamdullah ..jikalau kita mempuanyai niat yang baik dan ikhlas , allah swt akan permudahkan..insyaalah..

waslam

rezeki said...

Salam CL,
my hero ajak pergi beli buah tembikai nk buat jus berbuka nti. Nk minum jus manggo mcm kat mekah tak dpt, jus tembikai homemade pun jadilah.
alhamdulillah.
nti sambung lps balik.

Hanis said...

Salam,

Syukur alhamdulillah atas rezeki & kelebihan yang Allah beri pada abang...setiap hari tanpa kira waktu boleh menatap kaabah...berpeluang berada di Multazam...& selalu mendoakan kami juga...terima kasih tak terhingga & semogo Allah memakbulkan doa2mu itu....

en rezeki...tahniah atas no.1 lg....hanis nak sebungkus ye jus tembikai....

pak zain...kak mas...kita dok ketinggalan aje ngan en rezeki dah sekarang nie...

shami2 said...

Salam, CL

Sungguh laju N3 ...yg masuk..hehehe
CL da tengok da gambar anak2 tuh...tulah Along, Angah yg ada tahi lalat, kt tepi ekor mata, abg cik..mimi tak dak...merayap..pg main..alhamdulillah semua puasa..terawaih dan tadarus...

Imran Paris said...

En Li...tumpang lalu...alhamdulillah, saya dah ada blog sendiri...sudi2kanlah melawat ye. Br create td....jgn haraplah sehebat PDKM...tp saya nak upload byk gambar2 di Eropah dan of course pengalaman umrah dan haji juga...nama blog saya "beberapa catatan kenangan" tak jd nak namakan Pengalaman di Kota Paris...apa kelas Paris nak bandingkan dgn Makkah, betul tak En Li.

Thanks atas laluan promosi ini..hehehehe

rezeki said...

Salam ,
Hanis, my mrs tgh mesin air tembikai tu, nanti dia emailkan sebungkus utk hanis dan CL.

p/s: tgh kat umah ni ,sempatlah selalu buka PKDM , esok ptg dh sibuk sikit , lusa byk keje, tulat nk balik KL sekejap, langkat entah kat mana... takut tk berkesempatan buka PKDM tapi akan diusahakan.insyallah,
Alhamdulillah.

zain said...

Salam,

Tahniah IP. Saya dah p umah u sat tadi. Wonderfull. Inilah kesan penangan Hanis (adik CL). Walaubagaimanapun CL la pendorongnya,

manzlie said...

dalam reszeki...

dalam firdge sya ada jus manggo sedp tau..hehheh nak mai lah sini

waslam

Kak As. said...

salam Cl,

Alangkah bahagianya bila berada disana.

Rahmat Allah mencurah curah.

rezeki said...

Salam CL,
kalau badan ni boleh online ke makkah, akan ku sampai ke sana melawat rumah Allah dan CL ...
Takut tgh online , talian putus, dh kepala je sampai makkah , badan entah ke mana menyinggah...kan naya namanya.
Alhamdulillah

cikgu mas said...

salam...

sebenarnya CM skrg selalu sangat dah kalah ni,Rezeki sentiasa berezeki,gambar profil pun kaabah elok benarlah rezeki dok no 1,sesuai dia kat situ.

Khairyn camner berpuasa di Scotland,???tak teringat ker pasar ramadhan kt Kg Kerinchi dulu??

Cik lie,cik lie sihat yer???mai sikit lah jus mangga tu bagi kat rezeki jer...raja pecut tu...hmmm jus mangga kt Makkah mmg tak leh lupa...tapijus mangga kat Restoran Insaf Jln TAR KL pun tak boleh lupa,terinsaf sampai bila-bila...mahal ko..he,he

cikgu mas said...

JOM,,,

kekawan balik Makkah kita pi Paris "An Evening In Paris"..Cik Imran cepat2 beritahu Mrs Imran prepare juadah untuk kami ni,nk datang ramai-ramai ni,jom cik lie,,,

Imran Paris said...

En Li dan rakan2 blog semua...jom kita an Evening in Paris...En Li bila nak dtg Honeymoon dgn yg tersayang tu. Of course lepas honeymoon di Makkah dan Madinah jgn lupa jenguk kami di Paris. Mmm...En Li kalau sempat tgklah blog saya, saya dah update gambar2 umrah 2008. JOM

rezeki said...

Salam CL,
tumpang lalu.
CM , saya raja pecut yg lari mengundur tu ...ha ha ha. sementara ada kat umah, CM masak apa utk berbuka hari ni ?

KAMATO said...

cikgu mas dok sebut jus manggo kat makkah, isk isk.... memang tak jumpa jus macam tu kat sini

Imran Paris said...

Betul tu Kamato...bukan kata kat Msia, saya kat Paris ni cari 1 Paris pun tak jumpa jus mango sebegitu. teringat pulak wife saya merajuk sbb sy tak bawa balik jus2 dr Makkah dan Madinah masa sy balik haji awal tahun ni....dia betul2 suka jus2 tu

cikgu mas said...

salam

he,he rezeki jgn tanya CM masak apa???tak terjawab rasanya..he,he..byk sgt menunya..hu,hu

Kamato n Cik Imran,jus mangga mmg tak leh lupa,depa guna mangga dari mana arr??

cik lie special request dibulan ramadhan ni,cuba snap sikit gambar
jus tu kalau terjumpa,lehkan cik lie baik..nanti cikgu antar asam pedas campur terung lagi!!!

manzlie said...

salam zain..


alhamdulilah...tq


wasalam

manzlie said...

salam Shami2..

lumlagi laar..
duk busy sat nih..malam malam sikti kat p rumah tuh yer..


waslam

manzlie said...

salam ckgu.


wokeehhhh nanti balik asam pedas terung ..k

waslam

zain said...

Salam CL,

Syukur kepada Allah yang memberi rezki. CZ selesai berbuka. Selepas berbuka dengan 3 biji tamar ajwa dan 500ml RX water, then bersolat. Kemudian sambung makan. Hari ini Mrs Zain masak ikan kembung kukus dengan pencicah air asam, sayur goreng kajang panjang, telor masin. Selesai makan, kunyah pulak mee siput.

Kalu dekat nak gak hantar kat CL ngan abang samad. Apakan daya abang cuma ingatan di angin lalu sahaja kepasa ente di tanah suci.

manzlie said...

salam En zain.


hmmm best tuh menu nyer..dengar cerita Mrs zain ahli tukang masak yang terkenal..betul ker...

alhamdulilah dpat kurma dulu ..bagus tuh...

waslam

zain said...

Salam CL,

Lor, siapa pulak bawak citer tu. Dia terkenal dikalangan suami n anak2 dia jer, sikit2 adik beradik suami dan mrs zain sendiri sahaja.

Hari ini anak bongsu sorang ni masih demam Lie, nanti kalu g ke multazam,minta doakan yer.

ok, jumpa lagi nak g masjid.
asalamualaikum

manzlie said...

salam en zain..

insyalah..spa nama penuh adik tuh...nanti sya doakan insyalah allah mendengar rintihan kita dan memeberi apa yang kita doa di bulan yang mulia nih bulan yang penuh keberkatan..insyalah

waslam

hilmyiskandar said...

Salam.

Terima kasih depan Multazam semuga dimakbulkan......

Amin....

tq

manzlie said...

salam Hlmy...


alhamdulilah..syukur pada yang Maha Esa...


waslam

Atikah said...

Salam cik lie...

Semoga Allah memakbulkan doa-doa cik lie...