MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 20 August 2009

" Kami dah bersedia - Rooms Area.."

Decorasi dalam kamar mandi yang di ilham kan oleh saya di dalam kamar bilik bagi setiap para jemaah yang menginap disini...
Bilik biasa kami...dekuxe king untuk pilihan bagi Jemaah suami isteri




Set up untuk bagi "Honeymooness Package" yakni pasangan pengantin yang ingin berbulan madu disini....cantik tak..?

Masih menunggu siapa lah pengantin yang Pertama dari Malaysia yang akan berbulan madu di sini..?Jadi kami semua disini sudah bersedia ntuk menerima kunjungan para Jemaah jemaah yang ingin menetap di Hotel Alsafwah Royal Orchid...syukran..waslam




75 comments:

cikgu mas said...

Salam cik lie

Masih menunggu siapalah pengantin pertama dari malaysia yg akan berbulan madu tu???

saya kot,he,he

cikgu mas said...

n3 mu kali ni wat cikgu berangan sakan...cik lie...semua tu keindahan dunia dalam hidup yg sementara...apatah lagi indahnya syurga...tapi sentuhan n ilhammu amat mengkagumkan...

Hanis said...

salam,

wauuuuu cantiknyaa...semua2 cantikkkk....dr gambar toilet sampai laaa ke gambar tuk honeymooness room....semuanya cantik sangat...

kak mas...kak mas boleh minta CL tuk jd jururunding tuk deco umah baru...abg wat job...tp abg suruh bayar fee tu kat hanis...hahah..duit tu nak guna tuk kumpul p makkah... ;-)

manzlie said...

slam cikgu...


wah nampak jer bilik cantik..tetiba jer dia nak jadi pengantin..heheheh

syukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu..

me kasih.....



waslam

manzlie said...

salam hanis...

leh jugak tuh..good idea kan..
hah camner cikgu..nak tak sya ilhamkan untuk rumah baru cikgu..tapi give me first your budget and wat colour scene you want?

syukran

waslam

Hanis said...

abang....fee tu g kat nama hanis kan.... ;-) kanda...ape lg...dah ade org nak ilhamkan nie...kanda bg budget...nanti hanis bg quotation k... ;-)

manzlie said...

salam hanis..

ok set...cikgu kena lah bayar yer fees tuh sebab nak sedekah kan orag nak p makkah nih..dapt jugak cikgu pahala nyer...heheheh


syukran

waslam

Imran Paris said...

napa dr Malaysia...bukan dr negara lain...sah calonnya org Malaya ;)

cikgu mas said...

salam

he,he,he..pengantin basi dah u..

huh tak dapat cari makan Eric yeong...dalam casa impian..semua dia boleh tu..

tang budget ni,,cikgu punyer rumah standard hotel budget jer..aduhai tak pernahku impikan kemewahan ..sehebat tu..
masa honeymoon atas tikar mengkuang pun indah cik lie....mesti ramai yg setuju dgn statement saya ni!!

so cik lie cepat2 cari calon..u.buat bilik honeymoon untuk org..untuk u sapa pulak nak deco kan..???moga cepat ketemu jodoh..amiiin..

cikgu mas said...

hah budgetnyer rm200,cari peralatan kat kedai 2 ringgit yer,,,fee dia biasa org charge 10-20% jadi untuk hanis dapat rm 20-40 hennget jer...

dik ooi,manalah ,kakak mu ni ada duit nk deco rumah seindah tu,dapat pi makkah pun dah cukup bersyukur..CM ni cikgu sekolah jer haniss..keja gomen..

manzlie said...

salam Imran....

sebab say teringin lihat orng kita berada disini...org negeri lain dah banyak dah duduk such like UAE, Turky and Saudi...


syukran


waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

aminnn..many thanks for the doa...



syukran

waslam

manzlie said...

salam Hanis....

hmmm 40 henggit pun jadi lah at least kumpur sikit sikit lama lama jadi bukit...tul ak?


syukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu..

hmmm kalau budget rm200 jer takpa aar saya cuma beli buku decorasi tuh jer lah bagi kat cikgu tengok ..lagi murahh jer 8hengget jer...

syukran

waslam

Imran Paris said...

En Li...anak2 dan isteri saya excited giler tgk bilik honeymoon package tu...esp the swan (towel), rose petals and of course the heart-shaped cake....anak2 saya kata...dia nak cake tu....En Li boleh kirim ke :D Anak2 kata nanti kalau gi sana dorang nak beli kek tu. Mahai dak? Err...my wife (pengantin tua dah pun) tanya honeymoon package tu brp harganya per nite?

manzlie said...

salam saudara Imran...

hmm taklah mahal sangat...lebih kurang antara sr1200 ke sr1800 jer semalam....apa lah ada pada harga kan kalau di banding kan dengan layanan yang teristimewa kami sedia kan dan di Tanah suci nih...lagi pun kan akan jadi satu kenangan paling indah dalam sejarah hidup kita yang mana Bersaksikan Kaabah view di depan mata bila baring baring bersama...tul tak?...daripada buang duit pergi Hawai tuh buang duit jer baik mai sini Honeymonn plus dapat menunaikan Umah..alahmdulilah...


syukran

waslam

cikgu mas said...

salam..

subhanaallah saya setuju sangat statement cik lie tu.Adalah sangat berkat berbulan madu di makkah daripada di hawai,bali n others..baring bersama menatap kiblat.sungguh bertuah pasangan itu...

Dapat dirasakan..begitulah impian bulan madu penulis blog ni,CM doakan yg terbaik untuk CL,Insyaallah.kalau dah berkenan,jgn tungggu lagi..nanti melepas u..he,he

silversarina said...

Saya berdoa agar anak2 saya kelak akan berbulan madu di Mekah....di hotel CL...eeemmm... sukar dipastikan , mungkin kalau diberi diskaun 90% baru dapat merasa berbulan madu di situ ..hihi.

Selamat bertugas .

PINATBATE said...

salam cik lie..
kakpinat minat sungguh tanglung Arab yang duk kiri kanan meja tu...selalu bila masuk Ramadhan jer depa gantung tanglung Ramadhan kareem..cantik sungguh..!

zain said...

Salam,

Nak sambut bulan Ramadan CL buka bab bulan madu yer, ermmmmmmm, kalu saya masuk bilik tu tak kuar-kuar la gamaknya hhehhee.

Memnag cantik la CL, ur taste so so class.kalu tak de class masakan CL ada kat hotel tu kan.

kalau setakat SR200 tu memang tengok je la buku dekorasi hhehee.

Selamat menyambut Ramadan alMubarak. Semoga amal puasa kita di terima Allah.

rezeki said...

Salam cik lie dan semua,
mmg cantik deco dlm bilik tu.
kalau cik lie tak keberatan, boleh tak bagitau senarai harga bilik sepanjang bulan ramadhan ni.
Alhamdulillah

SUHAIMI said...

salam....
cantik..cantik..deco dalam bilik tu....boleh le nanti bulan madu kali kedua kat hotel ni..

Atikah said...

Salam cik lie...

Comelnya deco tu... Kalau camnie ler.... nak p honeymoon kat sana la nanti... he.. he... tak dapt jd pengantin pertama dari Malaysia....

Nanti cik lie upload kan gambar pengantin pertama dari Malaysia yang menginap kat situ...

KSPulau said...

Salam.... Saya camCik Rezeki jugak, dok tertanya2 berapa la semalaman harga bilik tu . Pastu X 10 hari.. wauuu tak mampu rasanya. Kecuali diskaun 95% kot....
Errr...Camna la nak pi dok kat situ aaaa...

cikgu zainab said...

Salam Azli,

Huuaa!! cantiknya bilik tu...

Huuaa!! alamak..tak mampu lorr...

Yem0805 said...

Salam Cik Lie,

Selamat Menyambut Ramadhan..semuga mendapat keberkatan...

Asnija said...

Salam Cik Lie,
Waduhh....mahal nyer....menginap kat bilik tu tinggal impian je lah kot...Cik Siti kita dah book hotel CL ke? Selalunya Ramadhan ni dia kan ke sana kan...gempak le kalau salah satu entry CL nanti ada gambar dia ngan CL....

taj said...

salam,

berangan jap.......
eeee indahnyer n bahagianyer kalau dpt honeymoon di bilik tu dan mengadap kaabah...
bila ek...

tahniah clie dgn hasil deco ini...cayalah

Laracroft74 said...

susah2 sangat, Che Li jer la rasmikan bilik tu tapi mana couple nya yer.... kena cari cepat2 ni.. hehehe...
cantik deco bilik tu.. rasanya org2
Arab je kot yang tau buat Swan ... dulu masa saya ke Dubai pun dorang decorate katil anak saya dengan Swan.. comel sangat..balik Malaysia nanti Cik Li bukak kelas belajar buat Swan ye.. :-))

shami2 said...

Salam cik lie,

Cantiknya..tawaran yg disediakan oleh hotel, sahabat kita nih..hemm.hemmm dugaannn hehehe

Check list terakhir sebelum masuk ke madrasah ramadhan..

1) Hari ni balik kerja awal
2) Patikan semua askar kat rumah tu bersedia on time berjemaah kt surau n solat terawih ..tdarus..
3)Barang dpur, especially kurma dh ada 3 kotak campur CL bagi...hehehe
4)Short meeting ngan anak2.."tjuk Ramadhan & puasa..."

p/s: Selamat berpuasa untuk semua di PDKM, ...selamat menunaikan solat terawih, bertadarus, bersahur, dan menunaikan ibadah sebanyak mungkin, di madrasah ramadhan moga, kita beroleh kejayaan didunia dan diakhirat...

Hanis said...

Salam,

20-40 hinggit..boleh laaa...janji bertambah angka kat dalam account tu dak CL?...CM...ok gak tu kalau dapat buku tu...nanti leh hanis pinjam lak...hahahah...

Laracroft74 said...

nak tanya sikit lagi boleh..

berapa expected occupancy Hotel Royal Orchid bulan Ramadhan ni...

cikgu mas said...

salam

memang saya tertarik betul dgn gubahan angsa tu,nanti GPK nk ikuti kelas gubahan tu cik lie,ada fee tak???
malam tadi CM termimpi-mimpi angsa tu..

ni ada pantun..

Cantik sungguh gubahan angsa
dirapatkan menjadi hati
nasi minyak cik lie bila nk rasa
lama sudah kami menanti...

Abg Mgt said...

Salam,

Bilik macam ni untuk pengantin ok laa. Kita orang kampung mana nak boleh lena, besa dok tidok atas tilam span saja.

Kagum sungguh noooo.

Atleena said...

salam ramadan

Imran Paris said...

En Li, SALAM RAMADHAN buat semua pengunjung PDKM. Paris hanya akan mula berpuasa pd 22 Ogos :( Saya dah tak sabar tunggu Ramadhan sebenarnya, pengalaman pertama berRamadhan slps pulang haji awal tahun ini.

Pakej honeymoon....saya rasa mmg murah mmg berpatutan tp tentunya bukan utk sy yg pengantin lama (esok2 nanti genap 10 tahun pun kawin). Nway sy doakan anak2 saya berbulan madu di sana nanti...jgn tak kuar bilik udah le :D

En Li...ada pakej khas utk keluarga tak? Katakan utk suami isteri dan 3 anak2 yg cute miut. Fyi anak2 saya berumur 4,7 dan 8 tahun.

Syukran, wassalam. Again selamat beribadah di bulan Ramadhan al-Mubarak, buat semua dr kami di Paris.

Noor said...

As Salam..
Cik lie & the Geng..

huiyo.. cantik sungguh hotel cik lie.. dengan segala gubahan dan susunan yang amat 'class' sekali.. kalu cheq jual estet gotah pun belum tentu boleh menampung harga penginapan semalam di hotel tuan hamba.. oh! bermimpilah cheq untuk selama nyer.. hu hu

CM.. cheq sambut pantun CM..

angsa digubah 2 ekor sahaja
bertaut menjadi sekeping hati
tunggulah dinda, sekejap sahaja
bulan 12 nanti termeterailah janji sehidup semati..

SELAMAT BERPUASA & maaf kan segala tutur kata cheq yang menyinggung perasaan kalian.. selama kita semua berukhwah dialam maya ini.

Atikah said...

Salam kak noor...

Kak noor... tak yah susah2 jual estet tu.. suruh cik lie rekemenkan ngan owner hotel tu... but join venture ngan owner tu.. for sure leh ler menginap kat bilik tu... tak free pun dapat ler diskaun... he.. he..

Dengarnya hotel cik lie nie, ownernya orng Malaysia... betul ker cik lie?

cikgu mas said...

salam noor

aduhai hilang sudah rindu demdam ku...

sudah pulang tuanhamba yer daripada menguruskan perdagangan gotah di negeri seberang,bila tgk bilik tu,estetmu mau dijual,hisss,tak usahlah,demi k.noor cik lie boleh bagi free,bukan sehari malah setahun,pape pun ku mahu jawab pantunmu..


angsa tetap angsa
tak boleh jadi itik seranti
dinda menanti tak tentu rasa
saban hari ternanti-nanti..

Kek keju CM punyer
Noor pulak bakar bahulu
CM sedia jadi wakilnya
tunggu izin dari CL dulu

Kak As. said...

salam marhaban Ramadhan buat semua,

sempena ramadhan Al mubarak ini kak As dan abng mgt mohon ampun dan maaf jika tersalah bahasa dan keterlaluan cara.

smoga ibadat puasa kita sempurna dan diterima Allah.

CM,
kak as dah test dah bilik air tu.

mana nak mampu nak dok kat hotel CL tu. hotel tak dak bintang pun kena kumpul duit bertahun baru dapat pi.

hanis sorang bolehlah CL bagi PREE!!. kan,kan ????

tahun sudah CT nginap kat Zam Zam tower. sempat juga jumpa dengan CT dan Zila Jalil puasa thn lepas.

CN, lama tak jengoi. pa habaq.?

cikgu mas said...

salam kak as

tak bleh,tak bleh kak...kalau hanis dapat free...CM n Noor mesti bagi free jugak kak...kami jeles...hidup mesti adil ,he,he,he betul tak cik lie..

apa pun CL ampun maaf dari adikmu ini segala ketelanjuran kata dan laku,ambik sempena ramadhan ni!!!

tertinjau2 pulak CM ni..pi mana Abg Zain ni?? (opps En Zain) he,he..tu motivator CM nk kejar no 1 ni)

Nor'ain Jaffar said...

Salam CL,

Rasanya dalam mimpi aje saya dapat menginap kat tempat macam tu...heh.heh.Anyway nice picture and teruskan dgn gambar2 yg menarik.

Noor said...

As Salam..

CM & atikah.. cheq terima nasihat kalian.. kalu cheq jual estet.. nak menoreh kat mana lak lepas nie.. nak p tolong kait buah kurma tak reti.. inikan nak menjahit langsir.. aik! menjahit langsir??? he he..

cm.. ku sambut pantun mu..

kueh bangkit kueh bahulu
boleh dibakar diatas bahulu
Cl tu memang malu-malu
cepatlah CM ushakan dak 'tutt' tu

Kak As.. cheq p jual getah sekerap kat tanah seberang.. ghindu kat cheq ke?? he he

Kak As. said...

CN,

rindu laaaa, awat plak dak.

kaya lah CN dpt det manyak jual skrap tu.
bolehlah bawa kak as nginap kt hotel CL tu. dapt pahala banyak tu .... janji tau.kita p sama sama na.

Cm,
untuk Hanis bilik hano mun tu lah.
utk CM... bilik lain. hehehe

manzlie said...

salam Kak Pnat..

ye ker..memang cantik lampu tuh...kami beli di Egypt...murah jugak tuh...


syukran

wasalam

manzlie said...

salam cikgu mas...


apah maksdu gerangan di hati cikgu tuh...?hamba rasa menjadi Keliru sekatang degn statement cikgu tuh??/


sukran

waslam

manzlie said...

salam silver Sarina..

jangan risau kak insyaalah kalau ada rezeki tuh sure akan dapat pa yang dihajati..inysalah

takda maslah sya leh kasi diskaun...hehehe

syukran

waslam

manzlie said...

salam rezeki...
kalau nak senarai harga bilik leh lah email kat sya yer..hmm tak leh nak pulblish lah kat sini...

sukran

walam

manzlie said...

salam Zain...


aahhh kan kalau nak buat dco bilik air budget rm200 makna nyer buku decorasi je lah sya bagi kan..betui tuh..

hmmm selamat menyambut puasa nohhh...

syukran

waslam

manzlie said...

salam Kak Nor..

wahh dengar cerita pergi Brazil jumpa tokeh gotah kat sana buat urusan jual menjual gotah kita...bagus nyer kak noor yer....

hasilnyer leh lah dtag sini duk kat bilik Honeymoon tuh....apa macam setuju tak..leh cheq deco ala ala kayangan nanti sure meletoppp nanti...hehehe


syukran

waslam

manzlie said...

salam suhaimi..

insyaalah ada lah tuh nanti rezeki ke sini...


syukran

waslam

manzlie said...

salam Atikah..

ok nanti abg upload kan gambar gamabrnyer..nysalah..

wasalam

manzlie said...

salam KSPulau,

kalau harga bulan ramdahan 10 hari tuh cuma 65ribu jer...


just datang jer kat sini...


syukran

waslam

manzlie said...

salam Asnija..


jangan risau nanti ct dtang sya akan papar kan gambar nyer disini..insyaalah..

manzlie said...

salam Yem..

selamat menyambut Puasa dan semoga kita semua mendapat keberkatannyer..insyalah

syukran

waslam

manzlie said...

salam Taj..

terim aksih atas kmen anda tuh..

waslam

manzlie said...

salam Lara...

hmm kat kl dah sya buat swan nih dulu..masa kerja di hotel 5 bintang lah....

takda masalah nak buat kelas tuh..nanti lara araange kan..cuba tanaya denga presiden GPK bla and di mana nak buat...


syukran

waslam

Atikah said...

Salam cik lie...

Mak oii...harga bulan ramdahan 10 hari tuh cuma 65ribu jer????

Hu.. hu.. hu.. hanya dalam mimpi jerla boleh bermalam di sana...

manzlie said...

salam shami2..

alhamdulilah...satu usha yang amat muli dan bagus bagi mendidik anak anak supaya menjadi anak yang Soleh...pak cik lie mendakan semoga adik adik semua tuh mendapat keberkatan dan memepelajari diri bagaimana menjadi insan yang berguna kelak...insyalah..


syukrn
waslam

sampaikan salam kat merka yahh..

ijoismart said...

10 hari RM65,000.... alamatnya tak merasalah kami.

manzlie said...

salam Imran..

just booking satu bilik jer...yang lain tuh saya bagi lah extra bed no hal punya..


sukran

waslam

manzlie said...

salam Atkah..

hmmm hotel ni to Arab yang punya dik oii...cuma di manage kan oleh Malaysian Company...


syukran

waslam

manzlie said...

salam ckgu mas..

leh lah buat gubahan swan tuh...sekepala charge jer 50 riyal, cikgu tetapkan tempanyer...duit tuh kita sedekah kat hanis nak nampung pergi Umrah..hehehhe



syukran

waslam

manzlie said...

salam Abg Megat..

inysalah ada rezeki tuh nanti duk sini...


waslam

manzlie said...

salam Atleena..


selamat Berpuasa ...

Hanis said...

salam,

Ya Allah...65k???/ kalau p haji boleh p 6 kali & umrah sekali..... dah 260 hari ...nie 10 hari p kene bayar 65k....emmm takpe laaa....hanis p dok hotel murah2 jee laaa...janji dapat p beribadat kat dalam haram tu...setiap langkah nak p masjidil haram tu pon dah boleh dpt banyak pahala....takpa laaa letih berjalan....sementara muda...doa Allah beri kesihatan yang baik....

haaaa....betul tu abg....fee tu bg kat hanis...hahaha...tp kalau dah banyak2 tu..kita kumpul tuk dana yg abg nak wat tu laa...besaq lg pahala kita...hanis yg sikit2 tu takpa laaa...huhuhu...nak juga tu...

shami2 said...

Salam...cik lie

Just to share,

Setitis rahmat Allah, sedia cukup memadamkan kepayahan yg diharungi bertahun lamanya...Allahuakbar... meskipun begitu selagi bernama manusia kita sering alpa bila dibanjiri kemewahan duniawi tnpa sempadan...iman yg kukuh..

P/S: CL Layan jap fikiran diambang ramadahan..bila terlintas peristiwa menjelangnya ramadhan...indah dlam renungan Allah Pencipta Alam, membuka..pintu ..rahmat, merantai syaitan jahanam. Rmdhan mkin hampir tiba tidak lebih dr 5 jam dari sekarang...ayuhhh semua kita sambut penuh..kenikmatan...( CL tu teruskan perjuangan yerrr bersiaran hehehe)

manzlie said...

salam sham2..

alhamdulilah...terimakasih atas infor yang di beri...


syukran

waslam

manzlie said...

salam Hanis...

tak paar...duk je kat hotel mana mana kan..di terma juagak allah swt ibadah kita..situ cuma ntuk tempat orang yang berkemampuan kan...


syukran

waslam

Hanis said...

Salam abang,

betul tu abang...kita ikut kemampuan kita sendiri...kalau kita betul2 banyak duit & berkemampuan...rugi laaa pula kalau nak kedekut untuk kemudah p beribadah....kita ukur baju di badan sendiri dah laaa..( ;-) sbb tak ukur baju org tu yg kene tukar saiz tuu ..huhuh)

Rumah Yakin Al-Wadi said...

Salam Cik Lee,
sehari room rate charge berapa pd bulan puasa??

manzlie said...

salam Hanis...


betul tu....


waslam

manzlie said...

salam Rumah YakinAlwadi...

hunbungi lah sya di email er...cannot publish here so sorry


syukrn

wasalam

Siti R said...

Salam Cik Lie,

Cantiknya decoration...(lps baca terus masuk website hotel...menarik2...)