MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 21 August 2009

" Sedekah Al Quran.."


Salam from Makkah...petang semalam aku pun keluar sebentar untuk membeli beberapa naskah Al Quran bagi tujuan di sedekah kan kedalam MasjidilHaram untuk kegunaan Jemaah jemaah membaca di dalamnyer..almaklum lah pada bulan Ramadahn nih lah dalam MasjidlHaram akan penuh sesak dengan para Jemaah untuk membacanyer...Quran quran itu adalah kiriman dari salah seorang pembaca blog ku yang budiman...beliau telah meminta aku supaya membeli beberapa naskah al quran dan letakkan di dalam MasjdilHaram...alhamdulilah...sebanyak 25 naskah quran telah ku beli ( 20 riyal senaskah) dan hantar ke dalam Masjid Haram...kepada Hamba allah yang baik hati dan budiman itu, semoga allah swt merahmati mu dah menerima doa doa mu serta niat mu yang suci /murni..insyaalah....syukran..waslam

41 comments:

Hanis said...

salam...

1..2..3...cobaaaannnnnn...ting ;-)

Atikah said...

Salam en lie...

testing.. kot2 dpt no 1.. :)

Atikah said...

Salam cik lie...

Tahniah hanis... hang dapat no 1...

Setiap ayat al-quran yang di baca pahalanya turut diterima oleh orang yang bersedekah... "Berikan Al-Quran pada seseorang, setiap saat Al-Quran tersebut dibaca, anda mendapatkan kebaikan." Apatah lagi di bumi yang penuh barakah... kota yang tak pernah sunyi... MasyaAllah...

Imran Paris said...

Hanis dan Atikah mmg lawaklah awak berdua...rilekslah no 1 ke no 2 ke no 10 ke...asal kita dt tatap kisah2 Baitullah setiap hari...n3 ni cukup mengesankan. Ummul Kitab dan Ramadhan, tak mungkin dipisahkan. Jom kita sama2 tekad khatam Quran di bulan Ramadhan ni. Bg En Li mungkin mudah jelah....sbb tiap2 hari imam baca 1 juz...kami ni kena baca sendiri2 jelah...but alhamdulillah

Hanis said...

salam,

Alhamdulillah...semoga Allah memberi keberkatan kepada pemberi Al-Quran tersebut...

tikah...nak gelak nie...kita nie teruk tul laaa kan...takpe laaa tu cubaan kita...nak tandingi CM mmg tak dapat laaa kan...CM dah dapat angpau..kita takda angpau..sbb kita takda anak2.....emmm takpe laa tikah...nanti kalau hanis dapat fee2 yg CL kasi tu nanti...kita kongsi sama naa...leh kita p makkah sama2 nanti....ikut rombongan GPK....tikah...tp..kalau kita dpt lebih dr 10 kali...CL nak bg ape ye? ;-)

Atikah said...

Salam En Imran...

Alahai... saja suka2 memeriahkan blog en lie... yang penting dapat menjenguk Makah hari2... walaupun sekadar di alam maya... Pastinya akan merindui selama 2 hari nie...

InsyaAllah, en Imran... mari kita sama-sama mengimarahkan ramadhan dengan bertadarus....

Salam Ramadhan En Imran...

Atikah said...

Salam Hanis...

Tu ler... dah tergelak sorang nie... sampai member sebelah heran... tu dah semestinya... mana nak boleh lawan kak mas.... tu juara bertahan...

Mak aih... elok ler tu.. dapt fee2 tu huluq2 kat cheq nie... mana tau leh tampong kos p sana yang tak cukup lagi nie... he.. he..

Selamat menyambut ramadhan Hanis... Mlm nie jgn lupa tarawih no... jumpa kat Masjid SA... :)

||alis|| said...

salam en lie..
salam ramadhan dan selamat menjalani ibadah terawih. moga ibadah kita semua diterimaNYA, amin :)

nazlinamohamed said...

Salam Cik Lie,

Nak tanya sikit kalau Cil Lie tahu. Biasanya bila kita beli AlQuran tuk diwakafkan di MasjidHaram, kedai akan chopkan'"Wakaf'. Tapi dlm Masjidil haram tak pernahpun jumpa Al Quran yg ada chop 'Wakaf'tu. Mana perginya ye?

Hanis said...

salam,

En Imran...hahaha..minta maaf laaa noo..kami bergurau aje...saje memeriahkan acara F1 anjuran CM kita tu...tiada niat untuk menandingi CM...CM sememangnye hebat & lari laju...kami nie terkial2 sikit...kot nak dok dpt sbb CM berenti isi minyak penuh...kan tikah kan....

tikah..hang p masjid SA ke mlm nie? cheq ingat nak p masjid biru sebelah umah cheq tu jaa...

shami2 said...

Salam cik lie..

Bukan teruja jer, ...dah mentik air mata dah, ckup menyentuh ..hati jiwa & persaan..apatah lagi dpt menatap kesibukan persiapan di Haram...tak menatap PC pun dh boleh nampak terus dlm hati jwa dan persaan betapa nikmatnya solat di sana...subhanallah ..

hilmyiskandar said...

Salam.

lepas berdoa depan pintu kaabah, tetiba ada tetamu Allah menghulurkan senaskah Al Quraan kepada ku. Puas membelek utk apa ni. akhirnya ku pulangkan ke rak Al Quraan semula. Pelik hingga sekarang.....

amin.

manzlie said...

salam atkah...

memang benar kata kata mu dik..semoga allah memberkati mereka yang bersedakah al quran...

syukran
waslam

manzlie said...

slam Imran..

yup..jom kita khatam quran bulan yang penuh dengan keberkatanni..


syukran

waslam

manzlie said...

salam Hanis...

kalau dapt lebih dar 10 tuh..abg bagi taniah lah...heheheheh


syukran

waslam

manzlie said...

salam adik tikah...


kan kak mas mu ituh juara balapan, ratu trek masa kini...mana leh lawan dia...tul tak?

syukran
waslam

manzlie said...

salam alis...


selamat menyambut bulan ramdahan dan berpuasa..


waslam

manzlie said...

salam nazlna mohamad..

ada ...mungkin ada jemaah yang bawak pulang pun ada..tapi kebanyakkn nyer quran tuh dari Keraajaan saudi bagi..


syukn

wasalm

manzlie said...

salam shami2,

benar kata kata mu..cuma sya cuba menahan jer airmata nih..tapi tak tau lah malam karang camner..hehehehehsure nangis punya duk ikut imam masjid nih last year banyak kali dia nangis teresak esak..sampa semua jemaah pun duk teriktu nangis....


syukran

waslam

manzlie said...

salam Hilmy...

bertuah nyer kamu masa ituh...hmmm apa yer maksudnyer?


syukran

waslam

Imran Paris said...

En Li saya dah mula sebak ingatkan imam2 di Masijidil Haram menangis dlm mengalunkan ayat2 Allah. Rindunya.

Atikah, Hanis, saya pun melawak je, seronok melayan GPK kat sini. Eh...pasal F1 ni, jgn salah faham, kat Paris F1 (Formula 1) ni bukan lintas lumba kereta tapi merupakan hotel murahan...kira2 boleh duduk 3 org sebilik dgn harga Euro35 semalam. Part yg paling best - toilet/shower room kena share macam ddk hostel. Nak ke geng2 GPK share shower room dgn Mat Minah Salleh, Arab, Pakistan, India dan segala bagai tu....hehehehe

Abg Mgt said...

Salam,

Oleh itu mulai malam ni kita pakat mulai bertadarus.

Dah tau dah fadilatnya, maka kita mulakan sama2 ya...

shami2 said...

Salam...CL

Insyallah salam utk anak2 tu akan disampaikan...

Kt surau sya pun sma imam bca surah pn nangis, doa pun nangis..sbb kita faham maknanya..
sya fham skit2..jer pn dah nangis..inikan orang yg hafaz dn faham semuanya...

p/S: Kiranya ader kontrak building cleaning nak pakai sykt msia..kalau bukan hotel CL, hotel budget pun kira OKlah...janji boleh buka cawangan dn p buat spot check dan umrah sekali...hehehe..

silversarina said...

Kemeriahan di Al Haram makin dirasai..semoga sama2 kita membaca al quran di bulan baik ini dan semoga kita diberi petunjuk oleh Allah termasuk di dalam golongan orang yang beriman. Amin.

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Bulan Ramadan berlumba-lumbalah kita membuat kebajikan dan bersegeralah memohon keampunan.
Waduh hebatnya Ramadan.

manzlie said...

salam Leenoh...

iyer betul kata saudara tuh...

marilah kita berlumba lumba mengejar ganajran untuk keakhirat kelak.

syukran

waslam

manzlie said...

salam silversarina...

yup..alhamdulilah....semoga kita mendapat keberkatan nyer..

syukran

waslam

manzlie said...

salam abg megat....


alhamdulilah...marilah kita bersama sama menghadapi nyer dng penuh keberkatan...


syukran

waslam

manzlie said...

salam imran..

hmmm memag bia msuk jer bulan ramdahn..tanda keinsafan akan mula mneguasai jiwa kita nih...tul tak...? itu lah petanda org yang ikhlas dan jujur pada allah swt...


syukran

waslam

Kak As. said...

salam,

bacalah dengan nama Tuhan yang menciptakan alam ini.

Imran Paris said...

En Li..takut saya bila bicara hal ikhlas dan jujur...smlm saya bermuhasabah diri sendiri...sejauhmana kejujuran dan keikhlasan saya beribadah. Ya Allah moga kami semua IKHLAS dan JUJUR dalam beribadah demi mendapat keREDHAan Mu....thanks En Li

zain said...

Salam CL dan Semua. Salam Ramadhan al-Mubarak.

Rindunua nak bertemu dengan Ramadhan. CL jadi ke Mekah mula puasa hari ini? KIta di Malaysia nak mula Solat Terawih malam ini.

Saya baru jer sampai rumah. Outstation hari ini.

Benar kata IP, rindunya teringat solat terawih di Haram. Beapa bertuahnya CL dapat khatam secara tak langsung yer.

Jom kawan-kawan kita azam khatam Quran bulan Ramadhan ni.

Wahai orang yang beriman, kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang2 yg dahulu drpd kamu supaya kamu bertakwa (QS2:183)


tak nampak CM, balik Melaka ke, dah mula cuti sekolah kan

Imran Paris said...

En Li pohon laluan.

En Zain...CM dah sibuk bertukang nyiapkan gerai bazar Ramadhan kat Putrajaya. CM jual air tebu (yg CL tak minum tu) air cincau, air selasih dan len chee kang.....saya gurau je k. Mungkin CM bz cari telekung baru dan jubah baru utk berterawih mlm ni...BESTnya Ramadhan ditanahair, alamak SAYU pulak nak lalui sekali lagi berRamadhan di bumi Eropah ni :(

cikgu mas said...

Salam semua...

Balik rumah pas jenuh bershopping,CM gelak sakanlah tgk anak dara dua org tu berlari mengejar no 1...he,he,he..kejar no 1 ker cik adik ooi,u all kejar abang lie yg semakin segak bergaya tu,hmmm,kalau yer,call jer CM,CM tau lah nk wat camner???betul kan cik lie???

manzlie said...

salam Imran....

insyalah...semoga allah memberkati suadara ..hanya allah yang auhu hati mulia mu ituh...jgn khuatir...

syukran

waslam

manzlie said...

salam Zain..


yup..jom kita ramai ramai kha quran pada bulan yang mulia nih..

syukran

waslam

manzlie said...

salam imram...

cm tuh bukannyer hanya berniaga di Bazaar ramadahn tapi sambil berniaga sambil bershpping kat alamanda tuh..nak beli 10 pasang baju rayanyer itu..sebab duk sibuk nak ergi majlis perkahwinan teman rapatnyer...? hmmm siapa yer????... tul tak cm..


syukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu...

amboi dia....duk siap suruh adik berdua tu kejar sapa lak?..hmmmm awat lah cikgu duk merapau nih...astaga, subhanaalah...masyaalah...malam terawih nih cikgu ooiii..hehheheeh



syukran

wasalam

cikgu mas said...

Salam cik lie

Betul tu cik lie...ku beli 10 helai baju raya...semuanya warna hijau,,,untuk perkahwinan teman rapatku,CM dah ada anak dua dah,temanku itu belum jugak lagi,bulan 12 ni kot??? kita pi sama-sama yer CL.he,he,he..cik lie,i faham maksud u...CL pakai baju melayu ada tanjak yer!!!baru semart...

cikgu mas said...

salam hilmyiskandar

sekadar cikgu berkongsi dgn kamu...kali pertama menjejakkan kaki ke kaabah,masa berdoa depan multazam,seorang perempuan arab yg sangat cantik,menghulurkan AlQuran pada saya,,,saya terpingga2...sampai sekarang saya cuba cari maksudnya,saya cari dia semula dan terjumpa,saya senyum dan pulangkan semula pada nyer yg pada masa tu,dia baru lepas solat...hmm agaknya dia minta saya tolong pegangkan Alquran tu,,sewaktu dia sembahyang...hmm dia sangat cantik,saya ingat sampai sekarang..

rezeki said...

Salam cik lie dan semua,
alhamdulillah semoga berpanjangan pahalanya dari sesuatu yg diwakafkan selagi digunakan.