MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 1 September 2009

" Dataran Kaabah sesak..."

Salam from Makkah...begini lah keadaan dan suasana Dataran Kaabah yang agak sesak dengan para Jemaah tadi jam 8.00 malam...ketika aku berjalan jalan di sekeliling Masjdil Haram untuk mencari bahan cerita for PDKM...sempat jugak lah aku tadi snap beberapa gambar untuk my next entry.....syukur waslam...

44 comments:

Imran Paris said...

Wah...En Li makin ramai dan meriah Baitullah.

Ayah Zain said...

Salam CL.

Ramainya orang, ermm moga-moga aku adalah antara mereka yang ramai-ramai itu.

tahniah IP. Raja pecut

cikgu mas said...

salam

selamat berpuasa untuk 2 raja pecut yg sentiasa bersemangat untuk mengetahui perkembangan terkini masjidil haram,,,

Ayah Zain said...

Salam CL,

Mrs Zain perasan dataran Kabah dah di ubah suai menaik ke? Bila prosos ni berlaku, sebab masa pergi umarah bulan Jun lepas tak ada nampak orang mengubah suai. Cepatnya mereka ubah suai.

Tulah CM, AZ masuk jer tadi, IP dah bertahta di sana. Semuanya ini rezeki CM. Kalau nak santai datangkat umah AZ, sebab tak ada sapa berebut ke sana. hehehhe. Tapi ma kasihlah pada CM yang suka datang umah AZ. Kalau CL datang, ermm hati ni rasa bangga betul tau. Orang Mekah datang umah kita kan. no satu pulak tu.

cikgu mas said...

Salam AZ

meh CM cerita sejak CM buat umah bila org Mekah datang jer CM macam AZ gak cukuplah bebesar hati,bukan senang dia nk dtang umah kita,dia tu kan sibuk pas tu nk kn naik kappal terbang lak tu...hmm dia kalau ketuk jer umah CM kt lubuk buaya tu,CM kalau tengah makan berhenti tgh tidor bangun,kalau keluar balik,CM terus jamu org Mekah dengan makanan sedap-sedap....mak cheq kata org balik mekah dtg umah kita ambik berkat...org mekah tu bukan datang jer kadang-kadang dia bwkkan CM ayaq zam-zam dgn kurma,tak lupa gak memberi nasihat..hehehe..kkkdg dia bawak abg samad sekali..

kalau lama dia tak datang tertinjau-tinjau CM mana dia ni???boyer yg ada kt lubuk pun tertanya-tanya,hah panjang lebar CM menerangkan nk habaq besarnya hati.. sama seperti AZ...dah ye CM nk pi sekolah ni!!!

Ayah Zain said...

Salam CM,
Masya Allah CM, panjang lebar dia ni bercakap, tak berghenti-genti, apa-apa pun CM memang bagus dan ceria. Kalaulah CM tak ada, memang kurang seri umah. Moga CM sihat sejahtera yer. ... dan memang bonar lah apa yang CM habaq tu, orang Mekah kalau datang umah,. berkat umah kita. Mudah-mudah umah AZ akan bertambah berkat dengan kedatang orang Mekah ni. Lain kali kalau datang umah AZ, minta2lah orang Mekah tu bawak sekali abang Samad yer.

Salam ceria.

p/s : CM dah mengaku punya buaya kat lubok tu , pijal apa lagi betul la RB itu. hehehehhe
La mana pulak poe pijal bortuah ni, kobau kek sawah tu bolom makan laei.

manzlie said...

salam Imran...

memang dah meriah sekarang..ramai dah jemaah tadi..masa saya buat Umrah just now pun tingkat 1 sai penuh..but seronok lah..

wslam

manzlie said...

salam ayah zain..

memang ramai ayah zain..

seronok kan tengok..

hari ni masa buat Umrah ada VVOIP tadi bersama sama tawaf..Nak tau sapa?

waslam

manzlie said...

salam Cikgu..

tanniah jugak being a Top 3 finishing...


waslam

manzlie said...

salam ayah zain..

apakah makna nyer semua itu..cheq bertambah keliru lah..hehheh tak faham..cikgu tulun terangkan..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

hmm kali nih balik nanti nak p rumah c, dan ayah zain..boleh ker...

wasalm

rezeki said...

Salam CL,
semestinya setiap hari meriah dan menyeronokkan. Syukur CL, hari2 kehidupannya meriah kat makkah.
alhamdulillah
CL kompius, CM tu dia kasi sipi2 je .

Ayah Zain said...

salam CL,
Apa yg konfiusnya. Begini, mrs zain ada nampak gambar Baitullah kat paper. Kalau CL confuse maknanya tak ada apa-apa perubahan kat lantai kabaabhal, agaknya silap kamera kot.

cikgu zainab said...

Salam Azli,

Sekarang dah masuk 10 mlm yg kedua...makin ramailah orang merebut peluang utk memperbayakkan amal ibadah di bulan yg sgt mulia ni.

Abg Mgt said...

Salam,

Alhamdulillah, tenaang saja seolah-olah kita bersama-sama berada di dataran tersebut bila renung lama-lama photo ni.

Seronok.......

shami2 said...

Salam CL,

Mereka yg hdir padat di Haram pastinya kenal akan tuntutanNya ..Tapi kat KL ni..masih ader yg berpesta, berkonsert bgai smbut merdeka posa2..nih..aduhai..
Ya Allah hu Ya Allah..ampunilah kami semua jganlah kau pesongkan hati2 kami stlh Engkau Memberi petunjuk dan Hidayah Mu..lindungilah kami dri azab api neraka..hidupkanlah kami dgn iman, matikanlah kami dlm iman, masukkanlah kami kesurgaMu bersama2 iman.. sesunguhnya Engkau Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui..amin

Yem0805 said...

Salam Cik Lie,

Memang dah ramai orang di bulan Ramadhan di Makkah meriah..untuk mendapat keberkatan

rezeki said...

Salam CL,

siapa vvip ?

Che' Pit said...

salam ayah zain,

hmm maaf lambat.. pi kojar korbau kek sawah nu haa.. terlepas dari tali.. org kata lembu berpegang pada tali, tapi ni kobau, hmm boleh kira adik beradik ker?

heheh tulah ayah zain, akhirnya mengaku gak CM kita tu aka RB = Ratu Buaya..

Imran Paris said...

En Li...iya sapa VVIP tu...tp bg saya sapa saja dpt ke Tanah Suci adalah VVIP sbb kita dpt jemputan dari pencinpta utk dtg ke rumahNya. Setiap kali saya ke Tanah Suci...saya betul2 terasa mendapat layanan VVIP. Bestnya kalau dijemputNya dibulan2 mulia sebegini....dah rindu sgt ni.

Mmm....salam buat Rezeki dan Shami, mana menghilang 1,2 hari ni :)

Ayah Zain said...

salam CL:

CL pandai yer buat kezutan. Dia tunggu lama-lama baru nak bagi tahu siapa vvip tu. Betul juga kata IP, semua yang ke sana semuan VVIP Allah.


lor CP, kau ni - sudah terang bersuluh ermmmmmmm. RB = Raja/Ratu balapan. Ini telah disahkan oleh empunya blog. Betul kan Lie? betul, betul, betul (sebut ikut rentak Upin&ipin tu)

cikgu mas said...

salam AZ

laa macam tak paham cik lie tu..diakan Tuan Haji Suprise..tak kenyang dia makan kalau tak wat suprise..kia tunggu jer lah..

RB= Ratu buaya,????hehehe tapi bukan berperagai seperti buaya yer,,CM ni bukan buaya...cuma memelihara buaya.dah buaya tak nak pi..apapun ratu jugak che pit!!!

Noor said...

As Salam..

Cik Lie.. ramai sungguh jemaah kat dataran tu ek.. tu lum kira yang kat dalam Haram dan luar Haram..

pstt.. malam tadi sempat tgk secara live kat TV1.. baru cheq perasan.. dalam pada org dok solat terawih tu.. masih ada yang dok tawaf.. penuh sesak dataran.. hisss, teruja sungguh nak p dalam bulan posa..

opsss! lagi satu Cik Lie.. nak bagi tau ni.. kat Astro Oasis pun ada solat terawih.. yang nie live dari Madinah.. huh.. sayu sungguh tengok semua tu.. meronta-ronta hati nak p.. bertambah kuatlah cheq motong gotah lepas nie.. he he

Richer Avani said...
This comment has been removed by the author.
safiudin dot com said...

salam ramadhan sdr manzlie,

alhamdulillah, inilah gambaran sebenar kekuatan kita.

tanpa mengira dari mana pun asal kita, disini lah kita bersatu.

Hanis said...

salam,

tumpang lalu abang...hanis cari kak nija...."kak nija balik umah cepatttt...hanis mai nieee"....huhuhuhuuh...kak nija kejam....buat hanis terganggu konsentrasi keje ariniiii.....huhuhuh

hilmyiskandar said...

Salam.

Meriah sungguh.......
Terima kasih depan Multazam.

tq

AbbotCottage said...

Salam. Terkejut tgk blog ni, baru dpt tau dari blog Dari Teratak Mak Lang. Terharu sungguh rasanya dapat menatap Baitullah selepas 3 tahun kami tinggalkan. Dah banyak berubah rupanya. Rindu tak terkira untuk menatap sekali lagi andainya Allah SWT izinkan. Sayu dan menitik air mata rasanya dpt tenung lama2. Yelah selalunya, kat tv, kat suratkabo. Tup2 dpt tgk dan baca updated plak tu keadaan kat sana.

Thanks a lot En. Li. Kelu lidah berkata-kata, terharu sungguh. Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah SWT. Saya doakan agar En. Li sihat selalu, dan dilimpahi rahmat-Nya dengan kabaran yg En. Li bawakan kepada kami di Malaysia. Sesuatu yg saya rasa amatlah tak ternilai.

Assalamualaikum WBT. Selamat berpuasa.

Imran Paris said...

En Li tumpang lalu gak...

Hanis...betullah, dah 2,3 hari ni saya jenguk rumah Asnija....mcm tak bertuan...napa ye. Dah sembuh ke? Risau gak ni....En Li tlg doakan sama ye

norman said...

Dear Cik Lie,
Apakhabar ? Masa ni kami dah di M'sia beberapa hari...ada lagi bau bau mekah he he ...
Maaf tak dapat nak wida' visit you,kami faham Cik ie sibuk dengan tugas Cik Lie...Kita jumpa di net ni OK gak...
Harap Cik LIe dalam situasi sihat sejahtera di dalam kesibukan kerja dan amal ibadat..
Tarawikh saya yang last 2 rakat pertama jer dapat kat dataran kaabah tuu...lepas tu kena bagi laluan tawaff..
Wassallam
Norman & Ina

phalla said...

hi , your site is good, can we exchange link?
here is my link
http://khmerlovenews.blogspot.com

I hope you can

Best regards,
phalla

manzlie said...

salam Kak Nab...

alhamdulilah..sini kak Nab makin lama ramadahan makin bertambah orang nak merebut peluang beribadah..."Hara Ke akhirat"lah katakan...spa taknak...tul tak kak?

waslam

manzlie said...

salam abg megat..

memamng gtenang suasana di situ...alahamdulilah

waslam

manzlie said...

salam Imran..

VVIP tuh ada di next enry lah..cepat baca..

waslam

manzlie said...

salam ayah zain...

bukan kejutan lah...saje nak depa meneka dalam kesamaran..heheheh

waslam

manzlie said...

salam Shami2..

betul tuh kaka akak tuh...but sini best tau meriah dalam bulan ramdan..takda masa nak pk beli baju raya ker apa ker...semua berebut nak buta amal ibadah jer...rebut harta ke akhirat"..alhamdulilah..

waslam

manzlie said...

salam Yem..

memang meriah kan sini..seronok..

waslam

manzlie said...

salam rezeki...

ada tuh kat next entry..


waslam

manzlie said...

salam saifudin..

benar kat saudra tuh..disini lah kita bersama tanpa mengenal darjat dan rupa..semua dalah sama shaja...


waslam

manzlie said...

salam Hilmy..

alhamdulilah...


waslam

manzlie said...

salam Mr Imran..

betul kata kata mu...kita semua nih adalah VVIP - tetamu allah semuanyer..

waslam

manzlie said...

salam Phalla..

No problem..


waslam

manzlie said...

salam kak Noor...

memang meriahb dan ramai sungguh jemaah sekrang,..tak tau lah nanti macamana dengan last 10 days ramadahan lagi pack agaknye..


waslam

manzlie said...

salam abbotcottage..

alhamdulilah..terimaksih kerannsudi memabca blog sya..


waslam