MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 26 September 2009

" Keadaan Dataran Kaabah Malam Tadi..."

Permandangan dari kawasan VIP area...
Duk berdoa di Depan Multazam..agak ramai jugak jemaah malam tadi..
Sekumpulan Jemaah dari negeri Morroco berdoa jugak di depan Multazam..alhamdulilah

Keadaan agak sesak jugak nih....
Suasana Dataran Kaabah pada pukul 9.00 malam tadi...




50 comments:

cikgu mas said...

salam

mereka beraya di depan kaabah,,kita sini pi open house arr,...

Ayah Zain said...

Salam CM,

Semoga mereka mendapat keberkatan drpd Allah.

wah cm bz g open house yer. AZ ke Hospital melawat saudaramara. Nak buat macam mana kan dah nasib mereka beraya kat Hospital.

manzlie said...

slam cikgu mas...

ada open house ker kat rumah cikgu...kami sini jer lah mana lagi nak pergi...

waslam

manzlie said...

slam ayah zain..

cm pun berya jugak tuh kat hopital lah...p lah jenguk dia di melaka hopital...

waslam

Ayah Zain said...

Salam CL,

Lupa nak habaq, AZ lepas g Hosp Kuala Pilah tadi g beraya pulak umah adik kat Gemenceh, sekarang tengah beraya umah adik sorang lagi kat Ayer Melaka.

Sat lagi nak drive ke Pontian. UNtung2 konvoi ngan CR. tapi tak leh lawan la Cik Kareem ngan Jagindas tu. Jagindas Lari Laju berdesup

Ayah Zain said...

Salam CL,

yer ke, tapi macam tak dapat lah, anak AZ nak balik JB. Moga anak CM cepat sembuh yer. Tapi kata g open house. Confuse lagik

manzlie said...

salam Az..
nak lumba dgn jagindass...hmm sure kalah lah ayah zain annti
sebab dia ada kerambit jugak tau..hebat tuh...

wasalam

Gee said...

salam cl,

alhamdullilah. keadaan akan semakin sesak tak lama lagi. maklumlah sekarang ni pun dah masuk bulan haji - mulai 1 syawal. rase tak sabar nak ke sana. tgh mengira hari ni.

hilmyiskandar said...

Salam.

Terima kasih depan Multazam, semuga diberkati olehNya.......

Amin.

tq.

cikgu zainab said...

salam

seronoknyer mereka semua tu...

manzlie said...

salam gee...

alhamdulilah

jng lupa mai sini nohh...

waslam

manzlie said...

salam hilmy..

alhamdulilah..aminn

waslam

manzlie said...

salam kak Nab..

memang seronok depa semua tuh...

waslam

rosli said...

Salam Azli dan rakan2,

Mmg best sdra Azli beraya depan Kaabah,spt kata CM kita kat sini masih beraya dan gi open house. Bila mengadap pc mesti nak masuk blog sdra Azli, kuih raya dan citer raya kat tv dan astro tak sama dengan menengok orang beraya depan Kaabah.

Sdra Azli bila agaknya orang akan berpusu2 semula ke Makkah....kalau tak silap saya penerbangan TH yang pertama adalah pada 30 Syawal akan datang....Tak sabar nak tgk gambar2 musim haji akan datang...sebagai motivasi diri...Amin

bonda said...

salam cik lie,nampaknyer cik lie dpt berdoa kt multazam lagi..bestnyer.xhenti-henti berdoakan n beribadah..rasa xsabar dh nk ke sana..doakan kami suma yer...

p/s ck lie kt cuti ahad nih apa rancanan...ada ker org arab tu wat open house mcm kt mesia nih

cikgu mas said...

salam ciklie n AZ

AZ ke hospital lawat sedara mara.CM tidor sekali kt hospital ni,dah 2 hari 2 mlm ni,beraya dgn doktor n misi arr,pi open house yg CM maksudkan bukan CM lah yg pi,org mesia kita ni raya minggu kedua mesti depa sibuk dgn jemputan open house...,CM pi open hospital,jer....

AZ sampai ker umah datin pagi tadi...

Ayah Zain said...

Salam CL

tak ada siapa naklawan ngan jagindas jalan laju tuh, hehhe.
namun cik karem ayahzain kalau setakat 180km/h tu ok jer.

ooo cm beraya kat hodp gak yer. moga dina cepat sembuh.az dulu-dulu pernah berpuasa kat sptal gak. nasib baik besonya nak raya, anak kuar spital. tp ada sekali tu beraya kat spital kubang krian ktn, adik sakit n 4 hariraya di ameninggal. al fatihah

umqh datin? hehhehe

ummu_hanis said...

salam. selamat hari raya cik lie.

PINATBATE said...

Salam ziarah..balik dari kampung terus masuk PDKM..

KSPulau said...

Salam.
CL, anak saya akan menduduki PMR bulan depan.... doakanlah juga kemudahan utk anak saya.....

norman said...

Salam Azlie,
Di M'sia kita Raya sampai sebulan ber "open open house".Kat KSA/Mekah camna tuh ? Ada ker open open house atau duit Raya ker ?

Norman

manzlie said...

salam Norman...

Kat sini berpesta open house hanya pada hari raya pertama shaja itu pun hanya segelintir shaja..mengenai duit raya..sini duit raya sheikh sheikh akan bagi pada bulan puasa shaja..sebab mereka suka bersedekah di bulan ramadan untuk mendapat berkat..

syukran

walam

manzlie said...

salam suadra Rosli...

Masjidil haram akan penuh balik pada penghujung bulan nih..insyaalah kemasukan jemaah akan bermula ...terima kasih kerana masih lagi melyari blog PDKM nih...

syukran

waslam

manzlie said...

salam Bonda..

cuti esok satu hari jer..nak rehat tido..sebab dari ramadan sampai hari nih sya lum lagi dapat off day..penat snagat lah...

waslam

manzlie said...

slam Ummu-Hanis..

selamat Hari raya..

wasalm

manzlie said...

slam Kak Pinat..

terimakasih lah kereana duk ingat PDKM


waslasm

manzlie said...

slam ayah zain...

jagindasss..memang pantas dan cekap tuh az...tapi terranjat gak ayah zain drive selaju tu..ishhh jgn lah jaga gak tuh keselamatan ketika memandu tau..

waslam

manzlie said...

slam cikgu mas..

Beraya di Hospital..memag dah jadi lumrah and tradissi dlam keluarga kami dulu...alhamdulilah....

waslm

Ayah Zain said...

Salam CL n CM

hehehh, silap lah bukan 180km/pej tapi 170km/jam. Memang En Karem Az ni lagi laju lagi mantap. tapi tak la selalu cuma hanya beberapa kilometer jer itupun follow mers. Bila dah laju gitu teringat hospital, anak2 dan mrszain lalu pelan2 semula ikut perautran di bawah 120km/jam.

Yang sampai 180km/jam ialah bila az bawa Persona mrszain. Ni lagi dahsyat, tekan jer minyak mak oii, berdesup.

p/s: CM, Semoga Dina cepat sembuh, hari ini ni mungkin discharge tuh.

cikgu mas said...

salam AZ

awal pagi tadi sorang doktor hemsem check dina,then dia speaking london dgn CM,camni bunyinya

"Mak!!!
i can`t help u arr,ur girl still not good,no choice mak!!!

cm cakap..but tomorrow i kerja...

doktor kata: ur girl more important arr,no choice

perrrghhh,CM..senyummmmmmmm

ni CM dok melanggutt kt PC,tengok kaabah,bagi tenang hati CM ni,doakan kami.....

zairin said...

Assalamualaikum Cik Lie.

Apa khabar? Macamana keadaan di Mekah Sekarang selepas hari raya. Harap Cik Lie jaga kesihatan.

Cikgu Zairin

mrmszaman said...

Assalamulaikum CM & Selamat Hari Raya ? Saya baru mengikuti PDKM & sekarang ni kalau sehari tak dpt bukak utk tengok gambar2 PDKM rasa tak lengkap lak hari tu. Sesungguhnya teramat bertuah CM dpt bekerja sambil beribadat sepanjang tahun kat Makkah. Suasana puasa enam kat sana macamana pulak ?

mrmszaman said...

Assalamulaikum CM & Selamat Hari Raya ? Boleh tak kalau diwujudkan pulak gambar video life suasana kat KM. Tentu lebih mengujakan.

cikgu mas said...

SALAM


OPPPPSSS,NANTI SAT MRSMZAMAN...CM YG SAUDARA MAKSUDKAN SAPA ARRR???CM TU CIK MOHAMAD KER CIKGU MAS.?????..

HAHAHA...MAAF SAUDARA CM TAK KERJA KAT MEKAH,CM ADA KAT MESIA NI,NGAJAR KAT SEPANG,SKRG KT MELAKA,YANG KAT MEKAH TU CIKLIE @CL..PENULIS N TUAN PUNYA BLOG NI,CM TUKANG SIBUK JER KAT SINI.HEHEHER

ALAMAK NAMPAKNYA POPULARITI CM MENGATASI PEMILIK BLOG AHAKKKSS...

LAIN YER SAUDARA,CM NI POMPUAN,CL TU LELAKI,....

CIK LIE BAGI CLEAR....CM DAH SEPARUH TING TONG NI,HEHEHE

Ayah Zain said...

Salam CM (CL masih tidor ni hehhe)

Serius tuh asmanya. CM berdoalah agar Allah mempercepatkan kesembuhan si Dina tuh.

Tak apa, CM ada cuti rehat 7 hari tu kan, boleh guna, tapi doktor boleh kasi pelepasan kan kerana jaga anak kat hospital kalau susah2 amik jer mc.

ayahzain malam ni nak ke kluaang nak buat terapi ozon kat sana.

p/s : waoy excitednya mrmszaman tuh. CL boleh buat apa jer tuh, ha nanti budak (lupalah pulak nama dia yang mengaji kat mekah tu la) bising lagi dia.)

Slamat berkenalan ngan mrmszaman drpd ayahzain. Jemputlah datang umah.

Hanis said...

salam,

bila laa diri ini akan berada di celah2 org ramai yg sedang solat & berdoa di hadapan multazam tu gaknya...

kak mas...dina masih di hospital ke?? semoga dina cepat sembuh & kembali ceria seperti selalu.

Ashraf said...

Salam Cik Lie,selamat hari raya Aidilfitri...jeles plak tgk org beraya kt Mekah...hehe. harap saya dijemput Allah utk menjadi tetamu Nya..insya Allah

zieka81 said...

Assalamualaikum..
Bila jenguk kat sini rasa dekat sangat kat Mekah..
Sentiasa dapat gambar dan cerita terbaru dari sana..
Terima kasih En Azlie..

manzlie said...

salam zeika81,

Insyallah satu hari nanti dapatlah dia berya disini...doa dan usaha yer dik..

waslam

manzlie said...

salam asharaf...

mudah mudahan adik jugak akan dapat beraya disini satu hari nanti yer..

waslam

manzlie said...

salam ayah zain..

apa apa pun sya doakan semoga ayah zain memandu dengan hemah yer..ingat tau ada orang tersayang di sekekliling az tuh..

syukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu..

alhamdulilah...masih lum baik lagi adik dina tuh..cikgu dengarjer nasihat si Dr ensem tuh...ok...jgn ngurat yer....hehehehe

waslam

manzlie said...

slam Mrs Zaman...

trima kasih kerana sudi melayari blog cheqq...nih cl yakni cik lie...insyaalah akan sya paparkan beberapa paparan yang menarik...

waslam

manzlie said...

salam zairin...

keadaan di dalam Mh masih lagi sesak terutama di Dataran Kaabah tetapi kemungkinan minggu depan akan berkeurangan sebab depa semua balik dah...

waslam

manzlie said...

salam dik Hanis..

abg doa kan satu ahri nanti hanis akan sampai ke sini ..insyalah

waslam

Ayah Zain said...

Salam CL,

Ayahzain baru sampai rumah daripada Menghantar anak balik ke Asramanya. Terlanjur ke BP, singgah lihat baby then ke Kluang nak buat rawatan Terapi Ozon. kul 1230 baru sampai.

||alis|| said...

salam ciklie...

hmm.. harap ciklie sehat sentiasa disana...

sejak hari2 pandang gambo kaabah nih benar2 tingkatkan takwa alis kepadaNYA.

errr... hari hari pandang abang samad juga memberi alis 1 sisi yang baru.. (aiyark, sure lepas nih wa kena kejar dek CM sama itu parang kontot lorrr.. kau meng arrrr!!!) hehehe...

manzlie said...

slam ayah zain..

alhamdulilah az selamat smapi dirumah..doa dari sya semoga az cepat sembuh..insyalah..
waslam

manzlie said...

salam aliss..

aduhhh adik ku alis yang lentik lirik matanyer ituh..jgn dik nanti cm mengamuk baru tau ..heheheheh

waslam

einaa said...

Salam ,

Sya pembaca baru blog ni , sungguh padat dengan panduan ,informasi dan yg penting gambar2 live sbg tatapan dan panduan kami yang akan menunaikan haji atau Umrah.

Sungguh indah pemandangan Masjidil Haram . Terima kasih kerana mamaparkan gambar2 menarik yang semakin menggamit pintu hati kami untuk mengunjunginya . Doakan lah moga kami adalah antara insan2 yang Allah pilih sebagai tetamunya .