MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Saturday, 12 September 2009

" Hand Phone..."


Salam from Makkah......sekarang nih dah terlalu busy saya ...semalam hampir 3 juta jemaah telah berada di Kawasan Haram untuk melakukan solat Jumaat , terawih serta Thajudd..alhamdulilah...hotel kami jugak pun sekarang terlalu busy dalam menyediakan perhidmatan terbaik dari kami bagi jemaah jemaah yang duduk menginap di tempat kami..insyaalah...bila mana sya membaca naskah akbar " Arab Post" tetiba terlihat satu article mengenai ' jemaah yang menggunakan handphone sewaktu melakukan tawaf" ketika BerUmrah atau Tawaf biasa...memang ini selalu gak terjadi sewaktu aku melakukan tawaf, aku melihat ada ramai jemaah yang tidak tau menghormati keadaan dan tempat sewaktu mejawap panggilan telephone...Bagaimana pula dengan pendapat Anda Semua mengenai article ini..?,,syukran..waslam

60 comments:

S said...

salam

Salam Bulan Ramadhan
harap che li dah sihat dan boleh update suasana mekah terkini utk tontonan kami di PDKM...subhanallah...dah 3 juta?

manzlie said...

salam s..


benar dah 3 juta...papaer hari pun dah kuar ststement jemaah dah 3 juta...Raja saudi pun dah berada disini solat besama sama kami..alhamdulilah...

waslam

ranting said...

salam che li..
boleh ke jadi no 1???harap dpt no 1 plak..asyik cg mas n hanis jer byk dpt no 1...

ranting said...

salam che li,
sepatutnya masa tengah tawaf iaitu beribadat tak perlulah jawab phone..kan? tpi pak arab ni lain sikit la che li...masa kami umrah dulu, pak arab ni dok tengah sembahyang sempat jawab tepon cakap 'solat"..dan sambung sembahyang lagi..dan satu pengalaman yg kami tak blh lupa bila dengar org turki or iran..baca
"RobbanOO atinOO fidduniOO hasanOh...macam bunyi org nogori sembilan la pulak...

bonda said...

salam cik lie,dlm kesibukan pun cik lie sempat undate n3 unt tatapAN PEMINAT BLOG CIK LIE,TIMA KASIH....polis pak arab xrampas ker phone jemaah tuu??

uncle pet.. said...

aduhhhh.. mcm2 pe'el org kn cik lie..
yg mcm ranting ckp tu pn mmg klakar abih la.. ahiksss..

bonda said...

salam cik lie,ramainyer tetamuNYA.......harap cik lie tabah menhadapi kesibukan kerja disamping mgerjakan ibadah..harap jaga-jaga kesihatan juga....

Che' Pit said...

salam che lie,

hmm rasanya kalau dtg nak beribadah tu, tak yah lah sebuk2 nak ber hp2 ni.. unless dlm kecemasan ker..

yuyee cap limau said...

salam cL
sihat ker..
jap nk bace

Atikah said...

Salam,

MasyaAllah, ramainya jemaah sekarang, 3 juta.... mesti seronok n meriah suasana kt sana... Ramai jemaah dari seluruh dunia ke sana di akhir ramadhan... nak sambut raya kat sana agaknya...

benludin said...

aku penah alami masa umrah baru2 ni...ada pakis(rakyat UK) tgh berborak dgn kawan dlm fon sambil duk tawaf....

nak lagi best masa tgh solat zohor time rakaat akhir, ada yg menjawab telefon

macam2 gelagat

yuyee cap limau said...

tak patutla
kan kaabah tempat yang mulia..seboleh
bolehnya hal dunia tinggalkan sebentar..buat yang akan kita bawa dan temani kite di akhirat kelak..
manusia macam-macam hal.
mintak la kite tak tergolong dalam dolongan yang macam-macam tadi ..nauzubillah

hilmyiskandar said...

Salam.

Suasana 3 juta jemaah memang seronok.Mungkin 'kewajipan kepada ALLAH dan tanggungjawab pada diri sendiri' terlupa seketika apabila deringan hp ...... langkah di depan KAABAH tak sama langkah di sini, dan tak sama fadilatnya.

Amin.

tq.

Babah Iman said...

Salam

Tu belum lagi yang jawab "kau call balik,aku tengah sembahyang ni..":)

Gee said...

Salam Manzlie,

Bagi akak, peluang dapat beribadat di Masjidilharam itu sepatutnya digunakan sebaik mungkin dan diberikan keutamaan. Handphone tu dikemudiankan lah.

Ayasu Kuro-Obi said...

Kalau "tengah tawaf" wajar kita tak keluarkan handphone kita. Tapi gambar2 yang jemaah ambil harus dibenarkan dibawa pulang dan disimpan dan amat bagus bila disiarkan kerana nampak lebih telus dan tiada apa yg perlu diselindung tak spt agama-agama lain. Mudahkah penganut kristian ambil gambar dalam Vatican city? Saya pernah ke sana dan pelbagai larangan ada. Masjidil Haram adalah kebanggaan pelusok muslim dan Kaabah sentiasa dihati. Gambar2 diambil sememangnya mendekatkan kita mengingati Al-Haram.

Semoga jemaah berhati-hati semasa ambil gambar. Harap-harap tidak di"ban" terus handphone masuk ke masjid. Kesian kita...

manzlie said...

salam ranting..

depa nih tak reti nak hormat waktu solat...saya selalu put On silence mod kalau masuk Haram atau solat..

waslam

manzlie said...

salam BOnda..

dengar cerita skg sapa yang duk online semsa tawaf mereka akan rampas...tak tau lah betul ker..

walam

manzlie said...

salam Unce Pet..

aha lah..macammacam ragam kan..

waslam

manzlie said...

salam afis..

betul tuh..

waslam

manzlie said...

salam atikah...

amai jemaah kat sini bukannyer nak beraya dik...depa semua berlumba lumba mengejar harta akhirat...sini raya takda apa apa yang menarik lah..pas solat raya seemua balik tido..

waslam

manzlie said...

salam benludin..

hmm betul tuh...

waslam

manzlie said...

salam hilmy..

memang dah ramai sekarang ..seronok bila solat ramai ramai nih..

waslam

manzlie said...

salam Babah iman..

betul tuh..

wasalam

manzlie said...

salam yuyee cap limau..

memeng benar kat amu ituh..alhamdulilah

wasalam

manzlie said...

salam gee..

ye lah..mereka tak reti nak bezakan mana satu yang baik atau tidak?

waslam

manzlie said...

salam ayasu..

snap gamabr tak pa ini depa duk tawaf sambil berhandphone online direct..tak respect lah..

wslam

mamaija said...

Salam.

Wah , ramainya orang. Mesti semuanya mengejar malam lailatul qadar. Mesti sesak masa nak sembahyangkan?
Terima kasih kerana masih lagi sempat mengupdate walaupun bz ngan kerja.

norman said...

masa lepas terawih atas bumbung malam tu ....ada pak arab kena tegur dengan polis mesjid sedang ia merakam dengan kamera handphone nya.nampak macam mereka betekak..mungkin kata orang dari negeri lain boleh...lepas tu dia mengeluh ngeluh dengan orang sekeliling ...malang saya tak faham bahasa arab....

normala said...

Salam CL,

Dalam kesibukan kerja masih ada masa update N3 nih. Time kasih CL.

Kalau jemaah dah 3 juta maknanya macam jumlah jemaah musim haji kan CL.

Apa2 pun hp patutnya di off atau silent mode aje waktu tawaf atau solat kerana panggilan dari Allah itu yang lebih penting.

rezeki said...

Salam CL,
tgk post surat kabar arab post tu, teringat tu yg kami selalu beli psl tu je yg ada kat makkah, kalau tak salah 3 riyal, nipis je .

cuba kita lihat kembali syarat-syarat sah Tawaf
1. Suci daripada hadas dan najis.
2. Menutup aurat.
3. Tujuh kali keliling.
4. Bermula dan berakhir di Hajar Aswad.
5. Kaabah di sebelah kiri orang yang bertawaf.
6. Tawaf di luar Kaabah dan Hijir Ismail tetapi di dalam masjid.
7. Dalam niat dan tujuan tawaf.

tapi kalau dh asyik berbual kat tel. mungkin syarat ke 5 dan ke 7 tidak dipatuhinya, hasilnya tawaf terbatal, kalau tawaf sunat mungkin kurang sikit, tapi kalau yg wajib seperti tawaf umrah dan haji, kesannya amat besar.

begitu juga yg asyik membelek dan membaca buku doa sehingga syarat ke 5 tidak dipatuhi.

Pernah mengikuti muzakarrah berkaitannya, kalau tawaf haji tidak sah, terus bergunting dan bertahalul tanpa kita sedari tawaf tersebut terbatal, dah balik malaysia atau mana2 sekalipun, kemudian bersama isteri, ada yg jadi wali kawinkan anak, timbul masalah dan dosa yg besar , ini semua berpunca dari kelalaian kita sebagai manusia. Wallahhualam.

Sekadar pengkonsian.

Ayasu Kuro-Obi said...

Laaa....online masa tawaf...nampak sgt tak brp reti... tak patut tak patut...

manzlie said...

salam normala..

alhamdulilah masih ada mas adanwkru untuk entry PDKM nih.inysalah..

walam

manzlie said...

salam ayasu..

tu lah mereka semua tuh tak faham kan..

waslam

manzlie said...

salam Norman...

oh ye ker..memag lah tuh..merwka duk bergaduh lah agaknyer..hehehe


waslam

manzlie said...

salam rezeki..

alhamdulilah...satu pengalaman yang baik tuh/.

waslam

manzlie said...

salam normala..

alhamdulilah....sempat jugak aar nih..heheh

waslam

KSPulau said...

Salam CL & semua...
yg tak elok tu kira dijadikan sempadan oleh kita pulak... T/kasih utk CL yg sentiasa mengemaskinikan suasana kat sana. Bulehlah mengubat rindu...
Rasanya kalau jwb hp, tak teralih niat kot (rasanya lah), mungkin tok arab tu kater : oi...aku tengah tawaf nih.....:)
Apa-apa pun, ianya sbg pengajaran utk kita buat yg terbaik slps ni...
Dok gelak je baca komen2 nih.hehee

IBAN MUSLIM said...

Tinggalkan sementara hset...luangkan masa sedikit untuk Allah...dah terlalu banyak masa kita luangkan untuk dunia...apa salahnya korbankan masa yg dipinjamkan oleh Allah kepada kita untuk-Nya jua...

IBAN MUSLIM said...

Tiada Panggilan yang lebih Istimewa daripada panggilan Illahi..

sonata anak kancil said...

seronoknya tengok suasana di Mekah ni...sentiasa terkenang2 semasa umrah bulan puasa dulu...masa tu hp ni tak le begitu ketara seperti hari ni...tak patut la buat macam tu...tak tau ke...kan itu ibadah, ke mazhab ape mereka pakai...boleh jawab hp masa tawaf!

Noor said...

As Salam CL..

bukan nyer lama pun bertawaf tu.. tinggal2 lah sekejap keduniaan nie.. waktu2 macam nie lah kita serahkan diri kita pada Yang Esa..

cikgu mas said...

salam

cik noor dah muncul,CM mesti kuar jugak ni...

betapa pentingnya hpone skrg mereka dah tak boleh beza urusan di dunia dan diakhirat.

selamat berbuka puasa untuk temanku ciklie,

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Di sini pun Tok Imam selalu mengingat ahli jamaah supaya mematikan terlebih dahulu talian phon supaya tidak mengganggui orang lain.

menjawab panggilan telefon ketika sedang beribadat tersebut ditakuti orang terlibat telah tertukar niat asalnya, ini boleh merosakkan ibadatnya.tetapi di sana banyak mazhab. wallahu aklam.

manzlie said...

salam Ks Pulau..

ye lah ..depa tk faham fham agnyer tuh...


waslam

manzlie said...

salm Iban muslim..

betul jugak kata kata mu ituh..

waslam

manzlie said...

salam cik noor..

tinggalkan sebentar kehidupan dunia tuh...cuma mendapd nyer bukannyer lama kan..betul cakap cik noor tuh..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

whh bwrbuka di mana tadi..atas jejambat sg Buloh ker..atau BUL:UH iNN..

waslam

manzlie said...

salam sonata..
takd akot mahzab yang ajar camtuh..heheh

walasm

manzlie said...

salam Leenoh..

ye lah...seharus nyer begitu supaya tiada ganguan kan..

wasalm

KAMATO said...

buka situ je, tapi kat msia ni pun ramai mamat2 yg masuk masjid tak reti silent phone

manzlie said...

salam kamato..

ye..sya setuju tuh..masaq gi Masjid Muasdz kat setiawangsa pun sma ada yang tak silence hp...bengang gak bila dah kyusuk dengar deringan muzik kan..


waslam

Siti R said...

Salam Che Lie,

Masa sy g umrah 2 thn lps, rasanya xde pulak sy alami pengalaman di atas...atau mgkin sy x perasan kot. Sy kalau ke masjidil haram x bwk hp lgsung...tp penah sekali seludup kamera...hehe...
kdg2 duit pon x bwk...

safiudin dot com said...

salam sdr,

saya ada tak perasan pulak ada yang buat begitu masa tawaf (semasa ke sana Mac lalu).

tapi masa tunggu waktu solat tu ada juga saya lihat jemaah yang menjawab panggilan telefon.

saya setuju benar dengan kata sdr iban muslim " tiada panggilan yang lebih istimewa daripada panggilan Illahi.."

safiudin dot com

manzlie said...

slam saudra safiudin..

ye..memang benr tuh...tiada panggilan yang teistemewa selain dari panggilah ilaahi..

wasalam

manzlie said...

salam siti r.

oh ye ker...trlau kyusuk kot amsa beribadah..sehingga tak perasan semua tuh..

waslam

manzlie said...
This comment has been removed by the author.
iramestika said...

Saya amat tertarik dengan slogan celcom yang saya temui di dalam surau di hentian rehat lebuhraya - " Tiada yang lebih penting dari seruan Ilahi. Matikan telefon bimbit anda"

Lebihkurang macam tu la. Dengan berbuat demikian sekurang-kurangnya solat kita tak terganggu malah tidak mengganggu kekusyukan jemaah lain. Lagipun sekarang ni dah ada bermacam nada dering tak kira lagu pop ke lagu feeling ke dll.

So sekarang ni saya pastikan saya silentkan handphone bila saya nak bersolat di mana2 saja.

deeja said...

ibadat lebih diutamakan,handphone kita tepikan dulu.teringat jugak nak ke tanah suci mekah...bila agak ada rezeki

ibu,mommy,mom... said...

Salam Cik Li...
Yes masa I di sana I pun witness jemaah bawak and pakai phone masa tawaf and solat.
Ada tu boleh jawap phone and sambung solat...bagaimanakah itu?

Ya ALLAH...Dah 3 juta?Subhanallah