MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 23 September 2009

" Kita Bermaaf-maafan Di Pagi Raya...."

Bermaafan bersama Genaral Manager - Mr Saud AL Raawley
Tu dia Juadah Hari Raya di Hotel Al Safwah...

DAri kanan Exec Chef, Room Service Manager, Senor Technician,Cheif Engineer dan sapa lagi kalau bukan orang kuat ku " Abang Samad" si dia..?
Hmmm budak budak kat ofis pun nak bergambar jugak..maklum lah kami bekerja jugak pada hari tuh...

Akhirnyer ketemu jugak ayahanda dan Bonda dengan Abang Samad berRaya bersama di pagi Raya , kata ayahanda abang samad mu "encem".....syukran..waslam




49 comments:

Imran Paris said...

Seronoknya tgk suasana raya di sana. Ayahanda bonda pun ada bersama....alamak Bang Samad nmpk makin mengancamlah ;-) Betul tak CM

Imran Paris said...

eh...no 1 lah....tak sangka pulak

manzlie said...

salam Imran...

memang menyeronokkan Raya disini...bang samad si dia mengamcam kan..kalah cik lie nohh...

waslam

manzlie said...

taniah...

Jadi Raja Pecut lak skg dia....hehehehe

eh mana Ratu Trek kita tuh..motong gotah lagi ker kat selama...


waslam

Hanis said...

salam,

alhamdulillah...akhirnya abang bertemu & beraya juga bersama ayahanda & bonda..

waaa...abang hanis yg sorang lg nie dah mula masuk gelanggang semula...tahniah...selamat hari raya aidilfitri buat CIP sekeluarga...hanis dok tunggu gak gambar raya kat paris pula...

Ayah Zain said...

Salam Manzlie,

Wah, memang hebat suasana Aidilfitri di Hotel CL nih. Begaya sakan tu. Memang betul IP, abang samad tu memnag mengancam, nampak CM tidak akan beralih arah ni.

Ayah Zain said...

Salam CL,

Lupa nak ucapkan tahniah kat Juara pecut ni. Kalau nak lebih bergaya datang le ke rumah Az pulak. Sure no 1 lagik

rezeki said...

Salam CL,

kalau CL pakai baju kurung dgn igal org arab tu, lagi havoc

ngeh,ngeh,ngeh

ada kuih arab tk pagi raya tu , cl

Gee said...

Salam CL,

Selamat Hari Raya akak ucapkan.

hilmyiskandar said...

Salam.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. Semua ceria n steady...beginilah menuju KEMENANGAN.

Amin.

tq.

bonda said...

salam cik lie...meriah gak beraya kt mekah tu...kuih muih pun byk..ap yg spesel kuih muih tuu?..yg paling sedap.....sesekali suruh ler abg samad komen kt sini.....tentu cm bhgia...hehe

p/s.tima kasih dtg umah bonda.bangga org mekah dtg....

rosli said...

Salam Azli dan rakan2,

Sekali Selamat Hari Raya dan maaf zahir batin kepada sdra Azli dan rakan, sepertimana ramai yang lain saya pun baru pulang ke Bdr Baru Bangi setelah berhri raya di rumah mertua saya di Muar, mmg meriah, esok saya akan beraya pulak di rumah abang sulong saya di Klang, rumah abg kedua di Petaling Jaya dan lepas itu di rumah kakak saya di Banting.

Memang rindu dan teringat kat blok ini sepanjang raya, tadi saya baca older post, byk yg saya tertinggal, tp yg best kali ini dpat tengok umat Islam beraya di Makkah, selama ini dengar org cerita dan kawan2 yang berpuasa selama sebulan di Makkah, kpd sdra Azli teurskan usaha sebegini, saya percaya sdra juga ada terbaca dlm blog prof Dr Kamil, ada yg bagi komen negatif, kita semua maklum mmg akan berlaku salah faham dan komen negatif, ni perkara biasa dlm kehidupan seharian kita, saya berdoa sdra Azli tabah dan berdasarkan kepada hampir semua komen rakan2 dlm blog ini semua menyokong sdra Azli.

Saya nak share satu pengalaman yang berlaku depan mata saya tahun lepas, ada seorang al hafiz dan menjadi iman di salah sebuah, masjid di lembah klang, semasa majlis perkahwinannya sanggup memaki hamun emaknya sendiri....saya pelik dan mengucap panjang.....dlm hati saya berkata....apakah amalan al hafiz ni...boleh hafal al quran , tetapi dlm masa yang sama tidak menjaga tutur kata....byk lagi sikap al hafiz tersebut yg pelik,

Kepada sdra Azli dan rakan2 saya percaya kita semua sentiasa menunggu update gambar dan perkembangan Makkah..... kekadang saya tertanya2, dulu kamera langsung tak boleh di bawa masuk ke dlm Masjidil Haram, tetapi skrg hp yang ada kamera tidak dilarang.....mmg kita semua tahu dlm Masjidil Haram mmg tmpt beribadat dan kelonggaran ini saya percaya mesti ada sebabnya, pada saya tidak salah ambil gambar untuk paparan dalam blog sdra...dan saya juga bersetuju dengan AyahZain dll rakan2 PDKM ini telah byk memberikan motivasi kepada ramai orang, blog prof kamil, buku travellognya dan buku Haji Muda Dr hj Ridzwan byk mendorong ramai orang buat umrah dan haji....Allah mengetahui apa yang ada dlm hati sdra Azli.

Saya teringat satu slot cerita Hidayah tahun 2007 di Astro, satu ungkapan semasa akhir cerita tersebut " Lebih baik jadi bekas orang jahat dari bekas orang baik"....seolah terkena batang hidung saya......sebab itu sehingga kini saya mesti nak masuk blog PDKM dan nak tengok puas-puas Baitullah dan Masjidil Haram setiap hari.....

apa pun saya harap sdra Azli delete saja komen negatif....jika masih ada....

Teruskan usaha murni sdra Azli. Amin

manzlie said...

salam saudara Rosli...

alhamdulilah...wahh beraya skan saudara yer..dari satu rumah kesatu rumah...bagus lah tuh...

ohh mengenai komen negative tuh sya tak kisah..sya dah lali orang mengata sya sejak dari dulu lagi...alhamdulilah..asalkan sya tak mengata orang sudh lah kan..sebab sya percaya pepatah melayu "mulut untuk berkata Bukan Mengata""..kisah suadara tuh harus la kita jadi kan teladan untuk dimasa akan dtg..berdoa lah semoga allah swt menjauh kan sifat hati yang beigtu rupa..
Saya dulu pun pernah di perlakukan begitu ..ada seorang yang berlagak Lebai di kawasan rumah sya..selalu megata sya yang bukan bukan yang kononyer sya tidak solat lah itu lah ini lah dan bermacam macam oleh kerana timbul perasaan hasad dengki nyer..tapi sya baut seprti biasa ajer...takda simpan pun didalam hati..mungkin itu adalah dugaan allah untuk menguji hati sya..alahamdulilah bila sya pulang dari makkah tempohari senyap dan malu alah pulak dia pada sya..tengok itu lah kebesaran allah swt pada orang orang yang sebegitu..sya masih lagi ingat pesan arwah ayah sya " Biar lah orang buat kat kita atau aniaya kita, asalkan jgn lah kita membalas nyer..dan biar kita kurang makan asal jagn kurang ajar sebab kalau kau kurang ajar orang akan cakap SAPA MAK BAPAK BUDAK TUH TAK AJAR ANAK DIA KER ' ALHAMDULILAH saya ingat sampai ke hari nih..insyalah..

waslam

manzlie said...

salam G

Selamat hari raya..

walam

manzlie said...

salam Bonda..

ada macam amcam kueh tuh..tapi sya still like strawbery tat jer..

waslam

manzlie said...

salam Hilmy...

satu kemenangan sesudah puasa yang harus kita raikan..alhamdulilah..

waslam

cikgu mas said...

salam

CM tak tahu nape CM tak terkomen untuk n3 ni,lidah kelu ,tanganku kaku,hanya bisa menatap n terus menatap...

asalamualaikum samad...kalau ciklie suka stawberry tat,,samad suka kuih raya apa???habaq mai meh CM carikan..tapi kalau suka biskut arab CM ada ni,,untuk samad sorang jer...

manzlie said...

salam cikgu mas..

dah ku sangka..bila menatap wajh nyer pasti kelu lidah mu..

hmm untuk abg samd saje ker..untuk kita semua takda ker..huh..

waslam

My Life said...

senyum dekat cm..

My Life said...

salam.. selamat hari raya ciklie.. semoga dalam redhanya..

manzlie said...

salam my life..

selamat hari raya

waslam

seri said...

salam Manzlie,

Selalu ikuti cerita en manzlie, sungguh cantik pemandangan di Kota Mekah InsyaAllah kalo ada rezeki akan berkunjung jua...

salam Aidilfitri... rendang unta kah di sana :)

manzlie said...

salam seri..

alhamdulilah...terima kasih kerana sudi melayari blog sya..

soni takda rendang unta..kasi unta ada lah..hehehe


wasalam

Atikah said...

Salam,

Selamat Hari Raya...

Mesti seronok dpt beraya ngan ayah n bonda tahun nie...

mamaija said...

Salam.

Meriahnya beraya kat sana. Kuihnya pun banyak. Apa juadah yang spesial?

hanalee said...

Selamat Hari Raya CL, sedapnya Hana tengok kuih2tu,alhamdulillah
CL nampak happy, tentulahkan ayahanda dan bonda pun ada di sanakan. Seronok betul tengok suasana DiMekah menyambut Hari Raya,meriah sungguh.

P/S Selamat Hari Raya juga buat CM dan rakan2 yang lain

Kak As. said...

salam,

seronok nya CL beraya ngn ayah dan bonda kat Mekah.nampak sihat an ceria. salam buat ayah dan bonda.

nampaknya kueh raya CL lebih banyak dari kueh raya kat Malaysia.

dah berpuasa 6 ke ??

manzlie said...

salam adik tikah..

memang menyeronok kan di pagi raya disni..alahmdulilah..

waslam

manzlie said...

salam Hanalee..

alahamdulilah ..ok lah tuh..
kueh raya kat sini biasa jer...kat mesia lagi best..ada jem tat..heheheh


waslam

manzlie said...

slam kak As..

memang meriah raya sini kak..ayahanda dan bonda pun ada mai gak nih...depa pun kirim slam kat akak gak..
lum lagi...masih kurang sihat gak sebab still kerja nih smapi hari sabtu..ahad nanti oof day..

waslam

manzlie said...

salam mamaija..

sema jer dng kuh kat mesia..hehehh

waslam

Kak As. said...

salam CL,

kerja kerja juga jaga kesihatan tu.
tu la kalau ada teman kat sana boleh gak tolong picit kalau lengoh.

makan ubat dan rehat secukupnya.

cepat buat keputusan.ujung thn ni kita makan gulai kawah nohhh.

manzlie said...

Salam kak As...

amboi ada gulai kawah ker....akak nak belanja cheq ka? Bila?

waslam

cikgu mas said...

salam

hmmm,bau gulai kawah dari mana ni???noor tlg trace bau dr mana??

ciklie dok diam-diam arr,CM tak maksud sapa-sapa...

kak as,keputusan apa arr,keputusan SPM ker??,keputusan SPM biasa kuar bulan Mac,ngeh,ngeh,ngeh

rezeki said...

Salam CL,
tadi layan pendekar bujang lapok,

anak aku si mas dh kene bawak lari samad dahhh, cobaaaan ngeh,ngeh,ngeh

tgh pikir ni siapalah ye CL yg tgk jin noti tu

psss noor, reban ayam tu kwn dh pulangkan, tapi short sekor laa buat rendang ngeh,ngeh,ngeh

Kak As. said...

salam ,
radi terlupa nak habaq,

segak segak abang somad
segak lagi CL kita
berbaju Melayu segak bergaya
hadiah dari siapa agaknya.

CM,
keputusan PMR la ...lalalalaaa....
( pilih miss right) .... kik,kik,kik,kikkkkkkk..

KSPulau said...

Salam.
1)Alhamdulillah, segitu sekali meriahnya raya di Tanah Suci.

2)Nak gelak sorang2 nih.. ehehehhh... tergelak pasal dok teringatkan CM yg tak tentu arah tu, kejap diambilnya kopiah, kejap igal... nak buat apa tu cikgu?hehehe

manzlie said...

salam cikgu mas..

hmmm bau dari maan lak dari rumah kak as lah mana lagi..tul kan kak as..?

waslam

Kasmin said...

Salam Sdra Manzlie,

Terharu dan mencabarlah rasanya dijiwa ni pabila melihat gambar2 para jemaah di MH selepas shalat Eid tu. Pada saya, panggilan utk berpuasa dan terawih sekali gus shalat eid di MH ditahun akan datang rasanya mangkin teruji. Walau apa sekali pun saya ucapkan terima kasih pada sdra kerana sudi berkongsi blog/gambar2 diMH bersama saya dan semua para peminat. Pada semua peminat blog PDKM saya ucapkan 'Selamat Hari Raya Aidilfitri' Saya sangat terhibur dgn komen2 yg adakala sangat lucu sekali.

Wassalam

Singapura (24/09 12:35pm)

manzlie said...

salam Rezeki..

ye ker so ros kena bawak lari oleh si samad tuh..?
hehheheheeh cuba teka aar sapa tuh tengok Jin noti...dengaq cerita dah meletop kat panggung ..betui ka rezeki? mai habaq kat cheq la nih..

waslam

manzlie said...

salam ksPulau..

tu lah dia tak tenteram di ahti..kejap kopiah kejap igal...
cam lagu p ramlee tuah..cuba nanyi rezzeki= yang mana satu idaman kalbu..


waslam

manzlie said...

salam kak As..

betul lah ..keputusan pmr kan...pandai pun akak kita nih..

waslam

manzlie said...

salam saudara Kasmin..

untuk pengetahuan saudra kami semua nih dah berjumpa di aalm reality walaupun bertemu pertama kali di alam maya..tapi nanti insyalah sya balik dec nih kita gathering sama sama ..kalau nak join no problem...most welcome...kita ada GPK ( group Pompuan Kayo) Presiden nyer cm..daftar lah kat dia skg join the ahli PDKM..

waslam

Noor said...

Dear CL & fren..

Tersenyum riang anak Pak Mad
membakar mercun disiang hari
kelu lidah CM menatap bang samad
terpaku mata 'h...' merenung Cik Lie

Tak sempat mandi badan ber 'bau'
ralit bermain si baru seremban
haruman gulai kawan sudah ter 'bau'
rasa-rasa nya dari Seremban

la la la

psstt.. suka hati reban ayam tuh.. balik KL naik "Jagindas Lari Laju'.. ngeh ngeh ngeh

cikgu mas said...

salam

amboi3 cikgu KS,dia dok senggih sorang,kt KB kelantan tu ada satu lorong nama lorong che husin,jln hospital tempat apa cikgu KS???tu tempat org yg senyum sorang2kan,,ngeh,ngeh

sori yer CL.CM pilih yg bersongkok hitam,bukan kopiah bukan igal...

pssst,sapa ek rezeki tengok filem Jin notti???,teruja nak tahu,habaq mai ciklie anak jin ker mak jin???hahaha,isssh dgr khabar dah sejuta org pi tengok..
lg satu.kata noor rezeki.

.JLL...Jagindas lari laju....kereta sapa tu??

noor jgn dihabaq dr seremban,nanti dia bising,dia jer tau dr mana bau gulai tu???betulkan ciklie??

kak as,
keputusan SPM percayalah..
(Siapa Pilihan Mu ) SPM boleh jugak
(Siapa Pn,MAS) keputusan SPM gak tu,,,ngeh,ngeh,ngeh

cik kasmin jom join,,,syarat otak sedikit ting tong,tak mengira umur...

manzlie said...

salam Noor..

aduhhh kamu dah mula lagi lah tuhkk...kak ass tulun cheq nooh..jawapkan pantunyer tuh ..katakan tidak benarr..?


waslam

manzlie said...

salam cikgu..

rasa rasa cheq mak jin dng ank jin kot yang duk tengok jin noti tuh...

heheheheheheh

waslam

Kak As. said...

salam,

gulai kawah umbut pisang
rendabg minang menu tambahan
CM, CN bawa bertenang
tunggu saja bila terhidang.

yayyayyayaaa.... CM,
soalan SPM,
tapi CL nak soalan objektif PMR. ngehx3...

manzlie said...

salam kak As..

aduhh kak As ku ingat dapt menolong tapi nampaknyer merumit kan keadaan ...amponnn kakkkk..cheq tak mengerti semua ini..

waslam