MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 11 September 2009

" Hotel Al Safwah..

Permandangan pada waktu malam di Luar kawasan Hotel Al Safwah...
Sudah hampir siap sepenuhnyer dari Luar..ada 5 Tower didalamnyer, cuma skg sudah beroperasi Tower 1 dan 2 ( 858 bilik) dalam jagaan ku sekarang..alhamdulilah

Hotel yang paling berdekatan dengan Masjidl Haram..cuma 2 minit perjalanan masuk ke dalam....
Megah berdiri Hotel Al Safwah paling kiri sekali, permandangan dari Masjidil Haram di depan Dataran Haram nih...syukran..waslam

P/s: Malam 22 - Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap2 dukacita dan kerisauan ( tidaklah dalam keadaan Huru hara di Padang Mahsyar)



72 comments:

Non datin sophie said...

Salam
Dapat kah rasa duduk di sini nanti!!!
Insyaallah

UnCLe pEt.. said...

teringin sgt nk g sane..
nnt lh jmpe cik lie ngn uncle shahrir..
lg pn dekat btul ngn umah Allah tu..
pilihan cik lie nk trus menetap kt situ mmg btul2 tepat.. tahniah..!!

manzlie said...
This comment has been removed by the author.
manzlie said...

salam Datin sophie..

insyalah semoga di makbulkan olehNyer..

waslam

manzlie said...

salam Uncle Pet..

jgn lupa jumpa ya yer disni..sya senantiasa menunggu..

waslam

Ayah Zain said...

Salam CL,

ermmm, best ha kalau dapat menginap di safwah. Tapi adakah ayahzain mampu dengan kos nya semalam yang mencecah SR2k semalam. Malah Proff MKI kata tempat yang dia posing kat bilik CL tu SR7K semalam. Awat mahal sangat Lie.

hilmyiskandar said...

Salam.

Begitulah Tetamu Allah.

Amin.

tq.

Leenoh said...

Salam Manzlie.
Kalau ana mai sini dalam waktu la ni dan masuk dlm hotel ni mesti perak punya hahaha.
Orang kata apa mcm rusa masuk kampung hehehe.
Tapi tidak mengapa ana ada kawan di sini utk beri semangat.

silversarina said...

Bestnya kalau dapat menginap di al Safwah, dalam mimpi pun dah kira bertuah dah akak ni ...

ummi humaira said...

10 thn lalu tower yg dah siap tu , bangunan lot2 kedai , dan yg sedang pembinaan tu le ummi dan jemaah lain menginap , kat situ juga kaunter tabong haji beroperasi .. semoga Lailatul qadr kita semua ketemui .ameen

cikgu mas said...

salam ciklie

camni jer lah dapat duit pencen nanti,cikgu duduklah kt sini,skrg ni pi mekah dok hotel cap ayam dulu,tapi visi n impian tu ada,,

yg penting sampai mekah..dulu

take care n tenang selalu ek..

kak jose said...

salam cik lie,
hotel yg tersergam indah berdekatan dgn baitullah, memang istimewa dan org yg mengurusnye juga adalah org yg terpilih olehNya.

selamat menjalankan tugas dengan penuh keikhlasan semoga mendapat barakah dan rahmat drNya.

p/s di harap dpt jumpe ciklie musim hj ini.Insyaallah.

rezeki said...

salam CL,
alhamdulilah, nak hampir siap. cantik hotelnya.

kat sana harga hotel berubah ikut permintaan dan musim, mcm harga brg jugakan CL, peak seasson harga melambung.

Zailan said...

macam ku kenal ya ini hotel...hehehe

diana said...

Cik lie, boleh saya tahu rates hotel al-safwah ni?
Masa saya gi umrah april lepas saya duduk kat hotel Dar As Salam....dkt2 dgn masjid Kuching.

safiudin dot com said...

salam ramadhan dari Melaka,

teringin juga nak menginap di Al Safwah.

tapi...

tahniah diberikan tanggunjawab besar menjaga Tower 1 dan 2 (858 bilik)...

safiudin dot com

Gee said...

Salam manzlie.

Salam ziarah dan salam perkenalan dari akak di Bangi, Malaysia.

Suka baca dan tgk gambar2 yang dipaparkan. Tq. Semoga perancangan perjalanan akak ke sana insyallah pada bulan Nov. ini dipermudahkan Allah SWT.

Gee said...

Salam manzlie.

Akak minta izin link blog ye.

manzlie said...

salam ayahanda..

dia mahal sebab 5 star adn paling dekat jer dgn Haram jalan kaki masuk seminit jer tu yang mahal..and then namapak kaabah dari atas..

waslam

manzlie said...

salam Hilmy..

alahamdulilah...


waslam

manzlie said...

salam Leenoh..

kalau dtang just duduk jer dng sya ..heheheheh free of charge..

waslam

manzlie said...

salam kakSarina..

ok lah tuh...insyalah ada lah rezeki nanti..

waslam

manzlie said...

salam cikgu..

hmm nak tunggu cikgu pencen..sya dah amsuk dlam Haram lah cuci situ..hehehe

waslam

manzlie said...

salam Ummi

ye ker...alhamdulilah...

waslam

manzlie said...

salam kak Jose..

alhamdulilah...mekasih atas komen akak tuh dan jgn lupa jumpa saya nanti di muism haji yer..

waslam

manzlie said...

salam Rezeki,

benar tuh..ikut ahrga musim gak..macam beli barang..

waslam

manzlie said...

salam zailan..

hmm kan pernahduduk arituh..heheh

waslam

manzlie said...

salam safiudin...

hmm kalau dah teringin tuh meh ;ah dtag..jgn risau ada special rate lah...

waslam

manzlie said...

salam kak Gee..

alhamdulilah kerana sudi melayari blog sya..

waslam

manzlie said...

salam diana..

boleh..just email kat sya yer..

wslam

Yem0805 said...

Salam CL,

Memang mahal duduk hotel 5 star lagi pulak bulan ramadhan dan haji..
Dapat msuk bilik kejap pun dah ckop
bersyukor..

Laracroft74 said...

untuk keluarga PDKM mesti CL boleh bagi harga murah sikitkan...tak mampu kami nak bayar harga bilik sampai 2-3 ribu semalam... tu dah boleh buat simpan gi haji dahh..

bonda said...

salam cik lie,bertuahnyer cik lie ,cantik nyer hotel dekat pulak tu ngan rumah AAlah...beribadat pun selesa...selamat beibadat dan berbahagia selalu.....
hati memang teringin nk duduk kt hotel tuu...tp klu xdpt duduk...nk tengok view kaabah dr bilik tu sajer boleh ker..atau kena bayaran???

bonda said...

salam cik lie,bertuahnyer cik lie ,cantik nyer hotel dekat pulak tu ngan rumah AAlah...beribadat pun selesa...selamat beibadat dan berbahagia selalu.....
hati memang teringin nk duduk kt hotel tuu...tp klu xdpt duduk...nk tengok view kaabah dr bilik tu sajer boleh ker..atau kena bayaran???

bonda said...

salam cik lie,bertuahnyer cik lie ,cantik nyer hotel dekat pulak tu ngan rumah AAlah...beribadat pun selesa...selamat beibadat dan berbahagia selalu.....
hati memang teringin nk duduk kt hotel tuu...tp klu xdpt duduk...nk tengok view kaabah dr bilik tu sajer boleh ker..atau kena bayaran???

mnasir said...

Assalamualaikum cik lie dan semua.
Alhamdullillah syukur kehadrat Allah S.W.T. kerana telah meletakkan hambanya iaitu cik lie disabuah hotel yang mewah dimana telah membuat kita semua dapat merasakan suasana terkini apa yang berlaku dirumah Allah. Tak tahan menunggu hari untuk menunaikan haji yang sudah pasti akan menjelang dalam sebulan setengah lagi kalau ditakdirkan Allah menghendaki kami suami isteri kesana. Doakan supaya hajat kami dimakbulkan dan dapat melihat kaabah yang menjadi kiblat kita dengan mata sendiri. Ingin merasakan kenikmatan melihat kaabah saperti yang dialami oleh cik lie. Cik Lie, gunalah peluang yang Allah kurniakan ini dengan penuh kesyukuran.

bonda said...

salam cik lie,bertuahnyer cik lie ,cantik nyer hotel dekat pulak tu ngan rumah AAlah...beribadat pun selesa...selamat beibadat dan berbahagia selalu.....
hati memang teringin nk duduk kt hotel tuu...tp klu xdpt duduk...nk tengok view kaabah dr bilik tu sajer boleh ker..atau kena bayaran???

rose.othman said...

Salam,
Bertuahnya CL dpt bekerja di sana.. Byk kali jugak la pergi ke Al safwah ni.. tapi makan2 je la.. terutamanya kat Felda D'Saji tu.. masa musim haji thn lepas pernah dgr dari seorg sahabat.. katanya kalau nak dok situ ambil pakej TH Travel yg RM80ribu.. tak sure betul ke tidak..

shami2 said...

Salam CL,

Besar dan cantik hotel tuh..dah tu dekat pula ngan Haram..2 minit yer CL...bertuahlah sapa dpt kerja kt situ...nohhh

Arwah mak ayah bapa mertua dn adik bradik dia pernah tinggal di Mekah n mengaji kat sana..zaman pra merdeka dulu2..

CL ada 3 lagi tower tak buka tu..kalau ada jawatan kosong iklanlah kat PDKM ni...bole htr resume..kut2 ada rezeki...bole tumpang sekali...hehheheh

Tak pun kalau..ada kiosk nk promo mknan Msia ka..ala2..gulai unta ngan umbut btg pisang ka..ayaq asam cicah dging unta bakar ka.. ka, murtabak roti 4 segi ka...kuih talam berlauk ka...asam pedas ka .masak cili padi daging unta salai ka, kerang cili padi ka. .habaq la...bole kita kira...lagu2 mana. D saji bole jadi D Syam (sempena nama tmpt Nabi kita meniaga dulu)..ka.. nampak cam gurau..kalu usha jdi camner.. Abang samad msukkan nyer dlm cdgan masa meeting besok aarr...

CL nak tnyar lagik sorry byk ckap plakk..tak der ker bilik2 kos rendah & sedrhana hrga mampu kami semua disediakan....IP tak parrlah...dia...bole semuaaa..hehehh

p/s: Marilah kita perbanyakkan ibadah di 9 yg akhir nih..

manzlie said...

salam lara...

boleh apa slahnyer...say leh tolong jgn risau.. mai jer kat sini..
hehe

waslam

manzlie said...

salam bonda..

yup mai jer ..mana ad kenakan bayaran akalau naktengok view...untuk bonda takda maslah gak..

waslam

DadaIQ said...

Salam Kenal
Dah lama mengikuti blog CL. Seronok tengok gambar-gambar yang diposkan di sini. Semasa kami mengerjakan umrah pada bulan Jun lepas, kami berkesempatan menginap di Al-Safwah bilik 2013 (kalau tak silap). Sememangnya satu pengalaman yang tak dapat dilupakan dengan pemandangan yang begitu menakjubkan. Uncle Shahir banyak membantu kami waktu kami di sana. Al-Safwah memang best, beruntung CL dan Uncle dapat bertugas di sana.

Hanis said...

salam,

setiap hari berdoa moga Allah menjemput hanis ke Makkah...tp untuk menginap di Al-Safwah... wallahualam...

manzlie said...

salam mnasir..
insyalah semoga allah swt permudahkan nanti perjalananhaji saudara tuh..jgn lupa dtg jenguk sya disini yer..

waslam

manzlie said...

salam rose.othman..


memang camtuh harga nyer...musim haji and ram,adan..

waslam

manzlie said...

salam dadalq..

alhamdulilah..semoga saudra akan dtg lagi berkunjung ke sinilagi..

walsam

manzlie said...

salam adik hanis..

ye ker..insyalah nanti ada lah rezeki tuh mai kesini and uduk di alsafwah..

waslam

manzlie said...

salam shami2..

wahhh betui ker nak kerja disini..memag sya nak cari pekrja sklg nih...on standby lah..tapi maaf lah org pompuan not allow to work in makkah and madinah..

waslam

manzlie said...

salam yem/..

takda maslah..datang jer kat bilik sya..masuk adalah percuma..heheh


waslam

KSPulau said...

Salam CL & semua.....
Tak sabar2 nak ke sana.... Kalau jadi, camna nak hubungi CL?
Komen utk CM : kalau tunggu pencen, harga kat sana naik berganda2 dari pencen kot... buleh la kalau kira jam ..tak gitu CL?

manzlie said...

salam KSPULAU..

ye lah nak tunggu pencen dia nih kan..

time nak datang tuh nanti email lah sya..leh kita bagi no hp..heheheh

waslam

rosli said...

Salam Azli dan rakan2,

Tahun lepas sepanjang umrah setiap waktu saya akan lalu tepi hotel ini, dlm hati selalu berkata sapalah punya hotel yg mewah ini( masa tu masih lagi dlm pembinaan tambahan). Ada ke orang Malaysia kerja kat hotel ini.....rupa2nya ada , Allah mendengar kata hati saya...

Saya berharap dan berdoa jika ada rezki saya buat haji atau umrah di masa hadapan akan dapat berjumpa dengan Azli di bilik Azli sbb masuk adalah percuma !. Ramai dah 'berjaya' jumpa Azli di bilik termasuk abg megat dan isteri, adik abg megat dan ramai lagi. Saya begitu teruja dan 'jeles', tp saya percaya abg megat dan isteri dan ramai lagi sentiasa mendoakan rakan2 blog dapat berjumpa di bilik Azli yang indah dan tenang itu. Amin.

||alis|| said...

salam ciklie..

hmm.. bukan satu amanah yg mudah nih, baru tower 1 dan 2 dah punya 800++ bilik hotel.

sungguh kagum. kena banyak deal dengan ragam manusia.

tahniah alis ucapkan :)

Abg Mgt said...

Salam,

Teringat dok tidoq atas tilam empok dalam bilek CL.

Nak bangun rasa segan, sedap tidoq. Maklum sajalah di bulan Ramadhan ni..............

Nak pi pulak ya CL!

Atikah said...

Salam...

Dapat dok kat sana semalam pun jadiler kt bilik mengadap kaabah... Satu anugerah terindah... boleh ker booking 1 hari jer?

Imran Paris said...

En Li...insyaAllah kita semua akan menginap juga di Safwah...kalau tak dpt merasa2 pun jadilah. Yg Penting kita jadi tetamu Allah. Smlm di Surau Pak Arab...imam merintih lagi semasa Qunut...apa agaknya terjemaha doa tu....saya nak mencarinya nanti. Hati saya sebak dan sayu...kalau hanya berjemaah dgn 300-400 org pun boleh merasa sebaknya, bagaimana pula rasanya di Masjidil Haram...rindulah saya.

En Li...minta tolong doakan kami semua pengunjung blog PDKM diberikan kekuatan semangat beribadah, serta mendapat kekhusyukkan dan kemanisan beribadah di mlm2 terakhir 10 Ramadhan ni....please, byk sgt gangguan lain ni En Li...thanks in advance

ROSMAWATI said...

Salam Ukhwah.

CL.. Berhajat nak hantar anak belajar kat bumi mulia ni khusus kat Makkah... Mungkin CL sebagai perintis jalannya?... Ya Allah kabulkan permintaan ku ini...

Salam dari Kak RosDpp sekeluarga.

shami2 said...

Salam CL,

Betui tu CL, pernah dpt panggilan dr Arab Saudi..dr hamba Allah bernama Abdullah pd hr jumaat minta sya tolong carikan utknya compny Msia yg baik2 utk kerjsama dgn dia dlm krja construction..

CL, jgn lupa abg mie cheq lelaki...hehehe
cheq ni tak krja pun tak pa...(hat tu yg cheq dk tunggu lama dah...ngeh..ngeh..ngeh)
Ada habaq mai tau....siap sekali ngan tawaran gaji...mana tau sesuai...jgn lupa abg mie cheq bole cakap Arab....background education sek agama...

p/s: CL nampak macam bergurau..tpi kalau ader aper salahnya...hajat sya nak dia timba ilmu d tnh arab yg mana telah tersadai akibat kembalinya ayahanda tercinta ke rahmatullah..masa usianya masih remaja.... tgjawab pd mak dan ahli keluarga..skrang semua dah selesai...msing2 dh bole indipendent sndiri,..mana tau dgn izinNya..sesuatu akn berubah..nanti..

cikgu mas said...

Salam cik lie

kerja gomen ni ciklie sumbangan graduarti bila pencen nanti adalah sikit sekitar 100k++,dari duit tu lah cadang nk dok kat alsafwah,bukan duit pencen bulanan tu,tak pe lah masa tu CL dah cuci kt haram lagilah berkat cikgu boleh belanja cik lie sekali dok kt situ....

alah cikgu KS Pulau nk ikut sekali tak???Cikgu pulak bila pencen yer??CM lagi 24 tahun pencen,ada lagi ker hotel tu..??

manzlie said...

salam Rosli..

so kalau datang sini tuh jgn lah jumpa cheq nohh...saya senantiasa menunngu tema teman dari PDKM dan yang lain..

waslam

manzlie said...

salam alis..

memamg bermcam ragam..tak terlaarat jugk nak layan..heheheh


waslam

manzlie said...

salam Abg megat...

mai lah lagi....kali nih cheq letak lagi satu katil besaq untuk abg and kak as..jgn lupa nohh..

waslam

manzlie said...

salam Cikgu mas..


hmmm ;lagi 25 thun hotel nih dah kena roboh lah nampak gaya nyer...contract kami pun 24 tahun jer..hehehehh


waslam

manzlie said...

salam adik tikah..

hmm mai jer lah ajak cm tuh bersama , nanti abg bagi lah good rates..


waslam

manzlie said...

salam Imran...


memang sya dah sebak kan kalau duk solat berjemaah dengan iman arab nih....lebih leih lagi kalau terlalu ramai dgn jemaah kat sini...terasa rintihannyer di kalbu...

waslam

manzlie said...

salam shami2,

takda maslah..nanti saya cuba tanya kan yer...mana tau angan angan jadi kenyataan..

waslam

manzlie said...

salam rosmawati..

tentang sekolah tuh memeg susah sikit lah kat sini..rami pelajar kita dari sria,jordan dtg nakbelajr kat sini pun takdapat...

waslam

ibu,mommy,mom... said...

Salam Cik Li...
Seronoknya dapat tengok hotel Al Safwah...hilang rindu sekejap pada hotel tu..banyak memori kami 13 sekeluarga...

My Life said...

salam.. subhanallah.. rindu padaNya kian kuat menjelang akhir ramadhan....
doakan azie yer ciklie..

moga ciklie dalam keredhaanya dan penuh ketenangan...insyaallah..

manzlie said...

salam Ibo,mommy..

alahmdulilah....satu pengalaman yang paling istimewa kan...insyalah

wasalam

khani said...

I like this blog, good luck ..! also visit hotel in bandung or nikon digital camera cases

khani said...

I like this blog, good luck ..! also visit hotel in bandung or nikon digital camera cases