MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 8 September 2009

"Masak Kari Unta...."

Juadah berbuka puasa semalam ...hmmmm KARI UNTA kegemaran ku" cm jangan jeles noohhh.

Makan bersama dengan sambal ikan bilis nasi lemak...

81 comments:

Non datin sophie said...

Salam. Ini new silent queen track nak pecut. Sorry ye. Tolong bagi jalan!!! Hantar lah sepinggan kat sini. Kita nak juga rasa kari unta tu....

manzlie said...

salam Non Datin sophie..


wahhhh taniah...kita dah ada Ratu trek yang baru...mana cm,hanis,datin Nija...cepat join..leh jadi relay team and come here to tapau Kari unta nih..

waslam

yuyee cap limau said...

alhamdulillah baru jadi follower dah num 2..hehe..
sedapnyer kari unta..tapi tak pernah rase..macam daging lembu ke??

manzlie said...

salam Yuyeee..

memang sedpa daing tuh..lebih sedap dari daing lembu tau..kalau tak takkan cikgu mas sampai sekrang terliuq tengok...


waslam

arulz_adnan said...

waaaa....ni mkn sorang ker..hehehe..

apepun tahniah atas pilihan yg dbuat utk terus berada di sana..idak haji x dpt le jmpe abg..huhuhu

UnCLe pEt.. said...

tu diaaaa.. meriah sgh bkak posa..
ni cik lie hdp sorg je ka.. ahiksss

bonda said...

salam cik lie,masa cik lie dpt ofer kt plantar tu sy xboleh ...huhuknk komen.sebak rasanyyer.yg heran tu suami sy pun marah-marah cik lie nk kesana kerana tinggalkan makkah tmpt barakah katanyer....tp tengok n3 baru cik lie baru lega....nmpak nyaer boleh ler kt jumpa dmusin haji nnti insyaalah.... kari unta tu rasa trlioq nk mkn masa sahurnih...syukran kerna xjadi pegi

Ayah Zain said...

Salam CL,

Alhamdulillah, CM, CL dah normal betul ni. Jom kita cari lagu2 yang menceriakan lagi dunia percintaan mereka ini.

silversarina said...

Terliur pagi2 ni tengok kari unta CL, akak pernah makan unta masak cili je masa kat Mekah dulu .

Bilalah akak nak dapat no 1 ni ... tak terkejar sebab lutut dah longgar... hehehe.

SUHAIMI said...

salam
Tengok warna kari unta tu pun dah terliur rasanya.....camno rasanya..sedap ke daging unta ni...

mamaija said...

Salam.

Tahniah kerana membuat pilihan yang tepat untuk terus berada di Mekah. Semoga keputusan saudara akan diberkati oleh Allah swt dan diberi ganjaran yang berlipat kali ganda. Bolehlah saya terus mengikuti catatan blog ni lagi.

Bila agaknya boleh makan Kari unta? Mai sepinggan....

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Waduh sedapnya, bila la ana nak boleh makan.....nanti.. insya Allah ana pi jumpa anta di sana. jangan lupa doakan daku hehehe.

Asnija said...

Assalamualaikum Tuan Hj Lie,

Alhamdulillah kerana Tuan Hj akhir nya membuat pilihan, insya Allah, pilihan Tuan Haji itu mendapat kerahmatan Allah, dan keberkatan.

Tak semua orang mendapat peluang sebesar yang Tuan Haji ada sekarang, bukan sekadar berada di Mekah, malahan di depan Baitullah...

Saya akan sentiasa mendoakan...AMIN

Ikhlas dari saya yang jauh...

Azemi Ali said...

Salam CL

Sedap kari unta tu. Mungkin lepas ni boleh masak asam pedas unta kot haha

Salam Maghfirah Ramadhan

rezeki said...

Salam CL,
alhamdulillah, moga CL ceria dan gembira.Ratu trek baru tu CL..

Bak mai sepinggan CL, htr pakai DHL
ngeh ngeh ngeh, tapi mana pulak dtg fries tu

p/s : CL , jemput dtg umah psl cite bulan ni tempt yg CL tak jadi pegi tu
ngeh,ngeh,ngeh

cikgu zainab said...

terliur kari unta!

manzlie said...

salam kak Nab..

hmm ye ker terliuq...alhamdulilah..nanti akak dtg saya masakkan ok..

waslam

manzlie said...

salam Rezeki..


aikk nak bagi sya jeles ker..heheheh


ok

waslam

manzlie said...

salam arul..

tak, abg makan dengan staff abg jugak..heheh

waslam

manzlie said...

salam Bonda..

takpa nanti bonda dtg kita makan s esama yer..hehehe

waslam

manzlie said...

saam Uncle..

tak lah say duk sorng jer dlam bilk...makan dgn staff sya..

waslam

manzlie said...

salam kak sarina..

memag sedap daging unta nih...

wslam

manzlie said...

salam suhaimi..

memag sedap daging unta nih..tak caya ker....

waslam

manzlie said...

salam Leenoh..

nanti saudra kalau dtg sya belanja makan kari unta nih..best tau..

waslam

manzlie said...

salam Saudara Azemi..


hmm masak asam pedas daging unta saya tak tau lah..nanti kita tanya sama cikgu ams kita tuh..heheh

waslam

manzlie said...

sala Ayah zain...


laa ayah zain nak bernyanyi lak...hmmm suka nyer dia tuh...

waslam

manzlie said...

salam Datin Asnija..

terima kasih atas nasihat dan sokongan Datin kepada saya...satu nasihat yang amat berguna tuh..


waslam

manzlie said...

salam mamaija..

hmm nak sepinggang..mai siki speriuk hamba tadah kan..heheheh


waslam

Yem0805 said...

Salam CL,

Alhamdulilah best nya kari unta
tentu sedap penah rasa makan masa haji thn lepas..

safiudin dot com said...

salam sdr,

wau!, pasti berselera sdr dengan juadah kari unta kegemaran.

syukur, nikmat rezeki yang diberikan oleh Nya.

teringin pulak nak rasa, kari unta tu.....

safiudin dot com

normala said...

Salam,

Sedap nmpak kari unta tu. Nnt masa akak gi haji nak pi rasa gak. Tapi kat mana nak beli?

Kak As. said...

salam,

hai senangnya dalam hati
sbb CL tak jadi p
dah biasa makan unta
tentu tak boleh tinggalkan Mekah dah. heh heh ehe ....

manzlie said...

salam kak as..

ada jer akak nih tau...mekasih atas sokongan akak yer


wasalam

manzlie said...

salam safiudin..

memag sedap gak daging unta nih...nak rasa mai lah sini..heheh


waslam

Hanis said...

salam,

kari unta nya pasal laaa niee....terhenti hanis tak jd pecut ...terus tercicir kebelakang...no 30++ dah...huhuhuhu....tahniah non datin sophie..mmg hebat pecutan NDS...CR..jaguh baru kita nak masukkan katageri apa ye???

abg...kari unta tu ade lg dak? kalau ade bg mai laa sikit, nak mkn ngan mertabak tu....

manzlie said...

salam aka mala..

datang jer siani sya sya belanja noohh..

waslam

ranting said...

Salam...

Daging unta ni tak bau hamis ker Che Li? Masa sy pi melawat ladang unta ari tuu..ya Allah bau dia...Tuhan aje yang tau..semua orang dok sapu susu unta kat muka tapi saya ni punya la jahatnya hidung...nak sapu tak gamak langsung...tak pe laa tak awek muda pun...
Agaknya macam daging kambing kat sini kut..org pandai sembelih, tak bau hamis langsung kan che li?

manzlie said...

salam yem.

oh ye ker... oklah tuh..heheheh

waslam

manzlie said...

salam dik hanis,..

dah abih aar.. nanti balik abg bawak nooh special untuk adik hanis daging unta tuh...

waslam

Hanis said...

salam...

abang, kalau takut rosak...salaikan dulu pon takpa..nak salai kat holet tak leh...abg p salai kat umah abang samad naaa....yuhuuuu kak mass...tumpang umah abg samad naaa...

rezeki said...

Salam CL,
bukan nk kasi jeles, kasi motivasi sikit ngeh,ngeh,ngeh

CL, kari unta tu, untanya gosok gigi tak sebelum kena sembelih, psl saya tengok gigi unta boleh tahan tu ...
kik kik kik

rezeki said...

Salam CL,
hanis punya psl bukan kari unta je, dgn unta-unta sekali CL boleh bawa balik , kik kik kik
sorry CL, bergurau

manzlie said...

salam hanis..

nak slai daing unta kena p rumah abg samad..hmm nanti cikgu pun nak mitak jugak lah...

waslam.

manzlie said...

salam rezeki..

betul kata mu..denan unta unta sekali nanti sya bagi kan..heheheh

ngeri gak tengok gigi unta tak bergosok tuh..


wasalam

rezeki said...

Salam CL,
bulan 12 ni jadi balik tak ?

Hanis said...

laaa...takpe...kak mas minta??jgn risau...abang samad mesti buatkan siap2 tuk kak mas...siap hati unta sekali nanti abg samad kirimkan tuk dina..

Asnija said...

Cik Lie,
Harap musim korban nanti, ada korban, saya laei orang sedekah unta buat korban, saya dah pernah memotong daging unta tu...daging nya panas je sampai ke sudah...dagingnya kitorang goreng untuk makan sama-sama kat surau, tulang nyer buat sop..terangkat kitorang sume kat surau, cicah ngan sambal kicap...berpoloh Cik Lie...tahun ni, kalau ada laei orang sumbang unta, saya nak promote kari unta plak...sebab dah teringin sangat...

Kalau ada, nanti akak kirim kat hanis, cicah mertabak tu ye..

ps: lega Cik Lie tak jadi duk pelantaq minyak tu, kalau dak, nak pi melawat kena naik helikopter baru sampai...emosi saya pun dah stabil sikit...

shami2 said...

Salam CL,

Hidangan kari dging unta dlm gambaq tu makan berapa orang...tak nampak pun tetamu jemputan...nyer...hehee

p/s: Lama dah tak nampak muka abg samad kiter...CM..boleh jawap kut..hehehe

kak jose said...

salam cl

wow kari unta tu, buat hati tergoda.
suke betul cl ngan kari unta ye! dah jadi menu tetap kat sane. tentu sedap sekali makan dgn sambal bilis yg terangkat tu.kakak agak mase buka pose td mesti cl makan dua pinggan nasi tu.!

tahniah cl dah buat keputusan untuk tetap kat mekah.bumi barakah, ppenuh kerahmatan.

noniey said...

salam kenal en mazlie.. suka lah baca blog nih..

emm tak pernah lagi rasa daging unta.. rasa macam daging biasa ke? tak panas ke macam daaging kambing?

saya link en manzlie eh.. hehehe

manlaksam said...

Salam Lie,
Sedap nampak nya kari unta tu.....
Pak Man terliur weeeehhh.

Hanis said...

salam,

abg tumpang lalauuu,

kak nija...hanis pon doakan mega ade laaa yg sedekah unta tuk korban nanti...akak jgn lupa kirim tuk hanis yee...sayang kak nija

Kak As. said...

salam,

nak crita sikit pasal unta ni.
unta adalah binatang yg paling penyabaq sekali diantara semua binatang la.
kalau menusia memang tak sabaq punya.

pegang unta,
naik unta,
makan unta,
minum susu unta
semua dapat pahala,
kena niat ikut sunnah Nabi kita.

kalau sapu susu kat muka untuk awet muda tak tau lah plak sbb tak jumpa lagi Hadis yg cerita pasai tu.

kak as dah minum susu unta fresh. sedap! tak rasa bau macam susu lembu.

ALLAH MENCIPTA UNTA UNTUK PARA NABI.tentu ada kelebihanya.
marilah sama sama kita renungi.

unta tu walau pun badanya besar tapi tahi unta tu kecil berbiji biji. cantik dan tak berselekeh macam tahi lembu dan kerbau.

sori, kak sedeh bila tengok unta. teringat kat Nabi.
hu hu huhuuuuuu.

Allahummasollia'la saiyidina Muhammad.

KAMATO said...

bila pulak nak buat rendang unta

norman said...

This one I miss...you remind me when I already here..Curry is always my favoraite....bilaa la lagi kami nak ke sana...doakan kami dapat jemputan lagi next year Cik Azlie...
This time Ina will bring her special sambal cili padi
Wassallam
Norman&Ina

norman said...

Lagi tentang unta seperti di cerita kan Mutawef kepada jemaah;
1)Unta tak kawin sesama adik beradik
2)Kalau mau "bersama" tidak bleh ada orang melihat(penternak unta kata dia tak pernah nampak)
3)masa nak di sembelih dibuat korban atau akikah dia tak perlu di ikat..dan akan mengalir airmata nya dan menyerahkan leher nya
4)kalau kita tunggang dia dia akan duduk utk mudah kita naik
Cik Azlie kalau ada peluang maybe you can check the facts

My Life said...

salam.. daging unta mmg sedap.. kalau ciklie masak tentu lebih sedapkan cikgu mas?? hehehhehe

roslaini saad said...

Nasib baik tak mengidam...kalau tidak mana nak ku cari kari unta di Malaysia ni....sedapnya...

cikgu mas said...

Salam cik lie

tak pernah dalam sejarah saya komen no 59,saya dah tinggal jauh,tahu tak sebab apa???saya masuk hutan kat bangi sambil cari...
n nyanyi lagu..

BATU BELAH BATU BERTANGKUP,
SIAN LAH KT CM YG KEMPUNAN DAGING UNTA....
DITAYANG2 TAK SUDAH-SUDAH...
BUAT CM RESAH GELISAH..

huhuhu...sampai hatimu ciklie..bak kata kak roslaini mujur tak mengidam,kalau mengidamunta di zoo CM sembelih..

P/S: AZ tu lah laguku hari ni..

Atikah said...

Salam...

Wah daging unta kegemaran kak Mas nie... dah lama akak cheq tu teringinn...

Hmmm... mana lak kak mas? tak nampak bayang lagi nie... daging unta dah sejuk... he..he..

Atikah said...

Salam kak mas....

Alhamdulilah, pajang umur akak...saya baru dok terfikir,awat akak tk masuk gelanggang lagi...

Nur Sharif said...

Assalamualaikum. Kami ni peminat setia blog saudara..hari-hari dok baca. Sapa yang masak 'Kari Unta' tu? Sedapnya berbuka puasa dengan roti arab! Cadang nak pi umrah & ziarah awal thn depan ni insyaAllah. Barakallahu fik.

KSPulau said...

Salam CL & semua.. Tahniah utk CL kita tu. Kalau sampai kat Makkah, camna nak hubungi CL? Atau pun, setiap kali ada tetamu Msia datang, CL bagi 1 bilik free ke semalaman? hehee

1 lagi, sekarang solat tarawih asing2 ke jemaah lelaki & pompuan? Ke dah bercampur, pasal ramai...

Ustaz Nazmi said...

Masa g mekkah baru ni..Pihak travel nak jamu kari unta.. Ramai jamaah yang tak nak.. Tak biasa katanya.. tanpa kami sedari, pihak travel masak juga..tapi tak bgtau..lepas semua dah kenyang..baru di bagi tau pada kami.. apa lagi..terkejut lah makcik2 yang ikut..namun ada juga kata.. Sedap juga..

manzlie said...

salam Rezeki..

insyaalah..mungkin kot balik pas raya haji..

wa;lam

manzlie said...

salam Datin Ashija..

hmmm seronoknyer datin nak masakkan untuk adik Hanis ku...mekasih yer Datin..jasa mu tetap ku keneng...

dah stabil ker skg..heheh


waslam

manzlie said...

salam Adik tikah...

ada tuh kak mas hang duk pergi masuk hutan berdataing dgn abg smad agaknyer...sambil berlari lari di celah pohon bambu menyanyikan lagu....

Bawah pohon Bambu
Hmaba menunggu
berdebar jantung kalbu...

Sambung cik Noor....

jgn risau nak nanti suruh Datin Nijah bagi gak kat cm yah

waslm

manzlie said...

salam shami2..

laaa akak pun dah rindu ekr dengan abg samad tuh...hmm takleh kuar skg...tunggu nanti Lintas Lansung Salam Aidil Fitri minggu depan...
cheq simpan artis cheq tuh..takleh kuar selalu nanti marah buathhatinyer itu..heheheh


waslam

manzlie said...

salam Pak Man..

la ye ker....

sedap pak man daiging nyer...


waslam

manzlie said...

salam Noniey..

memag berballoi makan daging unta nih....tapi faham faham lah lepas makan heheheheeh


waslam

manzlie said...

salam Ranting..

mana ada bau gaing nyer...sdpa and lembut lagi makan...lebih sedap dari daging lembu..


waslam

manzlie said...

salam Hanis..

aaikk adik pun teringin jugak ker..takpa Datin Nija kita nak buatkan jgn risau hyer..


waslam

manzlie said...

salam kamato...

nak amsak rendang sini takkot..sebab takda rencah nyer lah..hehheheh


waslam

manzlie said...

salam my life..

alaa biasa jer..asal leh makan udah ler..

waslam

manzlie said...

salam Norman..

oh yer ker ..takpa nanti datang lagi kita buat nohhh...
many thanks fir the info yah..

waslam

manzlie said...

salam Kak as.


terimakasih atas info tuh sal unta...

seronok tengok aka dan abg megat duk posing dengan unta..hehheh


waslam

manzlie said...

salam Ustaz Nazmi..

oh ye ker...hmmm memang sedap lah daging unta nih tapi dia panas sikit pas makan..heheheh

waslam

manzlie said...

salam Roslaini..

hmmm sedapkan nampak daging tuh..

mai lah sini join dgn cheq makan..heheh


waslam

manzlie said...

salam kak Jose...

teringin jugak ker akak jose dgn daging nih...heheh
alhamdulilah makasih dgn pnadangan akak tuh yah..

waslam

manzlie said...

salam, Nur shariff..

hmm mesti cheq manzlie..heheheheh

mekasih kerana sudi melayari blog sya..

waslm

manzlie said...

salam KSPULAU

mekasih atas keperihatinan mu itu..

sedap , meh join makan daging unta nih...heheheh
kalau mai jgn risau nanti sya belanja yer


waslam