MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 23 September 2009

" Suasana Solat sunat Di Pagi Raya Depan Masjidil Haram..Part 2"

Jemaah penuh sesak sampai ke Hotel Hijazz di belakang tuh..Dah nak masuk waktu pagi tuh....
Dah hampir jam 6.20 pagi nih..waktu solat dah nak bermula ketika ini...
Masing masing duk resah menunggu sejak dari jam 4 pagi tadi di luar nih.matahari dah nak naik dah tuh...alhamdulilah..
Duduk pun masih berasak asak sewaktu menunngu masuk waktu solat sunat Hari Raya..
Sempat jugak saya bergambar dengan beberapa rakyat Saudi selepas solat sunat Hari Raya..syukran..waslam




34 comments:

G said...

Salam Cik Lie..

Pukul 4 pagi dah penuh menunggu waktu solat..Alhamdulillah.. Bagusnya kalau situasi macam tu dapat dilihat kat sini dan disemai dalam diri masing² termasuk saya..:)

G said...

ehh..saya first ke?..Nampak sangat sy tak sibuk mana raya nie..hihi

manzlie said...

salam G..

Taniah no 1 - Ratu Trek yang baru...


alhamdulilah...semoga ia akan berlaku nanti satu hari di Mesia insyaalah yah..

waslam

G said...

Ratu Trek??..haha..kelakar pulak tiba² je dpt title tu. Mcm² la tuan punya blog ni..:D

manzlie said...

salam G

:)

mamaija said...

Salam.

Ramai betul yang menunggu luar masjid walaupun awal pagi? Kan bagus kalau kat sini pun macam tu.

CL tak gi beraya ke?

manzlie said...

salam mamaija...
di sini selepas solat pagi raya mereka semua tido di rumah ..saya lak sibuk bekerja hingga hari sabtu nih..ahad baru off day...

waslam

Ayah Zain said...

Salam Manzlie,

Allahu Akbar, sampai begitu sekali ye Lie ramainya jemaah. Bertuah Lie salah seorang jemaah yang bernasib baik dapat bersolat sunat hari raya idilfitri di Haram.

p/s: tadi ada call in, panjang no,bor dia, Lie call AZ ke? ermmm masa tu Az tidor dah. Kalau no tu Lie yan punya , alhmadulillah, TK daun keladi, kalau sudi call la lagi ngeh ngeh ngeh

Imran Paris said...

En Li, ramai sungguh ye. Pasal menunggu dr Subuh ni, kat sini pun sama, ada kawan2 Arab yg saya kenal disurau Pak Arab, boleh kata semua ddk iktikaf dan bertakbir di surau dr waktu Subuh sampailah jam 9 pagi....masuk je jam 9 terus solat Eid...hebatkan, saya ni ikut takbir dr jam 8.15 pagi - 9 pg pun dah rasa tercunggap...taulah takbir depa bukan main laju dan kencang. Hebat stamina Pak Arab.

En Li pasal undian yg saya sms tadi tu...mmg dah tertulis kemenangan tidak berpihak pada calon Egypt....betullah yg tertulis dlm Quran yg kaum Yahudi dan Nasrani sanggup bersatu padu demi menentang kaum Islam. Saya tetap yakin 1 je "Allah will never close a door without opening another door for us" insyaAllah. Hidup ini 1 perjuangan...lebih2 lagi bila bergelumang dgn pelbagai rintangan di UNESCO ni....its a WAR out there...everywhere. Apapun En Li, TQVM for ur kind doa.

Syukran wassalam

cikgu mas said...

sALAM CIKLIE

internet skrg ni betul2 menguji kesabaran,tapi ku gagahkan jua mengintai pkbgan dikota makkah...

aidilfitri dikota makkah mmmg meriah,mereka bertakbir seawal 4 pagi,subhanaallah


P/S: melihat ciklie berbaju melayu,CM dah tak nampak dah Samadku,hmm hari ni ciklie jauh lebih segak dari samad,tak per arr nanti CM kirim kan baju melayu warna soft pink untuk samad....

Az tuuu,tunggu calling from makkah jer...calling from malacca tak sudi ker????

Ayah Zain said...

Salam Manzlie,

Wah CM ni nak cari yang kacak bergaya saja jer. Tengok CL hati dah bertukar arah ke? ngeh ngeh ngeh.

Tadi masa solat subuh kat masjid yang semalam tu ada nama seseoramg berjanggut aala-ala abang samad cm tuh

Hello CM, AZ tengah tunggu calling dari Melaka nih, jadi ke nak jamu lunch asam pedas ikan merah nih.

rezeki said...

Salam CL,
semua bergembira meraikan kemenangan di pagi syawal.
tu kalau ajak pegi marhaban ramai2, mau tak telayan tuan umah ngeh,ngeh,ngeh

cikgu mas said...

salam

aduhai AZ,nk pi umah CM kat melaka ni,berdebar2 jantungku laa,kalau jumpa AZ mesti CM kelu tak berbahasa,CM ni pemalu loor,kt blog jer berlagak berani..

kalau betoi ni,CM nk kn pi pasar ni ,cari ikan merah(ikan org kayo2 tu)kalau kt umah ni ada ikan kembung dgn ikan gelama jeer,ikan org susah dan gol marhaen...hehehe...

aduhai rezeki ...boleh dia bayangkan nk ajak semua jemaah kt haram pi marhaban,bukan tak terlayan mr rezeki ooi,nk jamu kurma sorang pun rasa tak mampu,terbayang di imiginasiku ketua marhaban tu si hemsem yg pakai baju melayu tu...mesti gempak kan???...GPK tak dapat join...ngeh,ngeh,ngeh

P/s: Rezeki for ur info...Noor motong gotah kt selama Perak...lamalah dia tak de...

bonda said...

salam cik lie,penuh atas jalan smbhyang tu yer cik lie? sapa yg ambil gambar cik lie ngan abg2 arab tu? agak nyer abg samad CM kot...tu psl x interprim kut...

Fahmishah said...

Ramai betul jemaah. Kan bagus kalau semua masjid di Malaysia sebegitu ramai.

rezeki said...

salam CL,
CM, itulah saya bygkan kalau CL jadi leader marhaban, samad tukang baca doa, meriah kat haram ngeh,ngeh,ngeh

apa CM nk risau jumpa AZ, hari rayakan . semlm saya baru lepak kene tt kat warong di gombak dgn AZ, He's nice person dan peramah. Awet muda tu CM ngeh,ngeh,ngeh

aaa, noor transfer motong gotoh ye kat selama, maka selama-lamanyaa lah ngeh,ngeh,ngeh

cikgu mas said...

Salam

Apa?? rezeki!!!.AZ tu nice person,peramah n awet muda,aduuuhaii bertambah berdebar2 CM ni,CM takut mata CM jadi kelabu,terlupa pulak samad dan ciklie terus,AZ pulak jadi ganti...tak ker parah!!!,di alam maya ni hati CM mudah beralih arah maa!!

KSPulau said...

Salam Cik Lie & semua....
Alhamdulillah, sangat2 teruja melihat lautan manusia di Tanah Suci. Syukur CL salah seorang dari jutaan itu. Doakan saya juga termasuk salah seorang kelak.

1 jer yg rasa mcm tak kena... Biasanya kalau pakai baju melayu bersamping camtu, kena berduet.. Tapi, tak nampak pun pasangan duet CL.... Kena ekjas cepat2 sikit CL.

Kalau dah jutaan melaut camtu, kat mana kaum pompuan dok solat CL?

p/s : soalan yg sama je tu, CM dok diam2 arrrrr....

Kak As. said...

salam,

takbir raya Melayu mendayu dayu dan sedeh mja bunyi taranumnya.

takbir raya tok arab bersemangat.

tunggu ustaz zulkarnain Astro ubah stail bertakbir Melayu. hwhehehehe

Kak As. said...

salam,

seronok kalau beraya kat Mekah. smoga Allah menjemput kita semua beraya kat Mekah. Insya Allah.

teringin sesangat nak beraya kat Mekah. kena tunggu anak2 dah setel baru boleh . kalau tak kesian kat anak2.

rezeki said...

Salam CL,

pagi raya ke 4 ni, tgh layan cite seniman bujang lapuk kat tv

" walaupun muka mu tidak ku kenal, tapi lubang hidung mu tatap menjadi pujaan hati ku" Ngeh,ngeh,ngeh

normala said...

Salam CL,

Selamat hari raya aidilfitri n maaf zahir batin.

Waaah, lautan manusia menunggu solat! Hebat situasi di Mekah, alangkah bahgianya kalau situasi itu berlaku d tmpat kita juga.

manzlie said...

salam ayah zain..

memamg meriah solat disini...alhamdulilah..
tu lah sya duk call banyak kali taka ngkat pun..wahh ayah zain raya sakan nohh siap jumpa cik Rezeki kita tuh..

waslam

manzlie said...

salam Imran..

selamat hari raya...

takpa aar...takda rezeki kan...tapi itu bukan bererti kekalahan sebenar tau..kita harus bangkit semula dan persiapkan diri untuk di amsa akan dtg kelak..inaysalah..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

aduhh mudha nyer dia cinta beralih arah....jgn cikgu..abag samad mu tuh setia tau ...


waslam

manzlie said...

salam Fahmishah..

benar kata kata mu tuh..tapi apakan dya...

waslam

manzlie said...

salam ayah zain..

wahh nak raya rumah cm ker..asampedas ikan merah..sodap tuh ayah zain..jgn lupa makan kan untuk cgeq noohhh

walam

manzlie said...

salam rezeki...

kalau sya duk baut marhaban kat sini..alamak tak terlayan lah cik ooii...lautan manusia sini..meriah..

waslam

manzlie said...

salam kak normala..

hye lah..kalau lah kat mesia camni kan meriah...

waslam

manzlie said...

salam KS Pulau..

ye ker..alhamdulilah..
terima kaish atas ucapan mu ituh...
kena adjust..adjust apa tuh?hehehe


waslam

manzlie said...

slam bonda..
meriah kan sini beraya..cuma di apgi raya jer..aahaa dia takleh lah nak interframe heheh


waslam

manzlie said...

salam kak As..

meriah lah..meh lah join kami disini kak...ajak abg megat noh..

walsam

cikgu zainab said...

Wah! smartnya di pagi raya.

manzlie said...

salam kak Nab..

ye ker..mekasih..

waslam