MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 15 September 2009

" Berbuka bersama Anak yatim...

" Poster dan Hadis tentang anak anak yatim..."

Ramai sheikh sheikh yang bersedakah....minima semua 50k seorang yang bersedakah tuh..alhamdulilah...seronok tengok di Lobby Hotel malam tadi...

Selepas upacara Penyampaian chek, mereka pun berbuka puasa bersama sama anak yatim...
Ini lah anak anak yatim tuh..sian kan mereka...

Beberapa orang sheikh duk tunggu penyampaian chek tuh..alhamdulilah...semoga allahs wt memberkati mereka semua...syukran..waslam

p/s: Malam 25 - Allah swt angkat kan daripada siksa kubur.








65 comments:

Noor said...

As Salam CL,

ramadhan yang mulia ini.. ramai berlumba-lumba memperbanyakkan amalan.. diantara nya meraikan anak2 yatim.. beruntung anak2 tersebut kerana ada yang terus mengingati mereka.. besar pahala bagi yang meraikan anak2 yatim nie..

manzlie said...

salam Noor..

benar kat mu ituh..sedang dalam hadis jugak ada mengatakan , walaupun kita cuma mengusap kepala mereka juga Ganjaran akan di berikan oleh allah set kepada kita, begitu lah besar nyer keberkatan anak anak yatim nih kalau kita mulia kan..

waslam

Ayah Zain said...

Salam Manzlie,

alhamdulillah, dalam bulan puasa ni mereka yang bersedekah mendapat ganjaran berlipat kali ganda terutamanya kepada anak-anak yatim ni. Ceria anak2 anak yatim tu yer lie kerana ada hamba allah yang mengingati mereka. Sekurang2nya dapat melegakan mereka seketika walaupun mereka tiada lagi ibu dan ayah tempat bermanja. Oleh itu kita yang masih mempunyai ibu bapa mestilah memberikan khidmat kepada orang tua kita ini.

Tahniah noor, u ratu kali ini.

Asnija said...

Salam Ck Lie,
Menguatkan semangat nak sedekah kat anak yatim ni...selalu bayar fidyah je kat diorang...
Esok kena buat sesuatu nih...seingat-ingat, secara spesifik belum pernah sedekah kat anak yatim lagi...

uncle pet..!! said...

alhamdulillah.. rmai nye yg cncern gk ek..

arulz_adnan said...

seronok berbuka dengan dorang kan..hehe. baru2 ni pun ade join berbuka dgn anak yatitm..seronok dorang diraikn cmtu.puas amik gmbr.. :)

di hujung2 ramadhan ni jgn lupa doakn arul yer..

ummi humaira said...

bagi tuan2 sheikh tu agaknya 50k mcm rm 50 je pd kita , tp yg bagus mereka suka mnderma ,alhamdulillah .
teringat masa ummi buat haji yg pertama dulu thn 87 ,masa tu baru usia awal 20an , setiap kali balik solat ada sorang pak sheikh hulur duit rs10 kat ummi ,masa tu dlm tangan dia seikat duit. tp kat nenek tak pula dia kasi , dah dia kasi ummi kebas je le , tp doa dlm hati jgn jd apa2. takut gak.

mamaija said...

Salam

Di bulan ramadan ni besar pahalanya jika bersedekah terutama anak yatim dan fakir miskin.Semoga ianya dapat mengurangkan penderitaan mereka.

manzlie said...

salam mamaija..

benar tuh. itu lah sebab nyuer di bulan ramdan anak anak yatim jgn kita abaikan atau lupa akan...

waslam

manzlie said...

salam ayah Zain...

so apa lagi..jgn lah lupa pada mereka jugakt au...

ye lah..noor tuh dari Ratu Gotah dan jadi ke Ratu Trek lak..hehehe

waslam

manzlie said...

Salam Datin Asnija..

alhamdulilah..lakukan lah sesuatu nih sebelum terlambat atau masih dlam Bulan ramadan nih..bulan penuh keberkatan...insyaalah nanti semoa allah murahkan rezeki kita semua...

waslam

manzlie said...

slam Uncle Pet..

alahmdulilah...semoga lalh swt murahkan rezeki mereka jugak..insyalah.

waslam

manzlie said...

salam arul..

insyaalah akan abg doakan nanti..

syukran


waslam

cikgu mas said...

salam

tapi yg sedihnya sering budak2 ni cuma diberi perhatian pada bulan ramadhan jer,ini diakui sendiri oleh seorang pengasas rumah anak yatim pada saya.Semoga segala ganjaran baik untuk mereka yg berbuat baik dgn fakir miskin dan anak yatim,insyallah..

manzlie said...

salam Ummi Humaira...

alahamdulilah..rezekai ummi tuh..sr10 masa tuh besar tau nilainyer..

waslam

rezeki said...

salam CL,

alhamdulillah, semoga mendapat balasan yg setimpal dari Allah SWT

p/s :ni ratu trek dari popostan kategori apa ngek sebelum race tadi , dah mesin gotah ko bolom

ngeh,ngeh,ngeh

||alis|| said...

salam ciklie...

alis pon baru usai berbuka bersama anak2 bertuah dan penuh rahmat ini...

pertama kali berbuka bersama mereka- sebelum dua hari acara bermula, alis emosi sangat, takut termenangis kenangkan nasib mereka.

seorang teman nasihat: usah buat mereka sedih. alis akur.

bila jumpa, terasa dekat, macam adik beradik, sebab mereka2 nih peramah sangat :)

manzlie said...

salam rezeki...

skg ratu trekk kita nih motong gotah pada waktu malam lah..heheheh


waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

tu lah..bila time ramdan jer baru nak bersedekah kat depa..sya pun pernah jugak dengar rintinahan camni masa dulu dulu..
wat to do..sebab time tuh lah depa semua nak dukbergamabr and bercerita dalam akhabar kan..

wslam

manzlie said...

salam alis..

adik adik nih memang ramah tamah mereka ..kan..

waslam

cikgu zainab said...

Salam Azli,

Akak dah baca msg tu. Terima kasih yg tak terhingga kerana kesudian mendoakan akak. Budi baik azli hanya Allah SWT yg dpt membalasnya.

rezeki said...

Salam Cl,

mcm CL dan CM cakap tu, sekrg pihak yang membantu tak kira pada sesiapa pun golongan yg tidak bernasib baik mcm nak publisti. Di harap niat mrk utk membantu tidak terpesong dan sentiasa mendapat kerahmatan Allah SWT.

p/s : CL , sekrg adalah org tu motong gotoh malam hari diteman otomen ngeh,ngeh,ngeh

Gee said...

Salam manzlie,

Alhamdulillah semoga mereka dimurahkan rezeki yang melimpah.

manzlie said...

salam kak Nab...

alhamdulilah..sya hanya menjalankan kewajibpan sebagai umat islam menolong sesama insan dng ikhlas kak..semoga llah swt memebrkati kita semua..insyallah.

waslam

hilmyiskandar said...

Salam.

Limpahan rezeki mencurah sewaktu begini...... semuga dipanjangkan rezeki utk anak2 yatim. Memang tersentuh kerana kehilangan tempat bermanja.....

Amin

tq.

manzlie said...

salam rezeki..


oh ye ker...sekrang ada orang tmankan..heheheh

bagus lah tuh kan


waslam

manzlie said...

salam Hilmy..
alhamdulilah..dan insyalah..

waslam

manzlie said...

salam gee..

alhamdulilah..insyalah semoga mereka di berkati olehNyer..

waslam

hilmyiskandar said...

Salam.

Terima kasih depan Multazam.

Amin.

Tq.

IBAN MUSLIM said...

Alangkah bahagia dan lapangnya dada kiranya terdapat ramai orang pemurah seperi ini di dunia...

INTAN RH said...

Salam Manzlie, dah lama ikut dan baca blog ni, mcm2 info dapat. Hrp2 satu hari nanti dpt jugek sy ke sana. Terharu tengok situasi di Mekah dlm bulan Ramadhan ni, terharu bila dibandingkan dgn situasi di Malaysia. Sgt berbeza.

bonda said...

salam cik lie,pemurahnyer pak sheikh tu......agaknyer suma jutawan minyak ker tuuuu......dibulan ramadan moga dpt kberkatan drNYER .pak syeikh tu menginap kt safwah ler ye?.......

umiazuddin said...

Salam Cik Lie & para pembaca PDKM.

Alhamdulillah. Semoga Allah melipat gandakan pahala para dermawan tersebut kerana menggembirakan hati anak-anak yatim yang sememangnya amat dikasihi oleh Rasulullah.

CL, yang diraikan tu anak-anak dari rumah anak yatim lelaki ye? Anak-anak yatim perempuan...?

Hanis said...

salam abang,

Alhamdulillah...masih ade yang sudi & mengingati membantu mereka..semoga usaha murni berterusan tak kira waktu...sememangnya anak2 ini sentiasa memerlukan bantuan kita..

p/s: kak noor...tahniah..laju betul bawa kapcai arini... ;-)

shami2 said...

Salam CL,

Alhamdulillah..nampaknya berjalan baik kerja2 amal tu.
Pg ni dengar ucapan ustaz shukri kt TV3 psl derma anak yatim bulan2 posa...siap ada artis..nyanyi bagai..amal + maksiat..phala trgntg..campur aduk baik n *** itulah kat Msia ni....sebenarnya kalau merka faham taklah jdi macam tu...tapi apakan daya...bukan kita punya kuasa..yg memerintah pun buat takpa saja bab2 agama..macam mana kemakmuran agama dlm negara nak dilaksana..hanya tinggal nama negara islam saja...pntg ada alim ulama lantang bersuara, semua digam..tak tau kemana..

Kak As. said...

salam,
salam,
salam............

cikgu mas said...

salam..kak as

awat salam.... salam..... salam...

CM pernah di beritahu oleh k.as sendiri kalau k.as senyap tu ada yg tak kena? ye ker? ayooookk cik lie!!!

kak as.. i love u lah..nape dah jarang komen kt blog cik lie ni tak semeriah dulu

anglagestifung said...

Salam, sori kena post comment pasal makanan yg CL beli d'saji di sini takut CL tak baca pula kalau post dekat tht topic. Saya dah panjangkan pasal makanan tak sedap d'saji tu ke CEO d'saji. Kalau dia cari CL, jgn takut pula, kalau tak sedap cakap tak sedap. Saya sebagai investor dalam KPF (felda punya) rasa malu sebab felda dah invest banyak tapi std tak tinggi

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Selamat Berpuasa.

Amal Solih.
Sabda Rasul.s.a.w. bermaksud " Tangan di atas lebih baik daripada tangan yang di bawah"

safiudin dot com said...

salam sdr,

syukur alhamdulillah, ramai yang mengambil kesempatan bersedekah..

yang kuat bantu yang lemah..

semoga mendapat ganjaran dariNya.


safiudin dot com

ranting said...

salam ghe li,
alhamdulillah..bagus pak sheikh yang kaya2 ni tak lupa pada anak yatim..nanti hotel safwah agihkan pada anak2 yatim tuu yer che li..
habis yang dok mintak kat jalan yg berkulit hitam tu tak dapat ke che li?semua depa tuu cacat tangan belaka..macam di buat pulak kan?

AzmiBogart said...

Alhamdulillah...
rindu kat Mekah bila dah sampai M'sia.

Apa Khabar Azli?
mana gambar saya dan Kaabah

AzmiBogart.
Group awal Sept 09.

Abg Mgt said...

Salam,

Seronok anak2 yatim tuu ya.

Kita ambil kesempatan ini untuk anak2 yatim di tempat kita juga ya.

Kak As. said...

salam CM,

aaaaaaaaaarrrrrr..... errmmmm.....aaarrrrr .....taaakkkk... takdak apapa,...tak dak apapa aih.......???
kena,.... semua kena belaka.
saja jer.

tq kerana prihatin
iluv u 2 CM.
cbuk membuat persiapan untuk diri dan keluarga jah....

ibu,mommy,mom... said...

Salam Cik Li
Ramainya yang bersedekah,alhamdulillah.
Kesian anak yatim tu..
My hubby pun anak yatim piatu,but he is well loved by my parents,alhamdulillah.

Oh lain kali kalau nak kirim apa apa kat cik li atau mutawif kita,bolehla pakai Fayroz travel tu ek?

cikgu mas said...

salam...k.as


lega hati saya dgn pengakuan k.as,saya ni cepat jer pikir bukan2,,kena belaka yer??,atau ada orang yg nk kena ni..???

ayoook cik lie...cuba tanya k.as tu,hati cikgu rasa lain macam jer..dengan tararrr,ermmmm,tararr.akak kita sorang ni.
.....pape pun cik lie yer kak!!!...cm tak bertanggungjawab..cm prihatin kak,,

ngeh,ngeh,ngeh

bonda said...

salam cik lie, ada ke pak syeik tu yg bujang lagi?? kutkut boleh jadi calun suami org kt mesia nih..?....sajer tanya cik lie..dh lh kaya pas tu pemurah sangat... ngeh ngeh

manzlie said...

salam Iban..

memang seronok kalau ad ramai penderma macam merke kan..

waslam

manzlie said...

salam InatanRH...

memang situasi yang ama berbeza sekali di mesia...

walsm

manzlie said...

salam Bonda...

yup ada di antara mereka yang duduk di alsafwah..

waslam

manzlie said...

salam Ummiazuddin..

takda lak tengok anak anak yatim yang pompuan...

syukran

waslam

manzlie said...

salam adik Hanis..

aahaa..alangkah seronoknyer mereka kan..semoga llah swt memeberkati usah usaha mereka tuh..

waslam

manzlie said...

salam Sahmi2..

betul kata kta mu ituh..sya setuju..hehehe

waslam

manzlie said...

salam kak As..

hahh baru muncul menjelma...kemanakah menghilangnyer kakak ku ini....
memabwa hati yang lara jugak ker..hehehe

syukran

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

hahh cikgu..better jadi peryiasat lak...Charie Angels come on....

waslam

manzlie said...

salam anglegastifungg..

memang bnaea ..cuma sya malas lah nak cakap...nanti lainj lak depa ini nih...

waslam

manzlie said...

salam Leenoh...

alhamdulilah...tangan yang penuh keberkatan yakni tangan yang memberi..

wasalam

manzlie said...

salam Safiudin..

alhamdulilah..semoga mereka mendapat ganjaran dan keberkatannyer..marilah kita doakan..inysalah..

syukran

wslam

manzlie said...

salam azmi bogart..

alhamdulilah..lupa dah yang mana satu eehh..ada nih cuma tunggu siarannyer..

waslam

manzlie said...

salam abg megat..

alhamdulilah lah abg megat depa duk bersedekah kan..

wslam

manzlie said...

salam kak As..

aikk I love you kat cm jer keer...kat kami takdak ker...

wslam

manzlie said...

salam IBO moomy,,

ishhh takyah lah nanti susah kan depa lak...

syukran

waslam

manzlie said...

slam BOnda..

ishhh...ye ker nak calon tok aarab yang kayo...betui gak kan kita kan ada GPK...apa macam cm setuju tak..?

syukran

waslam

cikgu mas said...

salam ciklie

hiss jgn tanya cam tu,mmglah ada syeikh kaya,tapi nanti si samad dgr apa kata dia,,??? hmm dah nk raya dah ni,samad tak nak balik ker,??at least ucapkan selamat hari raya kat CM di sini,,

manzlie said...

salam cikgu mas..

yang tuah jgn lah risau..akan hamba arrange kan nanti,..takkan lari jabar Nur di kejar...

wsalam