MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Thursday, 3 September 2009

" Solat Terawih..."

Ramai Jemaah yang solat Terawih di Luar...dalam Masjidil Haram hampir penuh dah..alhamdulila
Keadaan di Luar pintu Gate King abdul Aziz 1, ramai Jemaah solat Terawih tuh..

Dataran Kaabah yang senantisa penuh dan sesak sekarang bila waktu solat malam tadi..alhamdulilah
Luar kawasan berdekatan dengan jalanraya Ajiayad street nih..sudah penuh dengan para Jemaah solat Terawih malam tadi....



57 comments:

Che' Pit said...

salam che lie,

masyaAllah ramai nyer jemaah.. moga2 takde kejadian tak diingini berlaku mcm tolak menolak ker.. dalam ramai2 tu, bimbang gak kan..

manzlie said...

salam aifs..

alhamdulilah...walaupun ramai tapi still mereka semua nih masih boleh berdisiplin lagi...cuma ada lah 2, 3 orang jemaah yang berebut rebut nak cepat kan..biasa lah tuh..tapi solat di luar Haram seronok tau...berangin dan meriah suasana nyer..alhamdulilah...

waslam

shami2 said...

Salam CL

Alhamdulillah..di fasa ramadhan yg kedua ini sungguh byk dugaannya..namaun harus ditempuhi dengan penuh bersemangat agar kita beroleh...kejayaan ...

manzlie said...

salam shami 2..

alhamdulilah...semoga kita semua tabah menepuh dugaan yang di beri..insyalah..

waslam

UnCLe pEt.. said...

masya allah.. rmai nye jemaah..
msti best kn cik lie..

cikgu zainab said...

salam azli,

semakin ramai jemaah...masing2 berlumba-lumba utk mendapat 'tawaran terhebat' dari Allah swt di bulan yg barakah ini.

manzlie said...

salam Uncle Pet..

aahaa..memang best lah..seronok disini kami berlumba lumba mengejar harta akhirat...


waslam

manzlie said...

salam Kak Nab..

benar tuh...
tawaran terhebat yang dtang hanya pad bulan Ramadan nih..syukur pada alah swt keran memberi kita semua peluang untuk menikmatinyer..

waslam

hilmyiskandar said...

Salam.

Meriah sungguh utk kumpul barakah....

Amin.

tq.

Ayah Zain said...

Salam CL,

ermm memang ramai. tp dialog CP tu macam sama jer, ngeh ngeh ngeh

gebu said...

SaLam Abng!!

Wah tgk pic ni terasa pengalaman buat umrah 2005.1week sebelum raya!! Memang padat..kita mula dari lepas Asar..habis saie ngam ngam masuk Isya;...
Ahamdulillah... Bila ya akan ke sana lagi,,

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Betapa gembiranya kalau tahun hadapan ana boleh pergi ke Tanah Suci.
sekarang masih berangan-angan. he3.

manzlie said...

salam Leenoh..

insyaalah , nanti sampai lah ke sini lagi..ana doakan..

waslam

manzlie said...

salam Hilmy..

alhamdulilah...amin..


waslam

manzlie said...

salam gebu...

memang meriah kan ..ramai sini last 10 ari nanti..

waslam

manzlie said...

salam gebu...

memang meriah kan ..ramai sini last 10 ari nanti..

waslam

manzlie said...

salam ayahzain..

hmmm ramai jugak nih...alhamdulilah

waslam

Imran Paris said...

En Li...RINDU tahap gaban dah ni...rasanya nak je gi sana cepat2, rasa2 kalau bulan Feb/Mac ok tak, saya nak dtg sekeluarga, insyaAllah dgn our near born baby. Nak guna visit visa. Errr....time tu agaknya Honeymoon Package mahai dak :) katalah nak duduk dlm 10 malam. Atau ada pakej yg lebih sesuai dgn bajet kami yg ciput2 ni :(

Thanks En Li...dpt tgk gambar pun terlerai gaklah rindu dendam...mlm ni Imam akan baca surah Al-Hijr dan An-Nahl...alamak rindu ku semakin dalammmmmm

manzlie said...

salam Imran..

wahhh seronok dengar sebab nak dtg nanti..ok nanti saya bagi tau rates nyer berpa yer...


waslam

sonata anak kancil said...

Saya pernah solat terawih di sini , tapi buat takat sy mampu - 8+3 - tak terikut pak imam , lepas tu kami keluar dan berjalan /"tawaf" keliling masjidilharam....seronok berpuasa dan berterawih di sini kan!

manzlie said...

salam sonata..

memang seronok tawaf beramai ramai nih...


waslam

My Life said...

alhamdulillah.. ramainya jemaah.. doakan azie yea ciklie...

bukitkledang said...

salam ramadhan cik lie

saya tonton siaran langsung solat isyak dan solat trawih di tv9....ramainya jemaah. seronoknya menyambut bulan ramadhan di Mekah... doakan agar saya dapat ke sana cik lie

Kak Rosi

manzlie said...

salam kak Rosi..

yup, memang meriah solat disini..insyaalah

akan sya doakan..

waslam

manzlie said...

salam My life..

memang ramai skg jemaah di Haram..


waslam

ibu,mommy,mom... said...

Ya ALLAH ramainya Umat .Syukur alhamdulillah.

Hanis said...

salam,

Ya Allah..ramai sungguh...surau yg hanis dok p dah semakin surut yg hadir...abg pernah solat tarawih kat luar kawasan masjidilharam tu?

waaaaa...ayah zain dah mula berjangkit ketawa cam pijal...selepas CM & KN pon terikut..emmm lepasnie ER, IP lak terikut...huhuhuhu

kak mas nie shooping sakan...sanggup bg peluang pada pijal lak naik carta

manzlie said...

salam Ibo..

memang dah ramai skg nih ..seronok tau..

waslam

manzlie said...

salam Ibo..

memang dah ramai skg nih ..seronok tau..

waslam

manzlie said...

salam dik hanis..

seronok gak abg solat di luar...

meh lah join sekali..



waslam

My Life said...

setiap kali membaca post akhi lie (boleh ke panggil akhi lie ciklie?? hehhehe) rasa rindu kian kuat,, subhanallah betapa bertuahnya bagi mereka yg berada disana ... (-_-)

cikgu mas said...

Salam...


subhanallah ramainya manusia...mencari damai dibumi berkat...yg patina ni tak de kt tempat lain...

suasana ni akan jadi kenangan terindah dalam hidup u..dan cabaran besar jugak untuk melupakan kenangan tu,bila dah tiada kaabah didepan mata lagi,,,pikir-pikir lah,,

manzlie said...

salam cikgu Mas..


aaikkk lain macam jer bunyi tuh cikgu....


waslam

cikgu mas said...

salam cik lie

aiiik ada bunyi lain yer..ada bunyi ker???kalau cam tu tercapai misi dan visi cikgu,kalau dlm teori pendidikan ni maknanya objektif pengajaran tercapai,refleksinya pelajar faham..Alhamdulillah...seorang yg peka cik lie ni...pikir-pikir n timbang-timbangkanlah..

Ayah Zain said...

Salam Lie,

Bila baca n3 sebelum ni, rasa sayu betul. Untung betul lie dapat berada di Tanah Suci. Namun ayah zain bersyukur dengan adanyaPDKM ini dapat juga menyedarkan akan nikmat Allah yang tidak terhingga ini. Benarlah kata Allah nikmat manakah yang hendak kamu dustakan.

Terima kasih sahabatku, teruskan usaha yang murni ini, semoga lie terus sihat dan memaparkan lagi shot-shot yang mendekatkan kami dengan Baitullah.

rezeki said...

Salam CL dan semua,

Alhamdulillah, suasana di haram semakin meriah dgn aktiviti ibadat yg tak pernah lekang. CL semlm dpt solat kat area mana kat haram ?

manzlie said...

salam cikgu mas..

fikir fikir kan..?apa tuh..heheh

jgn lah begitu...baitullah tetap dihati ku..

waslam

manzlie said...

salam ayahzain..

inmsyalah..akan ku paparkan lagi gambar gambar yang menarik untuk paparan ayah zain dan anda semua..

waslam

manzlie said...

salam rewzeki..

alhamdulilah...semalam solat depan Haram kat luar jam menara tuh..seronok jugak situ...ramai org..

waslam

rosli said...

Sdara Azli,

Rasa teruja melihat suasana solat terawikh di Makkah dan saya doakan sdra Azli sihat sentiasa dan terus update gambar2 di sana.

Saya ada email pada saudara ttg hajat seorang kawan saya , harap sdra dapat doakan untuk kedua ibubapanya yang baru mendapat giliran dari TH untuk mengerjakan haji tahun ini. Saya dahului dengan ucapan terima kasih.

Yem0805 said...

Salam Cik Lie,

Alhamdulilah memang meriah di sana
mereka menungu 10 malam terakhir lagi ramai mengharap lailatul Qadar

Zailan said...

ramainya dah kat dataran kaabah. Macam musin Haji dah. SubhanAllah. terima kasih byk byk for posting the pic. nanti post lagi byk byk ok.

Kak As. said...

salam ramadhan kareemm,

teringat masa makan roti tamis ekat jam besar tu.

Masjidilharam
walau pun jauh dimata
tetapi kau dekat dihati ku
kenangan terindah tika bersama mu
bermesra manja dengan mu
terasa damai tenang
berada dalam pelukan mu
masih terasa hangat dakapan mu
memohon keampunan
pada yang satu
Allahu..

sori terober sikit!

safiudin dot com said...

salam ramadhan,

alhamdulillah, syukuran...

sayang rasanya tak dapat kesana dalam bulan ramadhan....

safiudin :)

Laracroft74 said...

alhamdulillah.... padatnya orang kat dataran kaabah.. buat saya rindu lagi nk ke sana secepat yang mungkin...malam tadi pun masa sembahyang terawih, terbayang2 jer kaabah depan mata...

dengan keadaan orang yang terlampau ramai sekarang, che Li dapat tak duduk depan kaabah?

ummi humaira said...

malam td ummi tunggu tgk siaran langsung kt tv 9 , alahai rasa macam ummi nk ikut je solat dpn tv tu . terasa macam betul2 ada kat sana . masyaAllah beruntung Cik Lie .

KSPulau said...

Boleh Che Lie ambik gambar jemaah wanita...kat mana dok solat?

nazlinamohamed said...

Salam Cik Lei,

Setuju dgn KSPulau. Nak gak tengok jemaah wanita. Tapi mcm mana Cik Lie nak pergi terjah kat saf pompuan kan.

Masa gi umrah dan haji dulu banyak jugak saf bercampur (lelaki & pompuan sama saf). Skrg ada lagi ke cam 2?

manzlie said...

sa;lam Zailan..

insyaalah..nanti sya pos kan gambar yang cantik cantik di dlam blog nih..


waslam

manzlie said...

salam Yem..

memamg meeka menunggu malam lalaitu Qadar nih...saya pun sma ..heheh


walsam

manzlie said...

Salam Rezeki..

Insyaalah nanti sya baca yer..

waslam

manzlie said...

salam Kak As..

memang terasa kedamaian di sini...terasa syhadu dan tenang jer jiwa ini..


waslam

manzlie said...

salam Safiuaddin..

memamng terasa kemeriahan nyer...Insyaalah satu hari nanti adalah rezeki tuh..

waslam

manzlie said...

salam Lara....


terasa kan kehangatan ramdan solat disini...syuklur alhamdulilah...


waslam

manzlie said...

salam Ummi..

hhhh kalau dtang awal dapat lah solat di depan kaabah tuh...insyalah..

waslam

manzlie said...

salam KSPulau..

kat tempat wanita memang sya takberani lah nak snap..nanti kena jerit Harammmmmmmm abih sya nanti..heheh


waslam

manzlie said...

salam Nazlina..


masih belum campur lagi syaf lelaki dgn wanita..mungkin malam lailatul qadar kut..sebab dah ramai sangat masa auth...

walam