MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 2 September 2009

" Polis dah Ramai...."

Salam from Makkah....kheif halaq ente....harap semua sihat dan masih lagi bersemangat berpuasa di bulan Ramadan yang mulia nih..Bulan Keberkatan...insyalah...hari nih saya nak bercerita tentang Polis". Ramai sekarang polis dah berada di seluruh kawasan sekitar luar Masjdil Haram...mereka semua sudah bersiap sedia menanti kedatangan para Jemaah yang semakin bertambah sekarang yakni minggu ketiga jer ni maka kawasan sekitar luar ni akan penuh sesak dengan para Jemaah di sepanjang jalan hingga ke sejauh 1 kilometer...alhamdulilah...jadi seperti tahun tahun sudah mereka telah di tugaskan untuk menjaga keamanan di sekitar seluruh Kawasan Masjidil Haram ni...syukran..waslam

53 comments:

Ayah Zain said...

Salam,
moga ceria semua

Ayah Zain said...

Salam Lie,

Kalau polis tak ada, agak2 jadi kecoh ker.
ngee ngen ngee

CM tak g sekolah ke
AZ nak g kl tengh hari ni

rezeki said...

Salam CL,
mana sherifnya, pernah tgk poles kat sana bertekak dgn pemandu kat tepi haram psl parking.

manzlie said...

salam ayah zain...


mesti ada polis lah to make semua jemaah more disiplin...

nak g kl..best nyer..

waslam

manzlie said...

salam Rezeki..

aahaa..pernah gak tengok..tapi nak snap tak berano oorr.

waslam

rezeki said...

Salam CL,

tgk keta polis tu teringat cite syeriff lobo hi hi

CL, bila last CL drive kat Makkah ?

AZ, selamat pergi dan kembali , berhati2 di jalan raya.

manzlie said...

salam Rezeki..

ahaa.kelakr lah amsa tuh..heheh

sya tak berani lah drive sini..takda peraturan..takutt...

waslam

rezeki said...

Salam CL,

kat sana semua bawa keta ganas2, patut yg bawa keta kat KL yg mcm tu kita hantar kat sini, baru tau langit tinggi rendah hihi

Kat sana keta takde brek takpa , asal ada hon, meriah betul

masni qisrine said...

hahaha..mmg betol
driver sana mmg terlebih cekap tol

Che' Pit said...

salam CL,

hmm kalau takde polis jaga tu, mesti parah kan.. habis lah org2 berbadan biasa mcm org kita kena lanyak dgn org2 yg badan besar2..

To AZ, hati2 drive.. selamat sampai dan balik

bonda said...

salam cl,tengok polis kt sini pun dh takut...entah ler bila tengok polis arab yg besar-besar tu yer...slmt berumrah lagi....bahagianyer cik lie...

manzlie said...

salam Masni..

betul kan..mesti dah tengok nih..heheh

waslam

manzlie said...

salam Bonda..

alhamdulilah..terima kasih..

waslam

manzlie said...

salam che Pit..

memag depa semua nih besar besar...tu sal they need to station them more here..

waslam

Kak As. said...

salam ramadhan kareemm,

kena tahu, Polis yang jaga dalam Haram tu tak bertauliah polis. depa hanya berkuasa dalam Haram ja kan CL.

kalau Polis yg kat luar tu. eeeeeeeeee takut.

Yem0805 said...

Salam Cik Lie,

Wah polis sudah bersedia untuk menerima jemaah di Makkah tentu kena kawal jika ada apa2 yg terjadi..btul tak CL?

shami2 said...

Salam CL,

Awat ambik gambaq kereta saja, ambik sekali gambaq abang polis tu.....hahaha

Ambik dekat2 sikit ..kalaulah boleh..hehehe..

Kawalan penting utk disiplin..moga semua orang dalam keamanan...

Babah Iman said...

Salam Cik Lie

Tlg kasi close up kat bumper krete polis tu.

Sure hengang henggut gaya nye.

Satu lagi boleh Cik Lie tinjau tinjau tempat jemaah boleh dapat quran wakaf percuma tak.

Alhamdullillah pernah dapat sampai 10 Quran masa Umrah dulu.

TQ

Asnija said...

Salam Cik Lie,
Nostalgia nyer laluan tu, rasa macam baru semalam melaluinya...teringat-ingat bunyi hon kereta kat situ...terbayang-bayang kereta jenazah yang bersusun kat tepi hospital tu ...

Cantik tempat saie baru tu ye, ari tu masih dalam pembinaan, cepat jugak siap nyer...

Makin rindu nak ke sana...

rezeki said...

Salam CL,

kat sana susah nk lihat moto apatahlagi moto roda 3.

noor, kalau kita dapat peluang ronda keliling haram dgn moto roda tiga tu, tentu pak polisi conggang jo.

cikgu zainab said...

salam azli,

nak ucapkan jutaan terima kasih!

cikgu mas said...

salam..

laa awat cikgu tertinggal sangat ni!!!huhuhu ,patutlah tajuk Polis,CM takut sikit dgn polis sbb suka bawak kereta laju,,

besar kereta polis..tu kt sini kita guna WAJA jer..

very good idea lah rezeki,ronda mekah naik motor,kt sana kena pakai helmet tak???

cik lie cayalah n3 ni bagus,suasana luar haram..lama dah tak tgk,tapi n3 abg samad tetap dalam ingataaaaaannnnn!!!ngeh,ngeh ,ngeh (bunyi gelak terbaru ciptaan che pit)

Ayah Zain said...

Salam CL,
Boleh bayangkan CR ngan Noor naik mota roda . Polis tu siap congan ke atau .........

wah CM tak nampak ayah zain hari ni yer.

cikgu mas said...

salam..

tertinggak lak Ayah Zain,,aah dgr khabar AZ nk pi Gombak yer???nk bukak puasa kt Medan Idaman..masa Cm mengajar kt Setapak KL,medan Idaman tu tmpt Cm main pondok2 jer,setiap sudut n perusuk CM hafal..safe journey n take care yer..

manzlie said...

salam Kak As..

Betui tuh..polis dalam Hram takpa..jgn plois kat luar tuh.bahaya kalau kena tangkap..heheh

waslam

manzlie said...

salam Yem..

kena kawal lah..kalau tak nanti huru ahra time last 10 hari amadan..penuh kat luar nih..cam tengok Konsert lah..ramai...dan sesak..pengalaman sya last year..amik amsa 1 jam dari hotel sya ke darultauhid nak amik taksi buat umrah dulu..tapi seronok..semua berasak asak..

waslam

manzlie said...

salam babah Iman..

insyalah akan sya pergi annti tem[pat tuh..

wslam

manzlie said...

salam sahmi2..
tak berani cheq duk snap dekat dekat kan abih cheq kena berangkut dalam keta tuh..bahaya lah..

waslam

manzlie said...

salam Rezeki..

mana senang nak tengok mototr roda 3 duk round haram nih...mana ada mat rempit sini..hehehe

waslam

manzlie said...

salam Kak Nab..


afuan...



waslam

manzlie said...

salam cikgu...

sini naik motor takpakai helmet...tapi kalau kena tangkap siap lah..heheheh


waslam

manzlie said...

salam Datin Nija...

hmmm memang sini lah tempat keta jenazah berhenti serta bunyi hon hon keta nih...
wasalm

Hanis said...

salam,



malam td tengok kak mas menyanyi lagu katak si katak lompat..hati hanis terdetik nak nyanyi

polis entry one two jaga,
polis mati pencuri jaga...

rupa2nya pg nie ade entry polis lak...hahahhaha

manzlie said...

salam ayahzain..

sure lah polis tuh terus tercongang...dua bekas ratu trek naik motor lak tuh tayar sotong ...tercongang di bueknyer...heheheh

waslam

Hanis said...

abang,

kalau tak pakai helmet depa tahan...kalau naik moto 3 orang camne lak ;-)

Hanis said...

salam

ayah zain...hanis ingat dah bertolak mai....huhhuhu...ayah zain drive bebaik na...insyallah kita jumpa 12/9 naaa....rancangan ayah zain & kak noor tu nanti....

manzlie said...

salam hanis...

sama gak kalau kena tahan abis lah kalau naik moto 3 org..
heheh

waslam

suarahati salmie said...

Salam persahabatan dari Kak Mie dan selamat menjalani ibadah puasa di Kota Makkah - rindunya Kak Mie pada Kota Makkah ni setelah tiga tahun Kak Mie pulang dari mengerjakan ibadah haji byk sungguh perubahan yg berlaku ye... doa2kan lah agar Kak Mie di murahkan rezeki dan di izinkan Allah s.w.t. dpt ke sana lagi..
salam ramadhan dari kak mie - Kuantan

ShaZMi said...

salam cik_li.

saya baru balik dari mekah minggu lepas. ingatkan nak cari cik li, tapi tak sempat ambik detail sebelum pergi haritu. masa tu kan cik li tengah demam.

mungkin lain kali kalau ada rezeki boleh berkenalan kot.

||alis|| said...

salam ciklie..

eh macam berjanji pulak ngan blog CM.

kat blog CM alis komentar ke -40. kat blog ciklie pon alis komentar ke -40.


:)

cikgu mas said...

Salam Aliss si mata cantiikkkkk...

mesti ada makna no 40 tu???hehehe

Noor said...

As Salam..

perghh.. kereta polis.. meninggalkan nostalgia.. mula2 layan blog CL.. pernah request pasai kereta sherif lobo nih.. CL pun penuhi request.. sekarang keluar lagi.. tapi dengan versi yang lebih segar.. dari jauh memang nampak gagah perkasa kreta tuh.. cuba p belek dekat2.. hengut bengut.. kemek sana sini..

CR.. ada jugak moto kat Haram tu.. tapi bukan kapcai macam cheq punya.. dia org nyer jenis tangki minyak kat depan.. macam motor zaman kita kecik2.. opss cheq yang kecik..tapi CR dah remaja kot.. la la la

psstt.. kalu roda tiga cheq bleh sampai paris.. inikan mekah.. akan cheq usahakan dgn pihak kementerian.. ngeh ngeh ngeh

manzlie said...

salam Kak Mie..

Insyaalah nanti di lain hari sure akan dtg balik ke sini.saya doakan..

waslam

manzlie said...

Salam Sahzmi..

Oh ye ker..

Insyaalah kita akan berjumpa nanti..salam perkenalan jugak pada saudara.


waslam

manzlie said...

salam Kak Noor,

Sini motor jenis ala ala macam motor Jerman tuh..

waslam

manzlie said...

Salam alis..

dah secara Kebetulan kot no 40, hehehe


waslam

liza_myaura said...

salam..blog ini byk bantu saya sepanjang berada di Tanah Suci..syukran

manzlie said...

salam liza...

ye ker..

alhamdulilah..syukur pada allahs wt...


waslam

Imran Paris said...

En Li....alamak Pak Polisi....jgn di kejarin pak...tolonggggg.

En Li, mmg polis depa ni nmpk kasar, tp alhamdulillah sy tak pernah pulak dikacaunya...mungkin depa ingat saya org sana (esp bila saya berjambang dan berjubah) saya nak gi mana pun depa diam je...mmg dasar pilih bulu polis Arab ni :(

Geng...jom gi Paris...ada n3 Spring Summer Collection 09....jgn ada yg terbatal puasa udah le...hehehe, gurau je...tak de pun gambar sensasi, biasa2 je...JOM.

miesha said...

salam. pertama kali menjenguk ke blog nie...banyak info yang berguna...tahniah. bagusnyer kat sana sentiasa ditambah mutu kawalan terutamanya ketika semakin ramai yang berkunujung ke Tanah suci di bulan yang mulia nie.

manzlie said...

salam Miesha..

alhamdulilah...terima kasih kerana sudi melayari blog sya..


waslam

manzlie said...

slam Imran..

oh ye ker...senang la imran kalau nak ke sini nanti lagi..takda mslah lah tuh..heheh


waslam

AbbotCottage said...

waaaah, kami suami isteri masa kat sana memang admire kete pepanjang menjulorrrr je gitu. cantik!!! kat malaysia tadek.