MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 23 September 2009

" Suasana Solat sunat Di Pagi Raya Depan Masjidil Haram..Part 3"

Meriah sungguh suasana di Pagi Raya Depan Masjidl Haram..terasa nikmat nyer..alhamdulilah
Ramai yang bersalam salaman di antara satu sama lain walaupun kami tidak mengenali mereka..alhamdulilah

Haahhh....khas untuk tatapan pembaca PDKM yang setia.... sapa aar????
Permandangan dari Lobby Hotel Al Safwah....selepas solat Hari Raya tuh..

Sesak dengan Jemaah sehingga ke Pintu masuk Hotel Al safwah ...syukran..waslam




28 comments:

Noor said...

Salam..

taraaaaaaa.. cheq dah balik..

cikgu mas said...

salam..

sukran cik lie,

manzlie said...

salam noor...

Selamat Hari Raya....
dapat banyak ker duit motong gotah kat Selama tuhh..tempat kelahiran cheq jugak..heheheh

waslam

manzlie said...

salam cikgu..

Ratu trek motong Gotah juara lah kali nihhhh..sampai kat garisan penamat dengan nada nyer taraaaaaa...


waslam

cikgu mas said...

salam

noor potong jalan aarr,uwaaa,sob,sob,sodih ni noor...

Noor said...

Salam CL & fren..

Selamat Hari Raya..

tgh mengah nih.. berkejar sambil kendong tong gotah nak dapat no 1.. la la la.. CM kalah.. sori arrr..

CL.. tak nyempat motonglah, kat Selama asik ujan.. apa lagi cheq p berayalah.. emmm, makan lomang cicah ngan rendang.. nyum nyum.. he he.. saje je nak bagi CL jeles..

CM.. va va va.. balik raya ngan DBH.. 'gadang' tuh.. sogan cheq..

CR.. wah wah wah.. suruh cheq 'selama-lama nyer' di Selama arr.. menci tau.. psstt.. bak balik reban ayam cheq..

ngeh ngeh ngeh

cikgu mas said...

salam noor


nak tahu tak,ayah zain dah sampai umah mak cheq kat melaka ni,cheq lunch sekali dgn ayah zain n mrs zain...aduuh begitu awet muda orangnya...terharu cheq az sudi dtg umah cheq dihujung kg tu...

noor jgn jeless arrr,dia tak pi umah noor...

Ayah Zain said...

Salam Nabzlie,

Amboi Noor, depa dapat kalahkan CM yer si Ratu Trek.

untuk CM, terima kasih atas layanan mesra tadi, best ar beraya kat kg Berangan 6 ni. Fuyoo asam pedas nya pekat, makan sampai menjilat jari.

Semoga emak CM sihat sejahtera. Hanya perlu jaga makan je utuk kencing manis tuh.

AZ sampai rumah kul 5.15 ptng tadi.

pok lie said...

Salam.

CL,

Malam nie flight saya ...baru nak balik raya.
Selamat tinggal.

rosebali.

pok lie said...
This comment has been removed by the author.
manzlie said...

salam Rosebali..

ye ker..semoga selamat sampai ke destinasi yer..

waslam

manzlie said...

salam Noor..

wahh makan lomang dgn rendang yer..bak mai sini sikit..

syukran

waslm

manzlie said...

salam yah zain..

amboi ayah zain makan asam pedas ker..hmm vetui ker cm yang masak? atau emak dia kot...heheheh

waslam

Hanis said...

salam,

selamat hari raya semua...

waaa tahniah kak noor..akak masuk aje, hanis terus tersenyum...hahaha

abang...hanis sedih nie...ade org tukan lupaa nak habaq kat abang...mai umah anak dia..maklumlaa anaknya, jamu makan mee hailam & lempeng mkn ngan rendang aje...huhuhuhu...mane boleh tandingi makan asam pedas...apa2 pon terima kasih pada ayahzain kerana sudi mai umah hanis...ayah zain mmg awet muda... betul tu CR & kak mas..kak mas, mrs zain cantikkan... :-)

Imran Paris said...

En Li,....its always pleasant to hear your voice, thanks for calling me just now, thou its accidental...hehehe.

En Li...awat Abg Samad tu tak pakai bj kebangsaan dia....kalau dia pakai tentu lebih menguja kesetiaan CM :-)

cikgu mas said...

salam

dlm hidup CM ni,CM suka gak wat nakal,cam bohong sunat kkdg,tapi ada sorang insan di mekah tu pasti boleh mengesan tahap kejujuranku,fuuh menci arr,

AZ betullah tu ampun kan CM,bukan CM arr yg masak asam pedas,pekat,likat n pijar tu,tu airtangan ibuku.,CM tolong potong cili jer..alah AZ apa sangatlah layanan org kg cam kami,maaf yer atas pape kekurangan..

tapi ikan goreng n sayur goreng tu Cm yg masak noo,hehehe,Alhamdulillah Az dah selamat sampai umah,nanti dtg umah CM di dengkil pulak..tul hanis Mrs Zain mmg wanita yg manis n soft..hanis jgn majuk arr,AZ cerita tadi sedapnya rendang nogori rumah ibumu...

untuk ciklie,,nanti bawak abg samad bersama pi umahku,akan CM masak asam pedas special dgn cencalok arrr...pasti dia takleh lupa CM,Imran nanti balik mesia kita jumpa sekali...

manzlie said...

salam Hanis..

oh ye ker..ayah zain pegi..aaaikk awal dia dh p dari abng..heheheh takpa aaar..any way

Selamat Hari Raya..
maaf zahr dan batin

waslam

manzlie said...

salam Imran...

Laa samad ada jugak lah baju raya...nanti dia pakai katanyer..satu persalinan cm bagi dia arituh...cuma malu dia nak tayang kat dalam blog nih..sebab warna oren lahhh..


waslam

rezeki said...

Salam CL,
betapa meriahnya sambutan aidilfitri di rumah Allah.

tulah CM, cheq dh bilang AZ tu awet muda, kalau teka mesti dlm 40 kan.

wellkom back cik noor, nti esok cheq htr balik roban tu.

noor dpt no 1 psl ikut lorong kecemasan ngeh,ngeh,ngeh

manzlie said...

salam cikgu...

datang dari jauh takkan asam pedas dan cencaluk jer...hmmm

waslam

manzlie said...

salam Rezeki..

memag meriah beraya di pagi hari selepas solat hari rya...pastu semua tido..heheh
Tengok ceritaapa lak ahri nih..ada org tuh tengok cita Jin Noti...

waslam

manzlie said...
This comment has been removed by the author.
rezeki said...

Salam CL,
siapalak tu yg tegok jin notti ngeh,ngeh,ngeh

sekrg tgh layan cite sifu n tonga

manzlie said...

salam Rezeki...

cuba lah teka........

waslm

hilmyiskandar said...

Salam.

Seronok betul solat di pagi raya di Haram, booking tempat utk tahun depan, begitulah eratnya silaturahim.

Amin.

tq.

rosli said...

Salam Azli dan rakan2,

Sekali Selamat Hari Raya dan maaf zahir batin kepada sdra Azli dan rakan, sepertimana ramai yang lain saya pun baru pulang ke Bdr Baru Bangi setelah berhri raya di rumah mertua saya di Muar, mmg meriah, esok saya akan beraya pulak di rumah abang sulong saya di Klang, rumah abg kedua di Petaling Jaya dan lepas itu di rumah kakak saya di Banting.

Memang rindu dan teringat kat blok ini sepanjang raya, tadi saya baca older post, byk yg saya tertinggal, tp yg best kali ini dpat tengok umat Islam beraya di Makkah, selama ini dengar org cerita dan kawan2 yang berpuasa selama sebulan di Makkah, kpd sdra Azli teurskan usaha sebegini, saya percaya sdra juga ada terbaca dlm blog prof Dr Kamil, ada yg bagi komen negatif, kita semua maklum mmg akan berlaku salah faham dan komen negatif, ni perkara biasa dlm kehidupan seharian kita, saya berdoa sdra Azli tabah dan berdasarkan kepada hampir semua komen rakan2 dlm blog ini semua menyokong sdra Azli.

Saya nak share satu pengalaman yang berlaku depan mata saya tahun lepas, ada seorang al hafiz dan menjadi iman di salah sebuah, masjid di lembah klang, semasa majlis perkahwinannya sanggup memaki hamun emaknya sendiri....saya pelik dan mengucap panjang.....dlm hati saya berkata....apakah amalan al hafiz ni...boleh hafal al quran , tetapi dlm masa yang sama tidak menjaga tutur kata....byk lagi sikap al hafiz tersebut yg pelik,

Kepada sdra Azli dan rakan2 saya percaya kita semua sentiasa menunggu update gambar dan perkembangan Makkah..... kekadang saya tertanya2, dulu kamera langsung tak boleh di bawa masuk ke dlm Masjidil Haram, tetapi skrg hp yang ada kamera tidak dilarang.....mmg kita semua tahu dlm Masjidil Haram mmg tmpt beribadat dan kelonggaran ini saya percaya mesti ada sebabnya, pada saya tidak salah ambil gambar untuk paparan dalam blog sdra...dan saya juga bersetuju dengan AyahZain dll rakan2 PDKM ini telah byk memberikan motivasi kepada ramai orang, blog prof kamil, buku travellognya dan buku Haji Muda Dr hj Ridzwan byk mendorong ramai orang buat umrah dan haji....Allah mengetahui apa yang ada dlm hati sdra Azli.

Saya teringat satu slot cerita Hidayah tahun 2007 di Astro, satu ungkapan semasa akhir cerita tersebut " Lebih baik jadi bekas orang jahat dari bekas orang baik"....seolah terkena batang hidung saya......sebab itu sehingga kini saya mesti nak masuk blog PDKM dan nak tengok puas-puas Baitullah dan Masjidil Haram setiap hari.....

apa pun saya harap sdra Azli delete saja komen negatif....jika masih ada....

Teruskan usaha murni sdra Azli. Amin

My Life said...

bertuah cm.. hzain datang umah cm.. ayah zain.. nanti datang kelantan bagitahu ler....cm pun sama.. hihihhihi

manzlie said...

salam saudara Rosli..

alhamdulilah....

la ye ker cerita tuh...amat lah sayang sekali seorang al hafiz yang menjadi iman berkelakuan begitu..jangan kata memaki hamum ibu kita, meninggikan suara pun dah di kira derhaka tak dpat nak cium bau syurga langsung apa lagi nak masuk ..sepatut nyer beliau lebih ariff tentang ni dari kita semua..tu lah jadinyer sekrang kalau dah anggap diri tuh bijak pandai sangat sampai sanggup menderhaka kepada ibu nyer..subhanaalah...semoga kita semua tidak tergolong dengan orang orang yang sebegitu..insyalah..

syukran for the info


waslam