MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Monday, 14 September 2009

" Ros Hombos..."


Ros Hambos yakni Nasi Hambos nih dimasak dan di berikan kepada orang ramai adalah menanda kan ada salah seorang yang baru sahaja meninggal dunia...ia di masak untuk di makan pada waktu khenduri sahaja, mengandungi Beras beriani di campur dengan kacang Dhal dan daging kambing..sedapppp, jadi malam tadi sewaktu kami sedang busy di atas waktu bekerja , kami telah menerima nasi Hambos nih atas pemberian dari seorang Hamba Allah alhamdulilah...syukran..waslam
P/s: Malam 24 - Allah swt bukakan peluang 24 Doa yang mustajab bagi orang berterawih malam ini ( elok sekali berdoa ketika sujud )

45 comments:

Ayah Zain said...

Salam Manzli,

Cantiknya, mesti Sedap tu.

1,2 ,3 .......

manzlie said...

salam ayah zain..


memang sedap tapi apstu kena lah amik ubat BP ku..hehe

1, 2, 3 , 4...
no satu ayah zain dapat...

waslam

Ayah Zain said...

Salam Lie,

Nanti Lie doakan ayahzain menjadi insan yang bertaqwa kepada Allah yer. Lie tahukan? Ayahzain sedang berusaha untuk menjadi insan yang benar-benar merdeka jiwanya daripada perkara yang tidak diredhai Allah. Minta Allah permudahkan urusan ayzahzain d dunia dan akhirat. Tiada lain tujuan manusia hanya untuk bertemu Allah di Padang masyar dan Allah memandangnya dengan kasih sayang di sana nanti. Ayahzain kat sini juga mendoakan kesejahteraan Lie di sana. Semoga kita mendapat keberkatan Allag swt

Ayah Zain said...

Salam Lie,

Muda-muda lie dah ada penyakit tu ke. Tak apa Lie minum air zam zam IsnyaAllah , allah akan permudahnya.

manzlie said...

salam ayah zain..


insyalah akan sya doakan nanti..semoga kia semua di ebrkati olehnyer..isnyaalah..

masa umur 30 thn lagi dah ada Bp lah ayah zain..keturunan..out of 7 adaik beradik 5 ada Bp...heheh

wasalam

PINATBATE said...

Salam Ciklie..
ingatkan dalam nasi tu ada campuran air ROS ker biar wangi..rupanya RUZ=nasi..hehe..
cantik warna dia..pakai saffrone kot..owwh macam tu tradisi kalau ada org meninggal yer..

petang tadi kami berbuka beriani johor dgn kambing..mlm ni bangun sahur terasa berat kepala kakpinat..mkn oat dgn susu jer mlm ni takut juga tumbang pulak bahana kambing..tak serik-serik kakpinat dgn kambing..haha!

Noor said...

Salam CL..

pat pat siku lipat..
ari nie, ayah zain tersangat cepat
1,2,3,4..
semua nya ayah zain rembat..

nasik tu nampak menyelerakan.. tapi, kambing tu yang kureng skit.. ganti ayam pun best gak..

p/s: CL, selamat beramal dimalam ke24.. kita orang dah nak masuk subuh nih..

manzlie said...

salam kak Pinat..

tu lah , kita memag camtuh kan..bila dah nampak aduhh duk gian tak ingat dunia.. pstu tuh sendiri mau ingat lah..berat kepala .ccam cam makan nak elakkan tu,mabng..heheheheh

waslam

Ayah Zain said...

Salam Manzli,
Yer ke, ayahzain dapat diabetis umur 30 juga. Maknanya dah masuk 22 tahun pengidap diabetis ni. So far undercontrol, below 10mml.

manzlie said...

salam cik Noor..

alhamdulilah...jgn lupa tau besok malam terawih...bagus fadilat nyer....

syukran

waslam

manzlie said...

salam ayah zain...

hahti hati tau..kena pantang lah tuh...jaga gak kesihatan tuh...sya doakan semoga aaayah zain senantiasa sihat disamping beramal ibadah pada Nyer..Insyalah..

waslam

Ayah Zain said...

Salam Lie,

minta lalu,

Pantun noor tu best arr. Seronok tadi berbual berdua ngan Lie, x ada sapa kacau. hhahaha

Gee said...

Salam manzlie,

Nasi tu nampak sedap. Tapi dalam nak makan ni, kena juga tgk, tak leh nak rembat saje..

cikgu mas said...

salam ciklie

nasi hombos cikgu tak tahu nasi ambeengg cikgu tahu...va,vsa,va makan kambing arr,senyum kambing nampak.maka ku pun berpantun jugak arr...

anak cina makan pengggatt
sendiri mahu ingat looorr..

pat,pat siku lipat
pas makan ambil ubat arr..

nasi byk tu berapa org makan tu ciklie??

bonda said...

salam ck lie, xper makan sket nasi sedap tu...pas tu makan ubat...ubat bp tu memang gunakan untuk rendahkan bp yg dh naik tinggi...huhuhu.....jadi boleh beribadat dh ler..

rezeki said...

Salam CL,
kali pertama dgr nama nasi ni,
aik CL pun ada BP ngeh,ngeh,ngeh
itu warisan org melayu bp,lj,km
kena pulak makanan kat sana
kena jaga sikit noooo

manzlie said...

salam cikgu..

amboi suke nyer dia berpantun tuh...hehehe

waslam

manzlie said...

salam rezeki..

hmmm biasa lah dah kena nak baut camner kan..standby ubat je lah..heheh


waslam

manzlie said...

salam gee..

betui gak kata saudri tuh..takleh nak rembat jer kan..

wslam

manzlie said...

salaqm Bonda..

alhamdulilah..boleh lah beribadah nih allah kurniakan penyakit pun masih leh bertahan gak nih..syuklur apada nyer



wslam

safiudin dot com said...

salam sdr,

alhamdulillah. syukur nikmat. pastinya menjilat jari..

hah! nampaknya, sdr kena berhati-hati bila menjamah makanan begini.

anyway kenalah beringat....

safiudin dot com

manzlie said...

salam safiudin..

alhamdulilah..mekasih atas nasihat mu tiuh..

syukran

waslam

Yem0805 said...

Salam CL,

Alhamdulilah rezeki bulan pose..

IBAN MUSLIM said...

Begitu besar nikmat Allah SWT...Ni baru crita nasi...nasi shj dah pelbagai jenis...belum kita kira yg lain...memang tak terhitung dan tak terbanci...

Alhamdulillah...

Hanis said...

salam abang,

orang memberi kita menerima..rezeki jangan ditolak..musuh jangan di cari..betul dak abang.. ;-)
abang, belakan ubat cukup?

ayah zain...tahniah...akhirnya kembali menguasai carta no.1

indahhouse said...

salam Ramadhan, cik Lie.

saya nak bagi e-card raya ni. jika sudi copy jer dari blog saya,ya. yang tulis my sweet life tu...

indahhouse said...

http://mysweetlife-nurindah.blogspot.com/

Abu Uwais said...

assalamualaikum cik lie,
teringat ana kat satu jenis makanan yg biasa ana makan di Makkah dulu. Bila tanya penjualnya, dia kata makanan tu dipanggil'sondos'. Roti pita yang diisi dalamnya dengan dhal dikepai bulat, terung goreng, kentang dan ditambah sos. Sedap..

shami2 said...

Salam CL,

Sedap tu..nasi + lauk kambing...ktanya daging kambing tu ubat...nabi suka makan..
Selalu Abg mie buat barbeku kambing utk tuan2 guru perapkan dengan jintan manis lada hitam dll jdi,..boleh potong..lah menda yg BP bole naik tu..dn lagi lepas makn ambik limau sunkist bole jugak...
Alhamdulillah setakat ni..kaedah tu berjaya ..org BP thp tinggi sanggup makan..insyallah OK..

yuyee cap limau said...

salam CL
sedap nyer nasik beriani..tapi
kambing kite tak makan..beriani ayam kite makan..
waa CM,sedap kan nasik ambeng,kawan kite orang jawa,so,penah la die bawa serunding kelapa nasi ambeng
sedapppppppp...

ranting said...

salam che li,
Bagus betul che li..kali ni siap dengan ramuan apa ada dlm nasi rombos...sebelum org tanya apa bahan baik bagi siap2 kan? Tpi che li ni mmg boleh bagus...semua makanan boleh jadi santapan...jangan lupa doakan kami semua di PDKM ni mendapat malam Lailatul Qadar....insyaallah

Asnija said...

Salam Cik Lie,
Apa kahabar?
Sedapnya nasik dan kambing...saya suka kambing...briani gam kambing...briani bukhara kambing restoran syed...tapi saya tak pernah tahu nama tu la...tak de sound arab la...macam sound itali ke france ke la...kalau maqlabah...ha tu sound arab...

anyway, kalau orang jawa kan Cik Lie, bila kenduri arwah, selalunya nasik yang famous iala nasik ambeng...tapi sekarang nasik ambeng tu dah dikomersial kan...

KSPulau said...

Salam CL & semua....
Tak terliur nak pekena nasi kerabu ke, nasi dagang ke, nasi air ke....
Nasi2 ni mesti ada jugak kat sana, ye tak CL?

manzlie said...

SALAM yEM ..

aLHAMDULILAH...REZEKI KAN ORANG BAGI..

WALAM

manzlie said...

salam Iban Muslim..

yup bermacam macam rezeki ada disini...

waslam

manzlie said...

salam adik Hanis..

yup dah ada sampai bekalan ubat nih..

waslam

manzlie said...

salam IndahHouse,,


mekasih atas ingatan tuh...

waslam

manzlie said...

salam Sahmi2..

laa ye ker perah air limau sankis..takpenah buat lak..nanti cuba cari nohh..terima kasih atas petua tuh..

walsm

manzlie said...

salam Datin Asnija...

kalau nasi ambeng tuh...dah cuba dah..boleh lah...memang berasal dari jawakan..

waslsm

manzlie said...
This comment has been removed by the author.
manzlie said...

salam Abu Uwais..

ohh Kebab tuh sya dah cuba masa mula mula dtang..sedpa gak kan..

waslam

Atikah said...

Salam abg,

Menyelerakan jer nampak... macam mana rasanya? cam nasi beriani ker?

manzlie said...

salam ranting..

insyalah sya kan doakan nanti yer..

waslam

manzlie said...

salam KSPualau..

ada gak jual disini tapi belah masjid kuching tuh..jauh lah..

waslam

manzlie said...

salam Dik tikah...


macam nasi beriani gak..hehheh

wslam