MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Tuesday, 29 September 2009

" Sesuatu Yang Telah Ku tinggalkan..."

Salam from Makkah untuk semua pembaca PDKM....2 tahun hampir berlalu dalam kesibukan bekerja tiba2 ingatan ku merewang kembali ke aktiviti yang ku gemari suatu ketika dahulu di Malaysia..semuanye telah ku tinggalkan dan salah satunyer adalah ketika kami selalu menjalankan activiti yachting di laut yakni kawasan muara sungai kuala trengganu mengadap Laut China Selatan..waktu itu aku bekerja di Kelab Teluk Warisan Trengganu ( 5 star Hotel)...permainan Perahu Layar ini amatlah mengujakan...ya itu amat memerlukan stamina , skill, daya ketahanan serta Teamwork yang padu bagi mengatasi serta melawan arus angin serta ombak yang kuat..alhamdulilah satu permainan betul betul menguji daya ketahanan minda kami...seronok dan teruja dibuatnyer....
Depan Perahu Layar Monsoon Cup...

Ketika Memanjat GUa Hira...
Kini semua aktiviti itu telah tinggal dalam kenangan ku dan beralih pada aktiviti yang berfokuskan ibadah untuk persiapan aku menemui tuhan nanti...disini pergerakan ku beralih pada aktiviti yang begitu menenangkan jiwa, aku sering merenung Kaabah, bersendirian memuhasabah diri depan Multazam, menikmati keindahan dan merasai jerih perih Nabi Muhammmad saw mendaki Gua Hira, berziarah di Madinah, melawat pekerja ku di Gunung selain melayan tetamu allah yang datang mengunjungi MasjdilHaram..segala ini mengisi masaku dalam aku meraih Pengalaman Indah di Kota Makkah..alhamdulilah.... Ketika Memanjat Gua Hira......
Di " Gua Hiraq......"
Surah Al Ashri......
" DEMI MASA, SESUNGGUHNYER MANUSIA BERADA DALAM KERUGIAN KECUALI ORANG ORANG YANG BERIMAN DAN BERAMAL SOLEH DAN BERPESAN-PESAN DENGAN KEBENARAN DAN BERPESAN DENGAN KESABARAN..."



81 comments:

Hanis said...

1 ke 2 ke 3

bonda said...

salam cik lie,seronoknye ber kapal layar tu........sekarang pun lg seronok kt mekah kn cik lie?

Hanis said...

salam abang,

confirmmm...ramai yang akan berkata....SEGAKNYA CL..... ;-)

abang...masa telah mengubah segalanya...bak n3 prof beberapa hari yang lalu...DULU & SEKARANG...dulu abang di malaysia...sekarang di Makkah....alhamdulillah, lebih kepada +ve...semuanya ketentuan Allah...
apa2pon abg kene jaga kesihatan k...dulu lain, sekarang lain... ;-)

hilmyiskandar said...

Salam.

Peralihan menuju sesuatu yg amat jernih, lurus & nyata itulah ketentuan ALLAH. SYABAS !.

Amin.

TQ.

KSPulau said...

Salam...
Alhamdulillah, itu yg didoakan, dicari & Allah memperkenankannya. Kekallah dgn jalan terbaik ....

mamaija said...

Salam.

Seronoknya berpeluang menaiki kapal layar. Sekarang pun seronok juga dapat menatap baitullah dan bersembahyang di masjidil haram setiap waktu. Apa pun semuanya takdir yang ditentukan oleh Allah ke atas hambanya.Nanti bila balik Msia boleh sambung balik aktiviti tu.Betul tak?

ummi humaira said...

salam CL , ummi kagum dgn penghijrahan yg amat membanggakan , semoga berterusan hingga ke akhir hayat . ameen

Cik Amy Sensei said...

(^_^)

Imran Paris said...

En Li...blm ramai yg kata SEGAKNYA CL....cuma adik ku Hanis je yg berkata2...hehehehe.

Mmm...Monsoon Cup...teringat kat Maya Karinlah pulak. Saya ni tak pandai bermain apa yg En Li main dulu, iyelah permainan org2 ternama. Ant yg ditinggalkan dgn aktiviti kini, tentunya yg kini adalah yg TERBAIK...

manzlie said...

salam Bonda..

aahhaaa skg pun memangn seronok..itu cuma tinggal kenangan ...

waslam

manzlie said...

salam Hanis..

ye lah skg kat makkah lah nih...hehehh

waslam

Cik Amy Sensei said...

segakkk...segakkk..

manzlie said...

salam Hilmy..

terima kasih..alhamdulilah....

waslam

manzlie said...

salam ks Pulau..

alhamdulilah..syukur nikmat yang di beri..

wasalam

manzlie said...

salam Ks Pulau..

alhamdulilah...memang itu yang di carikan..

waslam

manzlie said...

salam Ummmu_Humaira...


alhamdulilah....


waslam

manzlie said...

salam Imran parisss..


aaikk kenpa duk ingat maya karin lak..cuba mai habaq kat cheq....


waslam

Azemi Ali said...

Salam CL,

Dunia hanya sementara. Akhirat juga yang kekal.

Spt maksud surah Al-Asr itu.

Semoga CL kekal lebih lama di Kota Mekah.Amin.

manzlie said...

salam saudara Azemi..

terima kasih atas doa dari saudra tuh...

wslam

Rahmah said...

Salam Cik Lie,

Dalam banyak banyak keseronokan dalam dunia ini, berada di Mekahlah yang paling seronok. Itu sebab apabila sekali Allah menjemput kita kesana, kita akan rindu untuk kesana lagi. Begitulah dengan kami disini termasuklah pengunjung blog Cik lie yang kian bertambah. Jangan lupa berdoa untuk semua umat islam dalam dunia ini agar tidak ditindas golongan kafirun..

Gee said...

Salam cl,

Syukur pada Allah SWT yang cl diberi rezeki untuk bekerja di Mekah dan sekali gus dapat selalu berada di Masjidilharam. Tidak semua orang dapat merasai peluang sebegitu. Alhamdullilah.

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Berhijrah kepada yang lebih baik.

manzlie said...

salam Leenoh..

benar tuh..alhamdulilah..

waslam

manzlie said...

saalm Gee..

alhamdulilah..senantiasa bersyukur atas apa rahmat yang telah diberikan..

waslam

manzlie said...

salam Rahmah...

alhamdulilah semakin ramai pengjung blog PDKM nih...insyalah akan ku ttitipkan doa untuk seluruh umat islam supay tidak di tindas..insyaalah..

syukran

waslam

Noor said...

As Salam CL..

pengalaman yang lama jadikan kenangan.. pengalaman yang baru jadikan panduan.. untuk meneruskan hidup yang tidak tahu bilakah penghujungnya.. bersyukur kehadrat Yang Esa kerana menjadi salah seorang yang dipilih untuk menetap dibumi barakah.. sambil mencari rezeki.. masih boleh melakukan ibadah yang berlipat ganda pahalanya.. dulu berlayar dilautan mencari ketenangan.. kini sering berada didalam lautan manusia dimasjidil haram sambil mencari keredhoan.. aminnnn

Ayasu Kuro-Obi said...

Salam Cik Lie,

Untuk info saja2 memandangkan CL suka yatch dan ada gambar monsoon cup tu, kebetulan saya ni dari keluarga warisan perusahaan bot besar tradisional Pulau Duyong:-

http://naga-pelangi.blogspot.com/

Ni berkenaan bot yg ditempah oleh seorang Jerman. Dulunya dibina oleh arwah datuk saya (mat saleh panggil Grandmaster). Skrg perusahaan ni disambung oleh bapa saudara saya.

Info saja2. Mana tahu kut2 CL ke KT ke nak singgah pulau ni.

Ayah Zain said...

Salam CL,

Sudah tentu kehidupan sekarang lebih tenang dalam keberkatan Allah swt. Semoga Allah terus melimpahkan rahmatnya kepada CL.

Ayahzain baru sampai rumah balik daripada jamuan. Ketinggalan ayahzain nih, Hanis dah muncul juara semula.

manzlie said...

salam Ayasu..

alhamdulilah...memang niat di ahti kali nih balik nak ke pantai timur..terutama di Duyong..tyempat jatuh lagi dikenang...inikan pula tempat bermanja..heheh


waslam

manzlie said...

salam ayah zain..

alhamdulilah...semoga perjalanan hidup kita di terima olehnyer..isnyalah..

waslam

manzlie said...

salam kak Noor..

satu mukadimah yang amat berguna untuk dijadikan panduan..insyalah..

waslam

Rieype... said...

salam En Li,

tentu ada hikmahnya sdr ditakdirkan berada di Kota Makkah. Melalui blog ini dapat juga saya update kisah dari sana sebelum ada rezeki datang ke sana, Insya Allah..

G said...

Salam Cik Lie..

Jom la ke Pulau Duyong lagi..Boleh singgah masjid kristal & Taman Tamadun Islam (TTI) terus...pastu makan kerepok lekor kat Losong..hihi

ummu_hanis said...

salam ciklie. nak jumpe ngan patt? hihihi.
camne pon nnt tolong doakan pemeriksa kertas anak anak murid patt tu lembut hati ketika memeriksa ye. dan beri markah tinggi pada anak anak murid patt.
tq ciklie.

cikgu mas said...

salam ciklie

alahai CM tertinggal jauh ni,

ciklie CM tak tahu pape pun ttg yachting tu,tapi rasanya tu aktiviti orang kayo-kayo kan,CM sbg Prsiden Group Pompuan Kaya (GPK) layak tak join aktiviti tu???

ciklie dengar khabar dah kurus,jom arr bawak samad pi climbing gua hira`lagi....


haii patt,hehehehe...kita jumpa ddi mekh yer!!!!

cikgu mas said...

alah patt,lupa nk bagitau ciklie pesan jangan panggil ko patt lagi,tu nama org omputih,dia suruh panggil kau fatimah,lebih anggun,manis dan berciri muslimah...


tapi kalau aku dah panggil ko fatimah aku terus tak jadi nk merapu dgn ko,tak brutal arr,

manzlie said...

salam Riepey..

alhamdulilah....tentu seronokkan baca blog syaa tuh..insyaalah


waslam

manzlie said...

salam Gee..

no problem..memamg dlam perancangan hujung tahun nih nak p losong gak makan kerepok lekpor kedai corner kat hujung tuh..sedap giler kan...hhehheh..insyaalah

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas...

memang pun game orang kaypo kayo..jom ajak GPK masuk perahu Layar nih tapi ada kemuskilan lah....boleh ker kapal nih berlayar kalau gpk masuk..?hehehheh

waslam

manzlie said...

salam Ummu_Hanis..

insyalah takda maslah tapi jgn lak slah pun cikgu bagi markah tinggi gak..heheheheh

waslam

Ummi Wafa (UW) said...

Salam Cik Lie,

Rupanya CL pernah mencari joki kek negori kelahiran den yoo...amacam suko ko kojo kek trg? pasti lobih sonok kojo kek tompek sekarang yoo, semoga CL lobih kokal lamo di tompek skrg :D

Teruja juga den nak tawan guo hira' tuu...bila lg yo CL nak ke puncak tu? boleh join juga nie..

manzlie said...

salam UmmiWafa..

teringin ker nak naik gua Hiraq tuh..?

hmmm rasa tak lagi kot...jom p jabr thur lak nak....?

waslam

Ayah Zain said...

Salam CL,

Syukur ke hadzrat Illahi, dapat bertemu kembali. Semoga di pagi nan hening ini Allah memberkati kita semua.

Ayah Zain said...

Salam CL,

AZ berharap Lie dapat bawa ayahzain panjant Gua Hira' bila AZ berkesempatan ke Mekah nanti yer. Teruja pulak ni

manzlie said...

salam ayah zain...

insyaalah..takda maslah..


waslam

NGINAP SRENGENGE said...

Ayahanda dan bonda dah selamat sampai ke rumah jam 10 malam ,malam rabu.

Penat tu tak payah di sebut.
Memang dah rutin bila datang dan balik dari Tanah Suci.Perjalan kita makin jauh.Lagi banyak tahap yang perlu dilalui.Tak kesudahan lagi sehingga kita mendapat 'comfort zone' di akhirat kelak.Banyak sabar dan banyak harapan yang kita pohon dari Allah.

Kepada anakanda Azli thank you very much.Semoga cita2 tercapai.

Kepada pembaca blog mai lah minum air zamzam.Hat dok dekat Jitra tu memang mudah mai. Kak As dan tak perlu sebut semuanya...mai lah.

Rumah Ayah dekat rumah anak yatim di Sik.Rumah Gemilang.Habis air zamzam kita munum pula air Milo.

Salam un tuk semua.Anakanda2 di Yamuk,Madinah semoga sihat semuanya.Cucu2 ku ,dak lupa nama2 mereka cukup comel.Insyaallah kita bertemu kembali.

Wassalam.

hampir terlena......zzzzzzzzzzzzzz

Nanti lain kali tulis pula.

manzlie said...

salam ayahanda dan Bonda..

alhamdulilah kerana sudah selamt smpaidi rumah, bersyukur kehadrat ilaahi mengiringi perjalanan ayahanda dgn selamt..
insyalah kita aakan bertemu kembali...

waslam

Ayah Zain said...

Salam CL,

Tumpang lalu,

Selamat kembali ayahandan dan bonda ke Tanah Air. Kalau dekat sekarang je anakanda zain ke sana. Semoga ayahanda dan bonda sihat sejahtera. Memanng mencabar balik dari tanah suci ni, perubahan cuaca orang kata. Kena banyak minum air sihat/tapisan tu

rezeki said...

Salam CL,

itu lah namanya sebuah kehidupan, ada yang kehidupannya dari negatif ke arah positif , dan ada juga sebaliknya.

alhamdulillah, CL antara yang terpilih . semoga kehidupan kita semua menuju kearah kebaikan di dunia dan di akhirat menuju alam yg kekal abadi.
Insyallah.

rezeki said...

Salam CL,

buat ayahanda dan bonda , selamat kembali ke tanah air, jaga kesihatan dan banyakkan rehat .

Ummi Wafa (UW) said...

Salam

Bila CL plan nak tawan Jabal Thur tu? boleh juga tuu.. harap2 x clash ngan time asben kojo, maklumlah kojo shift nie x tontu. hihihihi

Selamat kembali ke tanahair buat ayahanda dan bonda, semoga kekal sihat yer. Teringin juga UW jejak ke Sik bertemu ayahandabonda di sana dan anak2 di Gemilang. InsyaAllah bila UW pulang ke tanahair jua. Bukan Yamuk yer ayahanda tapi Yanbo' @ Yanbu. :D

Che' Pit said...

salam che lie,

hmm tapi ada satu yg che lie tak tinggalkan lagi.. ngeh ngeh ngeh yg kita selalu buat mlm2 kat tingkat 2 juso cheras selatan.. kdg2 kat tingkat 3 the mines..

mnasir said...

Salam CL.

Syukur kehadrat Allah S.W.T kerana telah meletakkan CL ditempat lahirnya junjungan S.A.W dan dapat merasai perkara2 yg dilalui oleh junjungan. Apa pun aktiviti lasak yang dibuat hendaklah mendapat keredhaan dari Allah S.W.T. Itu yang dicari oleh setiap insan yang dicipta oleh NYA untuk mendapat kerahmatan dari NYA.

cikgu mas said...

Salam untuk Ayahanda dan bonda

Alhamdulillah dah selamat sampai ke tanahair,doa saya segala ibadah disana diberkati dan diredhai Allah dan berpeluang lagi ke sana.

semoga ayahanda tak jemu2 membimbing kami,memberi tunjuk ajar pada kami semua yg serba daif ilmunya,mentahnya pengalamanya dan muda pemikirannya.Rindu benar nk baca coretan ayahanda DISINI


PSSST: Ayahanda sporting sikit arr,hmm "ada jumpa abg samadkan???..ayahanda berkenan tak??? hehehehe....(sori ayahanda saya sebenarnya malu gak nk bergurau dgn ayahanda ni..ketaq lutut ni,tapi ku cuba jua)hehehe..ku bayangkan seperti bermanja dengan ayah sendiri..

cikgu mas said...

salam

che pit,che pit,CM tau apa aktiviti tu???? midnight maa,transform,transform....

Cik lie kat mekah tak merasakan?????alahai tu semua tipu daya dunia....

Engku Artini said...

salam aidilfitri Cik Lie

waa.. kg saya tu monsup cup tu. tak sangka lak CL pernah keje kt trg.
anyway.. mmg segak bergayala CL ni..

UmmuAdam said...

Salam CL,

Bersyukurlah CL diberi peluang dan kesempatan untuk berubah lebih-lebih lagi diberi peluang untuk tinggal dibumi yang penuh keberkatan....subhanallah...Allah itu Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hambanya.

shami2 said...

Salam CL

Usia makin berganjak maka kesitulah hobi kita semua yg patutnya...diberi keutamaan

tumpang lalu sat na CL..
CM.. CL minta duit rayo kat syo
Rasa2 CM minta kat dio...kan2..
Lagu mana mai kak cheq pulo ...
kak Nija ..tulun ..tulun..jawap noh..hehehe

rosli said...

Salam Sdra Azli,

Saya percaya hijrah sdra Azli untuk kerja di Makkah mendapat keredhaan Allah, bukan mudah untuk kita berubah dari aktiviti riadah sebegitu kepada aktiviti yang berkait dengan ugama kita atau mendekatkan diri dengan Allah.

Apapun kita sama-sama berdoa agar lebih ramai rakan dan sahabat kita mendapat hidayah, bagi yang telah Allah pilih untuk mendapat hidayah kita sama-sama berdoa agar kekal dengan hidayah tersebut dan sentiasa upgrade diri kita untuk dekat dengan Allah.

Kalau tidak keberatan sdra Azli tunjukkan lebih byk gambar aktiviti mendaki semua Jabal yang ada di sekitar Makkah dan Madinah. Amin

manzlie said...

salam shami...

laa kita mintak kat dia duit raya....nape habaq kat cm tuh..nanti dia nak keccek jugak lah..heheh

waslam

manzlie said...

salam Engku Artini..

ye ker kg kat situ..wat a small world kan..

waslam

manzlie said...

slam Rezeki...

alhamdulilah...kesini jua tempat terakhir ku...insyalah..

waslam

manzlie said...

salam Che Pit..

hmmm itu pun dah lama tinggalkan kan.cuma setahun sekali jer dapat merasa..heheheh

waslam

manzlie said...

salam Ummi Wafa...

jom kalau dah bersedia kita p nohh...sebelum musim haji tiba nih..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

Transform apa tuh cikgu ....?

main bohhh jer dia..

waslam

manzlie said...

salam Saudara Rosli..

benar kata saudra tuh..alhamdulilah dan insyalah semoga kita semua mendapat Hidayah dari NYer yang Maha Esa..

waslam

manzlie said...

salam Saudara Rosli..

benar kata saudra tuh..alhamdulilah dan insyalah semoga kita semua mendapat Hidayah dari NYer yang Maha Esa..

waslam

manzlie said...

salam M nasir..

alhamdulilah..semoga kekal lah hendaknyer...insyalah

waslam

rosli said...

Salam sdra Azli dan rakan2

Kekadang saya terfikir dengan rakan2 saya di bidang sales dan marketing samada di bidang hotel dan komunikasi yang berdepan dengan kerenah pelanggan yang very demanding dan terpaksa buat perkara yang melanggar etika dan syarak, kesian kat mereka kerana perlu memenuhi kuota dan target, apapun saya tetap mendoakan mereka semua agar tidak jauh terpesong dan pada mereka yang rapat saya selalu galakkan mereka buat umrah atau haji( wpun saya sendiri baru sekali buat umrah).

Sekali lagi saya nak ucap terima kasih tidak terhingga kpd sdra Azli kerana adakan blog ini, hampir setiap hari menengok Makkah dan kawasan sekitarnya membuat kita sentiasa insaf. Kalau dulu bila ada duit lebih dan cuti panjang, Indonesia dan Thailand jadi destinasi saya dan rakan2 termasuk bermain golf, ( kini kawan saya mula berkurangan dan saya redho).
Tp skrg Haji dan umrah jadi idaman saya sentiasa. Moga2 Allah perkenankan doa saya sentiasa. Amin

manzlie said...

salam saudara rosli...

alhamdulilah..sesuatu yang harus dijadikan teladan dalam membna hidup kita supay tidak alali dan alpa kan pada Nyer...
sesungguhnye sya berasa amat terharu atas apa yang diberitahu oleh suadra tuh..insyalah..marilah kita berdoa semoga semua umat ialam yakni rakan rakan kita tidak leka dan lalai kepada tangongjawap mereka pada agama dan diri sndir..insyalah..
moga blog PDKM nih dapt membangkit kan rasa rendah diri pad Nyer..insyalah..

waslam

Asnija said...

Salam Cik Lie...
Saya kan...suka metafora perahu layar ni...macam hidup kita...nak dibiarkan drifting or sailing...

drifting pun berjalan, sailing pun berjalan...tapi ada beza nya tul tak Cik Lie...

tapi bermuhasabah depan Kaabah lagi best...kan...kan...

pss...banyak merenung diri tuh...apa lagi yang direnungkan...ehemmm...tak yah menung-menung...macam saya citer kat rumah saya...kalau terdetik di hati...teruskan je lah ye...kan Mas...kan....(tapi solat istikharah la dulu...lebih afdhal...)

Asnija said...

Tumpang lalu cik lie...

Hanis dapat no.1 tu...wah...kuat gerak hati yang cik lie akan buat N3 baru....ready...get set....terus buat komen...wuiii....no.1...kalah Queen Pecut @ Queen Control...ehh...dia dah kuar sepital ke?

cikgu mas said...

salam k.nija

hehehe..tetiba saya merasa saya suka dgn title gueen cotrol,meh kt saya title tu...ciklie i tak nak queen pecut lagi lah bagi kt hanis jer,i nak queen control boleh???

yer betul kt nija..metafora antara kehidupan n perahu layar,byk boleh diungkap dr aktiiviti tu,,,tapi kan ciklie kata,kalau GPK dok atas perahu tu,perahu tak boleh belayar,kami sedar ciklie,huhuhuh,u tu mulut pi amik insurance arr,nanti kn kungfu dgn panda sia-sia jer...

manzlie said...

salam Datin Asnija...

memag banyak bezanyer tapi yang penting ia satu daya tarikan yang tersendiri..terserah pada Team yang berlayar tuh camner nak control but not Queen control yah..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas...

hmm nak jadi Quenn control lak ker...heheheh
GPK naik perahu layar..Ohh tidak takdapat ku gambarkan sapalah yang akan menjadi kemudinyer...

waslam

safiudin dot com said...

salam sdr azli,

setiap apa juga yang kita lakukan, kita amat memerlukan yang paling utama daya ketahanan hati...

syukurlah walau dimana sdr berada, sdr masih mampu tersenyum, ceria dan gumbira atas apa yang sdr lakukan...

manzlie said...

salam saudar safiuddin...

alhamdulilah...terimaksih ats nasihat dari suadra tuh..semoga allah swt merahmati kita semau insyalah..

waslam

Che' Pit said...

salam CM,

hmm toksah lah nak tamak.. dah dapat RB, nak jadi QC lak.. syukurlah seadanya dgn gelaran sedia ada..

p/s mak cheq pernah pesan, jangan tamak2 noo.. nanti jadi mcm anjing dgn bayang2 nya

norman said...

Salam Azlie ,,you suka sailing juga ekk..Saya pun suka ,tapi tak pernah rasa yatching ..saya biasa main "Laser class" 1 crew punya sailing boat..Anak anak saya juga adalah sailor "optimist class.."
Selain tu saya suka menyelam scuba...Indahnya alam di dasar laut sana...buat saya takjub pada keajaiban ciptaan tuhan..
Kalau di sana laut merah sebelah Sinai tu best tempat Diving..tapi dengar cerita jer ler

manzlie said...

salam Norman..

yup skg sya suka gak nak belajr scuba diving...benar cakap u tuh..tapi di sini klau nak baut scuba dive kena dah expert baru depa bagi...ok..

syukran

waslam

melanie said...

uiks?keje kat kampung mel?mel asal sana..hemph..