MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 11 September 2009

" Masjid Kuching..."

Ini lah dia keadaan Masjid Kuching yang tinggal berhadapan dengan Masjdil Haram...keadaan pada waktu malam....
Masjid Kuching nih lah satu satu nyer bangunan yang terletak paling hampir dengan Dataran Haram dimana semua bangunan bangunan kecil telah di robohkan..jauh nyer lebih kurang 300 meter ke Dataran Haram berhampiran kawasan Saeí...kepada anda semua di harap berpuashati dengan paparan yang dimintakan ni..syukran..waslam

46 comments:

Hanis said...
This comment has been removed by the author.
Hanis said...

salam abang,

selama ini hanis hanya mendengar ibu dok bercerita tentang masjid kuching. Abang, mereka di sini mempunyai iman yg lain atau mengikut imam dari masjidilharam?

manzlie said...

salam adiku hanis..


Ratu trek dah menjelma dah....heheheh

depa menggunakn iman yang lain tak seiring di Haram kerana berjauhan sedikit...


waslam

normala said...

Salam CL'

Masjid kucing ni digunakan utk solat jugak ke?

kak jose said...

salam cik lie,
masjid kuching, begitu hampir dengan masjidil haram.

dulu masa akak buat haji ramai diantara jemaah yg hanya sembahyang di masjid ini. kate mereka, tak nak bersesak sesak. kesian kat mereka, betapa kurangnye ilmu mereka hingga tak dapat membezakan gandaan pahala yg di terima jika dibandingkan dengan bersembahyang di masjidil haram!

IBAN MUSLIM said...

Macam nama ibu negeri Sarawak ja...

Perlukah? Walhal, sembahyang di Masjidilharam dijanjikan pahala yang tak terbanci nilainya...

CheLie, ada cerita yg tersembunyi...?

Celik Dunia said...

Syukran Cik Lie, Masjid kucing ini membawa kenangan pertama kali ke Mekah pada tahun 1997, kerana Hotel kami bersebelahan dengan Masjid Kucing

cikgu mas said...

salam

cikgu sejarah nk bercerita boleh..

Nama sebenar masjid kuching bukan masjid kucingkan??? betul tak??org indonesiia dan rumpun melayu sahaja yg memanggil masjid ni dgn nama kuching,kerana masjid ini mempunyai banyak kucing disekitarnya,menurut sejarah ketika pembukaan kota mekah zmn nabi dulu,ditapak masjid inilah dipacakkan bendera kemenangan pasukan Islam.Masjid ini sangat hampir dgn Masjidilharam..

Wallahualam...

P/S:ciklie mintak tolong abg samad muttawaf tu sahkan cerita CM ni,,,mesti dia tak kisah ...dr miss w??? u..hehehe

Azemi Ali said...

Salam cik lie,

Masih banyak kucing kah si situ?

PINATBATE said...

Masjid ni famous dikalangan orang Malaysia,Singapore,Indonesia...
apa nama sebenar masjid kucing ni Cik Lie?

manzlie said...

salam Normala..

yup masjid nih pun ramai jugak jemaah soalt didalamnyer..


waslam

manzlie said...

salam Kak Jose..

iyer memag berhampiran dengan masjidil Haram msjid kuching nih...

manusia mempunyai pendapat yang berbeza kan..

waslam

noniey said...

tak puas baca entry2 di blog en manzlie ni.. sebabnya sangat tak puas tengok suasana di mekah.. bila merenung kaabah, terasa sayu n rugi tak dapat berada di sana..

manzlie said...

salam noniey..

ye ker..alhamdulilah...bak cakap en safiudin kita , cam ada megnet kan kaabah tuh..menrik dan mengamit perasaan kita semua..alhamdulilah..

waslam

ummi humaira said...

time kasih CL kerana masukkan N3 mengenai masjid kucing tu ,yg akak tunggu dah sampai gak , selama ni akak teringin sangat nk tau . semoga Allah memberkati kehidupan CL di sana . ameen

indahhouse said...

Salam Ramadhan cik Lie,

Rupanya ada jugak masjid yang namanya ala-ala Melayu.ingat semua tempat dalam bhs Arab :)

hilmyiskandar said...

Salam.

Tinggal kenangan......

tq

manzlie said...

slam Ummi..

semoga ummi hepi lah hendknyer dgn entry nih...

wasalam..

manzlie said...

salam Indah house...

ada jugak tuh..tapi cuma org kita jer yang bagi nama tuh..(mesia + indon)

waslam

manzlie said...

salam Hilmy..

masjid tuh banyak menyimpan seribu kenagan kepada kebanyakan jemaah Mesia dulu dulu...

waslam

rosli said...

Salam Azli,

Saya baru nak tnya pasal masjid ini, nampaknya semua orang dah bagi tau jawapan dan sejarah masjid ini. Masa saya buat umrah dulu, org sentiasa bertanya pasal masjid kuching dan pasar zink..... tahun 2008 saya difahamkan pasar zink dah dirobohkan... saya tak pernah sampai pun kat area tu, saya dok kat hotel abeer garden, belakang hotel Sdra Azli, mgkn satu hari nanti sampai jugak kat area tu....

Sya percaya sdra Azli baru lepas solat asar dan skrg sedang sibuk nak bersia berbuka puasa pulak...selamat berbuka puasa, saya kat sini baru selesai solat tarawikh dan td smpt tgk slot drama nur kasih....mereka shooting kat arab saudi....best jugak cerita ini.

manzlie said...

salam saudra Rosli..

alhamdulilah....memang benar tuh saya skg sedang sibuk duk brsipaq nak berbuka...harinih boss sya nak join dlam bilik lak..amlu sya dibuta nyer,..sebab takda apa apa..heheh yangada makanan bangla lah..
ohh drama tuh kalau tengok nanti ada shooiting kat hotl alsafwah tau...tahun lepas...

waslam

rosli said...

Sdra Azli,

Selamat berbuka puasa dan saya nak ucap terima kasih atas doa sdra bagi bapa rakan saya tu, harap2 pakcik dan makcik tu dapat tunai haji tahun ini.

Saya masih berharap akan dapat hadir ke bilik sdra Azli satu hari nanti..kita sama-sama doa. Amin.

silversarina said...

Masjid Kuching , akak pernah lalu aje merayau kedai2 berhampiran tapi tak pernah singgah solat di situ sebab masa di mekah kami tinggal di sekitar Huda Palace , setentang dengan penginapan Brunei , mungkin semua dah roboh sekarang ni .

tumpang lalu,

Encik Rosli, Nur kasih tadi shooting di Jordan untuk scene di saudi, Mecca Mall adalah di Amman Jordan dan padang pasir tu adalah di Wadi Rum Jordan , rumah2 dan kedai2 tu semua di Amman... saya pernah tinggal di Jordan selama 2 tahun ..rindu nya masa tonton Nur Kasih .

rezeki said...

Salam CL,
pernah melaluinya tapi tidak pernah berkesempatan solat di sana,
antara jalan yg dilalui semasa aktiviti "jalan2 cari iman " anjuran THTS

manzlie said...

salam rezeki..

ye ker..alahmdulilah..bagus jugak tuh kan..

waslam

manzlie said...

salam saudra Rosli..

Insyalah satun ahri nanti dapt lah tuh dtang kat sini..

waslam

manzlie said...

salam kak Sarina..

wah 2 thaun duk kat sna yer..mesti best kan Jordan tuh..adik arulz ada gak ajak sya pegi sana..

waslam

Atikah said...

Salam abg,

Baru pertama kali dengar.... hu.. hu.. Siapa yang namakan Masjid kucing nie?

manzlie said...

salam adik tikah..

orng mesia+indon and Brunei,singapore

waslam

rosli said...

Salam Azli dan Cik Silversarina,

Terima kasih byk atas info tersebut, cantik pemandangan kat area tu. Kita ni ingat bila padang pasir dan rumah cam kat area Makkah, ingat kan mereka shoot kat belakang masjid kuching, apapun hope terubat rindu you bila tgk drama tersebut....bagus dapat info sebegini....sdra Azli mesti dah depan meja makan atau depan hidangan dah tu.....sekali lagi selamat berpuasa....

Yem0805 said...

Salam CL,

Terima kasih entry masjid kuching masih berdiri megah lagi..sb semasa musim haji yg lepas yem dudk berdekatan masjid kuching di Hotel Dora..tapi dgr kbr Hotel tu pun nak kena roboh juga dgr ura-ura masjid kuching juga nk kena roboh tp bila dpt tgok entry masjid kuching alhamdulilah masih ada di sana lg.

manzlie said...

salam rosli,

sesama...yup baru lepas duk berbuka nih..rehat sat..tak sihat lah ari nih..tak tau kenapa?

wslam

manzlie said...

salam Yemm...

mungkin itu satu pengalaman yang sangat bergarga bagi diri suadara kan..

waslam

yuyee cap limau said...

salam CL
boleh tak cerita seket2
kelebihan masjid nie??
kite jaz nak tau je..hehe

yuyee cap limau said...

tak sempat la nak buka
blog CL..adoi dah la nnti nak balik KG,tenet tak da kat umah.. msti rindu ngn blog CL,nak tengok kaabah,rindu ngn CM yang baru nak kenal..adoi..seriyes blog nie menyebabkan kite rasa insaf sangat..hilang sekejap dengan kehidupan luar yang tah ape-ape..
TQVM CL sudi kongsi bersama kami semua..
semoga ALLAH permudahkan segala urusan CL..amin

manzlie said...

salam yuyee..

mekasih lah dik atas sokongan adik tuh....insyalah akan abg terangkan annti..sakit perut nih duk sapu ubat minyak yuyee cap limau nih...heheh

waslam

mamaija said...

Salam.

Dulu masjid kucing tu dibelakang deretan kedai. Bila bangunan dah dirobohkan, diganti dengan yang baru ke?

ummi humaira said...

memang hepi sangat2 , dah save pun gambar tu . siap panggil hubby ummi dtg tengok sekali . syukran jaziilan

baz said...

hmmm, masjid kuching ni kat boundary tanah haram mekah ke? jika macam tu, gandaan pahalanya kalau tak silap setengah ustaz, sama je masjidil haram, cume istemewanya masijidil haram ialah kita dapat berdoa dan nampak kaabah... hamba yg kurang arif mengenai agama

Subri Ahmad said...

Assalamualaikum. Saya baru tiba balik 7hb. lalu. Duduk Hotel Dar Al Ghazah sebelah Mesjid Kucing. Hasrat nak duduk sehingga sebulan, tetapi tidak kesempaian. Kerana masalah kesihatan, banyak waktu dzohor, asar dan maghrib dibuat di Mesjid Kucing. Insyaalah hasrat untuk mengulangi Umrah tetap tertanam disanubari.

manzlie said...

salam mamaija..

entah lah mama..mungkin kot..

waslam

manzlie said...

salam Ummi hImaira..

alhamdulilah syukura lah ummi hepi tuh...

waslam

manzlie said...

salam baz..

memang benar tuh suada baz...masih lagi didalam kawasan Haram..

waslam

manzlie said...

salam Subri ahmad...


alhamdulilah..takpa lah lain kali nanti insyalah ada rexzeki lah tuh..

waslam

AMZ said...

Salam bro lie n shbat2 PDKM....

sblm nie saye just bacer jer... n PDKM tue pun sayer x tau aper....
tp lamer2 biler dh bace n ikuti blog nie baru sayer tau ape itu PDKM....sayer boleh bukak blog nie pun atas saranan bos sayer... sbb die kater sblm nak pi mekah nti bace la blog bro lie nie sbg panduan....alhamdulillah sayer pun rase bertuah sbb dpt tau aper yg latest pasalkota suci Mekah nie..

tp yg sayer nak tulis pasal Masjid Kucing nie....awal ramadhan baru2 nie saye duduk hotel yg betul2 berhadapan dgn masjid kucing nie....Dar Al Gazzah....masjid Kuching nie sebenarnya terletak betul2 di area Al Gazzah....n kebetulan kat masjid kuching nie,pun mmg ader kucing (comel n kecik jer)...tp mmg seekor jer(yg saye nmpk la).....

Menurut ustaz yg saye tanye ari2, dia kata pahala nyer sama ajer kalo kiter smbhyg di Masjidfil Haram...tp waallahualam....hanya Allah yg menentukan...

tp mutawif sayer jugak ckp, selepas org habis haji nie masjid kucing pun akan diruntuhkan disebabkan pelebaran masjidil Haram....nanti kwsn masjid kucing nie pun akan jd sbhgn dr masjidil haram....di sblh kwsn masjid kucing pun dh habis diruntuhkan....tinggal masjid kucing jer bangunan yg ada sblm dirobohkan nti....wktu solat masjid nie penuh dgn jemaah x kire lelaki mahupun wanita...ramai jugak jemaah malaysia yg dh tua2 n x larat nak jln ke masjidil haram smbhyg disini.....lgpun kalo nk ke masjidil haram dr cni mmg jauh juga bg org2 tua nk berjln...