MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Wednesday, 9 September 2009

" Lepas kan Rindu....pada mu..."

Dalam perjalanan ke Kaabah...rasa rindu teramat sangat kepadaNye...berhenti seketika untuk merakam kan gambar ni...
Ramai jemaah jugak berebut rebut untuk memeluk serta memegang kaabah aku pun tidak ketingalan jugak bersama sama dengan mereka sambil berdoa....alhamdulila...

Entah kenapa setiap kali aku menatap Kaabah tiada rasa jemu bah kan asyik terlalu merindui nyer sahaja , baik penglihatan mata ku dari kamar bilik alsafwah hotel mau pun bila berada di Depannyer...tiada istilah bosan atau jemu melihat akanNyer...bila terasa rindu sahaja aku akan turun kebawah dan masuk kedalam Haram untuk melihatNyer...syukur pada mu Ya allah atas pemberian mu terhadap ku.....Alhamdulilah...


48 comments:

cikgu mas said...

salam

123..kaabah ttp dihati

yuyee cap limau said...

second..hehe
nak baca jap..
jadi second pon tak pe..cube nex time
hehe

hilmyiskandar said...

Salam.

Terima kasih depan Multazam.

Amin.

Tq.

Imran Paris said...

En Li...betul apa yg En Li kata, pelik dan ajaib....kalau tgk di Eropah dan juga di Malaysia sekali pun....byk arca2, monumen2, bangunan2 yg berbagai bentuk, berbagai rupa...cantik2 ukiran dan design...esp kalau tgk bangunan2 lama di Paris ni...pelikkan...Kaabah yg hanya berbentuk segi empat yg kita rindui dan dambakan setiap hari. Tak pernah jemu....saya tgk sculpture byk2 yg punya intricate design pun saya tak rindu...pelik, pelik

yuyee cap limau said...

ok dah baca
sedih dan tumpang gembira
sedih sebab diri ini masih tak
mampu nak pergi kerumah ALLAH.
tumpang gembira kerana cik lie
insan yang dipilih oleh NYA..
hari-hari dapat beribadah depan kaabah..
insayALLAH niat dah ada,cuma
rezeki belum ada lagi..cik lie jangan lupe tau doa kat kite
nama kite adik sue..hehe

manzlie said...

salam cikgu..

taniah...
waslam

manzlie said...

salam yuyee..

yaa..cuba lagi nohh..

waslam

manzlie said...

salam Hilmy..

terima kasih kembali..

waslam

UnCLe pEt.. said...

xkn pnh ade pevious @ upcomin' monument yg lh lwn ngn Kaabah kn cik lie..
architecture trbaik dunia..!!

cikgu mas said...

Salam..

cikgu suka sangat dn yuyee cap limau..minyak angin kembung perut bayi kecik,yuyee..cikgu pulak minyak gamat cap langkawi..salam sayang dari cikgu

jom kita masuk acara trek..kalau pompuan register GPK,cikgu presiden yer..

zainon said...

Salam,
Sapa yg dah jd tetamu Allah shj yg tau nikmat di sana.Mcm kami ni,klau blh tiap2 thn nak ke sana. Itulah 'lubuk emas' org Islam...

Laalaa said...

rindunye pada Kaabah.. doakan untuk laalaa, cik li. Dapat kesana lagi.

yuyee cap limau said...

cikgu mas..
hiks..kalu kembung perut
jangan lupe tau coling kite
jom CM kite berlumbe..cewah
sayang kat CM juge...
salam perkenalan CM..moga ukhwah kite berkekalan..amin..

KSPulau said...

Salam CL & semua...
120 rahmat turun ke atas Kaabah setiap hari;
- 60 rahmat utk orang yg tawaf,
- 40 rahmat utk orang yg solat
- 20 rahmat utk orang yg memandang Kaabah.
Itulah sebabnya kita tak akan jemu-jemu......
Juga tiada waktu tahrim di M/Haram.
Bersyukurlah kerana Cl sentiasa beroleh peluang itu. Doakanlah kami juga diberi jemputanNya....

ranting said...

bestnyer..dapat tgk pintu kaabah hari ni..nanti ranting nak mintak tlg che li doakan utk anak kami yg nak ambik exam PMR ..boleh kan che li?

Leenoh said...

Salam Manzlie.

Nampaknya puasa kita dah nak masuk zon ketiga atau zon akhir iaitu zon terlepas daripada siksa api neraki.
Semoga kita telah mendapat Rahmah dan Maghfirah.

Selamat Berpuasa.

cikgu mas said...

salam ciklie

tumpang lalu..nak bermesra dgn yuyee cap limau..(gambar profil tu bukan ker amoi dlm cerita Upin dan Ipin)

pertama kali yuyee dtg mekah ni cikgu dah jatuh cinta,terasa kembung perut melihat nama yuyee dan kecomelan yuyee,terus cikgu menukar diri menjadi sejenis minyak,minyak gamat,jom ajak cik lie jadi sejenis minyak.jugak ..minyak apa arr...minyak dhab ok kot???,ngeh,ngeh,ngeh...

maaf ciklie CM merapu..cm kalau sehari tak merapu rasa nk demam..

Ayah Zain said...

Salam semua.

Alhamdulillah dah masuk malam ke 20 kita berterawih. Cepatnya.


Lailatul Qadar

Di dalam bulan Ramadhan
Ada satu malam
Nilainya menyamai
Dengan seribu bulan

Itulah dia malam Al-qadar
Hadiah pada hambanya yang bertaqwa

Di dalam bulan ramadhan
Ada satu malam
Nilainya menyamai
Dengan seribu bulan

Singkaplah tabir
Di sepuluh malam terakhir
Berlumba kita mencari keredhaanNya
Hidupkan malam beribadah dan iktikaf
Berdoa, bertasbih dan memohon keampunan

Malam apakah ini ?
Kiraannya 83 tahun
Melangkaui kadar lazim biasa umum
Usia umat nabi pilihan
Beruntunglah bagi hamba

Di dalam bulan Ramadhan
Ada satu malam
Barangsiapa yang menghidupkan
Lailatul Qadar
Akan diampunkan dosa-dosanya yang silam

Ya Allah
Yang memberi
Kemaafan
Maafkanlah kami
Semua hamba-hambaMu

PINATBATE said...

Salam Cik Lie..
Memang tak jemu menatap kaabah ..sebab itu kakpinat sanggup ulang bukak blog ni dua tiga kali sehari..nak tengok gambar kaabah yang Cik Lie post..
tak dpt tengok life setiap hari..tengok gambar pun jadilah..

yuyee cap limau said...

cikgu mas
hiks..memang amoi dalam
cite upin dan ipin..yuyee pakai spek
so,cam matching je..haha..
CM mgajar sejarah yea??bes..bes..kite suke subjek tu
CM jadi minayk mak dara la
hehe..ha kite suruh CL jadi minyak atar..
i;m coryyyy CL..
jangan marah nanti kena jual..haha

manzlie said...

salam Imran..


yup betul lah..itu lah keistemewaan Baitullah...


waslam

manzlie said...

salam adik sue..


insyalah i will yah..

waslam

manzlie said...

salam Umcle Pet..betul tuh...

waslam

manzlie said...

salam Zainon..

memang benar..sini lah LUbuk emas kita semua..

waslam

manzlie said...

salam Laala..

ok takda maslah untuk laalaa..

waslam

manzlie said...

salam ranting..

takda amslah..hantar lah kat email sya tuh...


waslam

manzlie said...

salam KS PULAU..

mekasih atasinformasi yang di berikan...alhamdulilah..


waslam

manzlie said...

salam Kak Pinat..

alahamdulilah..akak dpat menatap nyer setiap Hari melalui blog sya..


waslam

manzlie said...

salam Leenoh..

iyer mari lah sekrang kita mengejar harta yang allah berikan pada malam 10 terakhir ramadan nih..amat rugi jikalau kita abaikan malam malam tersebut...malam yang penuh dengan keberkatan utnuk umat islam seluruh dunia..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

ada ker nak bagi sya minyak Dhab..ish merapu bagai dah dia nih..hehehe


waslam

bonda said...

salam cik lie,sajer nk tanya...keje kt hotel tu bagus ler..boleh ker ada peluang org mesia nk keje kt sana....maksud sy peluang keje..yg rendah-rendah pun xpe..

safiudin dot com said...

salam dari jauh,

begitulah kekuatan yang ada...

kalau memandang gambar pun dah rasa damai dan tenang, ini kan pula dihadapan mata....

safiudin dot com

IBAN MUSLIM said...

Rindunya untuk ke sana...

manzlie said...

salam Bonda..

tak da ar yang abwah bawah nih...

waslam

manzlie said...

salam saudara Safiudin.


memang benar kata kata saudra tuh...tengok pun dah rindu ...itu lah dia kekuatan Baitullah


waslam

manzlie said...

salam Iban muslim..

ye ker dah rindu...meh lah sini heheheh

waslam

Hanis said...

salam,

hanis pon rindu nak melihatnya nya setiap hari..walaupon belum kesana, belum merasai kerinduan seperti org lain yg pernah melihatnya...tp hati nie tetap rindu & ingin ke sana.

mamaija said...

Salam.

Seronoknya CL dapat memandang kaabah hari-hari dan dapat buat umrah bila-bila masa. Jeles la...

Sedar tak sedar dah masuk akhir 10 ramadan. Sempga amal ibadat kita diterima Allah hendaknya.

manzlie said...

salam mamaija..

sudha hampir kita ke penghujung ramadan, minggu menambah kan ganjaran pahala ke akhrat..rebut lah peluanng sebigni yang cuma datg sekali setahun..alangkah ruginyer kita kalau leka dan lalai akan pemberian dari allah swt nih..

waslam

shami2 said...

Salam CL

Baru balik dr solat terawih...alhamdulillah surau tmpat sya masih kekal ramai jemaahnya...

Rindu yg tiada tolok bandingnya..tak taulah ape rasanya kalaulah hari2 sya disana..gamaknya mau tk lena tidur..asal jga ingat kaabah..pas tu mesti dah tak leh duduk lama2 mesti siap turun pi..betui ka gambaran prasaan sya kalau duk kt situ...cam CL

p/s: CM mu merapu pun takpar cheq suka..hilang stress cheq kt tmpt kerja..ibarat lagu tanpa irama pincanglah lagu...nyanyi selagu CM..tuk abg samad
lambat sungguh artis pujaan smua nak kuar...hehehhe
AZ tu dh tak renti2 nyanyi..sajak bagai..meriah sungguh PDKM..ni..

manzlie said...

salam hanis..

insyaalah ada lah rezeki tuh nanti ke sini...


waslam

manzlie said...

salam shami 2..

memang seronok tak terucap bila mana berhadapan dengan Nyer...tetapi bila paling jer balik ke bilik...hati sudah mula rindu pada Nyer..itu lah kekuasaan dan daya tarikan Nyer..alahmdulilah..

waslam

rezeki said...

Salam CL.
tengok kaabah dalam N3 , terbau-bau haruman kiswah kaabah, saya ada sekeping kiswah kaabah yg dihadiahkan oleh rakan sebagai kenang-kenangan ,kalau rindu kat kaabah ambil kain kiswah tu dan menciumnya kerana keharuman.

Yem0805 said...

Salam,

Diri ini merindui Kaabah..Alhamdulilah CL dpt lepas rindu sebab ada depan mata..

Atikah said...

Salam,

Kaabah sentiasa mengamit kerinduaan semua... apatah lagi yang pernah ke sana...

IBAN MUSLIM said...

Benar Che Lie...

Semoga Allah memberikan rezeki yang terbaik agar dapat saya menghadirkan diri di sana. insya-Allah...

izzati said...

salam saudara Lie
my inlaw referred ur blog to me when we were celebrating raya at my hubby kampung this year 1430H... kami teruja sangat menatap setiap infor yg diberikan diblog saudara itu. Mudah-mudahan niat saya untuk membawa suami dan kedua anak ke sana dimakbulkan NYA... all information that i get from ur blog sedikit sebanyak memberi/menjadi panduan bila kami diizinkan ke sana nanti.. Insya Allah.. saya doakan saudara terus memberikan infor2 berfaedah untuk kebaikan semua yang hadir melawat anda di sini..... amin..

Salwani said...

En Lie

ada tak job utk orang perempuan kat sana? Jadi cleanerpun tak pe lah