MAKKAH ADA LAH KOTA SUCI BAGI SETIAP UMAT ISLAM DARI SELURUH DUNIA YANG MEMPUNYAI IMPIAN DATANG BERIBADAH KE SINI DAN AKU RASA AKU ADALAH INSAN YANG SANGAT BERTUAH KERANA DAPAT BEKERJA DAN DUDUK DI SINI SERTA DAPAT MENCARI SESUATU PENGALAMAN YANG PASTI BERHARGA BUAT DIRI KU...SYUKUR ALLAHAMDULILAH DENGAN IZIN NYEE ( ALLAH ) SO I AM HERE TO SHARE MY EXPERIENCE WIZ YOU ALL INSYAALLAH......

Followers

Friday, 18 September 2009

" Malam 27 Part 3 - Masjdil Haram sesak...Umrah untuk arwah Kakak.."

Kanak kanak menjual risalah risalah dan tasbih di depan pintu masuk Masjid Tanaeem...
Kami semua kena naik di bahagia atas sekali kerana di Dataran Kabah sesak dan penuh dengan Jemaah..alhamdulilah

Dalam Bas ke Taneem pun sesak dengan jemaah pada malam 27 ramadan yang lalu...
Keadaan di Bukit Safa di tingkat 2 yang juga penuh dengan Jemaah jemaah untuk melakukan solat Tahajud, sewaktu aku melakukan Saei...

Hanya jemaah jemaah yang berpakaian Ihram sahaja mereka benarkan naik keatas untuk melakukan Tawaf...kerana sudah penuh sesak di dalam Masjidil Haram nih..syukur alhamdulilah..

P/s: Malam 28 - Allah swt kurniakan kepada nyer 1000 darjat di akhirat..


27 comments:

Noor said...

As Salam CL & fren,

Subhanallah.. berebut-rebut hamba Allah meraih fadilat Ramadhan.. dah masuk malam ke 29 kat sini.. malam terakhir melakukan terawih.. Ya Alllah temukanlah kami dengan Ramadhan ditahun hadapan.. berkatilah segala amalan kami..

CL.. doakan kami kat m'sia nie, semoga perjalanan kami dirahmati.. selamat pergi dan balik..

Selamat Hari Raya.. maaf zahir & batin

pergi memukat ketasik cini
hendak mencari anak gelama
hari raya tahun nie
cheq balik beraya kat selama

rezeki said...

Salam CL,
hari2 terakhir dalam bulan ramadhan di haram yg sesak dgn jemaah, alhamdulillah CL telah dapat menyempurnakan umrah buat ibi,ayah dan kakak CL.semoga roh mrk dicucuri rahmat.
psss alhamdulillah telah selamat tiba di kg muar. hari ini terasa sedih krn mungkin hari terakhir berterawikh jika ahad hari raya. Semoga cahaya aidilfitri mmberi kegembiraan buat CL di Makkah, insyalaah kami akan mengigati CL semasa kami beraya di sini

Noor, ingat tau esok tak yah gi motong gotah. Ratu trek gotah beku ngeh,ngeh,ngeh

manzlie said...

salam Noor..

alhamdulilah..itu lah besarnyer keberkatan di bulan yang mulia nih..terasa sedih Ramadan meningggalkan kita..insyalah akan ku doakan semua pembaca blog ku yang disayangi...

Selamat Hari Raya..


Pergi beraya di rumah cik Nyonya
Naik basikal bersama sama
Sungguh meriah beraya disana
Cheq pun dilahirkan di Kg Selama


waslam

manzlie said...

salam Rezeki...

aalhamdulilah saudra sudah selmat sampai di kg...
memang sini skg duk sibuk mengejar habuan yang diberika allah swt kepada kita semua...
Terim kasih atas doa suadra ..semoga alah memebrkati suadra jua..insyaalah

walam

Siti R said...

Alhamdulillah ramai sungguh jemaah di hari2 terakhir ni, ek...

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Che Lie

Taqabalallahu minna wa minkum...semoga Allah terima amalan kita di bulan Ramadan ini..amin...

hilmyiskandar said...

Salam.

Seronok & terhibur naik bas tu hanya 4 rial pergi/balik Tanaim - Haram, ganjarannya jangan dikira. Perjalanan yg diberkati olehNya.

Utk semua, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI.

Amin.

tq.

manzlie said...

salam siti R..

alhamdulilah memang ramai skg nih jemaah di haram..
Selamat Hari Raya

syukran

wslam

manzlie said...

salam Hilmy..

alhamdulilah..semoga diberikeberktan pada kita semua..

waslam

cikgu mas said...

salam

cm doakan segala amalan dan ibadah buat penerang pusara yg tersayang...insyaallah

aiiik noor so suprise arr,abg aji azli tu org selama yer...dah tu entah2..abg `h` k,noor tu sekampung dgn ciklie..alamak

dari ipoh ke ulu kinta
singgah beraya di kg selama
salam dihulur maaf dipinta
noor dan cm nk duit raya maa

arulz_adnan said...

baru perasan ade bas tu..mmg dh lame ke ada? slalukan org naik teksi atau pikap tu jer..hehe

UmmuAdam said...

Salam Cik Lie,

Dah hampir seminggu saya tak berkesempatan masuk keblog ni disebabkan oleh kesibukkan Ramadhan. Saya memang dah ambil cuti awal untuk dapat menghayati bulan Ramadhan yang penuh kemuliaan ini cuma tak sempat nak masuk internet. Semalam saya dah sampai kekampung dan mlm tadi baru saja selesai melakukan solat terawih terakhir bagi ramadhan kali ini. Sedih rasanya pabila Ramadhan akan meninggalkan kita. Semoga kita masih diberikan kesempatan bertemu dgn Ramadhan akan dtg...insyaallah dan dapat melakukan yang lebih baik dari tahun ini.

Saya ada membaca komen2 dari entri sebelum ini.. saya harap cik lie tak berkecil hati dan teruskan usaha Cik Lie. I must say that this is my favourite blog(sehari tak buka rasa rindu yg amat sangat) cuma dlm bulan Ramadhan ni agak kesempitan masa tambah pula dgn tak de maid....so, teruskanlah,saya anggap apa yang cik lie lakukan nie pun ibadah juga...hanya Allah yang lebih mengetahui....Akhir kata...Saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat Cik Lie di perantauan...jgn sedih...there is no better place to be than Makkah, the best place on earth. Selamat Hari Raya juga buat peminat-peminat blog PDKM.

PINATBATE said...

Salam akhir Ramadhan Cik Lie,
semuga terus bersemangat menjalani ibadah Ramadhan.

bonda said...

salam cik lie,naik bas wat umrah tuk kakak ni cik lie dpt ke tmpat duduk atau bergantung jer..dlm bas tu......slmt mngerjakan umrah moga ALLAH mencucuri rahmat pada arwah.

manzlie said...

salam Bonda..

alham,dulilah...dapt gak duduk di belakang sebab nak curi curi snap [picture..heheheh


syukran

waslam

manzlie said...

salam kak Pinat..

alhamdulilah..selamat Hari raya ...

waslam

manzlie said...

salam Ummu adam..

alhamdulilah..
terim akasih kerna sudi lagi memabca blog saya yang taks eberapa ini..insyalah sya akan terus emamapar kan kisah kisaha ayng menarik dari makkah untuk tatapan akak..

syukran

selamat Hari Raya..

waslam

manzlie said...

salam adik arul..

ada bas tapi dah pindah di sebelah babu salam area..

selamat hari raya dik..

waslam

manzlie said...

salam cikgu mas..

akalau cikgu mas nak duit raya meh lah sini...sya tak balik Selama dah lama dah..heheheheh

waslam

G said...

Salam Tn Haji..eh..silap. Cik Lie.:)

Insafnya bila tengok mereka semua berebut² cari kelebihan Ramadhan. Terasa sedih bila tgk keadaan yg berbeza di sini. Ramadhan akan meninggalkan kita lagi..Semoga tahun depan kita masih diizinkan utk bertemu Ramadhan..

Salam Aidilfitri untuk Cik Lie dan pembaca² blog. Maaf zahir batin..Duit raya ade tak tuan umah?..hihi

manzlie said...

salam g...

alhamdulilah begitu lah meriah nyer berpuasa disini....
manusia masing masing mengejar habuan yang allah turun kan skg...

duit raya tak da aar thun ni....sebab lum gaji..heheheh


waslam

Kasmin said...

As Salam Sdra Manzlie,

Tahun 2008 saya berada di MH dalam rangka melaksanakan kewajiban Hj. Kiranya belum setahun kembali ketanahair rasa rindu sangat akan MH, kadangkala sebak dihati ni hingga menistis air mata tanpa segan silunya. Paparan gambar MH terkini diblog pribadi anda sedikit sebanyaknya mengobati rindu saya akan MH. Buat pengetahuan sdra Manzlie saya telah muat turunkan gambar2 yang kiranya mengusik jiwa ni ke kompilasi album MH pribadi saya sebagai kenangan sewaktu saya menziarahi tempat2 yg berkenaan.Mohon izin serta restu dari anda dan jika tidak saya akan padamkan gambar2 koleksi yang di muat turunkan ke album MH saya, kerana gambar2 itu adalah hak milik anda. Terima kasih bro kerana berkongsi blog anda bersama saya dan juga semua peminat blog anda...teruskan niat suci anda di PDKM. Saya yakin semua peminat blog anda menyayanginya.

Wassalam
Drpd Singapura

manzlie said...

salam saudara Kassim..

alhamdulilah..semoga kenangan tersebut akan menjadi noltagia yang indah bagi saudra..amik jer lah gambar gambart ersebut kerana itu bukannyer hak sya...hak allah swt..sya tak kisah dan izin kan bukan hanya pada suadra tetapi kepada sesiapa shaja yang ingin kan gambar2 tersebut..alhamdulilah...semua ini adalah dtang dari izinnyer...

syukran

waslam

Hanis said...

salam abang,

Ya Allah..rasanya baru 1 hari hanis tak masuk blog abang... tetapi lebih sejam hanis berada di PDKM semata2 untuk entry 1 hari yg hanis tidak baca..
Semoga abang terus tabah menghadapi ujian daripada Allah dalam usaha abang untuk berdakwah..sesungguhnya PDKM ini cukup besar maknanya pada kami follower PDKM...melalui PDKM ini telah membuatkan hanis kuat & tekat untuk ke sana..
selamat hari raya, maaf zahir batin

Ayah Zain said...

Salam CL,

ermmm, tak terkata, subhanaAllah beruntung kalian dapat ke sana mencari keredaan Allah,

Hari ini hari terakhir Ramadhan. Marilah kita melakukannya dengan terbaik sekali dan berdoa akan bertemu ke Ramadhan akan datang.

Amin amin amin ya Rabbala alamin

manzlie said...

slam adik Hanis...

untuk pegtahun hanis abg tidak berdakwah tetapi cuma mencerita kan suasana pengalaman bekerja di sini dsamping di susuli dgn ibadah yang harus dan tanggongjawap di lakukan itu sahaja...

terima kasih ats kesudia melyari blog abg yang tak sebrapa sangat nih...heheh

waslam

manzlie said...

salam ayah zain..

mari lah kita sesama merebut peluang ini..insyaalah

syukran

waslam

husin said...

Salam En Adli!!!!
cubaan pertama mengirim komen ni,,,,,,

Md Husin Md Isa
Changlun Kedah